Dat het voorbereiden van een wereldreis verder gaat dan het boeken van een ticket en het inpakken van je tas heb ik inmiddels aan den lijve ondervonden. Ondertussen zijn de voorbereidingen al maanden in gang. Sterker nog, zelfs voordat we definitief besloten dat we een wereldreis gingen maken, hadden we de eerste dingen al voor onszelf uitgezocht. Zodat we zeker wisten dat het maken van een wereldreis voor ons haalbaar zou zijn. 

In dit artikel neem ik jullie mee in alles wat wij de afgelopen maanden gedaan hebben en de komende weken nog gaan doen om goed voorbereid als mogelijk aan ons jaar op reis te beginnen. 

11 Dingen om te regelen voor je op wereldreis gaat

Het begint natuurlijk allemaal met de droom om meer van de wereld te willen zien en de wens om een keer langer dan drie weken van huis te zijn. Maar om dat mogelijk te maken, moet je veel dingen regelen. Zeker als je net als wij een eigen huis, een leuke baan en een eigen bedrijf hebt. Want hoe ga je tijdens dat jaar op reis je hypotheek en andere lasten betalen? Ben je bereid om die leuke baan op te zeggen voor een sabbatical van een jaar? Hoe zou je het vinden als er een jaar lang iemand anders in je huis woont? 

Het realiseren van onze droom begon met het vinden van een antwoord op deze vragen. En gelukkig vonden we genoeg manieren en oplossingen om onze droom te realiseren. De beslissing is genomen, we gaan een jaar op reis! Dat was het begin van een nieuw avontuur en de echte start van de voorbereidingen. 

Tip: gebruik Trello om je wereldreis voor te bereiden

Er komt behoorlijk wat kijken bij het voorbereiden van een wereldreis. Om niet continu in je hoofd bezig te zijn met allerlei lijstjes hebben wij in de digitale planningstool Trello een to do lijst gemaakt. Per onderwerp, bijvoorbeeld ‘huis verhuren, ‘financieel’ of ‘documenten’ hebben we een lijst met taken op ons bord gezet, zodat we niks konden vergeten. Is een taak klaar, dan markeren we deze met een groen label als ‘klaar’. 

Door de maanden heen zijn er wel ruim honderd taken op ons Trellobord verschenen. Telkens als ons iets nieuws te binnen schiet, voegen we het toe. Inmiddels staan de meeste taken wel op ‘klaar’. Ook dat geeft een fijn gevoel! 

1. Bedenk hoe jouw ideale wereldreis er uit ziet

Een wereldreis maken kan op heel veel manieren. Ga je zeilend, met een camper of net als ik met een rugzak de wereld rond? En wil je naar het relatief goedkope Zuidoost Azië of Zuid Amerika, of staan ook duurdere bestemmingen als Japan, Nieuw Zeeland of Canada op jouw programma? Het bepaalt niet alleen hoeveel geld je nodig hebt voor de reis, maar ook welke zaken je moet leren, mee moet nemen en van te voren moet regelen. 

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je van tevoren een compleet plan inclusief uitgestippelde route moet hebben, maar wel dat je bedacht hebt wat je graag zou willen doen op je wereldreis, waar je dat avontuur zou willen beleven en in welke stijl je wilt overnachten. 

Ook wij hebben niet meer dan de eerste dagen vastgelegd. Wel weten we dat Zuidoost Azië de hoofdbestemming is van deze trip en dat we daar misschien nog Centraal Azië of een bestemming in Afrika aan toe willen voegen. 

Wil je meer weten over onze plannen en stijl van reizen tijdens onze wereldreis? Eerder gaf ik al antwoord op de meest gestelde vragen over een jaar op reis.

2. Spaargeld of een inkomen?

Financieel gezien zijn er twee opties. Of je spaart voor vertrek genoeg geld bij elkaar om je droomreis te kunnen realiseren of je zorgt dat je onderweg een inkomen genereert, waarmee je in je reiskosten kunt voorzien. 

Wij hebben voor het eerste gekozen. Na jarenlang in onze carrières te hebben geïnvesteerd en veel bezig te zijn geweest met werk, gaan we nu een jaar pauze nemen en op zoek naar een nieuw ritme en een nieuwe balans. We willen tijdens onze reis veel leren, heel veel nieuwe dingen uitproberen en vooral onze grenzen verleggen en uit ons comfortabele, maar door werk gedreven leven stappen. 

De afgelopen jaren hebben wij een mooi bedrag voor de reis bij elkaar gespaard. Aanvankelijk voor een elektrische auto, maar deze gaat er dus voorlopig niet komen. We hebben onze vaste lasten flink weten terug te brengen, zijn meer zelf gaan koken en hebben ontdekt dat drie weken met de tent op pad voor ons de ideale vakantie is. Het gespaarde bedrag levert ons tijdens de reis een mooi dagbudget op dat naast alle basisvoorzieningen genoeg ruimte biedt voor activiteiten als een jungle trekking, verschillende duiken en mooie boottochten. Ook hebben we een buffer voor ons leven na de reis. 

3. Je huis verhuren

Tijdens onze reis lopen ook de vaste lasten van onze woning in Nederland gewoon door. De hypotheek, WOZ en verzekeringen moeten iedere maand betaald, ook al wonen wij niet in ons huis. En ook daarvoor hebben we een oplossing gevonden. 

Ik moest even wennen aan het idee dat er een jaar lang andere mensen in ons huis zouden gaan wonen, maar na er onder andere met een verhuurmakelaar over gesproken te hebben, was ik gerustgesteld. Het zal vast allemaal wel goed komen. 

We hebben er in ieder geval de afgelopen maanden alles aan gedaan om het goed te laten komen. We hebben geschilderd, geklust en een deel van de 12 jaar oude keukenapparatuur vervangen. Alles om zo min mogelijk problemen te hebben als wij op reis zijn. Ook hebben we besloten om de volledige verhuur van ons huis over te laten aan een verhuurmakelaar. Van het vinden en screenen van een huurder, tot het technische beheer van de woning als wij weg zijn. De makelaar monitort ook of ons huis ‘netjes’ blijft. En dat vind ik een heel prettig idee. 

4. Je baan opzeggen

Het opzeggen van mijn baan had misschien nog wel de meeste impact. Ik heb een goede werkgever, fijne collega’s en leuk en uitdagend werk. En dat dat niet vanzelfsprekend is, weet ik maar al te goed. Toch heb ik na lang wikken en wegen besloten de sprong in het diepe te wagen en mijn baan op te zeggen. We hadden voor onszelf de mogelijkheid gecreëerd om een jaar niet te werken en dat wil ik ook gaan ervaren. 

Waarschijnlijk waren er ook andere mogelijkheden voor mij geweest. Misschien in de combinatie van werken en reizen, misschien in de vorm van onbetaald verlof. Twijfel je over wat voor jou de beste optie is, schroom dan niet om op tijd het gesprek met je werkgever aan te gaan. Er is meer mogelijk dan je waarschijnlijk denkt. 

5. Familie en vrienden inlichten

Mijn ouders vinden onze wereldreis misschien nog wel spannender dan ikzelf. En dat snap ik wel. Het is nogal wat om je dochter een jaar lang te moeten missen, wetende dat ze aan de andere kant van de wereld ik weet niet wat aan het doen is. 

Daarom hebben we ook de nodige tijd besteed aan het inlichten van vrienden en familie en proberen we hen ook zo goed mogelijk deelgenoot te maken van onze plannen. Zodat ze begrijpen wat we gaan doen en waarom we dat zo graag willen. We vertellen dus regelmatig over de voorbereidingen die we hebben getroffen en laten bijvoorbeeld zien waar we gaan overnachten in Kuala Lumpur, onze eerste bestemming.

6. Het papierwerk: verzekeringen en meer

Onvermijdelijk is er ook altijd het nodige administratieve werk wat geregeld moet worden. Er is veel tijd gaan zitten in het uitzoeken van passende verzekeringen voor onze situatie. 

Allereerst is het goed om na te gaan of je in Nederland een zorgverzekering (basisverzekering) moet aanhouden en of deze dan ook medische kosten in het buitenland vergoed. Om ook buiten de EU goed verzekerd te zijn, heb je eigenlijk altijd ook een aanvullende zorgverzekering nodig. Wij hebben naast onze basisverzekering een aanvullende verzekering die alle medische kosten in het buitenland vergoed. 

Ook de reisverzekering werkt anders dan tijdens een normale vakantie. Zelfs een doorlopende reisverzekering keert niet uit als je langer dan een een vastgestelde periode op reis gaat. Gelukkig zijn er verzekeraars die speciale verzekeringen aanbieden voor avonturiers die langer op reis willen. Voorbeelden zijn OOM en Allianz. Wij gaan in ieder geval voor een reisverzekering van één van deze twee verzekeraars. 

Tip! Ga je langer dan 8 maanden naar het buitenland binnen een periode van 12 maanden? Dan moet je je uitschrijven bij de gemeente. Dit heeft echter wel de nodige consequenties. Doe hier dus goed onderzoek naar. 

7. Reisvaccinaties

Gebrekkige hygiëne, muggen, hondenbeten, er kan van alles op je pad komen tijdens je reis waar je vervelend ziek van kan worden. Het is daarom ook verstandig om je voor je reis goed te laten informeren over de ziektes die voorkomen in de landen die jij wilt bezoeken. Dit kan bij de GGD of via het reisvaccinatiebureau waar je zorgverzekeraar mee werkt. 

Voor veel ziektes kun je gevaccineerd worden. Onze eerdere vaccinaties voor o.a. Hepatitis en Tetanus waren inmiddels verlopen en moesten worden verlengd. Daarnaast zijn we nu ook gevaccineerd tegen het exotische Japanse Encefalitis en Rabiës. Als we nu gebeten worden door een hond, hoeven we niet binnen 24 uur de antistoffen te ontvangen voor het dodelijke hondsdolheid. 

Tip! Neem contact op met je zorgverzekeraar om te kijken of je verzekerd bent voor reisvaccinaties. Dat kan enorm veel geld schelen. In ons geval halen we de premie voor de aanvullende verzekering er ruim uit. 

8. Wat doe je met je auto? 

Het is dan wel geen elektrische auto, maar we hebben wel degelijk een auto. Een oudje, met meer dan 250.000 kilometer op de teller. Heb je ook een auto? Dan wil je net als wij vast niet de wegenbelasting en verzekering door blijven betalen als je weg bent. 

Nou kun je je auto ergens stallen en laten schorsen, dan betaal je geen wegenbelasting meer en hoef je de auto ook niet te verzekeren. Maar wij kiezen ervoor om onze auto voor vertrek te verkopen. Zo hebben we nog een extra zakcentje en als we terug zijn dan zien we wel weer. 

9. Wat neem je mee? 

Koffer of backpack? Ruimbagage of alleen handbagage? En wat stop je er dan in? Wat je meeneemt op reis is super persoonlijk en afhankelijk van je bestemmingen. Ben je een fervent hobbyfotograaf, dan neem je natuurlijk al je camera gear mee op reis; iets wat veel ruimte en gewicht in neemt. Ga je de bergen in of naar winterse bestemmingen? Dan is warme kleding onvermijdelijk. 

Voor onze reis naar Zuidoost Azië gaan we voor lichtgewicht en alleen handbagage. Onze Osprey backpacks van 40 liter liggen al klaar. Een paar t-shirts, korte broeken en één outfit voor koudere dagen, meer hebben we niet nodig. Naast de toiletartikelen dan. Onze paklijst is nog niet compleet, maar zodra deze er is, zal ik deze zeker ook op deze site delen. 

10. Vliegticket en visum

Inmiddels hebben we ook ons vliegticket naar Azië geboekt. Ons reisdoel was Indonesië, maar met een tussenstop van een paar dagen in Kuala Lumpur konden we een mooie prijs regelen voor de lange vlucht naar Azië. Die is dus geregeld. 

De afgelopen maanden zijn de inreisregels voor de meeste landen in Zuidoost Azië aan veranderingen onderhevig. We houden de ontwikkelingen ten aanzien van vaccinaties, testen, verzekeringen en visa voor Maleisië en Indonesië momenteel goed in de gaten. Veel praktische informatie kun je vinden op Nederland Wereldwijd

Voor beide landen is het niet nodig om van tevoren een visum aan te vragen. Je kunt dit prima regelen bij aankomst (visa on arrival). In Maleisië mag je daarna 90 dagen blijven, in Indonesië 30 dagen, al kun je dit wel verlengen. Wij hebben in ons Trellobord een lijst gemaakt met per land een link naar de geldende inreisregels en visumprocedure. Zo kunnen we heel makkelijk zien wat we moeten regelen voordat we naar dat land reizen. Natuurlijk staan er alleen maar landen op vermeld die wij denken te gaan bezoeken tijdens onze reis. 

Tip! Het loont om te kijken of vliegen naar andere luchthavens in de omgeving voordeliger is dan rechtstreeks naar je eindbestemming reizen. In ons geval konden we zo behoorlijk wat geld besparen op de tickets en hebben we meteen een paar leuke dagen in Kuala Lumpur voor de boeg.

11. De psychologische voorbereiding

Het is nogal een ingrijpende verandering: van een 9 tot 5 baan in Nederland naar een sabbatical aan de andere kant van de wereld. Wij vinden het heel erg belangrijk om ons hier mentaal ook goed voor te bereiden. Zo reizen we niet alleen naar een voor ons onbekende bestemming, ook onze dagindeling en -besteding zal compleet anders zijn. 

We proberen ons een zo goed mogelijke voorstelling te maken van hoe dit gaat zijn. We willen zo snel mogelijk weer in een nieuw ritme komen. Bijvoorbeeld door bij zonsopkomst op te staan, te gaan sporten en daarna op ontdekking te gaan. In de middag, op het heetst van de dag, willen we het rustig aandoen. Misschien zelfs even een dutje doen. Zodat we aan het eind van de middag weer op pad kunnen, naar het strand, een bezienswaardigheid of om lekker te eten. 

Laat het horen als je tips hebt om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen! 

Ga jij ook een wereldreis maken? Wat wil je nog meer weten over de voorbereidingen? 

De grote foto bovenaan is een foto van Lake Toba op Sumatra. Een bestemming die al jaren heel hoog op ons verlanglijstje staat. De foto is genomen door Irfannur Diah en heb ik gevonden op Unsplash.

Laat een reactie achter