Ik mag mij over het algemeen een gelukkig mens noemen. Natuurlijk heb ik ook wel eens een baaldag, maar die gaan gelukkig snel weer voorbij. Meestal sta ik er niet eens bij stil, maar soms zijn er momenten waarop ik voel dat het geluk me toelacht. Vaak gewoon bij alledaagse dingen, zoals een eerste zonnestraal aan het eind van een lange winter, of een goed gesprek. 

Op reis heb ik ook regelmatig zo’n typisch geluksmoment. Heel soms zie je ze aankomen, maar vaak verrassen ze me. Uiteindelijk vormen ze een herinnering die me altijd bij blijft. Op Backpackfever deel ik regelmatig zo’n geluksmoment

Deze keer neem ik jullie mee naar de markt in het Zuid-Franse Arles. Waar iedere week nog honderden kraampjes worden opgezet met de mooiste en lekkerste producten en het doen van de wekelijkse boodschappen tot een absolute kunst is verheven. 

Struinen over de Franse markt in Arles

Eerder schreef ik al een artikel over hoe blij ik kan worden van Frankrijk. De Bourgondische leefstijl heeft daar alles mee te maken. Ik ben gek op lekker eten! Kaasjes, wijnen, specerijen, Frankrijk heeft het allemaal en de grote weekmarkt in Arles is een ideale plek om al dat lekkers uit te zoeken. 

De zaterdagmarkt van Arles is ruim een kilometer lang en staat twee rijen dik op de Boulevard de Lices. Je vind er natuurlijk de gebruikelijke kramen met groente en fruit, vlees, vis en brood. Maar ook kramen die huishoudelijke artikelen verkopen, zoals tafelkleden, handdoeken en zelfs matrassen. 

Mijn favoriete kramen? De kramen die losse specerijen verkopen, een kraam met de lekkerste droge worsten en de kraam met rieten boodschappenmanden. 

Zoveel meer dan even de boodschappen doen

De Fransen zijn gek op hun markten. Ieder zichzelf respecterend dorp organiseert wekelijks wel een warenmarkt. Maar neem je jezelf echt serieus als plaats, dan geef je jouw inwoners minstens drie keer per week de mogelijkheid om in het centrum op de markt inkopen te komen doen. Arles is hierop geen uitzondering. 

In Arles heb ik net als de Fransen de tijd genomen voor mijn marktbezoek. Niet snel mijn boodschappenlijstje afvinken, maar vooral heel goed kijken hoe de Fransen hun inkopen doen. En wat blijkt, een bezoekje aan de markt is zoveel meer dan gewoon even boodschappen doen, het is een levensstijl! 

Markt in Arles | specerijen
Eén van mijn favoriete kramen is de plek waar ze alleen maar specerijen in alle kleuren en geuren verkopen – Photo by Frank Eiffert on Unsplash

Voelen, ruiken en proeven

De inwoners van Arles beginnen hun bezoek aan de markt met een kopje koffie voor het Office du Tourisme. Daarna begint hun twee kilometer lange wandeling over de markt. De dames hebben allemaal een grote riete mand bij zich en zien er uit om door een ringetje te halen. Eerst wordt het groente en fruit ingeslagen. De Fransen voelen, ruiken en proeven alle producten eerst alvorens een keuze te maken, dus doe ik dat ook. Uien en aardappelen koop je rechtstreeks van de boer. En er is zelfs een kraam met alleen maar knoflook. 

Vervolgens lopen we langs de vlees en viskramen, het ziet er allemaal fantastisch uit. Wij hebben onze zinnen gezet op een lekkere Provençaalse worst voor bij de l’apéro. En na heel wat proeven vinden we die ook. We staan tussen de Fransen die tussen het proeven door uitgebreid bijkletsen met een oude schoolvriend of buurvrouw. 

Bij iedere kraam waar je langsloopt krijgen we wel weer wat lekkers aangeboden, van honing tot olijfolie. We slaan een hoop aanbiedingen af, anders komen we hier nooit de markt rond! 

Markt in Arles: kraam knoflook
Er is zelfs een kraam met alleen maar knoflook – Photo by bruno neurath-wilson on Unsplash

Na het eten volgen de huishoudelijke artikelen

Waar in Nederland de meeste markten zich tegenwoordig beperken tot levensmiddelen, kleding en bloemen, komen we in Arles vele kramen tegen met huishoudelijke artikelen. Veel kramen zijn gespecialiseerd in één categorie artikelen, zoals pannen, messen, beddengoed of matrassen. Ook kun je hier nog veel artikelen kopen die je in Nederland überhaupt niet zoveel meer ziet, zoals tafelkleden. 

Mijn oog valt op de kraam met rieten manden en mijn hart begint sneller te kloppen; ik moet ook zo’n mand! Een half uur eerder heb ik me al voorgenomen ook in Nederland vaker naar de markt te gaan, zo blij word ik ervan. En daar heb ik natuurlijk echt zo’n Franse rieten mand voor nodig. Maar de kraam blijkt niet alleen rieten manden te verkopen, ze hebben ook hele toffe gevlochten tassen. En na wat wikken en wegen koop ik toch het laatste. Die komt net wat vaker van pas. 

Hierna komen we uit bij de kleding. Onze interesse voor de markt begint af te nemen. We hebben het meeste inmiddels wel gezien en zijn niet gekomen voor de kleding. We besluiten nog een broodje te kopen en eten die in het parkje naast de markt op. 

In het spoor van Vincent van Gogh in Arles
Dat café ziet er bekend uit…

Over Arles

Het bezoek aan de zaterdagmarkt van Arles was absoluut een geluksmoment, maar naast de markt is er nog veel meer te beleven in deze Zuid-Franse stad. 

Zo kun je in Arles letterlijk in de voetstappen treden van Vincent van Gogh en op zoek gaan naar de plekken waar hij een aantal van zijn meesterwerken maakte. Tijdens deze speurtocht kom je ook langs de Romeinse overblijfselen die Arles beroemd hebben gemaakt, zoals de arena en het theater. 

Verder telt Arles vele gezellige terrassen waar je na je bezoek aan de markt heerlijk kunt lunchen en perfect uitzicht hebt op de winkelende Fransen. 

Heb jij ook herinneringen aan dit soort geluksmomenten op reis? En welke ervaring maakte jou extra gelukkig?

Headerfoto van Anastasiia Chepinska via Unsplash

Laat een reactie achter