Voor de laatste dagen in Maleisië keren we terug naar het vasteland. Nou ja, vasteland… Na een paar dagen ruilen we het drukke Johor Bahru in voor het paradijselijke eiland Tioman. We boeken een week, maar verlengen twee keer, want Tioman bleek ons favoriete eiland van heel Zuidoost Azië.

Natuurlijk maakten we nog een aantal duiken, maar we namen ook de tijd om te relaxen op het fijne strand en alle formaliteiten te regelen voor onze volgende bestemming.

In deel 17 van ons jaar op reis, doen we het even rustig aan en genieten we van zon, zee en strand op het paradijselijke Tioman Island.

Deel 17 van ons jaar op reis in het kort

Welke bestemmingen bezochten we? 

Van Kota Kinabalu vlogen we terug naar het vasteland van Maleisië voor een bezoekje aan de oostkust. Deze hadden we overgeslagen in verband met het regenseizoen in december. Nu maken we graag nog wat tijd vrij om hier wat mooie plekjes te bezoeken. We vliegen eerst naar Johor Bahru en reizen daarna naar het paradijselijke Tioman. 

Waar sliepen we?

In Johor Bahru hadden we voor drie nachten een AirBnB geboekt met prachtige foto’s. In het echt viel het appartement een beetje tegen. Gelukkig hadden we op Tioman een heel fijn hutje weten te bemachtigen bij The Station. Een kleinschalig resort met een paar hutjes op een rustig strand. De laatste nachten op Tioman besloten we te verhuizen naar de andere kant van het eiland. In Juara overnachten we bij het gezellige Beach Shack

Waar hebben we het lekkerst gegeten?

Door een Islamitische feestdag en de daaropvolgende vakantie waren veel eetgelegenheden op Tioman gesloten. Maar dat was geen probleem, want er waren vlakbij The Station een aantal prima plekjes om te eten. Onze favoriet was Sarang Seafood Village, waar niet alleen de vis heerlijk smaakte, maar ook de Shen Zhou kip verrukkelijk was. 

De hoogtepunten van onze 10 dagen Tioman

Zodra de veerboot aanlegt op Tioman, hebben we het vakantiegevoel te pakken. We zien een fijn strand met grote palm- en dennenbomen, kraakhelder azuurblauw water en een prachtige groene jungle. Oh ja! Hier gaan we het er even goed van nemen! 

Snorkelen en duiken

Tioman Island is geliefd bij duikers. Er zijn volop duikscholen op het eiland die je meenemen naar fijne duikspots. Wij wisselen het duiken af met een dagje eilandhoppen, waarbij we ook de wat verder gelegen snorkelplekken verkennen. 

Schildpadden, haaien en een vriendelijke pufferfish tijdens het duiken

Op onze eerste duikdag op Tioman gaan we op pad met een groepje Maleisiërs. Het zijn ervaren duikers die regelmatig een tripje naar Tioman maken en de duikspots kennen als hun broekzak. Zij laten ons veel moois zien onder water en we hebben geluk want ook de schildpadden ontbreken deze keer niet. Verder valt het ons op dat er enorme scholen grote vissen zijn. Er mag hier niet gevist worden, dus ze zijn ook totaal niet bang voor mensen. 

De tweede duikdag hebben we minder geluk. Het is volle maan geweest en er staat een gevaarlijke stroming. We moeten dan ook alle zeilen bijzetten om niet te ver weg te drijven. Geen hele leuke duik dus, maar wel een hele leerzame. In de middag zijn de omstandigheden beter en maken we nog een mooie duik bij Pulau Rengis. We krijgen tijdens de duik gezelschap van een pufferfish die gek is op mensen en niet van onze zijde wijkt. Ook hier zien we een schildpad en een twee meter lange zwartpuntrifhaai. 

Eilandhoppen en snorkelen

Met de andere reizigers in ons resort gaan we een dagje eilandhoppen. Ons tochtje ging van start op een perfect strand op Coral Island. Poederzacht strand, helderblauw water, een enorm rif op 15 meter van het strand en een jungle aan de andere kant. Vanuit de bomen loeren de apen naar onze tassen en dan met name naar de koeltassen vol snacks die we hebben meegekregen. Die leggen we dan ook maar gauw weer op de boot, voordat één van die brutale vlerken ermee vandoor gaat. Dan is het tijd om te snorkelen. Er zwemt ook hier genoeg vis en door het zonlicht komen alle kleuren nog beter uit.

Daarna gaan we bij een rotseiland zwemmen. Ook hier weer veel vissen, maar ook veel schelpen. De rotsen geven het geheel een andere aanblik dan een rif in het zand. 

Daarna is het lunchtijd. Na de lunch gaan we naar Soya eiland. Hier zijn we ook geweest tijdens het duiken. Mr. Backpackfever spot al vrij snel een schildpad! Hoera! Verder zien we groepjes vissen die zich te goed doen aan de algen op de rotsen en een blauwgevlekte rog. 

Bij de laatste snorkelplek van de trip deden we eerder onze tweede duik. Het snorkelen blijkt hier nog beter te zijn dan het duiken, want naast enorme scholen vis, zien we zes kleine blacktip haaien van ongeveer een halve meter en één grote van zo’n twee meter. Ze zwommen om ons heen en kwamen erg dichtbij. Supercool dus!

Tioman op de scooter verkennen

Langs de westkant van Tioman liggen de meeste dorpjes. Een deel daarvan is te bereiken via de scooter. Dus één dagje huren we een scooter en toeren we op en neer langs de kust. Het is een leuke route, langs een kleine binnenhaven, een strand met veel vliegende vossen in de bomen en een pier boven het water, waar je overheen kan scooteren. 

De dorpjes zijn klein en tellen een paar huisjes en wat resorts. Overal liggen vissersbootjes en we krijgen helemaal het eilandgevoel. 

Chillen met die billen

We zijn geen echte beach bums te noemen, maar we vinden het heerlijk om op ons fijne plekje bij The Station te chillen in één van de hangmatten of relaxstoelen. Het is een soort van vakantie in onze reis. We leggen onszelf wat extra in de watten met een lekker biertje bij het eten en uitgebreide maaltijden. 

We hebben ook het nodige uit te zoeken voor ons volgende land, dus een deel van onze vrije tijd gebruiken we ook nog eens nuttig om vliegtickets, visa en transport te regelen. Voor degenen die nog denken dat onze reis één grote vakantie is, helaas. Ook onderweg moet je de nodige zaken blijven regelen en dat kost echt wel wat tijd…

Juara Juara 

Aan de oostkant van Tioman ligt nog één dorpje. En de omschrijvingen liegen er niet om; ‘verlaten’, ‘rustig’, ’idyllisch’. We zijn dus wel nieuwsgierig en besluiten de uitdagende jungletocht dwars over het eiland te gaan maken. Juara is namelijk slechts op twee manieren te bereiken; lopend of per 4×4 over een hele steile weg. 

Helaas liep ik tijdens het snorkelen een snee op in mijn voet die ging ontsteken en was lopen pijnlijk. Toen de wond beter was en we opnieuw een poging wilden wagen, regende het de hele nacht en ochtend. Uiteindelijk kozen we ervoor om de 4×4 taxi te nemen en nog een paar nachten in Juara te slapen. 

De sfeer in Juara was inderdaad anders dan bij Tekek. De jungle begint direct aan het strand en het is er heerlijk om te lopen. Toch was het niet helemaal wat ik ervan verwacht had. De hotels en restaurants in Juara zijn vooral gericht op Westerse toeristen, in tegenstelling tot de dorpjes aan de westkant waar je ook veel Maleisische en Singaporese toeristen treft. Het was ook allemaal wat luxer en minder avontuurlijk dan ik had verwacht. Maar al met al vond ik het leuk om nog een paar dagen ook aan deze kant van Tioman te vertoeven. 

Ons favoriete eiland van Zuidoost Azië

Na tien dagen op Tioman kunnen we wel concluderen dat we dit het fijnste eiland van Zuidoost Azië vonden. De leuke dorpjes, ongerepte jungle en mooie stranden maken het een heel gevarieerd eiland. Maar ook de sfeer is goed. Er zijn allemaal kleinschalige resorts met slechts een paar kamers of bungalows, de stranden zijn vrij toegankelijk en je kunt er geweldig duiken en snorkelen. Hier komen we graag nog een keertje terug! 

Laat een reactie achter