In tegenstelling tot de eerste maanden van onze reis, waar we iedere paar dagen een nieuwe bestemming aandeden, bleven we nu een maand op één plek: het eiland Penang in Maleisië. Een experiment om te ervaren hoe het is om langere tijd op één plek in Azië te wonen. En vooraf was het best spannend. Maar achteraf kunnen we concluderen dat het de beste beslissing ever was. We zijn langzamerhand verliefd op Penang geworden en willen hier zeker in de toekomst nog wel een keer wat meer tijd gaan doorbrengen.

In deze update vertel ik meer over hoe we onze maand in Penang hebben beleefd. 

Deel 6 van ons jaar op reis in het kort

Welke bestemmingen bezochten we? 

We verbleven een maand lang op het eiland Penang, aan de westkust van Maleisië, maar dat betekent niet dat we geen uitstapjes maakten. Natuurlijk ontdekten we alle leuke plekjes op het eiland, maar we gingen ook een dagje naar het vasteland voor een leuke hike en een bezoekje aan het historische Taiping. 

Waar sliepen we?

We huurden een maand lang een appartement in Tanjung Tokong in het noordwesten van Penang. Ons appartement was gevestigd op de 33e verdieping van de Tri Pinnacle. Een modern complex. We hadden een maand lang de beschikking over twee slaapkamers, twee badkamers, een woonkamer, keuken en een klein balkon. En als bonus mochten we ook gebruik maken van het zwembad op de 46e verdieping. 

Wat is het hoogtepunt van onze tijd in Penang?

Als je er zelfs nachtenlang over droomt, dan moet het wel een hoogtepunt zijn: de eetcultuur op Penang. 

Waar hebben we het lekkerst gegeten?

Een uur voor etenstijd begon ik al te watertanden. Welke plek zullen we nu gaan bezoeken voor lunch of avondeten? In Penang is de keuze reuze! Van bruisende food courts vol kleine ‘hawker stalls’, tot echte restaurants met de lekkerste gerechten uit heel Azië. En vergeet vooral ook de night market niet, waar je je maaltijd bij elkaar scharrelt door inkopen te doen bij verschillende kraampjes. Waar je ook komt het is er druk, het zit er vol en je ziet mensen lachen. Ik kon er ook alleen maar heel erg blij van worden.

Het meest bijzondere dat we hebben meegemaakt? 

In de maand dat we in Penang zaten, bouwden we een goede band op met de eigenaren van ons appartement Michelle en Danny. Ze namen ons op een zondag mee het eiland rond, lieten de mooiste plekken zien en lieten ons kennismaken met de food courts en de lokale gerechten. Later maakten we nog een mooie hike met ze op het vasteland van Maleisië en gingen we weer lekker eten. Op onze laatste dag in Penang, brachten ze ons naar het busstation in Butterworth, maar niet voordat we met elkaar uitgebreid hadden gebruncht. Michelle en Danny maakten onze tijd op Penang extra bijzonder! 

Eerdere updates over mijn wereldreis gemist? Je vindt ze in mijn reisdagboek!

Een maand in Penang

Op Penang is ontzettend veel te beleven zowel voor cultuur- als natuurliefhebbers. Wij waren heel blij dat we Penang hadden uitgekozen om een maand te verblijven en hebben ons geen moment verveeld. Wel hebben we ons reistempo bewust verlaagd om ook meer mee te krijgen van het lokale leven. Zo zijn we bijvoorbeeld ook naar de kapper geweest, deden we meerdere keren boodschappen en gingen we op zondag met de locals wandelen (sporten) in het park.

In deze update deel ik een aantal hoogtepunten van onze tijd op Penang. Later zal ik nog een reisgids publiceren met alle bezienswaardigheden en tips & tricks zodat je zelf ook een te gekke tijd op Penang kunt hebben. 

Het lekkerste eten van Maleisië

Penang is de food capital van Maleisië en volgens sommige kenners zelfs de lekkerste plek van heel Zuidoost Azië. We hebben ons een maand lang kostelijk vermaakt met het eten in Penang en geloven graag dat dit de plek is waar iedere lekkerbek ten minste één keer in zijn leven moet zijn geweest. 

Het eten op Penang is eindeloos gevarieerd. Wij aten in de afgelopen 30 dagen onder andere Chinees, Maleisisch, Thais, Japans, Indiaas en Vietnamees. Maar wat Penang echt bijzonder maakt, zijn de lokale gerechten die veel invloeden uit de hele regio samenbrengen. Zo smulden we van Asam Laksa (een romige friszure soep met vis), Char Koay Teow (rokerige rijstnoedels met taugé, ei en garnalen) en de rijke Nyonya gerechten (een mix van Maleisisch en Chinees). Maar er is nog veel meer lekkers te krijgen. Zoveel dat ik hier nog een apart artikel aan ga wijden. 

Ook onder de locals is eten een belangrijk gebeuren. Zoals wij het over het weer hebben, zo praten zij over het eten. Heb je al gegeten? Wat heb je gegeten? Of wat vind je van het eten? Het zijn allemaal manieren om een praatje met je aan te knopen. En zelf koken? Dat gebeurd vrij weinig. Het eten bij de Hawker centra of stalletjes op straat is zo goedkoop, dat iedereen buiten de deur eet of zijn maaltje afhaalt. Wij betaalden gemiddeld tussen de 25 en 50 Ringgit voor een maaltijd voor twee personen, inclusief drankje en soms een toetje; gemiddeld zo’n zes tot tien Euro. In een ‘echt’ restaurant betaal je al gauw wat meer. Zo’n 80 tot 120 Ringgit inclusief drankje en toetje; dat komt neer op 16 tot 25 Euro. 

Wonderfood

Als echte foodies mocht een bezoekje aan het Wonderfood museum niet ontbreken tijdens ons verblijf in Penang. En het was absoluut de moeite waard. We maakten kennis met alle lokale gerechten in Penang en maakten gekke foto’s met de uitvergrote gerechten en grappige thema’s. Het museum neemt zichzelf niet al te serieus, maar laat je tegelijkertijd op een leerzame manier kennismaken met gezond, lekker en lokaal eten. 

Unesco Werelderfgoed in Georgetown

Georgetown is de grootste stad op Penang en de historische binnenstad heeft het zelfs geschopt tot Unesco Werelderfgoed. De oude winkelpanden geven de straten van Georgetown dan ook wel een uniek karakter. Ook al kun je wel vraagtekens plaatsen bij het onderhoud op sommige plaatsen. Sommige panden zijn door en door verrot. Maar dat mag de pret zeker niet drukken. 

“Georgetown bruist
op vele manieren”

Wij wandelden meerdere malen door de verschillende wijken van Georgetown. Mijn favoriete plek was Little India, met de kleurige bloemen, overheerlijke samosa’s en Bollywood muziek die door de speakers schalt. Ook vind je hier veel kleine bontgekleurde tempels. Maar ook het gebied rondom Armenian Street is erg leuk om rond te dwalen. Hier vind je vooral ook heel veel leuke street art. 

De enorme afwisseling in Georgetown sprak mij enorm aan. Van de oude koloniale gebouwen en de oude winkelhuizen, tot de moderne wolkenkrabbers. Je ziet Boeddhistische en Hindoeïstische tempels naast moskeeën en kerken. En oude panden versierd met moderne street art. Georgetown bruist op vele manieren. 

De paden op de lanen in

Met al dat lekkere eten, liepen we natuurlijk het risico om wat kilootjes aan te komen. Gelukkig weten ze daar op Penang ook wel raad mee. In het weekend (en op vrije dagen) gaat men hiken, en wij wandelden vrolijk mee! 

Penang Hill

Er zijn genoeg leuke plekken om te hiken op Penang. Zo maakten wij meerdere mooie wandelingen bij Penang Hill. Hier kun je op de top een aantal eenvoudige wandelingen maken met mooi uitzicht over de stad. Maar voor wie een beetje fysieke uitdaging wil, zijn de hikes vanuit bijvoorbeeld Youth Park vele malen leuker! Mijn favoriet was de Moongate Station 5 trail. Even lekker klimmen en klauteren en daarna in de natuur bijkomen met een picknick. Net zoals de locals! 

Penang National Park

In het Noordwesten van Penang ligt een klein Nationaal Park. Hier is het ook heerlijk wandelen. Er lopen twee trails door het park. Wij liepen naar het Meromictic Lake en Kerachut Beach. Alhoewel het flink zweten is geblazen in het regenwoud, is het een erg mooie route dwars door de jungle. Het Meromictic Lake is een bijzonder natuurverschijnsel, maar helaas voor ons was het niet het juiste seizoen. Het water in het meer stond te laag om het zoete water op het zoute water te zien liggen. 

Wel was de schildpaddenopvang op Kerachut Beach geopend. Ik snap wel dat schildpadden moeders op dit strand hun eieren komen leggen. Het is een mooie plek, die voor mensen niet zo makkelijk te bereiken is. Het was nog leuker geweest als men daar bij de schildpaddenopvang nog wat meer over verteld had. 

Bukit Kechil

Ook maakten we met Danny en Michelle een uitstapje naar het vasteland. Samen met vrienden van hen gingen we wandelen bij Bukit Kechil. In de vroege ochtend kun je hier uitkijken over een wolkendek, dat de lager gelegen plantages bedekt. Het is een bijzonder verschijnsel. Het voelt alsof je aan zee staat. 

Het leuke aan dit uitstapje was dat alleen locals op deze plek komen. Er was geen Westerling te bekennen. Het was op de dag voor de Parlementsverkiezingen en dat is een Nationale Feestdag in Maleisië. Iedereen had zijn sportkleding en wandelschoenen aangetrokken om de natuur in te gaan. 

Na afloop gingen we met de hele groep ontbijten. Het was een leuke en gezellige afsluiting van de trip en we voelden ons ontzettend welkom! 

Het slow travelen op Penang is ons prima bevallen. We weten eigenlijk wel zeker dat we hier ooit nog een keer terug gaan komen. Ook willen we heel graag tijdens deze reis nog een keer langere tijd op één plek blijven. Dus als jij tips hebt voor een fijne plek in Zuidoost Azië (niet Bali) om ultiem te slow travelen, dan hoor ik het graag!

Laat een reactie achter