Hoenderloo op de Veluwe is voor velen een geliefde plek. Ieder weekend komen vele toeristen naar het kleine dorp om te genieten van een lekker ijsje, een mooie boswandeling of een fijne fietstocht over Nationaal Park de Hoge Veluwe. Velen van jullie zullen ook wel eens meerdere dagen vakantie hebben gevierd in dit kleine dorpje midden op de Veluwe. Want een vakantiedorp dat is het. En deze zomer is Hoenderloo mijn top aanbeveling voor iedereen die op zoek is naar een fijne vakantieplek in Nederland. 

Helemaal onbevooroordeeld over Hoenderloo ben ik niet… Ik ben er geboren en getogen en kom er nog regelmatig voor een bezoekje aan mijn ouders of mijn zusje. Maar de meesten van jullie zullen het met me eens zijn; de bossen van Hoenderloo zijn een top plek voor een hele fijne vakantie! Daarom in deze blog de beste tips van een local voor een heerlijke vakantie in Hoenderloo. 

Hoenderloo: de parel van de Veluwe 

Hoenderloo ligt middenin de bossen van de Veluwe aan de rand van Nationaal Park de Hoge Veluwe en natuurgebied het Deelerwoud. Dichtbij liggen Apeldoorn, Arnhem en Ede. Hoenderloo telt zo’n 1.500 inwoners, maar gedurende de zomermaanden verblijven er duizenden toeristen op één van de vele campings, op de bungalowparken of in de particuliere vakantiewoningen en hotels. 

Toch is het niet moeilijk om een rustig plekje te vinden, de natuur hier is zo uitgestrekt en er zijn zoveel paden dat je snel weg bent van de massa. De echte ultieme rustzoekers raad ik aan om in de wintermaanden te komen. Van november tot en met februari is met uitzondering van de zonnige zondagen erg rustig in en om het dorp. 

Tips voor een heerlijke vakantie in Hoenderloo op de Veluwe

In en om Hoenderloo is genoeg te beleven. De meeste mensen brengen natuurlijk een bezoekje aan Nationaal Park de Hoge Veluwe en het Kröller-Müller museum. En dit zijn absoluut aanraders als je daar nog niet eerder bent geweest. Maar in en rondom het dorp zijn nog veel meer mooie plekken te ontdekken voor natuurliefhebbers. Plekken die bovendien vrij toegankelijk zijn en minder druk bezocht dan het Nationale Park. Ik heb een aantal van mijn favoriete plekken en routes voor je op een rijtje gezet.  

Ga wandelen in de mooie natuur rondom het dorp

Vanuit het dorp kun je verschillende mooie wandelingen maken door de natuur. Je kunt hiervoor natuurlijk het Nationale Park de Hoge Veluwe in. Maar ook buiten het park kun je hele mooie routes lopen. 

Mooie routes vind je aan de westkant van het dorp. Bij de vakantieparken aan de Krimweg vind je onder meer de mooie Schenkenshul route. Een wandeling van 6 kilometer over de hei en door een uitgestrekt bosgebied. 

Ook Landal de Miggelenberg is een fijn startpunt voor een mooie wandelingen. Je vindt hier onder meer een kleine zandverstuiving en natuurlijk nog meer bos. 

Het Plaggenstekerspad is ook een leuke wandeling en brengt je onder meer over het oude Hoenderloo Groep. Deze route brengt je langs alle mooie en historische plekjes van het dorp, maar ook langs korte stukken van bovenstaande routes. 

Mijn tip: op de voormalige Hoenderloo Groep, in de volksmond het Jongenshuis, vind je meerdere mooie oude panden, waaronder de Arcke (een Pipi Langkous achtig huis). Vanaf de Kampheuvel heb je verder een mooi uitzicht over de bossen van het Deelerwoud. En als je goed kijkt, kun je vanaf hier zelfs het afgelegen landhuis zien. 

Of ontdek de omgeving op de fiets

Ook fietsen gaat heel goed in de omgeving van Hoenderloo. Het maakt niet uit welke kant je op gaat, overal liggen mooie fietsroutes. Houdt er wel rekening mee dat hoe je ook fietst, op de terugweg gaat het altijd heuvel op. 

Mijn favoriete ronde brengt je van Hoenderloo, via het Dabbelosepad naar de Hoog Buurlose Heide. Vervolgens kun je via de Hoog Buurloseweg naar Ugchelen en Parc Spelderholt en zo door het bos weer terug naar Hoenderloo. Een leuke ronde van zo’n 30 kilometer door alle landschappen die de omgeving van Hoenderloo je kan bieden. Van bossen en hei tot zandverstuivingen en glooiende weilanden.  

Heb je zelf geen fiets dan kun je in Hoenderloo op meerdere plekken fietsen huren. Ga je naar het Nationale Park? Dan kun je daar een witte fiets pakken en het park rond fietsen. 

Struin door het mooie Deelerwoud op de kop van Deelen

Op zo’n 6 kilometer ten zuiden van Hoenderloo (richting Arnhem) vind je het buurtschap Deelen. Een bijzonder plekje, omdat je hier niet alleen een aantal grote boerderijen vind, maar ook vliegbasis Deelen en een prachtig gevarieerd stuk natuur. 

Het uitzicht vanaf de Kop van Deelen is indrukwekkend mooi en doet bijna Frans aan. Tijdens een wandeling hier loop je over de uitgestrekte heide en heb je kans om oog in oog te komen staan met een kudde Schotse Hooglanders. 

Kom je in de bronstijd (september/oktober) dan kun je hier soms de burlende herten horen. Ook op andere plekken in en om Hoenderloo is dit mogelijk. Zo dichtbij de natuur ben je! 

Jasmina schreef op haar site een artikel over de mooiste plekken op de Veluwe, hier vind je nog veel meer tips voor een fijne vakantie.

Haal in de avond een ijsje bij IJs van Co

Als je in Hoenderloo bent, moet je natuurlijk het wereldberoemde IJs van Co proeven. Mocht je je afvragen waarom er middenin het dorp een enorme rij wachtenden voor een raam staat, dan ben je op de juiste plek. 

IJs van Co is niet te vergelijken met andere ijssalons in Nederland. Aan het raam worden iedere dag vele liters van het heerlijke vanille-ijs verkocht. Het is geen softijs noch Italiaans schepijs. IJs van Co is anders dan ieder ijsje dat je tot nog toe hebt gegeten en het is ook de enige plek in Nederland waar je het kunt krijgen. Ik scoor daarom nog steeds regelmatig een ijsje als ik in Hoenderloo ben. 

Alleen nooit op zondagmiddag… dan sta je rustig een half uur in de rij voor je ijsje. De beste tijd voor een ijsje is in de avond als de rijen zijn verdwenen. 

Geniet van de lekkerste pannenkoeken bij ‘t Pannenkoekhuis

Ik ben gek op pannenkoeken. We bakken ze regelmatig zelf, maar af en toe gaan we naar een pannenkoekenhuis en laten we ze voor ons bakken. Mijn favoriete pannenkoeken eet ik nog steeds in Hoenderloo. 

‘T Pannenkoekhuis in Hoenderloo is een aantal jaren geleden uitgeroepen tot het beste pannenkoekenhuis van Nederland en die reputatie maken ze nog steeds waar. Ze hebben een uitgebreide selectie aan zoete en hartige pannenkoeken. Mijn favorieten zijn de Matterhorn (met spek, geitenkaas, pijnboompitjes en honing) en de Sweet chicken. 

De bediening is er vriendelijk, ze hebben fijne plekjes om te zitten en het bruist er altijd! 

Vakantie vieren in Hoenderloo?

Ik heb het altijd bijzonder gevonden dat mensen zo graag vakantie kwamen vieren in mijn dorp. Nu ik er zelf niet meer woon snap ik de aantrekkingskracht van dit kleine dorp veel beter. Ik kom er dan ook nog altijd graag voor een wandelingetje of een bezoekje aan één van bovengenoemde plekken. 

Wil jij vakantie vieren in Hoenderloo dan heb je genoeg keuze uit campings, bungalowparken, glampings en meer. Ook al heb ik er zelf nooit geslapen, op de meeste accommodaties ben ik zelf regelmatig geweest. Ze waren van ouders van vriendjes of vriendinnetjes en ikzelf of mijn vrienden hadden er een bijbaantje. Welke bij jouw past is moeilijk te zeggen. Ze hebben namelijk allemaal hun eigen stijl en sfeer. 

Erg geliefd is Landal de Miggelenberg, maar mijn aanrader is Cuber Veluwe. Een gloednieuw paradijsje midden in de natuur. De luxe outdoor suites zijn van alle gemakken voorzien en liggen heerlijk vrij.

Ben jij al eens in Hoenderloo geweest? En wat waren de hoogtepunten tijdens jouw verblijf?

Deze blog bevat affiliate links. Deze links houden bij of jij een aankoop doet na een bezoek aan mijn site. Over jouw aankoop krijg ik dan een kleine vergoeding. Jij betaalt niks extra’s. Met deze inkomsten kan ik Backpackfever.nl in stand houden.

Laat een reactie achter