Jazeker, je leest het goed! Ik ga mijn comfortabele en fijne leven in Nederland gedag zeggen voor een jaar vol avontuur. Inmiddels hebben mr. Backpackfever en ik onze baan en opdracht opgezegd, zijn de vliegtickets geboekt en gieren de kriebels door ons lijf, want we gaan EEN JAAR OP REIS! 

Het is niet ons doel om zoveel mogelijk landen en bezienswaardigheden te zien in dit jaar. Een echte reis om de wereld gaat het dus waarschijnlijk niet worden. Maar wat dan wel? 

Onze reis begint in Kuala Lumpur, Maleisië. Vanaf daar reizen we door naar Indonesië. Hier willen we leven zoals de locals en leren van hun cultuur en gebruiken. We willen de tijd nemen de plekken die we aandoen echt te leren kennen en te ervaren. Dat betekent onder andere de taal leren, de lokale gebruiken leren en de lekkerste gerechten leren koken. 

De voorbereidingen voor dit grote avontuur zijn in volle gang en de afgelopen maanden waren enorm leerzaam. Van klussen in huis om dit netjes achter te laten, tot het uitzoeken van verzekeringen. Druk maar ook erg leuk! 

Een jaar op reis: Alle vragen & antwoorden

Natuurlijk snap ik dat jullie vragen hebben. En daarom heb ik besloten om hieronder alvast antwoord te geven op de meest gestelde vragen door familie, vrienden en collega’s.

Wanneer ga je weg?

We vertrekken over twee maanden naar Kuala Lumpur. Ons vliegtuig vertrekt op 2 september en na een korte tussenstop in Qatar komen we in de middag van 3 september aan in Kuala Lumpur. Daar begint het grote avontuur! 

Waarom ga je reizen? 

Het avontuur lonkt! In 2020 hadden we het plan om 2 maanden door Indonesië te reizen, je snapt wel waarom dit niet door kon gaan. Maar doordat we toen ons plan moesten wijzigen is het idee om langer weg te gaan uit Nederland eigenlijk alleen maar gegroeid en in een stroomversnelling gekomen. 

Door onze eerdere reizen wisten we allebei al dat het geluk voor ons zit in het samen zoeken naar bijzondere ervaringen. Voor ons geen groter huis of dure auto. Wij voelen ons optimaal gelukkig als we elkaar bovenop een bergtop een high-five geven om vervolgens samen te genieten van het uitzicht; of wanneer we kunnen smullen van exotische gerechten, waar we niet alle ingrediënten van kennen. 

In dit jaar willen we op zoek naar deze bijzondere ervaringen; klein en groot. We willen herinneringen maken, waar we jaren later nog met een grote glimlach op terug kijken. Daarnaast zien we het ook als een grote ontdekkingstocht, waarin we heel veel dingen willen uitproberen om te kijken wat ons gelukkig maakt en welke elementen we willen toepassen in ons toekomstige leven. 

Wanneer kom je weer terug?

We hebben onze reistijd afgebakend tot een jaar. Zullen we dan precies 365 dagen weg zijn? Ik heb geen idee. Het praat lekker makkelijk. Als we het eerder zat zijn, komen we eerder terug. En als we er nog een paar extra dagen of weken er uit willen persen, dan zullen we dat waarschijnlijk ook wel doen. Maar om gewoon antwoord te geven op de vraag: we gaan een jaar op reis en komen dus begin september 2023 weer terug. 

Wat is het plan? 

We vliegen dus op Kuala Lumpur. Na tweeënhalve dag vliegen we daarna door naar Lombok, Indonesië. Hier willen we een tijdje ‘vakantie vieren’ en wennen aan ons nieuwe leven en de nieuwe omgeving. Hoe de reis er daarna uit gaat zien, dat bepalen we onderweg. Ik wil in ieder geval een vulkaan beklimmen, een aantal nachten in de jungle slapen, duiken en op iedere plek die we bezoeken een lokaal gerecht leren bereiden. 

Welke landen wil je bezoeken?

Aangezien we niet echt een plan hebben, hebben we ook niet echt een route uitgestippeld door verschillende landen. We zullen ons vooral focussen op Azië, maar welke landen precies? Dat gaat de tijd ons leren. Naast Indonesië staan ook Vietnam en Maleisië hoog op ons verlanglijstje. Maar we zullen onze keuzes vooral ook laten afhangen van onze ervaringen onderweg, gesprekken met andere reizigers en de mogelijkheden op dat moment. 

We hebben ook nog ergens het idee om op een gegeven moment richting Europa te gaan reizen en bijvoorbeeld wat landen op de grens tussen Europa en Azië te bezoeken of bijvoorbeeld op de Balkan. Maar we zien wel hoe we daar tegen die tijd over denken. 

Ga je werken op reis? 

Ik wil graag reizen zonder verplichtingen en alle vrijheid hebben om te gaan en te staan waar ik maar wil. Ik wil geen druk hoeven voelen om op tijd toegang te hebben tot wifi voor een zakelijke afspraak of genoeg tijd vrij te houden om mijn werkverplichtingen na te komen. 

Ik ga dus ook een jaar niet werken. Wel heb ik als doel om te investeren in mijn kennis en talenten. Ik wil vooral heel veel leren tijdens dit jaar. Zowel over de bestemmingen die ik bezoek, als van de mensen die ik tegenkom en vooral door heel veel dingen uit te proberen. 

Heb je dan je baan opgezegd?

Het was één van de moeilijkste beslissingen om te nemen, omdat ik mijn werk als Marketing & Communicatiemanager bij een softwarebedrijf erg leuk vind. Maar… ik heb inderdaad mijn baan opgezegd per 1 september. Vanaf dat moment ben ik een jaar vrij! Dat lijkt me zo’n bijzondere ervaring. Ik zie het als een tussenpensioen, een uitstapje uit mijn carrière. Maar ook als een investering in mijzelf en ik denk dat ik daar in de toekomst alleen maar profijt van ga hebben. 

Welke dingen wil je dan wel allemaal doen?

Zoveel! We hebben inmiddels allemaal leuke ideeën over hoe we dit jaar willen besteden en wat we willen doen. Een kleine greep uit de dingen die de afgelopen weken de revue hebben gepasseerd: op iedere bestemming een kookworkshop volgen en van de geleerde recepten ons eigen kookboek voor thuis maken, een week door de jungle trekken, chillen op een onbewoond eiland, snorkelen, duiken, ons onderdompelen in de lokale geschiedenis, bij zonsopkomst dansen op een vulkaan, iedere ochtend vroeg opstaan om te sporten, boekjes lezen, leren surfen, traditionele danslessen nemen en zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Waar doe je het van?

Ja, dat is natuurlijk de hamvraag… waar doet ze dat nou van? Heel eerlijk is het antwoord oersaai: we hebben keihard gespaard de afgelopen jaren. We hebben al onze uitgaven op een rijtje gezet en gekeken waar we op konden bezuinigen, abonnementen opgezegd, we hebben geen mooie nieuwe auto gekocht en geen dure vakantie gehouden, we hebben zelf leren klussen en zelf veel beter leren koken, we kozen minder voor gemak en vaker voor de inspanning. We hebben veel geleerd over geld en nu hebben we een mooie spaarpot vol om op reis te gaan. 

En jullie huis dan?

Dat was ook een hele grote beslissing. Wat gaan we doen met ons fijne huis? Een plek die echt ons thuis is geworden de afgelopen 8 jaar en waar we ook echt niet voorgoed afscheid van willen nemen. Echter ons huis zo lang onbewoond achter laten voelt ook niet goed, naast dat het aanhouden van onze woning een flinke kostenpost met zich meebrengt. 

Daarom gaan we ons huis verhuren voor de periode dat we op reis zijn. We hebben ons goed laten informeren en een fijne verhuurmakelaar gevonden die ons helpt bij het vinden van een geschikte huurder en tevens ook het aanspreekpunt is als wij aan de andere kant van de wereld zitten. Zo kunnen we onze vaste lasten in Nederland volledig afdekken en onze spaarpot alleen voor uitgaven op reis gebruiken. 

Wat vindt je familie ervan? 

Alhoewel onze plannen voor de meeste mensen in onze omgeving niet als een hele grote verrassing kwamen, was het voor onze ouders, broers en zussen toch wel een grote stap. Een jaar elkaar niet zien of elkaar niet kunnen opzoeken is natuurlijk echt wel ingrijpend. Daarnaast vinden bijvoorbeeld mijn ouders het ook lastig om zich een voorstelling te maken van Azië. Is het daar wel veilig, wordt je daar niet heel snel ziek? Door hen mee te nemen in de beslissingen die we nemen en de zaken die we uitzoeken, zijn zij inmiddels ook veel meer gerustgesteld. 

Natuurlijk ga ik mijn familie en vrienden in Nederland ook missen. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei mogelijkheden om contact te houden met iedereen. Zo zullen we regelmatig Skypen met iedereen en laten zien waar we zitten en hen meenemen in ons dagelijkse leven. 

Je blijft toch wel bloggen?

En natuurlijk ga ik al onze ervaringen ook delen op Backpackfever. Ik wil regelmatig een kort verslag plaatsen van waar we zijn en wat we meemaken. Ook zal ik jullie de komende weken nog meer meenemen in onze voorbereidingen. Want er komt echt heel wat bij kijken, voordat je op wereldreis kunt gaan. 

Daarnaast blijf ik ook artikelen publiceren met tips voor de bestemmingen die we bezoeken. Heb jij vragen of onderwerpen die je graag in een volgend artikel over mijn wereldreis zou willen lezen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel. 

Zijn er nog andere manieren om je te volgen? 

Jazeker! Het blijft 2022 en er zijn volop manieren om het thuisfront en jullie op de hoogte te houden van mijn belevenissen. Als je je aanmeldt voor mijn nieuwsbrief weet je zeker dat je niks mist. Je kunt ook terecht op mijn Instagram pagina of onze avonturen volgen via Polarsteps

Mag ik langskomen? 

Als je in de buurt bent en het lijkt je leuk om ons tijdens de reis een tijdje te vergezellen, dan mag dat. Ik vind het superleuk om andere wereldreizigers en avonturiers te ontmoeten, dus schroom niet om me een berichtje te sturen! 

Wat wil jij graag nog meer weten over mijn wereldreis? Laat het weten in een reactie onderaan dit artikel. Jouw tips en adviezen voor fijne bestemmingen in Azië zijn ook van harte welkom! 

2 Comments

  1. Wat grappig zeg, wij gaan echt precies een maand later met dezelfde overstap naar Kuala Lumpur! Alleen blijven we daar iets langer hangen, omdat we het zo’n fijne stad vinden. Ik ben heel benieuwd hoe het jullie bevalt om met weinig bagage te reizen voor zo’n lange periode. Veel plezier met de voorpret!

    • Dat is toevallig Rieneke! Wat zijn jullie plannen na Kuala Lumpur? Wij gaan eerst een paar dagen op verkenning, maar als dat bevalt, gaan we later in de reis een paar weken naar Kuala Lumpur. De voorpret vind ik al fantastisch. Hopelijk wordt de reis net zo leuk 😉 Wie weet komen we elkaar nog ergens tegen!

Laat een reactie achter