Binnen Europa ga ik het liefst kamperen tijdens de vakantie. Heerlijk de hele dag buiten leven, midden in de natuur, eenvoudig, maar wel van alle gemakken voorzien. We hebben een hele fijne en praktische vijfpersoonstent, wat echt heel erg luxe is met zijn tweeën. Het enige nadeel is dat het veel werk is om deze op te zetten. Verplaatsen is dus niet zo makkelijk. 

Het is dus des te belangrijker om een fijne camping in een leuke omgeving te vinden, waar we minimaal een week kunnen blijven, maar het liefst onze hele vakantie. En al is dat laatste voor ons geen absolute must, door onze aanpak lukt het de laatste jaren iedere keer wel. 

En kennelijk intrigeert mensen dat, want ik krijg regelmatig de vraag hoe we toch al die prachtige bestemmingen en campings weten te vinden. Daarom hierbij mijn tips voor het vinden van een fijne camping voor jouw kampeervakantie. 

Tip 1: Flexibiliteit is gewenst

Als het op vakanties met de tent aankomt, zijn wij echt heel erg flexibel. Onze belangrijkste eis is dat het niet de hele dag regent op onze bestemming. Verder laten we ons graag verrassen. Niets leuker dan een nieuwe omgeving verkennen. 

Dat betekent dat wij eigenlijk altijd pas kort voor vertrek een windrichting bepalen. Dat gaat dan ongeveer zo… de komende week heeft zuid-west Frankrijk de beste papieren qua weer, laten we maar richting Limoges rijden en dan kijken waar we uit komen. Oftewel zodra we in de auto stappen, weten we nog niet precies waar we uiteindelijk de tent op gaan zetten. 

Dit betekent dat we na vertrek nog een hoop te kiezen hebben. Blijkt het weer toch tegen te vallen? Dan gaan we ergens anders heen. Spreekt een regio ons toch niet aan? Dan rijden we gewoon verder. 

Tip 2: Weet wat jou een fijne vakantie bezorgt 

Dat brengt me meteen bij mijn tweede tip. Het helpt als jij van te voren weet wat jou een fijne vakantie gaat bezorgen. Zoek jij een rustige, kleine camping op een centrale locatie om de omgeving te verkennen, of heb je liever een levendige camping met zwemparadijs en animatie, waar je nooit de camping af hoeft? 

Wij zoeken in eerste instantie naar een ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Een camping die niet ver van alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio ligt. Op de camping zelf vinden we het belangrijk dat het sanitair schoon is en de plek geschikt voor onze tent. 

We lopen ook altijd eerst even een rondje over de camping om de sfeer te proeven. Zijn er nog meer tentkampeerders? Hoe groen is de camping? Zijn de plekken een beetje speels aangelegd? 

Daarnaast vind ik het wel prettig als er een zwembad is op de camping. Zodat je na je uitstapjes even kunt ontspannen in het water. 

Zoek je een fijne camping in Europa waar je met de tent terecht kan? Ik stelde ook een artikel samen met fijne campings in Europa voor tentkampeerders.

Tip 3: Neem de tijd

Zodra we de achterdeur van ons huis dicht trekken en in de auto stappen is onze vakantie begonnen. We hebben geen haast om dan op onze bestemming aan te komen. 

Ook calculeren we op de heenweg altijd een overnachting in, zodat we de volgende dag op ons gemakje op zoek kunnen naar een plekje waar we willen blijven en in alle rust onze tent op kunnen zetten. 

Dit zorgt ervoor dat we nooit de druk voelen om een overnachtingsplek te vinden. En ook voorkomen we zo dat we genoegen moeten nemen met een camping of kampeerplek die net niet helemaal aan ons ideale plaatje voldoet. 

Bijkomend voordeel van midden op de dag aankomen, is dat je vaak nog meer keuze hebt uit beschikbare plaatsen. 

Tip 4: Lees reviews of blogs met ervaringen van anderen

Is eenmaal de windrichting gekozen, dan lees ik vaak nog even wat blogs om een globaal beeld te krijgen van de omgeving. Deze kennis gebruiken we vervolgens om het gebied waar we willen zoeken naar een camping wat verder af te bakenen. 

Ook nemen we vaak even een kijkje op Google Maps. Zo kun je met de satellietweergave heel makkelijk een beeld krijgen van de omgeving. En natuurlijk staan de bezienswaardigheden hier ook aangegeven. 

Ook check ik voordat we een camping bezoeken altijd even de reviews. Zijn er veel negatieve reviews over het sanitair, dan weten we eigenlijk al dat we hier niet langs hoeven. 

Tip 5: Ga zelf eerst kijken en ervaren, voordat je beslist

Foto’s en reviews op internet geven natuurlijk een behoorlijk betrouwbaar beeld, maar toch zegt het niet alles. Want de reviewer kan hele andere dingen belangrijk vinden dan ik en ook zaken als de maand waarin je gaat kamperen kunnen heel bepalend zijn voor de sfeer op een camping. 

Hebben we eenmaal besloten in welke regio we willen verblijven, dan begint mijn favoriete stap: campings bezoeken. Meestal gaan we eerst bij zo’n drie tot vier campings langs om te bekijken welke op dat moment het beste aansluit bij onze wensen. 

We lopen een rondje over de camping, bekijken de staanplaatsen en het sanitair. Maar letten ook op andere dingen, zoals wat is de verhouding tussen vaste gasten en tijdelijke kampeerders en staan er hier nog meer tenten? Daarnaast proeven we de sfeer. Ik vind aanspraak op de camping best gezellig, maar ik hoef niet de hele dag te worden aangestaard door senioren die de hele dag voor hun volledig uitgeruste caravan zitten (sorry, ieder zijn ding). 

Dit is wat mij betreft de sleutel tot succes. Iedere keer kiezen we uiteindelijk voor een andere camping dan dat ik op voorhand op basis van de reviews en foto’s had verwacht. En we hebben iedere keer weer een heerlijke tijd. 

Hoe vind jij een fijne camping voor jouw kampeervakantie? 

Ik besef heel goed dat onze methode niet voor iedereen geschikt is. Maar de onzekerheid over onze bestemming, maakt het voor mij juist spannend en interessant. En door eerst een rondje te lopen op de camping zorgen we ervoor dat we altijd een plekje vinden dat bij onze stijl van vakantie vieren past. 

Samenvattend zetten wij dus de volgende stappen:

 1. We kiezen een windrichting om heen te rijden op basis van het weer
 2. We bespreken met elkaar hoe onze ideale vakantie er dit jaar uitziet
 3. Op basis daarvan bepalen we de criteria waar onze bestemming en camping aan moeten voldoen
 4. We verzamelen en lezen een aantal blogs om een specifieke regio te bepalen
 5. We bekijken Google Maps voor de omgeving en bezienswaardigheden
 6. Op basis van foto’s en reviews selecteren we een aantal campings die ons aanspreken
 7. We bezoeken drie tot vier campings in de regio
 8. En kiezen de camping die het beste aansluit bij onze wensen!

Inmiddels gebruiken we deze methode al een aantal jaar. Wil je weten waar we uiteindelijk zijn uitgekomen, lees dan mijn blogs over kamperen in de Gorges du Verdon, Zuid Tirol en de Dordogne

Natuurlijk zijn er ook genoeg andere methodes om een camping te kiezen. Zo zijn er verschillende Facebookgroepen waar je als kampeerder advies kunt vragen als je het niet aandurft om vooraf geen camping te reserveren.

Hoe vind jij een fijne camping voor jouw kampeervakantie? 

Pin of print om te bewaren

8 Comments

 1. Fijne tips! Zelf zijn we de laatste jaren niet meer zo van het kamperen. De kinderen zijn ook niet gelijk enthousiast als we eens informeren of het ze wat lijkt. Zij (en wij) trekken het liefst rond en dan vinden we het na een lange reisdag heel fijn als er een stenen huis voor ons klaarstaat, haha. Maar jij hebt wel echt mooie plekjes gevonden om de tent neer te zetten zie ik. De foto’s nodigen in elk geval uit om toch nog eens naar een kampeervakantie te gaan kijken.

  • Leuk om te horen Yvonne dat ik op deze manier een bron van inspiratie ben! Je kunt natuurlijk altijd een keer een leuke safaritent huren om toch een beetje het kampeergevoel te ontdekken.

 2. Wat een fijne tips! Wij hebben een klein 2-persoonstentje dat we komend jaar vaker willen gebruiken. Vorig weekend zijn we nog gaan kamperen maar dat was vrij koud haha 😀

  • Ik vind kamperen in deze tijd van het jaar ook leuk. Inderdaad wel koud, maar een goede slaapzak en kampvuur doen wonderen. Waar ben je heen geweest?

 3. Wat goed dat je een aantal campings selecteert en dan ter plekke gaat sfeer proeven! Vooral als je er de hele vakantie staat wel zo fijn dat je écht een heel fijne plek gekozen hebt!

  • Ja, dat sfeer proeven maakt echt het verschil. Op basis van reviews en foto’s vind ik het toch lastig om echt een keuze te maken die bij ons past. Hoe doen jullie dat met de camper?

 4. Super praktisch. Heel vaak vergeten reizigers dat je ook lekker goedkoop met een tent kan reizen. Wat is jouw lievelingstent?

  • Deze op de foto! Het is echt een toptent. Houdt ons droog in flinke hoosbuien, is ruim en praktisch qua indeling en past overal… zelfs op krappe plekken in Italië. En jij wat is jouw favoriete tent/kampeermiddel?

Laat een reactie achter