Ik ben niet heel erg materialistisch ingesteld. Voor mij geen dure auto, groot huis, of dure merkkleding. Ik spaar liever voor een mooie reis. Waarom? Omdat het een ervaring is die me de rest van mijn leven bij zal blijven.
Alle reizen hebben veel dierbare herinneringen opgeleverd. Deze herinneringen zijn onbetaalbaar. Waarom ik reis om mooie herinneringen te maken? Dat heb ik geprobeerd samen te vatten in onderstaande 7 redenen om te reizen.

Nieuwsgierig naar hoe andere mensen leven

Van jongs af aan ben ik al gefascineerd door vreemde culturen. Mijn basisschoolwerkstukken gingen over verre landen en de mensen die daar wonen. Tijdens mijn studie speelde het culturele aspect van communicatie een grote rol.

Wat is er nou mooier om nu zelf de wereld te ontdekken en te zien, horen en ervaren hoe mensen aan de andere kant van de wereld leven.

Als ik op reis ben, probeer ik meerdere keren stil te staan bij hoe de lokale bevolking leeft, in hoeverre dat verschilt van hoe wij in Nederland leven en wat ik hieruit mee wil nemen naar mijn eigen leven.

Mijn kennis van de wereld verrijken

Ik heb meer geleerd tijdens mijn reizen dan al die jaren in een klaslokaal. Zo hebben kunstobjecten meer impact als je ze in het echt ziet. Realiseer je je pas hoe bijzonder een bepaald bouwwerk is, als je er voor staat. En komen de geschiedenisboeken tot leven als je met iemand praat die onderdeel was van die geschiedenis. Ook leert het je om bepaalde zaken in een ander perspectief te zien.

Tijdens onze treinreis door Rusland, hoorden we veel verhalen over het communisme, en waarom veel Russen met weemoed terugdenken aan die tijd. Op basis van wat wij leren over de voormalige Sovjet-Unie onbegrijpelijk. Maar met wat uitleg erbij, klinkt het ineens minder vreemd. Tijdens het communisme kreeg iedereen in de Sovjet-Unie gelijke waardering voor zijn/haar ‘werk’. Iedereen deed er toe. In het hedendaagse Rusland moet iedereen knokken voor zijn plekje en is waardering niet langer vanzelfsprekend.

Nieuwe mensen ontmoeten

Op reis heb je veel aanspraak. Je ontmoet iedere dag nieuwe mensen, zowel medereizigers als locals. Het verbaast mij altijd weer hoe makkelijk het is om zomaar ergens een gesprek aan te knopen.

Zo werden we afgelopen jaar in Canada tijdens onze wandelingen door de natuurparken regelmatig aangesproken door Canadezen met de vraag ‘Where you from’? Voordat je het wist had je een gesprek over hun Nederlandse roots, wat er zo mooi is aan Canada en kreeg je ook nog wat tips voor andere hikes of bezoekwaardige plekken.

Ook in Zuid-Afrika hadden we veel contact met locals. Bij iedere benzinepomp of supermarkt kwam er wel iemand vragen, wat we zo mooi vonden aan hun land. Om vervolgens met een grote glimlach en een handdruk afscheid te nemen.

De meeste contacten zijn vluchtig, maar soms breng je een aantal dagen met iemand door. Ik denk nog altijd met veel plezier terug aan Tatjana. De Russin met wie wij 4 dagen en 5 nachten een coupé deelden in de Trans-Mongolië express. Ze sprak geen woord Engels, wij geen woord Russisch, maar bij het afscheid vielen tranen. Met veel gebaren, tekeningen, medereizigers, en behulp van ‘Point it’ hebben we veel verhalen kunnen uitwisselen.

Mijn grenzen verleggen

Een verre reis is ook bij uitstek het moment om nieuwe dingen uit te proberen en je grenzen te verleggen. Je komt vreemde gebruiken tegen, onbekende ingrediënten en belandt in ongemakkelijke situaties. Vaak is het leuk, soms valt het tegen. Maar altijd heb je een goed verhaal als je thuis komt en kun je dingen in perspectief plaatsen.

Het meest ongemakkelijke moment, vond ik mijn bezoekje aan het toilet op het station van Ulaanbaatar in Mongolië. Ik stond tussen de Mongoolse dames te wachten in een kleine, warme, stinkende ruimte. Iedereen stond ongemakkelijk dicht op elkaar. Het toilet was niet meer dan een vierkant gat in de grond met twee houten plankjes erboven, waar je je voeten op moest zetten. Maar goed als je moet, dan moet je… Dus adem in, en vooral niet naar beneden kijken.

Het gevoel van vrijheid

Reizen betekent voor mij ook het ultieme gevoel van vrijheid. Geen verplichtingen, geen strakke planning, geen rekening hoeven houden met de tijd, gewoon doen waar je zin en behoefte aan hebt.

We maken nooit een strakke planning voor onze reizen. Boeken vaak alleen de eerste overnachtingsplek en daarna zien we wel. Het geeft me een gevoel van rust en vrijheid. Is een plek mooier dan gedacht of willen we nog een extra activiteit doen? Dan blijven we langer. Valt een plek of het weer tegen? Dan reizen we door. Er is zoveel moois te ontdekken.

Mooie plekjes ontdekken

De wereld is zo mooi, het is zonde om telkens dezelfde plekken te bezoeken. Tenminste dat vind ik dan.
Geen plek is hetzelfde. Opgegroeid op de Veluwe kan ik je vertellen dat de bossen daar totaal anders zijn dan de regenwouden die we in Canada zagen. En de Alpen zijn prachtig, maar de Tafelberg bij Kaapstad is uniek.

Reizen biedt mij de mogelijkheid om op zoek te gaan naar bekende en onbekende prachtplekken en er uitgebreid van te genieten.

Lekker eten

De laatste reden waarom ik graag reis, is het lokale eten. Een stamppot op zijn tijd vind ik best lekker, maar ik ben meer een liefhebber van de Indiase, Italiaanse en Arabische keukens. Ik vind het leuk om nieuwe ingrediënten te ontdekken. En een lekkere maaltijd blijft me lang bij.

Ik kan nog steeds blij worden van de uitmuntende bobotie van een klein restaurantje in Plettenberg Bay. Ook doe ik nog steeds verwoede pogingen om de eenvoudige, maar zeer smaakvolle pasta’s na te maken van een restaurant nabij Vaticaanstad in Rome.

Deze 7 redenen om te reizen, hebben me tot nog toe al veel bijzondere herinneringen opgeleverd. Wat zijn voor jou redenen om op reis te gaan?

Laat een reactie achter

Pin It