Soms vind ik het leuk om mezelf een beetje uit te dagen. Zoals met een kort gedachte-experiment, waarbij ik probeer tot nieuwe inzichten te komen. Vaak gaan deze vragen over mijn persoonlijke ambities en doelen in het leven. Soms gaat het over dingen die ik nog wil leren in de komende jaren. En een andere keer over wat ik met Backpackfever wil bereiken. 

Deze keer gaat mijn gedachte-experiment over de vraag welke bestemmingen ik dit decennium van mijn bucketlist zou willen afstrepen. En ik kan je vertellen mijn bucketlist wordt regelmatig langer. Dus een top 10 maken vond ik nog niet zo eenvoudig. 

Maar het is gelukt! Het is een divers pallet aan landen, steden en regio’s geworden. Allemaal met een unieke reden waarom ze mij aanspreken en waarom ik ze graag in de komende 10 jaar wil bezoeken. 

1. Sumatra | Indonesië

Top 10 bucketlist bestemmingen | Sumatra
Foto door Ibadah Mimpi op Unsplash

De kans is groot dat ik in 2020 Sumatra al van mijn bucketlist kan afstrepen. Onze plannen om in het najaar naar Indonesië te gaan worden steeds concreter. En Sumatra zal dan waarschijnlijk het beginpunt zijn van onze reis. En misschien ook wel het eindpunt… 

Waarom Sumatra?

Sumatra heeft heel veel ingrediënten voor mijn ideale rondreis. Nadat ik vorig jaar in Egypte mijn duikbrevet heb gehaald, wil ik dit jaar heel graag weer duiken. Ik heb de smaak van het duiken wel te pakken. Daarnaast staat een mooie meerdaagse jungle trekking al heel lang op mijn verlanglijstje. Dat je in de jungle op Sumatra wilde orang-oetans kunt spotten, is dan mooi meegenomen. 

Verder zou ik in Indonesië graag een vulkaan willen beklimmen, uitgebreid willen genieten van de Indonesische keuken en zelf willen ervaren hoe vriendelijk en gastvrij de lokale bevolking is. Sumatra is niet het meest populaire Indonesische eiland voor toeristen en ook dat vind ik een aantrekkelijke reden om naar Sumatra te gaan. 

2. Patagonië

Top 10 bucketlist bestemmingen | Patagonië
Foto door Alex Wolo op Unsplash

Een reis naar Zuid Amerika staat al heel lang op mijn bucketlist. Er zijn best wel veel bestemmingen waar ik nieuwsgierig naar ben, maar bovenaan mijn verlanglijstje staat het ongerepte Patagonië. 

Waarom Patagonië? 

Ik hou van ruige natuur. Mijn voorkeur gaat uit naar bestemmingen die avontuur en overweldigende natuur combineren. In Patagonië vind je een mix van fjorden, bergen en pampa’s. De ideale plek voor het maken van prachtige hikes en het ondernemen van andere outdoor avonturen. 

Het lijkt me heerlijk om een aantal weken met een auto dit enorme gebied in het zuiden van Chili en Argentinië te verkennen en de vele nationale parken die dit gebied rijk is te bezoeken. Om daar vervolgens op zoek te gaan naar ijzige gletsjers, schattige pinguïns en mooie uitkijkpunten. Maar ook om je even alleen op de wereld te voelen op een afgelegen plek en in stilte te genieten van de ongerepte natuur. 

3. Nieuw Zeeland

Top 10 bucketlist bestemmingen | Nieuw Zeeland
Foto door Gabriel Peter op Pexels

Toen ik een jaar of 10 was, had ik een penvriendin in Nieuw Zeeland. Dat was natuurlijk erg spannend en ook super interessant. Iedere zoveel maanden stuurden wij elkaar brieven en cadeautjes. Sindsdien ben ik gefascineerd door Nieuw Zeeland. Helaas is het contact met mijn penvriendin verwaterd. Maar wie weet wat er gebeurd als ik eindelijk een keer die kant op ga. 

Waarom Nieuw Zeeland? 

Net zoals bij Patagonië denk ik bij Nieuw Zeeland vooral aan de natuur. Ik zie groene wijngaarden voor me, oude oerbossen en ruige kustlijnen. 

Ik zou Nieuw Zeeland graag met een camper verkennen, net zoals we in Canada gedaan hebben. Overnachten midden in de natuur en wakker worden met het ruisen van de zee. Vervolgens de stevige stappers aan voor een avontuurlijke hike en beloond worden met een prachtig uitzicht vanaf de top van de berg. 

Maar ook zou ik wat meer willen leren over de inheemse Maori cultuur en misschien zelfs wel een rugbywedstrijd willen bijwonen van de legendarische All Blacks

4. Japan

Top 10 bucketlist bestemmingen | Japan
Foto door David Edelstein op Unsplash

Als er één land is waar ik een cultuurshock verwacht dan is het Japan. En dat maakt het land zo interessant. De Japanse cultuur en levenswijze is zo anders dan de onze. Daar moet je wat van kunnen leren. 

Waarom Japan? 

Japan lijkt me een magisch land. Dit komt vooral door de mensen. Ik wil graag een keer zien hoe de Japanners zich in Japan gedragen. Wat ze graag eten, wat ze met hun schaarse vrije tijd doen en hoe gastvrij ze zijn naar toeristen. Ook ben ik nieuwsgierig hoe chaotisch Tokio is. Want voor een hele grote drukke stad ziet het er allemaal super georganiseerd uit. 

Maar niet alleen de Japanse cultuur trekt me, ik ben ook wel benieuwd naar de natuur. Ieder jaar zie ik weer foto’s voorbij komen van de prachtige kersenbloesem. Maar volgens mij heeft vulkanisch Japan nog veel meer moois te bieden. 

Wat ook niet mag ontbreken is de Japanse keuken. Door alle all-you-can-eat sushi restaurants hier in Nederland, zou je bijna vergeten dat de echte Japanse keuken veel spannender is. Daar zou ik wel uitgebreid mee kennis willen maken. 

5. Griekenland

Top 10 bucketlist bestemmingen | Griekenland
Foto door Hans Reniers op Unsplash

Griekenland het land van mythes, helden en goden. De rijke historie spreekt tot op de dag van vandaag nog veel avonturiers aan. En mij ook. De combinatie van deze rijke historie met de prachtige azuurblauwe zee, de olijfgaarden en het lekkere Griekse eten zijn voor mij genoeg redenen om eindelijk eens een bezoek aan Griekenland te brengen. 

Waarom Griekenland

Op de middelbare school dacht ik dat ik wel genoeg beelden, zuilen en overblijfselen van tempels had gezien. Met onze Gymnasiumklas gingen we namelijk regelmatig op pad om wat van de Griekse en Romeinse cultuur op te snuiven. Helaas gingen we nooit naar Griekenland. 

Jaren later en ook jaren wijzer prijkt Griekenland op mijn bucketlist. Wat zou ik graag de overblijfselen van het paleis van koning Minos op Kreta bezoeken, of het Parthenon in het echt zien. En dat het liefst gecombineerd met een boottochtje over de azuurblauwe wateren. En waarom dan ook niet meteen een romantisch diner in een Grieks haventje…

Tip! Wil je voor je bezoek aan Griekenland alvast kennismaken met de Griekse cultuur? Lees dan Mythos en Helden van Stephen Frye. Twee geweldig leuke boeken over de oudheid en de mythen die de Griekse historie kenmerken.

6. Lapland

Lapland | top 10 voor dit decennium
Foto door Kelly GASTIGAR op Unsplash

Wie droomt er nou niet van Lapland? Zeker nu de Nederlandse winters meer op een hele lange grijze herfst beginnen te lijken… Want alhoewel Lapland mij in de zomer ook erg mooi lijkt, in de winter is het volgens mij geweldig! 

Waarom Lapland?

Lapland in de winter staat al een tijdje op mijn bucketlist. Allereerst vanwege de sneeuw en in de tweede plaats vanwege alle toffe outdooractiviteiten die je daar kunt ondernemen. 

Ik mis de winters in Nederland best wel. Ik hou van schaatsen en maak graag een wandeling door de besneeuwde bossen. De kansen op winterweer in Nederland nemen behoorlijk af, dus moet ik mijn plezier verderop gaan zoeken.

En waarom dan niet naar Lapland? Waar je sneeuwschoenen nodig hebt om door de sneeuw te banjeren. Of waar je je op een slee kunt laten rondrijden door een troep husky’s. Heerlijk lijkt me dat, lekker actief zijn buiten in de vrieskou. En daarna opwarmen bij een knapperend haardvuur of in de jacuzzi.

7. Sint Petersburg

Sint Petersburg | Top 10 voor dit decennium
Foto door Dušan Smetana op Unsplash

Sint Petersburg schijnt de mooiste stad van Rusland te zijn. En al heb ik in 2012 bijna 6.000 kilometer per trein door Rusland gereisd, Sint Petersburg heb ik nog niet gezien. En dat vind ik best wel jammer. 

Waarom Sint Petersburg?

Anders dan doet vermoeden is Sint Petersburg geen hele oude stad, maar in de 300 jaar dat de stad bestaat, is er wel een rijke verzameling aan architectuur en cultuur ontstaan. En dat is precies de reden waarom ik Sint Petersburg wil zien. 

Er zijn vele prachtige pompeuze gebouwen verrezen in deze stad. En verbazingwekkend genoeg hebben ze relatief weinig te lijden gehad van het communisme. Ook zijn er veel Westerse en zelfs Nederlandse invloeden. Amsterdam was namelijk een groot voorbeeld voor de stichter van de stad Tsaar Peter de Grote. 

8. Bonaire

Bonaire | Top 10 voor dit decennium
Foto door Stephen Pedersen op Unsplash

Met mijn duikbrevet op zak, heb ik altijd mijn ogen en oren open voor mooie duikbestemmingen. Eén van de bestemmingen waarover ik door heel veel mensen getipt ben, is Bonaire. En de foto’s en video’s die ik van het onderwaterleven gezien heb, zijn veelbelovend. 

Waarom Bonaire? 

Ik ben nog nooit in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden geweest. Dus het wordt hoog tijd voor een bezoekje. Curaçao lijkt me leuk, maar nog liever ga ik naar Bonaire. Vooral omdat het een perfecte duikbestemming is. 

Tijdens onze week duiken in Egypte heb ik ontdekt dat ik dat wel een ontspannende manier van vakantievieren vind. Een dagje dobberen op de boot, twee keer per dag duiken en ‘s avonds lekker eten. En dat dan een aantal dagen achter elkaar. Dus kom maar op met het mooie onderwaterleven. 

9. IJsland

IJsland | Top 10 voor dit decennium
Foto door Zak Boca op Unsplash

IJsland is een land dat erg tot de verbeelding doet spreken. Een op zichzelf staand stukje Europa, waar de natuur nog ongerept is en waar elementen als wind, water en vuur nog vrij spel hebben. 

Waarom IJsland?

Zoals je bij de andere bestemmingen in deze top 10 hebt kunnen lezen, houdt ik wel van avontuur en ongerepte natuur. IJsland past perfect in dat lijstje. Het is minder ver weg dan bestemmingen als Patagonië en Nieuw Zeeland. En in twee tot drie weken kun je het hele land prima verkennen. 

Ook in IJsland zou ik graag weer met een auto de onbekende plekken ontdekken, geisers bezoeken en vulkanen beklimmen. Ik zou mooie hikes willen maken en als beloning voor de inspanning lekker willen ontspannen in één van de thermale bronnen. 

10. Namibië

Namibië | Top 10 voor dit decennium
Foto door Arne Smith op Unsplash

Sinds onze rondreis door Zuid Afrika zit Namibië in mijn hoofd. Heel veel Zuid Afrikaners beveelden dat land namelijk aan voor een onvergetelijke ervaring. In mijn hoofd zie ik de rode aarde, de hoge zandduinen en mooie safaritochten al voor me. 

Waarom Namibië?

Het is dit jaar alweer vijf jaar geleden dat we onze rondreis door Zuid Afrika maakten. En ik heb prachtige herinneringen aan deze reis. Het spotten van wilde dieren in hun natuurlijke habitat vond ik geweldig. Dat je als mens, op veilige afstand, heel even deelgenoot mag zijn van hun leefomgeving vond ik erg indrukwekkend.

Het wordt dus hoog tijd om weer eens terug te gaan naar dit continent en te ontdekken wat er buiten Zuid Afrika nog meer te ontdekken is aan natuurpracht. Ik kijk uit naar een rondrit door de woestijn en een aantal onvergetelijke safari’s. 

Dit zijn mijn bucketlist bestemmingen voor de komende 10 jaar. Welke bestemmingen staan er hoog op jouw bucketlist? Of heb je do’s of don’ts voor bestemmingen op mijn bucketlist? Laat dan van je horen door een reactie achter te laten onder deze blog.

Like it? Pin it!

Pin it! Mijn top 10 bucketlist bestemmingen voor dit decennium

Deze blog bevat affiliate links. Deze links houden bij of jij een aankoop doet na een bezoek aan mijn site. Over jouw aankoop krijg ik dan een kleine vergoeding. Jij betaalt niks extra’s. Met deze inkomsten probeer ik de kosten die ik maak voor Backpackfever.nl terug te verdienen.

Laat een reactie achter

Bewaren