Onder de groene hemel in de blauwe zon
Speelt het blikken harmonieorkest in een grote regenton
Daar trekt over de heuvels en door het grote bos
De lange stoet de bergen in van het circus Jeroen Bosch
En we praten en we zingen en we lachen allemaal
Want daar achter de hoge bergen ligt het land
Van Maas en Waal

Het Land van Maas en Waal, Boudewijn de Groot


Ook wij trekken over de heuvels en door het grote bos. In ons geval naar het zuiden. Waar we door de groene weilanden en langs boomgaarden vol appel- en perenbomen rijden. 

In de verte zien we de vrolijk gekleurde tenten van onze glamping in Appeltern al opdoemen. We zijn op weg naar het Land van Maas en Waal voor een avontuurlijk weekend op een gloednieuwe pop-up glamping met festival vibes. 

Festival vibes op Glamp Outdoor Camp Appeltern

Wij verbleven een lang weekend op Glamp Outdoor Camp Appeltern. Een pop-up glamping vol vrolijk gekleurde luxe tenten. Het was hun openingsweekend en daardoor liep nog niet alles helemaal op rolletjes. Maar als het gras de komende weken gaat groeien zijn alle ingrediënten zeker aanwezig om hier deze zomer een geweldig glampavontuur te gaan beleven.

Normaal gaan we natuurlijk met een pop-up tentje op avontuur, dus glampen voelde meteen heel comfortabel. Geen gesleep met spullen want onze Awaji tent was van alle gemakken voorzien. Denk aan een koelkast, kookstelletje en opgemaakte bedden. 

Net zoals met normaal kamperen ben je ook hier afhankelijk van het weer. Wij hadden mazzel, want het was de eerste dagen zonniger dan verwacht. Helaas had het de nacht voor vertrek wel flink geregend waardoor de glamping in één grote blubberbende veranderde, maar ook dat draagt natuurlijk bij aan het festivalgevoel.  

En die festivalsfeer is wel het allerfijnste aan deze glamping in Appeltern. Zo kookten we ‘s avonds onder het genot van livemuziek, kwamen de straattheaterartiesten gewoon bij onze tent en zaten we ‘s avonds met de andere gasten bij het kampvuur. Voor de liefhebbers waren er hottubs geregeld en ook kon je dagelijks meedoen met de yogales. Oftewel de ideale combinatie van vakantie en festival. 

Het Land van Maas en Waal: absurd leuk

De glamping Appeltern vind je in het Land van Maas en Waal. Een nog onontdekt stukje Nederland. 

Als kind zat ik vaak met een atlas op schoot, maar het Land van Maas en Waal heb ik kennelijk nooit opgezocht. Verder dan ‘ergens in het rivierengebied’ kwam ik tot twee weken geleden nog niet. Ook had ik je niet kunnen vertellen welke plaatsen zich in deze regio bevinden en welke avonturen je er kunt beleven. 

Inmiddels ben ik er geweest en kan ik je wat meer vertellen. Ik noem mezelf nog geen expert, want drie dagen zijn te kort om het gehele Land van Maas en Waal te verkennen. Ik ben wel enthousiast over dit bijzondere stukje Nederland. Het Land van Maas en Waal is namelijk bijna net zo absurd als het liedje van Boudewijn de Groot dat de regio bezingt. Absurd mooi en leuk zou ik willen zeggen! 

Waar ligt het Land van Maas en Waal?

Ga bij Nijmegen naar het westen tot het punt waar de Maas en Waal elkaar bijna raken. Het gebied waar je dan doorheen bent gereden, is het land van Maas en Waal. Een klein stukje Nederland waar de rivieren al eeuwenlang een hoofdrol spelen. De historie gaat terug tot de Romeinse tijd. Maar zichtbaarder zijn de overblijfselen uit de Middeleeuwen. Grote landgoederen, oude kastelen en forten laten zien dat er 1.000 jaar geleden al flinke economische activiteit was in dit gebied. En dat had ik niet helemaal zien aankomen. 

Op de fiets door het Land van Maas en Waal

De fiets is de perfecte manier om het Land van Maas en Waal te verkennen. Omdat de regio niet zo groot is, kun je makkelijk van a naar b op de fiets en kom je onderweg op de leukste plekjes. Wij huurden een fiets bij de glamping en reden een route die grotendeels parallel liep aan de Heerlijkheden Horssen route. 

De Heerlijkheden verwijzen naar de stukken grond die in de vroege Middeleeuwen in het beheer kwamen van grootgrondbezitters en kerkelijke leiders. Landgoederen waar landheren producten lieten verbouwen door boeren in ruil voor onderdak en bescherming. Op de route liggen de Heerlijkheden van Batenburg, Hernen, Horssen en Appeltern. 

Vooral Batenburg vond ik erg mooi. Enerzijds omdat dit het begin van onze route was en ik geen idee had wat te verwachten. (En ik had hier zeker niet gerekend op de prachtige ruïne van wat ooit één van de grootste kastelen van Gelderland was). Anderzijds omdat Batenburg echt een heel schattig dorpje is vol monumentale huisjes, eeuwenoude kerken en dus die kasteelruïne. 

Via knalgele velden met koolzaad en langs appel- en perenboeren fietsen we door naar de verschillende dorpjes. Het meest absurde tafereel vinden we bij de Heerlijkheid Hernen waar een kunstenaar het meest coronaproof terras van Nederland heeft aangelegd. Middenin de slotgracht staat een tafel met stoel te wachten op een dappere bezoeker. En zelfs de wijn staat hier al voor je klaar. 

Er staat 2,5 uur voor deze route, maar wij deden er wel twee keer zo lang over. Het is namelijk een route waar je vaak stopt voor een foto of om je in te lezen in de geschiedenis. 

Weekendje glamping in Appeltern

Zelf wist ik echt helemaal niks van het Land van Maas en Waal, maar ik werd zeer verrast door de historie in de regio. Ook vond ik het leuk om te wandelen en te fietsen over de dijken aan de Maas en bij recreatiegebied de Gouden Ham. Hier vind je ook een grote camping en een aantal jachthavens. Op wat dagjesmensen na kwamen we op de fiets niet veel mensen tegen. 

Het is een leuke plek voor iedereen die een keer verrast wil worden in eigen land en deze zomer is Glamp Outdoor Camp Appeltern een hele toffe uitvalsbasis om deze omgeving te gaan verkennen. 


Ons avontuur op Glamp Outdoor Camp Appeltern werd mede mogelijk gemaakt door mijn zus die familie en vrienden mocht uitnodigen voor het Friends & Family weekend. Al maanden hoor ik haar enthousiaste verhalen over de Glamp Outdoor Camp formule, waar ze verantwoordelijk is voor de boekingen. Vorig jaar zijn ze gestart met één glamping op de Veluwe, dit jaar zijn er zeven Glamp Outdoor Camps te vinden, verspreid over Nederland. Het was leuk en interessant om het openingsweekend van hun glamping in Appeltern samen met haar en van zo dichtbij mee te mogen maken.

In 2022 is Glamp Outdoor Camp een jaartje met pauze. Hopelijk kunnen we in de toekomst weer komen glampen!

Laat een reactie achter