Het is deze week vijf jaar geleden dat wij naar Amersfoort verhuisden. En hoe leuk ik het ook vind om verre reizen te maken en nieuwe steden te ontdekken, ik kom altijd met veel plezier weer thuis in Amersfoort.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik na vijf jaar nog steeds leuke nieuwe plekjes ontdek in Amersfoort. En ik weet zeker dat ik er de komende vijf jaar nog veel meer ga ontdekken. Amersfoort zit namelijk vol met knusse hoekjes, bijzondere winkeltjes en charmante straatjes. Op een vrije zondag trek ik er regelmatig op uit, op zoek naar onontdekte plekjes in en om de stad.

Er zijn echter ook plekjes waar ik graag terugkom, die voelen als thuis, en waar ik nog vele uren kan struinen. Deze deel ik graag met jullie.

De historische binnenstad

Al ver voordat mijn vriend en ik samen een huis kochten in Amersfoort, was ik al verliefd of de historische binnenstad van Amersfoort. Ik vond het heerlijk om door de Muurhuizen en langs de grachten en singel te lopen. Ieder pand heeft zijn eigen verhaal en geschiedenis.

Amersfoort is ook een fotogenieke stad. Iedereen die wel eens met de trein via Amersfoort van of naar het oosten van Nederland is gereisd, heeft vast wel het meest gefotografeerde pand van Amersfoort gezien: de Koppelpoort. Maar er zijn nog veel meer fotogenieke plekken. Wat denk je van de Onze Lieve Vrouwentoren en de Krommestraat?

De binnenstad van Amersfoort is compact en alles is op loopafstand. Trek gerust een dag uit om alles goed in je op te kunnen nemen.

Tip! Wil jij weten welke verhalen er schuil gaan achter de prachtige gevels van de Muurhuizen? Boek dan een stadswandeling met één van de gidsen van Gilde Amersfoort. Zij kunnen je alles vertellen over de geschiedenis van de stad en haar bekende inwoners. Ook een rondvaart met de Waterlijn, is een superleuke manier om kennis te maken met Amersfoort.

De gezellige pleinen

In de binnenstad vind je ook veel gezellige pleinen met in de zomer gezellige terrassen. In de winter is het prima binnen toeven bij één van de vele restaurants en barretjes.

Mijn favoriete pleinen zijn het Onze Lieve Vrouwenplein en de Groenmarkt. Het eerste plein doet een beetje buitenlands aan door de hoge bomen die het plein omringen. De vele terrassen zijn het bruisende hart van de binnenstad op een zonnige dag. De Groenmarkt is kleiner en knusser. Ik krijg er altijd een Bourgondisch gevoel bij. In de muziektent op het plein vinden in de zomer regelmatig optredens plaats.

De leukste festivals

Amersfoort staat ook bekend om zijn vele festivals. In het voorjaar en najaar is er bijna ieder weekend wel een festival te bezoeken. Er is veel afwisseling. Van foodfestivals, tot muziekfestivals, tot straattheater. Voor iedereen is er wel een gezellige festiviteit te vinden.

Ik ben graag te vinden op foodfestivals als Lepeltje Lepeltje. De lekkerste hapjes en gerechtjes proeven bij de vele foodtrucks en onder het genot van een drankje genieten van de muziek. Heerlijk ontspannen!

Ook Amersfoort Jazz is een jaarlijks hoogtepunt voor velen. Ieder jaar in het laatste weekend van mei, dan staat de historische binnenstad bol van de jazzmuziek. Jazz-muzikanten uit binnen- en buitenland verzorgen veelal gratis optredens. Zoek een gezellig plekje op één van de terrassen en geniet van de muziek!

Mijn persoonlijke favoriet is straattheaterfestival Spoffin. Eind augustus komen speciaal geselecteerde acts van over de hele wereld naar Amersfoort om hun kunsten te laten zien. Met dans, toneel, acrobatiek, poëzie en mime proberen de artiesten het publiek voor zich te winnen. En eigenlijk altijd met succes. Op Spoffin zie je de meeste weergaloze en spontane acts gewoon op straat.

De prachtige natuur

Een bezoekje aan Amersfoort is niet compleet als je ook niet even de natuur in bent geweest. Amersfoort is omringt door prachtige natuur. Zelf ga ik op een vrij moment graag wandelen in het Hoevelakense bos, of fietsen op de Leusdense hei. Maar ook de Soesterduinen en de bossen van de Utrechtste Heuvelrug liggen op een steenworp afstand.

Na 5 jaar valt er dus nog steeds genoeg te ontdekken in Amersfoort. Aan de andere kant ken ik al zoveel leuke plekjes dat de stad echt als mijn thuis voelt.

Waarom kom jij graag in Amersfoort?

Like it? Pin it!

Pin it! Waarom ik altijd graag weer thuis kom in Amersfoort

2 Comments

  1. Geweldig leuke verhalen Cindy, PROFICIAT!! Tzt wordt je ooit nog wel eens een steengoede reisleidster!! Dikke kus.

    • Wat lief! Leuk om te horen dat u mijn verhalen zo kunt waarderen! Als ik eenmaal reisleidster ben, gaat u dan mee op reis? Liefs Cindy

Laat een reactie achter