Na een mooie rondreis of fijne kampeervakantie vind ik het heerlijk om een fotoboek te maken. De honderden en soms meer dan duizend foto’s doorkijken, filteren en uiteindelijk verzamelen in een eigengemaakt fotoboek. Ik vind het echt een heerlijke uitdaging om de foto’s zo mooi mogelijk tot hun recht te laten komen. En als het boek eenmaal binnen is, al bladerend, de reis nog een keer her te beleven.
Het maken van een mooi fotoboek kost al snel heel veel tijd. En daarom lukt het me meestal niet om van iedere trip een leuk boek te maken. Er liggen nog veel foto’s van stedentrips, pop-up avonturen en andere weekendjes weg op een mooi plekje in een fotoboek te wachten.
Toen ik onlangs een uitnodiging kreeg van Fotofabriek om hun fotoboeken te testen, aarzelde ik geen moment. Deze lange natte herfst is ideaal om de achterstand in te halen. Te beginnen met onze tripjes in Nederland deze zomer. Want een boek over Nederland dat had ik nog niet.
En om alvast met de conclusie te beginnen; ik ben erg tevreden over Fotofabriek. Het boek is een aanwinst voor mijn collectie. Ondanks wat strubbelingen met de tool is het uiteindelijk gelukt om het boek zo te maken als ik het hebben wilde. In deze review kun je lezen hoe ik Fotofabriek beoordeel op de volgende vier onderdelen:
Mijn fotoboek, mijn stijl
Ik heb inmiddels al een aardige collectie fotoboeken in de kast staan en daarbij verschillende leveranciers uitgeprobeerd. Wat al deze fotoboeken gemeen hebben is de stijl. Niet dat ze allemaal exact hetzelfde format volgen, dat zeker niet. Mijn stijl is door de jaren heen meegegroeid met de ontwikkeling van de fotoboekprogramma’s en mijn eigen kennis en kunde van het maken van fotoboeken.
In mijn fotoboeken draait het vooral om de foto’s. Niet te veel extra’s in de vorm van allerlei clipart of drukke achtergronden. Ik gebruik regelmatig paginagrote foto’s of laat foto’s over twee pagina’s doorlopen. Op mijn pagina’s zie je daarnaast nog veel wit. En af en toe wat foto’s in bijzondere vormen of met creatieve kaders.
Tekst gebruik ik normaal gesproken nauwelijk, alleen om een locatie te duiden, of een korte anekdote te vertellen. Daar kies ik vaak letters en kleuren voor die passen bij het land of thema van mijn boek. Zo koos ik bijvoorbeeld voor mijn fotoboek over Zuid Afrika voor de kleuren van de Zuid Afrikaanse vlag.


Fotoboek maken bij Fotofabriek: de tool
Voor het maken van mijn fotoboek gebruikte ik de offline software van Fotofabriek. Dit biedt de meeste mogelijkheden en is de tool die Fotofabriek zelf aanbeveelt voor het maken van hun fotoboeken.
Starten met het fotoboekprogramma
De tool is snel geïnstalleerd op je PC of laptop en je bent zo gestart met je eerste fotoboek. Eerst kies je het formaat en of je een vlakliggend boek wilt. Vervolgens kies je of je deze zelf wilt vullen, of dat de sjablonen en/of foto’s automatisch voor jou gevuld moeten worden. Ik koos voor een blanco album om zelf te vullen.
Vanaf dat moment vond ik mijn eerste kennismaking met de tool nogal overweldigend. Eigenlijk staan alle functionaliteiten en toepassingen meteen op je scherm en dat zijn er nogal wat. Het helpt daarbij niet dat de tool wat gedateerd oogt.
Het voordeel van alles op één scherm is dat je wel snel alle belangrijke functionaliteiten hebt gevonden en het niet lang duurt voordat je je eerste foto hebt toegevoegd.


Het opmaken van je fotoboek
Na wat te hebben geëxperimenteerd met het toevoegen van foto’s, decoratieve kaders en layouts (sjablonen in de tool) is de basis van het programma me wel duidelijk en ga ik echt met mijn fotoboek aan de slag. Het opmaken van de pagina’s gaat behoorlijk snel.
Wat ik heel handig vind is dat je de exacte positie van je foto op de pagina heel nauwkeurig kunt bepalen. Je kunt namelijk op de millimeter de positie en grootte van de foto op de pagina bepalen. Geen geklooi met lijntjes en blijven schuiven om de foto netjes uit te lijnen in het midden van de pagina.
De tool bevat standaard veel sjablonen (randen) die je kunt toepassen op je foto’s. Zo kun je foto’s toevoegen in hart- of cirkelvorm, maar ook een rafelig randje meegeven. Of juist wat verloop toevoegen. Voor wie een beetje handig is met het maken van fotoboeken geldt dat je ook eigen sjablonen kunt toevoegen. Zo kun je dus heel makkelijk een leuk en speels boek maken.
Helaas kreeg ik bij het opmaken van mijn fotoboek regelmatig een foutmelding wanneer ik mijn foto’s wilde bewerken. De foto laadde niet goed en ik kon op dat moment geen schaduw of transparantie toevoegen. Dat vond ik behoorlijk irritant, maar in de nieuwere versie van de tool is dit inmiddels opgelost.
Eindoordeel: de tool
Ondanks dat de tool een tikkie gedateerd oogt, doet deze wel wat hij moet doen; jou de instrumenten geven om snel een mooi fotoboek in elkaar te klikken. Zeker als je niet vaak fotoboeken maakt is de tool makkelijker en vooral sneller dan die van concurrenten.
De wat gevorderde fotoboekmaker, zal hier en daar misschien tegen een beperking aanlopen, maar heeft aan de andere kant veel vrijheid om bijvoorbeeld eigen clipart, achtergronden en sjablonen toe te voegen.
Tip! Ben je handig met Photoshop en InDesign? Bij Fotofabriek kun je ook PDF bestanden aanleveren die gemaakt zijn in deze tools. Zij verzorgen dan het drukwerk van je fotoboek.
Fotoboek maken bij Fotofabriek: het bestellen
Is je fotoboek eenmaal helemaal naar wens opgemaakt, dan is het tijd om te bestellen. Handig is de check die je in de tool kunt doen op onvolkomenheden. Het programma waarschuwt aan de hand van uitroeptekens voor tekst die buiten de kaders loopt, of afbeeldingen die worden afgesneden. Zo kun je nog snel checken of echt alles klopt in je boek.
Om je boek te bestellen moet je eerst een account aanmaken. Vanuit dit account kun je daarna je bestelling regelen. Deze online wizard oogt veel moderner en intuïtiever dan de tool zelf, dus het afronden van je bestelling is zo gepiept. De eerste stap is het uploaden van het fotoboek naar je online account. Je krijgt dan direct een e-mail met een digitaal voorbeeld van je boek waar je doorheen kunt bladeren. Je kunt dit voorbeeld ook delen met familie en vrienden. Een erg leuk idee!
Als je boek eenmaal besteld en betaald is, krijg je een orderbevestiging met levertijd. In mijn geval 4 werkdagen. Dat vind ik behoorlijk snel, bij andere leveranciers duurt het meestal wel een week voordat het boek op de mat ligt.


Fotoboek maken bij Fotofabriek: de kosten
Bij diverse vergelijkingen en fotoboekentests komt Fotofabriek naar voren als leverancier met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Fotofabriek is inderdaad goedkoper dan menig andere leverancier. Je maakt al een A4 liggend fotoboek, met 24 pagina’s en hardcover foto-omslag voor €22,99.
Wel heb je aan het einde van het proces bijkomende kosten voor onder andere de gewenste uitstraling van het papier (UV-hoogglans, mat, vlakliggend) en de kaft. Ook kun je extra betalen voor het verwijderen van de barcode. Ik heb sowieso nooit begrepen waarom er een barcode op fotoboeken staat. Dat voegt voor geen enkele klant wat toe, dus haal dat ding er gewoon standaard af.
Wat ik persoonlijk onhandig vind, is dat je tijdens het maken van het boek geen inzicht hebt in de totale kosten. Ik vind het altijd wel fijn om tijdens het ontwerpen te zien wat het effect is van extra pagina’s of andere papieropties. Wel kun je de prijscalculator gebruiken op hun site om te berekenen wat je totale kosten zullen zijn.
Fotoboek maken bij Fotofabriek: het eindresultaat
Een kleine week later lag het fotoboek op de mat. In een nette kartonnen doos en nog een extra laagje plastic ter bescherming. Het valt meteen op dat de kleuren op de kaft heel erg mooi uitkomen. En dat blijkt in de rest van het boek ook zo te zijn. Het boek ziet er verder ook superstrak uit. Geen kreukels, geen doorgedrukte inkt of plakkende pagina’s. Het boek bladert fijn en ziet er stevig uit.
Ik ga zeker nog een fotoboek maken bij Fotofabriek. Helemaal nu in de nieuwste versie van de desktop software (4.10.0) mijn problemen verholpen zijn. De prijs en de kwaliteit van het boek zijn voor mij op dit moment doorslaggevend.
Naast fotoboeken maken kun je ook nog andere leuke dingen doen met je vakantiefoto’s. Erg leuk vind ik zelf het idee om een fotopuzzel te maken en de mogelijkheid om je eigen mondkapje te ontwerpen. Want die hebben we de komende tijd allemaal vaak genoeg nodig!
Is het maken van een fotoboek ook onderdeel van jouw vakantie napret? En doe je het dan alleen voor verre reizen of langere vakanties? Of maak je van ieder uitstapje een fotoboek?
In ruil voor deze review over Fotofabriek kreeg ik mijn fotoboek ‘Zomer in Nederland’ cadeau. Maar ik ben natuurlijk nog even kritisch als altijd. In deze review heb ik mijn ervaringen bij andere leveranciers van fotoboeken meegenomen om jullie een zo compleet mogelijk beeld te geven van de kwaliteiten van Fotofabriek.
Deze blog bevat affiliate links. Deze links houden bij of jij een aankoop doet na een bezoek aan mijn site. Over jouw aankoop krijg ik dan een kleine vergoeding. Jij betaalt niks extra’s. Met deze inkomsten wil ik de kosten die ik maak voor Backpackfever.nl terug verdienen.
12 Comments
Leuk dat het je ook zo goed bevalt. Ik vind Fotofabriek ook altijd fijn om boeken mee te maken. Nu heb ik al weer wat reizen liggen om in mijn aanstaande verlof alsnog te gaan verwerken. Want het is inderdaad altijd wel een hele klus.
Dat is inderdaad een goed moment om aan je fotoboeken te werken. Veel plezier!
Ik moet dringend eens tijd maken van fotoboeken. Ik blijf het uitstellen omdat die selectie maken zo lastig is he. 😉 Fotofabriek kende ik nog niet. Bedankt voor de eerlijke review!
Graag gedaan en heel herkenbaar hoor. Ik vind het ook lastig om te kiezen 🙂
Sinds onze lange reis in 2007-2009 geen fotoboek meer gemaakt. Ik kon destijds gewoon niet kiezen welke foto’s er wel of niet in moesten en bij volgende vakanties had ik er geen puf meer voor. Inmiddels reizen we zo vaak, dat er niet tegen te foto-boeken valt, haha. Fijn dat jouw fotoboek zo mooi is geworden!
Ik vind het zo leuk, ik maak er gewoon tijd voor! Ieder najaar/winter plan ik een paar avonden per week voor mijn fotoboek(en). En ook niet voor iedere trip, want dat zou een vrij kostbare aangelegenheid worden…
Ik heb nog nooit bij de Fotofabriek besteld dus het is leuk om daar een keer wat over te lezen. Ik maak ook altijd een fotoboek van mijn vakantie. Toevallig is mijn album over Japan net binnen. Heerlijk om even door te bladeren nu we niet op reis kunnen.
Wat fijn om daar nu nog even van te kunnen nagenieten! Veel plezier met je boek!
Ik kom er al jaren niet meer aan toe, terwijl het eigenlijk zo leuk is. Wat zou het leuk zijn om tentallen albums in de kast te hebben staan van ál die reizen de laatste jaren! Mijn moeder doet het nog wel vaak van haar reizen of van logeerpartijtjes van de kinderen of zo, maar ik ben al blij als ik tijd kan vinden om foto’s uit te kiezen voor blogs. Maar als ik dit dan weer zie denk ik: het is toch wel heel leuk als herinnering, echt in je hand.
Het is een heel leuk aandenken, ook voor de kinderen. Maar het kost wel veel tijd. Het is voor mij echt iets wat ik doe tijdens de donkere lange avonden.
Wat een leuke fotoboeken heb je al! Ik maak na elke reis een fotoboek sinds 2012, dus ik heb een hele verzameling. Mijn stijl is ook langzaam veranderd, ik gebruik inderdaad ook rustige achtergronden (vaak gewoon wit) en grote foto’s en weinig andere dingen. Nu zijn mijn fotoboeken redelijk in dezelfde stijl allemaal. Het blijft leuk om ze terug te kijken, ook mijn oudere boeken die ik nu nooit meer op die manier zou maken haha
Dankjewel Linda! Grappig om te zien hoe dat werkt hè? Je wordt er steeds handiger in en ook de technologie is natuurlijk wel verbeterd, maar toch heb je een bepaalde stijl in wat je mooi vindt. Veel plezier met bladeren!