Mensen kijken mij vaak verbaasd aan als ik vertel dat wij op eigen houtje met een auto door Zuid Afrika zijn gereden. ‘Is dat niet gevaarlijk?’ hoor ik vaak. Ze kijken nog bezorgder als ik vertel hoe wij het hebben aangepakt. We hebben onze roadtrip namelijk niet van tevoren uitgestippeld, maar zijn op de bonnefooi rondgetrokken door dit mooie kleurrijke land. En dat was een enorm succes. We kwamen bij de leukste B&B’s en lodges van Zuid Afrika met vriendelijke en behulpzame gastvrouwen en -heren. En heb ik me onveilig gevoeld? Eigenlijk niet. Zolang je je gezonde verstand gebruikt en de adviezen van locals opvolgt, komt het echt wel goed.

Mochten we nog een keer teruggaan naar Zuid Afrika, wat ik wel heel graag zou willen, dan zou ik het weer net zo aanpakken. Ik kan het jou dus ook van harte aanbevelen. Om je alvast een beetje te inspireren zette ik vijf leuke B&B’s en lodges in Zuid Afrika voor je op een rijtje.

Op de bonnefooi in Zuid Afrika; hoe werkt dat?

We hebben nooit lang hoeven te zoeken naar een plek om te overnachten. Wij maakten onze roadtrip door Zuid Afrika in oktober 2015, buiten het hoogseizoen dus. Aan het begin van onze reis kochten we een lokale simkaart om te bellen en te internetten. Meestal keken we in het begin van de middag in welke plaats we wilden overnachten en gingen daarna via Booking.com of Tripadvisor op zoek naar een leuke accommodatie. Eenmaal iets leuks gevonden, gingen we daar afhankelijk van het tijdstip langs of belden we de accommodatie op. Zag alles er netjes uit, wat eigenlijk overal wel het geval was, dan boekten we een kamer.

Nog makkelijker was het als we tips kregen van de Zuid Afrikanen. Bij veel B&B’s kregen we spontaan tips voor een volgende accommodatie en deze leidden ons eigenlijk altijd naar bijzondere plekjes met gastvrije eigenaren of een fantastisch uitzicht.

De prijs per overnachting

Gemiddeld betaalden we 50 tot 60 Euro per nacht. Er zaten luxe en duurdere lodges tussen, maar ook simpele en goedkopere B&B’s. Je kunt het net zo duur of goedkoop maken als je wilt. Voor 30 Euro kun je een goede simpele accommodatie vinden. Voor 50 Euro ben je van alle gemakken voorzien en is er vaak ook al een zwembad. Vanaf 70 Euro per nacht kun je behoorlijk luxe accommodaties vinden. Het voordeel van op de bonnefooi ergens terecht komen is dat je nog weleens last-minute korting kunt krijgen.

De leukste B&B’s en lodges van Zuid Afrika

Tijdens onze roadtrip door Zuid Afrika verbleven we in prachtige B&B’s en lodges. Op de meeste plekken bleven we twee nachten. Zowel bij het Kruger Park als in Stellenbosch verbleven we meerdere nachten. Op andere plekken verbleven we slechts één nachtje, vaak omdat we even wat meer afstand wilden overbruggen in twee dagen.

Hieronder vind je mijn tips voor leuke, schone, maar bovenal bijzondere B&B’s en lodges in Zuid Afrika. Sommigen zijn uniek vanwege het uitzicht, de anderen vanwege de vriendelijke eigenaren. Maar allemaal hebben ze iets bijzonders wat jouw reis door Zuid Afrika onvergetelijk zal maken.

Wil je meer weten over de route die wij aflegden in Zuid Afrika? Lees dan ook: Roadtrip Zuid Afrika: Van Johannesburg naar Kaapstad in 4 weken.

Sefapane Lodge & Safaris | Phalaborwa

Niet goedkoop, maar wel de perfecte plek om even tot rust te komen. Wij hadden op vrijdagochtend onze laatste werkdag en op zaterdagochtend zaten we in het vliegtuig naar Johannesburg. Na twee intensieve reisdagen kwamen we bij Sefapane. Het is de perfecte plek om na een lange reis even tot rust te komen en aan de omgeving te wennen.

We hadden een authentieke rondavel geboekt. Een rondavel is een ronde hut met rieten dak. Bij aankomst werden we echter niet naar een rondavel gebracht, maar naar een luxe villa met drie badkamers en veranda. Een upgrade vanwege een feestje op een ander deel van het park. Ik voelde me net de koningin in deze luxe.

Vanuit Sefapane rijd je zo het Kruger Park in. Ook kun je op georganiseerde tours, zoals een bootsafari of wandelsafari. Er is ook een fijn zwembad en een heel uitgebreid ontbijtbuffet.

Amanda’s B&B | Gonubie (gesloten)

Net buiten East-London vind je een prachtig stukje kust. Aan deze kust ligt onder meer het dorpje Gonubie. Een rijk dorp met mooie villa’s en een prachtig strand. Wij vonden hier een bijzonder mooi gelegen B&B met uitzicht op de oceaan.

Bij Amanda’s B&B is alles tiptop geregeld. Een ruime en schone kamer met balkon en een fantastisch ontbijt met huisgemaakte lekkernijen. Vanaf het balkon keken we uit over zee. We zaten nog geen twee minuten op ons balkon, toen de eerste walvissen voorbijkwamen. Ja, je leest het goed, we konden de walvissen vanaf ons balkon spotten. Uniek plekje dus.

Amanda's B&B Gonubie | Lodges in Zuid Afrika

Hopefield Country House | Sunland/Addo

Toen we op zoek waren naar een leuke accommodatie in de buurt van Addo moesten we wel even goed zoeken. Veel van de accommodaties waren volgeboekt en er waren vooral nog wat duurdere opties, of plekken met hele slechte recensies.

Even buiten Addo in het dorpje Sunland, vonden we het in authentiek Engelse stijl gebouwde Hopefield Country House. Een typisch Engelse Manor met een prachtige tuin en een heel fijn zwembad. Ook kun je hier prima eten.

Leuk detail, we werden ontvangen met een heerlijk kopje Engelse thee. Hoe kan het ook anders?

Soeterus Guest House | Calitzdorp (Gesloten)

De meest gastvrije B&B vond ik Soeterus Guest House in Calitzdorp. Na een kort telefoontje werden we hier namelijk ontvangen met een uitnodiging om samen een potje rugby te kijken. En niet zomaar een wedstrijd… Het ging om de halve finale van het WK tussen Zuid Afrika en Nieuw Zeeland.

Dus nadat we onze spullen uit de auto hadden gehaald konden we direct aanschuiven in de gezellige leefkeuken waar de gastheer en gastvrouw lekkere hapjes en drankjes hadden klaargezet. Na de wedstrijd werden we overladen met tips voor onze trip over de Route 62. Erg leuk om op deze manier Zuid Afrika wat beter te leren kennen.

Route 62 Zuid Afrika | Soeterus Guest Farm

Cultivar Guest Lodge | Stellenbosch

Aan het einde van onze roadtrip verbleven we in Stellenbosch. Vanuit hier verkenden we Kaapstad en de prachtige wijngaarden van Zuid Afrika. In Stellenbosch verbleven we in Cultivar Guest Lodge. Een wat luxere lodge met zwembad en prachtig uitzicht op de omliggende wijngaarden.

Het personeel bij de receptie was vriendelijk en behulpzaam. Eén van de receptionisten was reisleider geweest voor Djoser en wist ons de beste tips te geven voor unieke locaties rondom Kaapstad.

Voor tips van deze geniale gastheer check mijn blogs over de ontzettend leuke tuk tuk wijntour door Stellenbosch en over lekker luxe lunchen in Franschhoek.

Veiligheid Zuid Afrika

Zuid Afrika is een bijzonder land. Er wonen veel verschillende volkeren met verschillende culturele achtergronden. Door deze multiculturele samenstelling wordt Zuid Afrika ook wel de Regenboognatie genoemd. Echter deze grote diversiteit aan culturen en de complexe geschiedenis zorgen ook voor een explosieve situatie die nog regelmatig tot escalaties leidt.

Houdt dus je ogen en oren open als je door Zuid Afrika rondreist. Volg de adviezen van lodge- en B&B-eigenaren op, zij weten wat wel en wat niet verantwoord is in hun wijk, dorp, stad of regio. Door goed naar deze adviezen te luisteren, wisten wij risicovolle situaties te vermijden, of ons op ten minst goed voor te bereiden.

Ook vertellen de Zuid Afrikanen graag waarom ze trots zijn op Zuid Afrika, wat ze mooi vinden aan hun land en wat ze minder goed vinden. Wij spraken zowel Xhosa’s, Zoeloe’s, kleurlingen en blanken en allemaal waren ze nieuwsgierig naar wat wij van hun land vonden. In contact komen is niet zo moeilijk. Iedereen maakt graag een praatje bij de supermarkt, de benzinepomp of gewoon op straat.

Ik heb me in ieder geval nooit onveilig gevoeld. En we hebben toch zeker 6.000 kilometer afgelegd. Door contact te maken met de bevolking kwamen we juist op plekken die we zelf niet zo snel gevonden hadden. Wil je meer weten over mijn ervaringen in Zuid Afrika en of het wel veilig is om zelfstandig rond te reizen? Lees dan ook: Een roadtrip door Zuid Afrika is dat wel veilig?

Zou jij op de bonnefooi door Zuid Afrika willen reizen?

Laat een reactie achter