Het is even schakelen. Na twee weken vakantiegevoel op de zuidelijke eilanden van Thailand, staan bij aankomst in Bangkok al mijn zintuigen in de overdrive. Het is pas zeven uur in de ochtend als we de metro bij Hua Lamphong verlaten en de wijk Talad Noi inlopen, maar overal drijven de geuren van eten mijn neus binnen. Oversteken doen we met gevaar voor eigen leven tussen de tientallen brommers en auto’s door. Voor onze neus trekt een oude bus op; een dikke zwarte roetwolk achterlatend. 

Bangkok is de overtreffende trap van alle plekken die we tot nu toe in Azië hebben gezien. Alles lijkt hier op standje 11 te gaan. Onze wijk Talad Noi heb ik al snel in mijn hart gesloten, maar of dat met de rest van Bangkok ook het geval is? 

Deel 10 van ons jaar op reis in het kort

Welke bestemmingen bezochten we? 

We bleven een week in Bangkok. Als uitvalsbasis hadden we de wijk Talad Noi in het zuiden van Chinatown. Een heerlijke buurt met een doolhof aan smalle steegjes. Overal staan kraampjes die de lekkerste afhaalgerechten verkopen. Ook kenmerkend voor deze wijk zijn de vele werkplaatsen waar tweedehands auto- en brommeronderdelen een volgend leven krijgen. Dwalend door de wijk kregen we echt een inkijkje in het lokale leven. 

Waar sliepen we?

We verbleven in het kleine en pragmatische Talakkia Boutique Hotel. Onze kamer was niet heel spectaculair, maar wel voorzien van alles wat we nodig hadden. Een zacht bed (een zeldzaamheid in Thailand), lekkere douche en een waterkoker voor een lekker kopje thee in de ochtend. 

Waar hebben we het lekkerst gegeten?

Naast de vele street food stalletjes in Talad Noi met ontzettend lekkere afhaalmaaltijden, bevinden zich er rondom ons hotel ook veel hippe restaurants. Ook hier proberen we er een aantal van uit en er waren er twee die er qua sfeer en kwaliteit van het eten echt uitsprongen. 

Laab Ubon

Op Koh Mook hebben we de foodies Michal, Martha en Kalinka uit Polen ontmoet en we zijn een aantal dagen tegelijk in Bangkok. We besluiten dat te vieren met een een gezellige avond bij Laab Ubon. Laab Ubon is een bruisend restaurant. Het zit tot de nok toe vol met Thai als we aankomen, maar toch wordt er snel een tafel voor ons geritseld. Het bier vloeit er rijkelijk. De Thai zitten massaal aan de Heineken. Ik kies voor een frisse Chang. 

Michal is net als wij een avontuurlijke eter, dus worden er meerdere specialiteiten besteld: Salade met blauwe krab, knapperige varkensnek en gefrituurde eendensnavels. Het is onwijs lekker. Net als de rest van het eten. 

Baan Somtum Bang Rak

Een aantal avonden later zitten we in de gezellige groene binnentuin van Baan Somtum Bang Rak. Minder bruisend, maar juist een hele ontspannen sfeer. We proberen hier wat moderne Thaise gerechten. De gefrituurde bananenbloesem en gestoomde vis met groenten zijn erg smaakvol klaargemaakt. Ook hier hebben we weer een top avond. 

Het meest bijzondere dat we hebben meegemaakt? 

Ik begon er dit blogartikel al mee, maar de enorme energie die in deze stad zit, maakt het een hele bijzondere plek. We zeiden regelmatig tegen elkaar ‘standje 11 staat weer aan’. Zoveel prikkels, zoveel geuren, zoveel geluiden, zoveel laaghangende elektriciteitskabels, zoveel pracht en praal, zoveel van alles. Zodra we ons hotel verlieten, stonden we aan om pas weer tot rust te komen als we ‘s avonds in bed doken. Vergeleken bij Bangkok is Kuala Lumpur een vredige Aziatische stad.  

De glimmende varkenskop die naar ons ligt te staren
slaan we toch maar over

Pracht en praal

We hangen tijdens onze week in Bangkok lekker de toerist uit. We zijn er allebei voor het eerst en vinden het fijn om dan een globaal beeld van de stad te krijgen. We wisselen de toeristische bezienswaardigheden af met wandelingen door een lokale buurt. 

Waar je ook komt, overal staan tempels met gouden beelden, witte stupa’s en prachtige pagodes. We bezoeken twee van de bekendste tempels: Wat Arun en Wat Pho. Ook brengen we een bezoek aan het majestueuze Grand Palace, waar je ook de Wat Phra Kaew vindt. 

Ik kijk mijn ogen uit. De grote stupa bij Wat Arun is schitterend gedecoreerd, bij Wat Pho is de meterslange liggende gouden Buddha de grote aandachtstrekker en bij Wat Phra Kaew zien we zoveel goud en andere rijkdom, dat we niet weten waar we naar moeten kijken. De muurschilderingen hier zijn alleen al een half uur van je tijd waard. 

Het Grand Palace is standje 11 onder alle kastelen en paleizen die we tot nu toe gezien hebben. Ook hier blinkt het nodige goud, maar het hele bouwwerk is zo stijlvol en imposant dat het allesbehalve kitscherig is. Het blijkt een hoogtepunt van ons bezoek aan Bangkok. 

Naar de markt in Bangkok

Een bezoek aan Bangkok was voor ons niet compleet zonder een bezoekje aan een lokale markt. Uiteindelijk bezochten we iedere dag wel een markt, spelend met de tijdstippen en locaties. Het leven in Bangkok gebeurt grotendeels op straat. Overal kom je dus wel stalletjes tegen. 

Talad Noi

We begonnen de dag een aantal keer op de lokale markt in Talad Noi. In de smalle steegjes en op de pleintjes verzamelen iedere ochtend vroeg de nodige straatventers om hun waar te verkopen. Van vlees, groente en kleding tot de lekkerste versbereide noedels, omeletten en kipgerechten. De bewoners verkopen als het ware gewoon vanuit hun huisje. De keukentjes en voorraden staan in de woonkamer. De kraampjes staan buiten. De verkopers spreken vaak niet of nauwelijks Engels, maar dat is onderdeel van het avontuur voor ons! 

Taling Chan Floating Market

Ook bezochten we de drijvende markt van Taling Chan. Er is weinig drijvend meer aan deze markt, maar ondanks dat was het een hele fijne markt om rond te lopen tijdens de lunch en allerlei kleine gerechtjes en snacks te proberen. Van kleine pannenkoekjes gevuld met room en kokos, tot een heerlijke omelet gevuld met taugé en kip. De glimmende varkenskop die bij een ander kraampje naar ons ligt te staren slaan we toch maar over. 

Chinatown

De straten en steegjes in Chinatown zijn volgepakt met allerhande goederen. Van theeserviezen tot hoeden en van slippers tot cadeauverpakkingen; iedere winkel heeft hier zijn eigen specialiteit. De kleine winkels puilen letterlijk uit, loopruimte is er nauwelijks. Alles is hier te krijgen. Probeer je voor te stellen hoe AliExpress in het echt er uit zou zien en Chinatown in Bangkok komt redelijk in de buurt. 

En dan heb ik het nog niet over de aanlevering van nog meer goederen. Waar ze die laten, ik weet het niet, maar we zagen aan de lopende band volgepakte scooters, kruiwagens en steekwagens vol dozen de wijk in rijden. Ja, ook die kwamen door dezelfde overvolle steegjes. 

Yaowarat Road Night Market

In de avond wordt de omgeving van Yaowarat Road in Chinatown getransformeerd tot één van de allergrootste street food night markets van Azië. Net zoals bij de winkels in Chinatown is hier alles te krijgen; vis, vlees, gefrituurd, gegrild, noedels, gebakken rijst, fruitsmoothies, noem het maar op. En niet alleen Thais of Chinees. We zien veel Japanse stalletjes, maar ook burgers en pizza’s zijn verkrijgbaar. 

We proberen zoveel mogelijk verschillende gerechtjes. Lekkere gyoza’s, een smakelijke Japanse pannenkoek, een gegrilde spies met groente en kip en een toetje met geschaafd ijs. Mr. Backpackfever waagt zich zelfs aan een gefrituurde schorpioen, maar dat gaat mij net wat te ver. 

Fietsen door de smalle steegjes 

Op onze één na laatste dag in Bangkok stapten we op de fiets en we konden het nog! We maakten een fietstour met Co van Kessel. Deze organisatie met Nederlandse roots, neemt je mee door de smalle steegjes van Talad Noi, Chinatown en Arunpat. We stoppen bij een bloemenmarkt en een tempel, waar de monnik alle fietsers een zegening geeft. De gidsen voorzien ons van uitleg over de samenstelling van de bevolking, de vreemde groenten en kruiden die op de markt worden verkocht en over het Boeddhisme. We leren heel veel nieuwe dingen! 

We fietsen langs kanalen en achtertuintjes. De lokale bewoners lachen ons vriendelijk toe. Wij roepen ‘Sawadee Ka’ (of Sawadee Krap) en zwaaien vrolijk terug. 

De tour wordt afgesloten met Thaise thee en koffie met een lokale snack. We hebben er mooie herinneringen aan overgehouden! 

Mijn oordeel over Bangkok

Vond ik Bangkok de eerste dagen een te grote, te vieze stinkstad met mooie tempels, in de laatste dagen was mijn mening al behoorlijk bijgedraaid. Bangkok is een fascinerende stad met heel veel gezichten. Enerzijds zijn er de knusse lokale woonwijken waar je mensen vanuit hun woonkamer de lekkerste streetfood ziet maken en verkopen, anderzijds de hippe Thaise restaurants met onwijs goed eten. Je hebt de gluiperige tuktukbestuurders die je proberen op te lichten zodra ze de kans krijgen, naast een hypermoderne metro. Je hebt de vredige tempels met gouden beelden die blinken in het zonlicht en bruisende markten waar het nooit stil is. En ook al is de lucht zwaar verontreinigd, ik vond de straten opvallend schoon. Zeker in vergelijking met andere steden in Azië.

Om Bangkok goed te begrijpen, zal ik nog een keer terug moeten, maar daar sta ik zeker voor open na deze eerste week!

Laat een reactie achter