Als er één uitje is dat ik nooit zal vergeten, dan is het wel onze tuk tuk tour langs de bekende wijnhuizen in Stellenbosch. Tijdens deze tour is mijn voorliefde voor Zuid Afrikaanse wijnen ontstaan. Iedere keer als ik een fles Tokara opentrek, zit ik weer in de tuk tuk en voel ik de wind door mijn haren en de zon op mijn gezicht. Daarom deze keer een verslag van een perfecte middag in Stellenbosch. 

De start van ons tuk tuk avontuur

Als aan het begin van de middag onze tuk tuk voor komt rijden bij ons hotel hebben we geen idee wat we moeten verwachten. De tuk tuk trekt veel bekijks. Of dat is vanwege het uiterlijk van ons vervoermiddel of vanwege de zwoele discoklanken die eruit komen, dat laat ik in het midden. 

Onze gids blijkt naast ervaren tuk tuk chauffeur ook student wijnbouw (viticulture) te zijn aan de Universiteit van Stellenbosch. Hij zal er voor zorgen dat het een informatieve en leerzame middag gaat worden. 

We stappen in de tuk tuk en de gids zet koers richting het centrum van Stellenbosch. Hier maken we een kort rondje, voordat we bij het eerste wijnhuis van de middag aankomen. 

De eerste proeverij: Lanzerac Wine Estate 

Onze eerste stop is vandaag bij Lanzerac Wine Estate een wijnhuis met veel historie. Tegenwoordig doet het wijnhuis ook dienst als hotel en spa. 

Voordat we beginnen met het proeven van de wijnen krijgen we uitleg over het iconische wijnhuis. De geschiedenis van Lanzerac begint in 1692, toen de eerste wijnranken op deze boerderij werden geplant. Het indrukwekkende landhuis, waar de proeverij plaatsvindt, dateert uit 1800. Het landhuis is gebouwd in de typerend Cape Dutch stijl. Je ziet kenmerken van oude Nederlandse boerderijen terug, maar toch is het totaalplaatje anders. 

We proeven hier vijf verschillende wijnen, zowel wit als rood. Het wijnhuis heeft in het verleden diverse prijzen gewonnen met zijn wijnen. Traditie staat hier hoog in het vaandel. Vooral de rode Pinotage blijkt geliefd. Onze gids vertelt waar we op moeten letten bij het proeven. Hij proeft zelf niet, maar kent de wijnen door en door. 

Ik vind de chardonnay het lekkerst, al weet ik nog niet waarom. Aan het einde van de tour blijkt dat er wel een patroon zit in mijn favoriete wijnen… 

Na de nodige uitleg, het proeven van de vijf wijnen en een lekker chocolaatje is het tijd om naar het volgende wijnhuis te gaan. 

Wijnproeverij bij Lanzerac Wine Estate | Stellenbosch
Wijnproeverij bij Lanzerac Wine Estate

De tweede proeverij: Tokara

Van Lanzerac naar Tokara is het een aardig eindje heuvel op met de tuk tuk. Doordat we zelf niet hoeven te rijden, kunnen we volop genieten van het uitzicht. Overal om ons heen zien we wijngaarden en prachtige oude boerderijen. 

Vanaf de parkeerplaats lopen we langs de olijfgaard naar het proeflokaal van Tokara. Ja, je leest het goed, hier verbouwen ze niet alleen druiven, maar ook olijven. De combinatie schijnt goed te zijn voor de grond en daarmee ook voor de smaak. 

Ook Tokara is een wijnhuis met veel historie, maar de filosofie en uitstraling is totaal anders dan bij Lanzerac. Tokara oogt modern en artistiek. Eenmaal binnen draait het om de combinatie van wijn en eten. 

We krijgen een korte tour door het pand en zien hoe de druiven worden geperst en de wijnen rijpen in de vaten. Daarna is het tijd om te proeven, dit gebeurd gezellig aan de bar. We beginnen met een setje olijfolies. Die zijn al heel erg lekker. 

Tip! Tokara’s zijn tegenwoordig gewoon verkrijgbaar bij de Gall & Gall. Ik geniet dus ook in Nederland van deze hele fijne wijntjes.

Buitenkansje: Tokara Director’s reserve white 2015

Daarna proeven we de wijnen. Ook hier worden weer vijf wijnen voor ons ingeschonken. Zowel wit als rood. Ze zijn allemaal erg lekker. Onze gids heeft een kort onderonsje met één van de sommeliers en even later komen ze terug met nog een extra wijn om te proeven. Dit schijnt een buitenkansje te zijn. De Tokara Director’s reserve white 2015 is namelijk net gebotteld. 

In tegenstelling tot de eerdere wijnen, maakt onze gids ook van de gelegenheid gebruik om te proeven. Deze wijn springt er echt uit, wat is die lekker. We hoeven niet lang na te denken en besluiten een fles mee te nemen naar Nederland. 

Een paar maanden later blijkt dat deze wijn is uitgeroepen tot de beste wijn van Zuid Afrika. Meer toeval dan wijsheid, maar kennelijk hebben we een goede smaak… 

Stellenbosch | Roadtrip Zuid Afrika

Tip! Nog geen genoeg van Zuid Afrikaanse wijnboerderijen? Breng dan ook een bezoekje aan Franschhoek, de gastronomische hoofdstad van Zuid Afrika. Hier kun je niet alleen een wine cellar tour doen, maar ook heerlijk lunchen in een wijngaard.

De derde proeverij: Zorgvliet Wine Estate

Het is een kort ritje naar Zorgvliet Wine Estate. We zijn zwaar onder de indruk van onze proeverij bij Tokara, maar ook nieuwsgierig naar het laatste wijnhuis van de tour. Onze gids noemt Zorgvliet het meest Nederlandse wijnhuis in Stellenbosch. 

Ook Zorgvliet kent een rijke historie. Net als Lanzerac is Zorgvliet in 1692 begonnen met het verbouwen van druiven. Omdat dit wijnhuis wat verder van de oude dorpskern van Stellenbosch ligt, was dat in die tijd niet zonder risico. Regelmatig struinden leeuwen en luipaarden de omgeving af naar lekkere hapjes (vooral koeien, paarden en schapen). 

De oude boerderij is prachtig en het interieur doet een beetje oud-Hollands aan. Kanten gordijntjes, Delfts blauw en eikenhouten meubelen. Rondom het landhuis ligt een prachtige tuin. De ideale plek om te genieten van nog eens vijf lekkere wijnen. 

Met de namiddagzon op ons gezicht proeven we de wijnen. Ook hier springt de chardonnay er weer uit. Mijn voorkeur gaat kennelijk uit naar krachtige witte wijnen die zijn gerijpt in eikenhouten vaten, waardoor ze een hele volle en romige smaak krijgen. 

Na de proeverij is het weer tijd om terug te keren naar het hotel. We zijn op de terugweg rozig van de wijn, de zon en de wind. Net voor zonsondergang staan we weer bij het hotel. Het was een heerlijke middag!

Wil je meer lezen over ons gastvrije hotel in Stellenbosch? Lees dan ook: Op de bonnefooi: Mijn tips voor leuke B&B’s en lodges in Zuid Afrika. 

Hoe boek je een tuk tuk wijntour in Stellenbosch? 

Wij werden bij ons hotel getipt over de de mogelijkheid om een wijntour per tuk tuk te doen. De vriendelijke gastheer bij het hotel heeft het arrangement voor ons geregeld bij Tuk Tuk Stellies. 

Een middag op pad met de tuk tuk en gids inclusief drie proeverijen kost 780 Rand per persoon (ongeveer 50 Euro). Ik vond het het geld dubbel en dwars waard. Ik heb ontzettend veel geleerd over wijnen en weet nu niet alleen of ik iets lekker vind, maar ook waarom ik het lekker vind. 

Daarnaast is de tuk tuk een erg leuke manier om rond te rijden in en om Stellenbosch. Je ziet meer dan met de auto en komt verder dan met de fiets.

Deze tuk tuk wijntour kwam op ons pad tijdens onze rondreis door Zuid Afrika in oktober 2015. Ontdek onze route en al onze Zuid Afrika avonturen in Roadtrip Zuid Afrika: Van Johannesburg naar Kaapstad in 4 weken. 

Laat een reactie achter