Vancouver Island in Canada is een droombestemming voor natuurliefhebbers. Verwacht dichtbegroeide regenwouden, spiegelgladde meren en ruige rotskusten. Met een beetje mazzel spot je ook de nodige beren, elks en walvissen.

Vancouver Island is groot! Van Victoria in het zuiden, tot aan Port Hardy’s in het noorden is het 500 kilometer. Je kunt je hier makkelijk weken vermaken. Wij bezochten Vancouver Island als onderdeel van onze rondreis door West-Canada. En ons bezoek van vijf dagen smaakte absoluut naar meer!
Onze roadtrip over het eiland begon in Victoria en ging via Nanaimo naar Tofino en weer terug naar Nanaimo. Een prachtige route dwars door de bossen en langs uitgestrekte meren. De reis an sich heeft misschien nog wel meer indruk gemaakt dan de bestemmingen die we op Vancouver Island bezochten.

Ik heb 9 leuke bezienswaardigheden op Vancouver Island voor je op een rijtje gezet, zodat jij in een handomdraai zelf jouw avontuurlijke rondreis op Vancouver Island kunt plannen.

Deze blog is voor het eerst gepubliceerd op 7 april 2019 en helemaal up to date gemaakt op 19 december 2023.

Deze 9 bezienswaardigheden op Vancouver Island wil je niet missen

1. Ontdek het koloniale verleden in Victoria BC

Victoria BC staat bekend als het meest Britse deel van Noord Amerika. De grootste stad van Vancouver Island was jarenlang een belangrijke handelspost voor de Britten en dat is nog steeds terug te zien in het straatbeeld.

Rondom de ‘Inner Harbour’ tref je nog veel indrukwekkende gebouwen uit de koloniale tijd, zoals het Empress hotel en de parlementsgebouwen.

Maar ook buiten de Inner Harbour is het goed toeven. Hier kun je zien dat de stad zichzelf langzaamaan opnieuw probeert uit te vinden, met leuke vintage winkeltjes en gekke, maar gezellige barretjes.

2. Walvissen spotten vanuit Victoria BC

Victoria BC was voor ons het startpunt van een te gek avontuur op zee. Hier vertrok onze boot voor een whale watching tour.

Walvissen spotten is één van de populairste activiteiten op Vancouver Island. Rondom het eiland zwemmen het hele jaar door meerdere orka-kolonies en diverse walvissoorten vestigen zich in de maanden mei tot september in de voedselrijke wateren rondom het eiland.

De kans dat je tijdens een walvistour een walvis of orka spot is daardoor vrij groot, maar het blijven wilde dieren en dus moet je wel een beetje mazzel hebben.

Wij boekten een tour bij Prince of Whales en gingen met hen ruim vier uur op zoek naar deze bijzondere dieren. Onderweg vertelde onze gids ons alles over de historie van het eiland, de grens tussen de VS en Canada, maar natuurlijk ook over het rijke zeeleven. Naast walvissen leven er ook vele zeehonden, zeeleeuwen en vogels in de wateren rondom Vancouver Island. Het was een hele educatieve middag.

En of we walvissen gezien hebben? Jazeker! We spotten twee bultruggen die we uitgebreid hebben bekeken. Helaas geen orka’s deze keer. Maar wie weet tijdens een volgende trip…

3. Ga kamperen op Vancouver Island met uitzicht op zee

Bij een camperreis door Canada denk je vooral aan de Rocky Mountains en de nationale parken Jasper en Banff. Maar voor wie van de zee houdt, is een bezoek aan Vancouver Island de perfecte gelegenheid om te kamperen aan zee.

Wij parkeerden onze camper twee keer op een camping met uitzicht op zee. Heerlijk om ’s avonds in slaap te vallen met het ruisen van de golven op de achtergrond.

De eerste keer was ook onze eerste nacht in een camper. We vonden een mooi plekje op een klein RV park tussen North Saanich en Cordova Bay.

Ook in Tofino vonden we een plek met zeezicht. Deze keer op camping Bella Pacifica. Een camping die het vooral moet hebben van zijn ligging in een schitterende baai en het brede MacKenzie Beach.

Wil je weten hoe jij ook de mooiste plekken kunt vinden om te overnachten met je camper? Check dan mijn blog over campings in Canada.

4. Hike de Goldstream Trestle Bridge Trail

Een paar kilometer ten noordwesten van Victoria BC ligt Goldstream Provincial Park. Midden in een prachtig bos vol met eeuwenoude douglassparren en cederbomen vind je één van de meest spectaculaire hiking trails van Vancouver Island: de Goldstream Trestle Bridge Trail.

De route is vier kilometer lang, maar doordat je flink moet klimmen en dalen, mag je er gerust drie uur voor uit trekken. Ook kun je de route nog uitbreiden met een aantal andere routes.

Het eindpunt van de route is een majestueuze spoorbrug over een diepe vallei. Onderweg kom je langs de Niagara Falls (nee, niet de wereldberoemde watervallen, maar een naamgenoot) en met een kleine omweg ook langs een oude goudmijn.

Het is een uitdagende route met fantastische uitkijkpunten. Zo kun je de waterval van zowel onder als boven goed bekijken en de oude spoorbrug ligt prachtig verscholen in de Canadese bossen. Ik vond het één van de mooiste hikes die we tijdens onze camperreis hebben gemaakt.

5. Maak een roadtrip over Highway 4, de Pacific Rim Highway

Om vanuit Nanaimo in het oosten van Vancouver Island naar Tofino in het westen te komen, doorkruis je het hele eiland via Highway 4, de Pacific Rim Highway. Een prachtige weg die je door ongerepte bossen en langs spiegelgladde meren leidt. De uitzichten over de meren en besneeuwde bergtoppen zijn prachtig.

Onderweg kun je op meerdere plekken stoppen voor een foto of om gewoon even de benen te strekken. Fotogenieke stopplekken vind je onder meer bij Sproat Lake en Wally Creek.

6. Ontdek Tofino: populair hippiestadje met mooie stranden

Het kleine stadje Tofino is het eindpunt van de Pacific Rim Highway en heeft een bijzonder grote aantrekkingskracht op surfers.

Ik vond Tofino lekker eigenzinnig. Een stadje aan het einde van de wereld, waar mensen leven met de natuur en doen waar ze zin in hebben. Je ziet nog veel mensen die afstammen van de first nations. We zagen karakteristieke houten huizen, winkeltjes vol met snuisterijen en overal doorkijkjes naar de Pacific.

Probeer gerust een aantal barretjes en restaurantjes uit en kijk wat voor mensen je tegenkomt.

7. Maak kennis met de First Nations tijdens de Tonquin trail in Tofino

Even buiten Tofino vind je de Tonquin trail. Een leuk aangelegd pad door het plaatselijke regenwoud. Dit pad leidt je langs allerlei plaatsen die belangrijk waren voor de ‘First Nations’, de oorspronkelijke bewoners van het gebied.

De route begint bij de ‘town hall’ in Tofino en brengt je door het regenwoud naar Tonquin Beach, Third Beach en Middle Beach. Onderweg heb je een heel mooi uitzicht over Clayoquot Sound.

Er is veel aandacht voor de filosofie en levenswijze van de First Nations. Onderweg wordt hier op borden veel over uitgelegd. Het thema ‘lisaak’, wat respect en zorg voor de natuur betekent, speelt nog steeds een belangrijke rol in en rondom Tofino.

8. Ga pootje baden in de Pacific

In de omgeving van Tofino vind je vele kilometerslange zandstranden. De ideale plek voor een strandwandeling en om even pootje te baden in de Pacific.

Wij liepen vanaf onze camping zo MacKenzie Beach op en maakten een wandeling door de prachtige baai. Helemaal links op het strand vonden we een rotsachtig stuk, dat bij eb goed toegankelijk is. Tussen de rotsen vonden we krabbetjes, poliepen, slakken en allerlei kleurrijke plantjes. Je voelt je weer even helemaal kind, als je al klimmend over de rotsen, weer een krabbetje tegenkomt!

9. Maak een hike in het Pacific Rim National Park

Het Pacific Rim National Park strekt zich uit van het zuiden van Vancouver Island tot aan Tofino. Net ten zuiden van Tofino vind je prachtig regenwoud en leuke uitdagende hiking trails. Sommige trails zijn heel lang, anderen loop je in een uurtje. Ze bieden veelal fantastisch uitzicht vanuit het regenwoud op de Pacific. Het leuke is dat er voor iedereen een geschikte trail is.

Vancouver Island bezoeken?

Vancouver Island is goed bereikbaar vanuit Vancouver. De ferry heeft meerdere routes. Vanuit Tsawassen (ten zuiden van Vancouver) ben je binnen twee uur in Swartz Bay. Vanaf hier is het nog ongeveer een uur naar Victoria.

Ook kun je vertrekken vanuit Horseshoe Bay. Het is dan ongeveer twee uur varen naar Nanaimo. Vervolgens is het nog een uur of vier rijden naar Tofino (met stops).

Met de camper op de ferry werkt niet heel anders dan voor auto’s. De ferry is gemaakt voor allerlei soorten voertuigen, en we waren met één van de vele campers op de boot. Je koopt een ticket bij één van de toegangspoortjes en daarop staat in welke rij je moet verzamelen voor de boot. Vervolgens wordt je per rij op de boot toegelaten, zodat er zo veel mogelijk voertuigen meekunnen.

Eenmaal op de boot, laat je je camper in het ruim achter en kun je een plekje met leuk uitzicht zoeken, een hapje eten of een rondje over de boot lopen.

Tijdens de weekenden is Vancouver Island een populaire bestemming voor de inwoners van Vancouver. Houd er daarom rekening mee dat het ook in het voorseizoen druk kan zijn op de campings en dat er niet overal meer plek is.

Zelf je reis naar Vancouver Island plannen

Tot slot

Heb ik je enthousiast weten te maken voor Vancouver Island? Laat het dan hieronder in de reacties weten. Ook vind ik het leuk om jouw foto’s te zien op sociale media! Vergeet dan vooral niet om mij even te taggen:

Instagram: @cindyhunen
Facebook: @backpackfever.nl

Je kunt het artikel ook opslaan op Pinterest, dan kun je het later op je gemakje nog een keer nalezen!

Deze blog bevat affiliate links. Deze links houden bij of jij een aankoop doet na een bezoek aan mijn site. Over jouw aankoop krijg ik dan een kleine vergoeding. Jij betaalt niks extra’s. Met deze inkomsten wil ik de kosten die ik maak voor Backpackfever.nl terug verdienen.

Laat een reactie achter