Mijn vorige jaaroverzicht startte met de vurige wens om eindelijk naar Sumatra af te reizen. En ik zal het maar meteen verklappen, dat zat er niet in. Indonesië en vele andere landen zijn nog steeds gesloten voor de meeste reizigers. Maar er gloort hoop aan de horizon, dus ik heb het volste vertrouwen dat we in 2022 eindelijk weer een verre reis gaan maken. 

Toch was 2021 geen verkeerd reisjaar. Ik beleefde veel grote en kleine avonturen, bracht de nacht door op bijzondere locaties en beleefde weer vele geluksmomenten! Als afsluiter van 2021 deel ik mijn jaar in 8 reisverhalen. 

1. Winterkamperen in de sneeuw

Ik ging winterkamperen met onze pop-up tent in het meest winterse weekend van het jaar. We maakten er een echt wintersportweekend van met ijspret en veel zon. Er lag een dik pak sneeuw en de temperatuur kwam overdag niet boven nul. We brachten de nacht door in ons pop-up tentje op landgoed de Wielewaal (nu Energy-up) bij temperaturen van -12 graden Celsius. Het was behoorlijk spannend, maar achteraf ontzettend gaaf om een keer te doen!

2. Slapen in een boomhut

De boomhut van Natuurlijk Kollumeroord in Nationaal Park Lauwersmeer was de eerste van een aantal bijzondere overnachtingsplekken dit jaar. We sliepen in een kleine handgemaakte boomhut met uitzicht over het water en de velden van het Lauwersmeer. Ook al was het april, het vroege voorjaar was nog ver weg. Het was namelijk ijskoud en het waaide hard en op de laatste dag sneeuwde het zelfs. Gelukkig hielden de kachel en het dikke dekbed ons lekker warm. De boomhut was de perfecte uitvalsbasis om het Nationaal Park Lauwersmeer en Schiermonnikoog te ontdekken. 

3. Festivalvibes op de glamping in Appeltern

Op uitnodiging van mijn zusje mochten wij tijdens het Hemelvaartsweekend naar Appeltern voor het Friends & Family weekend van Glamp Outdoor Camp. Het was hun openingsweekend in Appeltern en er waren nog wat opstartproblemen, maar wat was het gezellig. Een verblijf op deze glamping staat in het teken van muziek, theater en kampvuurtjes. 

Wij gebruikten dit weekend om op ontdekking te gaan in het absurd leuke Land van Maas en Waal. Een regio vol oude kastelen, forten en ruïnes daarvan. 

4. Wakker worden op de mooiste plek van Drenthe

In juni gingen we weer op pad met onze natuurkampeerkaart. Dit keer voor een kampeerweekend op de mooiste plek van Drenthe: Landgoed Mariahoeve bij Papenvoort. Een fantastisch mooie camping voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Geen luxe, geen animatieteam, maar wel grote plekken midden in het bos mét een eigen kampvuurplek. Ik was hier volledig in mijn element! Vanuit hier gingen we op zoek naar de hunebedden en maakten we een hele mooie wandeling door de bossen bij Borger.

5. Slapen tussen de apen

Wakker worden van gillende apen en brullende leeuwen kan tegenwoordig ook in Nederland. Ik ging voor een glamping avontuur naar Burgers’ Zoo Camp en kreeg ontzettende reiskriebels. Dit was misschien wel de allerleukste overnachting van het jaar! 

Waarom? Het hele concept van Glamp Outdoor Camp en Burgers’ Zoo zat zo goed in elkaar, dat je je echt in de jungle waande. Je verblijft namelijk in een safaritent naast het gorillaverblijf waar je ‘s nachts de apen hoort gillen en de leeuwen brullen. Een echte aanrader! 

6. Werelderfgoed in Kassel

In augustus gingen we op bezoek bij onze Duitse vrienden in Kassel. Zij lieten ons kennismaken met het werelderfgoed in de stad en de sprookjesachtige omgeving. Kassel is de stad van Bergpark Wilhemshöhe en de gebroeders Grimm. Het Bergpark is een indrukwekkend staaltje architectuur, gecombineerd met indrukwekkende vergezichten. 

De natuur rondom Kassel staat in het teken van glooiende heuvels waar je in de zomer prachtig kunt wandelen en in de winter kunt langlaufen. We sloten het weekend in Kassel af met een kajaktrip over de Diemel. 

7. Onder de Franse zon in de Dordogne

In september was het eindelijk tijd voor onze zomervakantie. Na het bestuderen van de weerkaarten leek Frankrijk de beste papieren te hebben. We kozen ervoor om de populaire Dordognestreek eindelijk eens zelf te bezoeken. En wat was dat fijn! De Dordogne maakte de Francofiel in mij weer wakker. Iedere ochtend snoepen we van de lekkerste pains au chocolat en pains aux raisins, we ontdekken de Dordogne te voet en vanuit de kajak en we leven als god in Frankrijk. Op de camping wel te verstaan!

8. Met de nachttrein naar Praag

Het laatste reisavontuur van dit jaar brengt ons naar Praag. De enorme populariteit en drukte in Praag hebben me er altijd van weerhouden om naar deze stad af te reizen, maar door de afwezigheid van Aziatische en Amerikaanse toeristen, moest het er nu maar eens van komen. Helemaal nu we met de nachttrein naar deze stad konden reizen. Wat een avontuur! 

De nachttrein bleek een goede zet en voor herhaling vatbaar. Een ideale manier om naar je stedenstripbestemming te reizen. Praag zelf maakte indruk met haar positieve sfeer, schone straten en indrukwekkende uitzichten. Het was een ontzettend relaxte trip waar we de bekende hoogtepunten combineerden met bezienswaardigheden buiten de gebaande paden. Ik ben blij dat ik Praag dit jaar eindelijk heb leren kennen. 

En wat gaat 2022 ons brengen? 

De eerste plannen voor 2022 zijn inmiddels gemaakt. In januari starten we met een workation in Piemonte, Italië. Ik ben erg benieuwd naar de combinatie van werken en reizen en nog veel nieuwsgieriger naar hoe mooi Casa Faretto, ons kantoor weg van kantoor, is geworden. 

Ook zullen we in 2022 weer regelmatig een weekendje gaan kamperen. Ook dit jaar gaan we namelijk weer een Natuurkampeerkaart nemen. Ik heb er al een paar op het oog, maar mocht je nog tips hebben, dan hoor ik het graag! 

En positief als ik ben, ga ik er natuurlijk vanuit dat we in 2022 eindelijk weer een verre reis buiten Europa kunnen gaan maken. Hoe en wat, dat weet ik nog niet precies. Maar als Sumatra haalbaar is, staat een bezoek aan dit eiland zeker op de planning. 

Ik wens iedereen een avontuurlijk, gezellig en gezond 2022! Dat al je dromen maar mogen uitkomen! 

Laat een reactie achter