We worden vrolijk begroet door de andere campinggasten als we terugkomen van onze wandeling. Na onze komst is het tentenveld van camping Den Ouden Dam in de Betuwe helemaal volgelopen met kleine tentjes. De sfeer zit er meteen in, bier, wijn en snacks worden uitgewisseld en er worden direct afspraken gemaakt voor het kampvuur die avond. Het is wonderbaarlijk hoe snel een stel wildvreemden elkaar weet te vinden. 

Dit Paasweekend gingen we kamperen in de Betuwe. We verbleven op natuurkampeerterrein Den Ouden Dam bij Kesteren waar we sliepen onder de kersenbloesem en in de avond de gezelligheid opzochten bij het kampvuur. Overdag gingen we op pad in de uitbundig bloeiende omgeving.  

Camping Den Ouden Dam: kamperen in een kersenboomgaard

Op een prachtige plek in de Betuwe, ingeklemd tussen dijken en boomgaarden vind je camping Den Ouden Dam. Een natuurkampeerterrein in een oude kersenboomgaard. De ideale plek voor een zonnig kampeerweekend tijdens Pasen wanneer de natuur op ontploffen staat en de omgeving met de minuut groener en fleuriger lijkt te worden. 

We zetten onze tent op in een hoekje van het tentenveld. We kijken uit over een uitgestrekte akker en natuurlijk de bloeiende kersenbomen. Op het terrein vind je ook een veld voor kleine kampeerbusjes en een houten keet waar je kunt overnachten. In de boomgaard grazen geiten en achter het terrein staat een nog beschikbaar ooievaarsnest. Douchen en naar het toilet kun je in de oude paardenstal. Verwacht geen luxe, maar alles werkt. Het is een vredige plek.

En niet geheel onbelangrijk, je mag een vuurtje stoken op de camping. Er staan vuurkorven voor bij de tent, of je kunt gebruik maken van één van de twee kampvuurplekken. Beide avonden maken we met de andere kampeerders een gezellig vuur om warm te blijven en gezellig met elkaar te kletsen. 

De sfeer op de camping is uitzonderlijk goed. Iedereen maakt praatjes met elkaar, mensen schuiven bij elkaar op de picknickbank voor een bakje koffie of een borrel en er worden volop tips uitgewisseld voor de omgeving.  

Wil je liever naar een andere regio? Ik beleefde eerder al fijne pop-up avonturen op natuurcampings in Drenthe, Flevoland en Noord Limburg.

Om te kunnen kamperen op natuurkampeerterreinen, zoals Den Ouden Dam, heb je een natuurkampeerkaart nodig. Ook wel het ‘Groene boekje’ genoemd. Je kunt daarmee terecht op alle aangesloten terreinen, inclusief de campings van Staatsbosbeheer. De natuurkampeerkaart kost €15,95 en is zowel online verkrijgbaar als op de aangesloten campings.

Wandelen langs de bloesem in de Betuwe

In de omgeving van Camping Den Ouden Dam lopen meerdere klompenpaden. Aangezien ik het altijd leuk vind om weer een nieuw pad te bewandelen, kiezen we er willekeurig één uit het lijstje. Het wordt het Heuzesepad wat je meeneemt door het onberispelijke Opheusden. 

De route brengt je over dijkjes met prachtige boerderijen erlangs. De tuinen liggen er keurig bij en de grote huizen zijn perfect onderhouden. Je kunt zien dat dit een welvarend stukje Nederland is, maar er wordt dan ook keihard gewerkt. Zelfs op de zaterdag voor Pasen is er volop bedrijvigheid bij de grote boomkwekerijen in dit gebied. Jong en oud werken mee op de kwekerij. Ik heb er wel respect voor.  

Op de route liggen niet alleen enorme boomgaarden en kwekerijen. Ook de natuur komt volop aan bod. Wij nemen de tijd voor het stuk door de uiterwaarden langs de Rijn, waarbij we strikt het pad volgen om de broedende vogels aan de waterkant niet tot last te zijn. Dat het water hier vrij spel heeft kun je zien aan de grote plassen die zijn ontstaan op lager gelegen gebieden. Het levert een ongerept stukje natuur op. 

Tip! Het startpunt van deze route ligt bij de Romeinse wachttoren aan de Rijnbandijk. Op zon- en feestdagen is deze dijk niet toegankelijk voor auto’s (al zagen we ze wel). Bij Molen de Zwaluw is echter voldoende parkeergelegenheid om je route te beginnen. Ook bij station Opheusden is een opstappunt. 

Dagje Rhenen en de Blauwe Kamer

Op nog geen 10 minuten rijden van Den Ouden dam, aan de overkant van de Rijn ligt Rhenen. Hier bepalen heuvels en uiterwaarden gezamenlijk het landschap. Wij trekken de stoute schoenen aan voor een wandeling van zo’n 17 kilometer over de Grebbeberg en door natuurgebied de Blauwe Kamer. 

Ik hou wel van een uitdaging en bij gebrek aan serieuze bergen in Nederland, ben ik al blij dat ik hier een flinke heuvel gevonden heb die met 260 treden te bedwingen is. Van bovenaf kijk je uit over de Blauwe Kamer. We besluiten direct dat dit natuurgebied aan onze route moet worden toegevoegd. 

Maar eerst lopen we nog naar het Militair Ereveld voor een lesje geschiedenis. Het is heel bijzonder om die honderden graven te zien van jonge soldaten. De bunkers en loopgraven achter de begraafplaats laten je nog meer ervaren hoe nijpend de oorlogssituatie hier moet zijn geweest. Het bos om ons heen lijkt met de minuut groener te worden, terwijl we afdalen richting de Blauwe Kamer.

Natuurgebied de Blauwe Kamer

Natuurgebied de Blauwe Kamer is het hoogtepunt van de route. Op de plek waar ooit bakstenen werden uitgegraven en gebakken, ligt nu een geweldig ongerept stukje natuur. Het is niet heel groot, maar ontzettend mooi. Je ziet er vele vogels, maar ook halfwilde galloways (koeien) en koninkspaarden. Het is een fijn plekje om je wandelschoenen even uit te doen en met je voeten in het gras uit te kijken over het groene landschap. 

Ga vooral ook op zoek naar de begroeide ruïnes van de oude bakstenenfabriek, inclusief de 27 meter hoge schoorsteen, die je al van verre ziet. Hier kun je de veerkracht van de natuur met eigen ogen zien. 

Tip! Wil jij ook wandelen over de Grebbeberg en door de Blauwe Kamer? Een aanrader is de Trage Tocht Rhenen. Wij volgden grotendeels de route van deze wandeling, maar gaven er een iets eigen draai aan. 

Met de e-chopper door de Betuwe

Naast wandelen kun je ook prima fietsen in de Betuwe. Wij kozen er echter op Paasmaandag voor om met de e-chopper op pad te gaan. Lekker met de wind in de haren, de knusse dorpjes en uiterwaarden ten oosten en noorden van Opheusden ontdekken. 

Een e-chopper is een elektrische scooter, waarmee je met zo’n 25 kilometer per uur door het landschap crosst. Je hebt dus alle tijd om goed om je heen te kijken en te genieten van de uitzichten. Daarnaast is het natuurlijk een heel milieuvriendelijke manier om op ontdekking te gaan in de onberispelijke Betuwe. De vele dijkweggetjes lenen zich erg goed voor een e-chopper.  

Van Opheusden reden we via Dodewaart naar het mooie Hemmen. Een historisch dorpje aan de Linge en de perfecte plek om een wat langere stop te maken, voor een hapje, drankje en korte wandeling. Erg leuk vond ik het om daarna bij Randwijk het pontje te nemen naar Wageningen. Hoe vaak doe je dat nou? 

Onze e-choppers trekken veel bekijks op de drukke dijk bij Wageningen. We slingeren ons door de massa wandelaars en komen uiteindelijk weer uit bij de Blauwe Kamer. Gelukkig doet onze scooter deze keer al het zware werk om de Grebbeberg over te komen. 

We sluiten de route af over de brug bij Rhenen en zetten via de schattige dijkweggetjes en keurige boerderijen weer koers naar ons beginpunt. Uitgewaaid en met door de zon verbrande gezichten (oeps) parkeren we de e-choppers weer op hun plek.  

Lekker eten en drinken in de Betuwe

Natuurlijk is een weekendje weg niet compleet zonder lekker eten en drinken. We hadden op de camping genoeg eten en drinken mee voor een weeshuis, maar konden het toch niet laten om ook in de omgeving een aantal restaurants uit te proberen. 

Zo kwamen we op de eerste dag terecht in de gezellige binnentuin van Restaurant ‘T Ambtshuis in Kesteren. We waren de eerste en lange tijd de enige gasten, maar de mooie tuin, de gezellige muziek en vriendelijke gastheer zorgden voor een fijne sfeer. Aanrader is de lunchplank voor twee bestaande uit allerlei lekker hapjes. Van een fris courgettesoepje tot spareribs, garnalen en ossenhaaspuntjes. Alles was erg lekker bereid. 

Tijdens onze tocht op de e-chopper kwamen we uit bij Pannenkoekenhuis Aan de Linge. En wat een plek is dat! Een mooi groot terras aan de Linge, dat qua setting een beetje doet denken aan Theehuis Rhijnauwen in Utrecht. Een heel fijn plekje dus voor een relaxte zondagmiddag buiten. En natuurlijk kan ik het dan niet laten om een lekkere pannenkoek te bestellen! 

Wat een fijne start van het kampeerseizoen was dit! De prachtige natuurcamping, de leuke omgeving, gezellige kampvuurtjes en het lekkere weer doen mij verlangen naar nog meer pop-up avonturen. Kriebelt het bij jou ook? 

Laat een reactie achter