Poreč en Pula zijn twee prachtige stadje op het Kroatische schiereiland Istrië. Een must-visit voor iedereen die houdt van lekker eten, de zee en historische architectuur.

Ik vind het heerlijk om lekker actief te zijn op vakantie. Maar ik kan ook enorm genieten van culturele tripjes. Wij combineerden onze outdoorvakantie in Slovenië met een paar dagen Istrië. Hier brachten we onder meer een bezoek aan Poreč en Pula.

Beide stadjes kenmerken zich door de typerende Mediterraanse sfeer; pastelkleurige huisjes, smalle kasseienstraatjes en veel gezellige pleinen. Maar wat Poreč en Pula echt bijzonder maakt, zijn de klassieke bouwwerken die hier de tand des tijds prima hebben doorstaan.

Pula

De stad Pula ligt in het zuiden van Istrië en is de grootste stad van het schiereiland. Ben je geïnteresseerd in geschiedenis en cultuur? Dan mag je Pula zeker niet overslaan. De stad staat namelijk bekend om alle goed bewaard gebleven Romeinse bouwwerken. Maar ook latere heersers drukten hun stempel op de stad. Tijdens een dagje Pula zul je ook Byzantijnse en Venetiaanse invloeden spotten.

Amfitheater: de Pula Arena

Het bekendste Romeinse bouwwerk in Pula is het amfitheater. Deze arena stamt uit de 1e eeuw na Christus en bood in die tijd plaats aan 23.000 toeschouwers. Vandaag de dag worden er concerten gegeven en vindt hier het jaarlijkse filmfestival plaats.

Je kunt zelfstandig of met een gids het bouwwerk bewonderen. De oude catacomben zijn deels omgebouwd naar museum waar je Romeinse voorwerpen kunt vinden, die zijn opgegraven in Pula en omgeving.

Je kunt het amfitheater vanuit alle perspectieven bekijken, zowel vanaf de arenavloer als de tribunes. Overal staat uitleg hoe het er in de tijd van de gladiatoren aan toe ging.

Kosten: 50 Kuna (€ 6,71) p.p.

Pula Arena | Istrië | Kroatië
Pula Arena Binnen

Tempel van Augustus en andere Romeinse bouwwerken

Het amfitheater is niet het enige Romeinse bouwwerk in Pula dat goed bewaard is gebleven. Ook de Tempel van Augustus en de Triomfboog van Sergii zijn nog steeds te bewonderen.

De tempel van Augustus werd 2000 jaar geleden gebouwd ter ere van de gelijknamig keizer. Tijdens de 2e Wereldoorlog werd de tempel bijna volledig verwoest. De tempel waar je nu naar kijkt, is dus een replica van de oude tempel. Wat mij vooral opvalt is dat dit redelijk waarheidsgetrouw is gebeurd. Je krijgt namelijk een goed beeld van hoe de tempel er vandaag de dag uit zou zien. In het gebouw is een museum gevestigd.

Kosten: 10 Kuna (€ 1,34) p.p.

Tempel van Augustus

Citadel

Hoog boven de stad, op de hoogste heuvel vind je een citadel uit de Venetiaanse tijd. De citadel is gebouwd om Pula en de Preluka baai te beschermen tegen aanvallen.

Je kunt langs de imposante wanden van de citadel lopen en naar de uitkijktorens klimmen. Vanaf de citadel heb je een geweldig uitzicht over Pula en de haven.

Ook Rovinj is een leuke stad om te bezoeken en ligt op slechts op een half uur rijden van Pula. Amy van Home Made Adventures schreef een erg leuk artikel over het kleurrijke Rovinj.

Poreč

Poreč is heel wat kleiner dan Pula, maar heeft een fantastische oude binnenstad. Je kunt heerlijk dwalen door de smalle straatjes. Om iedere hoek wacht weer een nieuwe verrassing. In Poreč vind je onder meer imposant mozaïekwerk uit de Byzantijnse periode en prachtige villa’s uit de Venetiaanse periode.

Eufrasiusbasiliek

Het meest bekende bouwwerk in Poreč is de Eufrasiusbasiliek. Deze kerk dateert uit de 6e eeuw na Christus en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

De Eufrasiusbasiliek is een verzameling gebouwen, waarvan de basiliek er één is. Daarnaast zijn er verschillende kapellen met specifieke doeleinden, zoals de doopkapel en herdenkingskapel.

In de gebouwen vind je nog veel oude mozaïeken die ooit de oude basiliek sierden. Vanaf de toren kun je de gehele oude stad en de nog bestaande stadsmuur overzien.

Eufrasiusbasiliek | Porec
Eufrasiusbasiliek uitzicht

De oude stadskern

De oude stadskern van Poreč bestaat uit een wirwar van kleine straatjes en pleintjes. Je treft hier nog oude Venetiaanse paleizen en op Trg Marafor vind je zelfs nog de restanten van twee Romeinse tempels.

De Ulica Decamanus is de hoofdstraat, die je langs alle bezienswaardigheden leidt. Tegenwoordig zitten hier vooral winkels, restaurants en ijszaken. Laat je hier niet door afleiden en neem ook wat zijstraten om aan de drukte te ontsnappen. Op iedere hoek in Poreč vind je namelijk wel een mooi bouwwerk of andere verrassing.

Oude binnenstad | Porec

De stadsmuur

Aan de noordkant van Poreč is de oude stadsmuur nog grotendeels intact. Tegenwoordig loopt er tussen de muur en de zee een mooie boulevard, zodat je de oude muur goed kunt bekijken. Omdat Poreč op een schiereiland ligt, kun je je hier heel goed voorstellen hoe belangrijk deze muur was ter bescherming van de stad.

Stadsmuur | Porec

Poreč en Pula bezoeken?

In de zomer zijn Poreč en Pula ontzettend druk. Maar in het voor- en naseizoen is het er prima toeven. Ook al moesten wij in Poreč in september ook wel even zoeken naar een parkeerplekje.

De steden liggen zo’n 45 minuten rijden van elkaar. Trek voor Pula gerust een hele dag of meer uit om alle bezienswaardigheden op je gemak te bekijken. De oude binnenstad van Poreč kun je in een middag goed bekijken.

Vergeet vooral ook niet te genieten van een kopje koffie op één van de gezellige pleinen, een lekker Italiaans ijsje of een traditionele maaltijd bij één van de vele konoba.

Naast Poreč en Pula is er nog veel meer te ontdekken in Istrië. In het blog van Annelies van Dirksdotter.com vind je nog veel meer leuke hotspots om te bezoeken in Istrië.

In Istrië is kamperen erg populair. Houdt er wel rekening mee dat je in de omgeving van Poreč en Pula bijna alleen maar hele luxe en massale campings aan treft. Kleine campings zijn er nauwelijks. Ook zijn er veel B&B’s en hotels. Voor iedereen is er dus wel wat te vinden.

Ben jij al eens in Poreč en/of Pula geweest? Wat zijn jouw tips voor Istrië?

Like it? Pin it!

PIn it! | Poreč en Pula: Prachtige stadjes in Kroatië

2 Comments

  1. Wat een gave foto’s zeg, lijkt me zulke toffe plekjes om te bezoeken. Mijn zus heeft net een rondreis gemaakt door Kroatië en ze vond het echt fantastisch. De foto’s waren erg mooi dus ik kan niet wachten om er zelf heen te gaan.

    • Dankjewel Janet! Geloof mij, in het echt is het nog mooier dan op de foto’s. Zeker een aanrader voor een leuke Europese trip!

Laat een reactie achter