Vanaf Langkawi is het slechts twee uur varen naar Koh Lipe in Thailand. Een logische volgende stop dus op onze reis door Zuidoost Azië. Alleen… Thailand heeft ons nooit echt getrokken. We hebben dus ook niet heel veel onderzoek gedaan naar het land van de glimlach. Maar omdat we zoveel ontzettend goede verhalen hebben gehoord de afgelopen maanden, zijn we toch wel nieuwsgierig geworden. We gaan de komende weken van zuid naar noord en laten ons graag verrassen. 

En na ruim twee weken eilandhoppen kunnen we zeggen, dat het land vol positieve verrassingen zit. We vermaken ons tot nu toe opperbest! 

Deel 9 van ons jaar op reis in het kort

Welke bestemmingen bezochten we? 

We beginnen onze reis door Thailand aan de zuidwestkant van Thailand. Hier liggen talloze eilandjes die voor ieder wat wils bieden. Wij kiezen voor de ‘rustigere’ eilanden. We hebben geen zin in overvolle stranden, te drukke uitkijkpunten en wilde feesten. Wij willen mooie natuur, authentieke dorpjes en fijne stranden waar je niet continu wordt lastig gevallen. 

Onze eerste stop is Koh Lipe. Een klein idyllisch eiland met fijne zandstranden en helderblauw water. Vanaf daar reizen we naar het authentieke Koh Mook. Hier zien we voor het eerst meer van het ‘echte’ leven in Thailand. Het derde eiland is Koh Lanta. Met aan de ene kant een drukke toeristenstrip en aan de andere kant mooie natuur en authentieke dorpjes. 

Waar sliepen we?

Op ieder eiland verbleven we in een leuk hotel met kleine bungalows. Op Koh Lipe was dat in een bamboe bungalow van Family Song. Op Koh Mook was dat in een luxe bungalow van Rinna Resort en op Koh Lanta bij het huiselijke Thai Smile Bungalows

Het valt ons direct op dat ze in Thailand van harde bedden houden. Bij Thai Smile Bungalows zijn we dan ook blij met onze zachte matrasjes, maar dat lijkt een zeldzaamheid in Thailand. 

Ten opzichte van Maleisië is het grote verschil dat er iedere dag housekeeping is in de hotels. Dat is in Maleisië lang niet overal het geval en ook al misten we het daar niet echt, het is toch wel fijn dat het er is. Zeker, omdat we overal minimaal vier nachten verblijven. 

Waar hebben we het lekkerst gegeten?

Dat is wederom een lastige vraag. Lekkerbekken als we zijn, zijn we volop in de Thaise keuken gedoken en smullen we van groene curry’s, thaise salades (spicy!) en pad thai. Op de eilanden was de vis ook uitmuntend en supervers. We hebben dus meerdere keren hele goede vis gegeten. 

Vanaf dag één waren we op Koh Lipe fan van Art Bar by Barracuda. Voor iets meer dan 10 Euro kregen we een verse vis van de barbeque met sausjes, groente en rijst, als toetje banaan in warme kokosmelk en een drankje. Er was livemuziek en de lieve familie die dit zaakje runt, deed dit vol enthousiasme en liefde. 

Op Koh Mook vonden we Sugar’s Coffee and Restaurant het lekkerst en het gezelligst. De bediening is super gastvrij en attent. Na één bezoek hadden ze onthouden dat ik allergisch ben voor pinda’s en noten. De sfeer is goed en je zit direct aan zee. De vis van de kaart is hier uitmuntend; zo zacht en lekker gekruid! De vis van de barbeque daarentegen kan ik je niet aanraden. Koh Mook is zo een goede plek voor smulpapen, je kunt eigenlijk overal wel goed eten… check de reviews op Google maar. 

In de directe omgeving van Thai Smile Bungalows op Koh Lanta zaten meerdere leuke restaurants. Bijvoorbeeld Lucky Tree en The Angels. Maar ook bij Thai Smile Bungalows kun je uitstekend eten. Chefkok Lek weet van iedere maaltijd weer wat speciaals te maken en het fruit dat je gratis als toetje krijgt is een leuke touch. Vooral de curries vielen bij ons goed in de smaak. 

Het meest bijzondere dat we hebben meegemaakt? 

Hoe toeristisch Thailand ook is, het bleek op de eilanden heel makkelijk om ze te ontwijken. Natuurlijk we zijn zelf ook toeristen en hebben ook zeker wel toeristische dingen gezien, maar de meest memorabele activiteiten waren toch wel de activiteiten waar we minder westerlingen tegen kwamen. 

Zo besloten we op advies van de duikschool waar we mee hadden gedoken van Koh Lipe naar Koh Adang te gaan om daar de dag door te brengen op een verlaten strand en te snorkelen. De stranden van Koh Lipe zijn druk en overal liggen bootjes. Op Koh Adang is het een stuk rustiger, maar helemaal als je niet naar het hoofdstrand gaat, maar net als wij naar de oostkant. Daar hadden we de hele dag een strand voor ons zelf.

Voor het strand lag een prachtig koraalrif vol leven. We zagen hele grote scholen papegaaivissen, snappers en andere vissen. Ook zagen we voor het eerst in ons leven een zeeslang. Hij was zwart wit gestreept en zo’n anderhalve meter lang. Erg gaaf om al dat onderwaterleven voor jezelf te hebben. 

Het onderwaterleven ontdekken op Koh Lipe

Op Koh Lipe doken we het water in. Letterlijk! We gingen namelijk een dag duiken met Koh Lipe Diving. Het was heerlijk om na tweeënhalve maand weer te duiken. We wisten nog precies hoe het moest en konden er dus optimaal van genieten. We maakten zelfs drie duiken op één dag. Het koraal rondom Koh Lipe is nog heel levendig. We zien ook tijdens het duiken grote scholen met papegaaivissen, maar ook koraalduivels, kogelvissen en steenvissen. Het is enorm genieten, zo’n duikdag! En daarom besluiten we de dag daarna in hetzelfde gebied bij Koh Adang te gaan snorkelen. We hebben de smaak onder water goed te pakken. 

Het lokale leven ervaren op Koh Mook

De sfeer op Koh Mook is heel anders dan op Koh Lipe. Geen grote hotel resorts, maar intieme resorts met een paar bungalows. Iedereen hier heeft linksom of rechtsom wel met het toerisme te maken. Ook de lokale vissers die als we aankomen heel actief hun boten en netten aan het onderhouden zijn. Zij zorgen ervoor dat we iedere avond heerlijk verse vis eten. 

De sfeer op het eiland is laidback. Voor het eerst in de geschiedenis wordt de hoofdweg op het eiland bestraat. Zo’n zes maanden per jaar leeft iedereen hier van het toerisme. De andere maanden moeten ze het hebben van de visserij en rubberteelt. Het eiland is heel toegankelijk. Charlie’s beach is het meest relaxte strand, waar we de nodige uurtjes doorbrengen. 

Maar er is ook ruimte voor avontuur. Zo maken we hier een hele leuke wandeling door de rubberplantages en de jungle naar de verborgen stranden van Koh Mook. Je kunt hier alleen komen met de boot, of zoals wij te voet. De wandeling is niet heel zwaar, met uitzondering van de klim en afdaling naar het uitkijkpunt. Dit stuk is behoorlijk steil en met losse stenen echt wel spannend. 

Het avontuurlijke leven meemaken op Koh Lanta

Op Koh Lanta komen we weer meer toeristen tegen. Vooral op de westelijke helft van het hoofdeiland is het druk. Hier liggen langs de hoofdweg talloze restaurants, hotels en massagesalons. De zuidelijke helft en het oosten zijn vele malen rustiger. In het Nationaal Park maken we een avontuurlijke wandeling door de jungle. De bomen lijken hier tot aan de hemel te reiken. We eindigen de wandeling bij de vervallen vuurtoren vanwaar we een mooi uitzicht hebben op de Andaman Zee. Om het zweet van ons af te spoelen, nemen we hier ook een duik in het helderblauwe zeewater. Heerlijk! 

De wandeling naar de waterval de volgende dag is nog veel avontuurlijker. We volgen een smal pad langs een beekje. Overal liggen rotsen waar je overheen moet klimmen en klauteren. Ook moeten we een aantal malen het beekje oversteken. Dat kan door er gewoon doorheen te lopen of via stapstenen. De waterval zelf is niet heel spectaculair, maar de plek is vredig en het was een mooie wandeling. Als we teruglopen naar onze scooter komen we allemaal groepen toeristen tegen. Wij zijn blij dat we vroeg waren en alleen bij de waterval waren! 

Een ander hoogtepunt op Koh Lanta is onze scooterrit door Koh Lanta Noi. Dit kleinere eiland aan de noordkant kent geen hotels of toeristische trekpleisters. We scooteren eerst langs de akkers en rijstvelden en daarna langs de kust. De huisjes zijn klein, de winkels zijn klein en de restaurantjes ook. Het geeft een leuk inkijkje in het plattelandsleven in Thailand. 

Later volgt nog een uitgebreider verslag over het eilandhoppen in Thailand. Wat zou jij willen weten over deze eilanden in het zuiden van Thailand? 

Laat een reactie achter