Mijn eerste trip van 2019 zit er inmiddels al weer op. Vorig weekend reisde ik samen met mijn zus af voor een winters weekend in Karinthië Oostenrijk. En niet zomaar! Op zaterdag stond er een Oostenrijks-Nederlandse bruiloft op het programma. Het beloofde dus een feestelijk weekend te worden.

De meren van Karinthië

We verbleven in Villach, een stadje vlakbij het drielandenpunt met Slovenië en Italië. En een centraal uitgangspunt om de vele meren in de omgeving te bewonderen. Op slechts enkele kilometers afstand, vind je onder andere de Faaker See, de Millstätter See, de Wörther See en de Ossiacher See.

Op het vliegveld in Graz hadden we een auto gehuurd, zodat we om de bruiloft heen, deze meren van dichtbij konden bewonderen.

Verlaten Millstatt

Veel Nederlanders kennen ze wel, de torentjes van Millstatt. We wilden ze graag in het echt bewonderen en dat is gelukt. Millstatt is een idyllisch stadje dat zo vanuit de Millstätter See lijkt te rijzen. Vanaf het hoogste punt heb je een prachtig uitzicht over het meer en Millstatt zelf.

De schoonheid van het stadje heeft ook zijn schaduwkanten. Millstatt is in de winter uitgestorven. Je ziet geen mensen op straat. De verlaten vakantiewoningen en vele gesloten restaurants verraden dat dit in andere jaargetijden anders moet zijn. Maar Millstatt is in de winter niet minder mooi. Wij genoten van de verse sneeuw, het gladgestreken meer en het fantastische uitzicht.

Winters weekend in Karinthië Oostenrijk: Torentjes van Millstatt

Witte bruiloft op Magdalensberg

Het hoogtepunt van onze reis was natuurlijk de bruiloft. Een trouwerij in het buitenland is altijd bijzonder om mee te maken. En deze bruiloft in de sneeuw, boven op een berg, bij -5 graden Celsius was in alle opzichten uniek.

Mocht iemand een bruiloft in de Oostenrijkse sneeuw overwegen, dan is de Magdalensberg een aanrader. Eenmaal aangekomen op de top, 1.053 meter boven zeeniveau, voelt het alsof je op de dak van de wereld bent. Het uitzicht over het enorme dal is indrukwekkend! Op de top vind je niet meer dan een kerkje, een typisch Oostenrijkse stube en een klein romantisch prieeltje. Hier vond de ceremonie plaats, het diner en het feest in de stube.

Het was de moeite van de reis meer dan waard! Het werd een gedenkwaardige Oostenrijks-Nederlandse bruiloft. Wat fijn dat we daar bij mochten zijn.

Winters weekend in Karinthië Oostenrijk: Torentjes van Millstatt

Rondje Wörther See

De Wörther See is het grootste meer in de omgeving. Dus op zondag namen we een auto voor een rondje Wörther See. Onze eerste stop was bij de Aussichtsturm Pyramidenkogel. Deze houten uitkijktoren ligt bovenop de 851 meter hoge Pyramidenkogel. De toren zelf is met 100 meter de hoogste houten uitkijktoren ter wereld. Na 441 treden (de lift was stuk) stonden we bovenop de toren. Je hebt bij helder weer prachtig uitzicht over de Wörther See en de Karawanken Alpen.

Afdalen van de toren gaat het snelst door van de 250 meter lange glijbaan naar beneden te glijden. Erg leuk!

Daarna reden we door naar Maria Wörth om het meer van dichtbij te kijken. Hier ligt een pittoresk kerkje op een schiereiland. Ook de Wörther See kende geen rimpeling. Een goed moment om mooie foto’s te maken.

Vervolgens reden we door naar Klagenfurt. Hier maakten we een korte stadswandeling door het oude centrum. Mooie gebouwen in pasteltinten, verraden dat Italië niet ver weg is.

We sloten ons rondje Wörther See af door de 83 terug te nemen naar Villach. Deze weg slingert door vele kleine dorpjes en pal langs het meer. Vanaf deze weg heb je vele mooie uitzichten over het meer en de iets verderop gelegen Karawanken Alpen.

Winters weekend Karinthië

Karinthië staat niet bekend om zijn wintersportvakanties. Het tegendeel zelfs. De tientallen meren in de streek trekken vooral zomers veel toeristen, maar zijn in de winter niet minder mooi. Het gebied is niet sneeuwzeker, maar we hadden mazzel. Op vrijdagochtend werden we wakker in winterwonderland.

In de zomer bruist Karinthië door het vele toerisme. In de winter is Karinthië rustig, het domein van de locals. De pareltjes, zoals Millstatt, die in de zomer zeer populair zijn bij toeristen, zijn in de winter uitgestorven. Je kunt dus in stilte genieten van al het moois dat de omgeving te bieden heeft. En genieten dat hebben we zeker gedaan!

Laat een reactie achter