Midden in de woestijn, en aan de rand van de Rode Zee ligt El Gouna, een paradijselijk stadje voor duikers, rustzoekers en zonaanbidders. El Gouna is anders dan andere plekken in Egypte, geen opdringerige verkopers, of chaotische taferelen. In El Gouna overheerst de rust. De perfecte plek voor een relaxte vakantie aan zee!

Over El Gouna

El Gouna is een bijzondere stad. Niet alleen bestaat de stad 30 jaar, de gehele stad is ook nog eens eigendom van één man! Deze man, Samih Sawiris, is een Egyptische miljardair met één grote droom. Hij wilde een vredige resortstad maken, sterk lijkend op Venetië, maar dan midden in de woestijn.

Hij bouwde El Gouna in fases rondom diverse aangelegde havens en lagunes. De stad is een aaneenschakeling van eilandjes, allemaal kunstmatig aangelegd en via het achterland met elkaar verbonden.

Op de diverse eilandjes rondom de jachthavens en lagunes staan hotels, resorts, restaurants en winkeltjes. De locals wonen meer aan de rand van de stad of in het iets zuidelijker gelegen Hurghada.

Hoe kom je in El Gouna?

Je kunt vanaf diverse luchthavens in Nederland naar El Gouna vliegen. Schiphol en Eindhoven Airport zijn het meest gebruikelijk. De meeste vluchten zijn onderdeel van een pakketreis (met hotel, vaak all inclusive), maar als je even je best doet, kun je ook een vlucht vinden zonder hotel.

De makkelijkste manier om in El Gouna te komen is om vanuit Nederland naar Hurghada te vliegen. Vanaf hier is het nog een half uur met de taxi naar El Gouna. De vlucht duurt gemiddeld 5,5 uur.

Hotels in El Gouna

El Gouna kent veel prachtige resorts, maar ook een aantal leuke kleine hotelletjes. Veel van de resorts hebben een eigen strand en soms ook een huisrif. De kleinere hotels werken veelal met elkaar samen en bieden daardoor net zoveel faciliteiten, je moet er soms alleen een klein stukje voor lopen.

Wij verbleven in de Turtle’s Inn in de Abu Tig Marina. Een kleinschalig en prettig hotel, zonder eigen faciliteiten. Maar dat was geen probleem omdat we het zwembad en strand van de naburige hotels mochten gebruiken. Het ontbijtbuffet dat bij de prijs was inbegrepen was fenomenaal. Uitgebreid en met een fantastisch uitzicht over de Abu Tig Marina.

Tip! Bedenk van te voren wat je wilt doen tijdens je vakantie. Wij wilden duiken en zochten dus een hotel vanaf waar we dit makkelijk konden ondernemen. Er zijn ook hotels met kite-stations en golfbanen voor de liefhebbers.

Turtle's Inn | El Gouna | Egypte

Vervoer in El Gouna

De straten rondom de jachthavens, lagunes en ‘downtown’ El Gouna zijn allemaal zeer voetgangersvriendelijk. Door de vele terrassen en winkeltjes doet het heel gezellig aan. Een aantal eilanden zijn via bruggetjes met elkaar verbonden.

Wil je een keer wat verder weg? Of heb je geen zin om te lopen? Dat kan ook. Achter de hotels en jachthavens, vind je altijd een tuktuk-halte. Vanaf hier kun je voor 25 Egyptische Pond (nog geen €1,50) een ritje maken naar iedere bestemming in El Gouna. Een ideaal systeem, je hoeft nooit lang te wachten op een tuktuk en je bent overal snel.

Tuktuk | El Gouna

Eten en drinken in El Gouna

Rondom iedere jachthaven en natuurlijk downtown vind je leuke restaurants. Ook hier heb je weer heel veel keuze, al moet je goed zoeken naar een restaurant met een Egyptische keuken.

Je kunt kiezen uit de Indische, Italiaanse, maar ook Midden-Oosterse keuken, een steakhouse of visrestaurant, of een avondje lekker burgers eten. Om je op weg te helpen, mijn drie favoriete restaurants in willekeurige volgorde:

  • Tandoori – Ali Pacha resort– Abu Tig Marina. Onwijs lekkere curry’s en biryani’s. Voor de liefhebbers van de Indiase keuken.
Tandoori | El Gouna
Tandoori | El Gouna
  • Le Garage – Abut Tig Marina. De beste burgers in town. Tenminste dat zeggen ze zelf, ik heb ze niet allemaal geprobeerd. Maar mijn burger was in ieder geval erg lekker. Wat het extra leuk maakt, is de decoratie in het restaurant. Stoere tafels, overal auto-onderdelen en de bediening in overalls. Erg leuk gedaan!
  • MazaGouna – Abu Tig Marina. Eén van de weinige restaurants met een local tintje. Heerlijke kebab en een leuk terras met uitzicht over de jachthaven.
MazaGouna | El Gouna
MazaGouna | El Gouna

Ook Moods op de hoek van de Abu Tig Marina is een hele fijne plek. Hier kun je op het strand liggen of op één van de vele loungebanken genieten van een smoothie of Shisha (waterpijp).

Activiteiten in El Gouna

Veel vakantiegangers komen net zoals wij naar El Gouna om te duiken of te snorkelen. Maar er is nog veel meer te beleven kwamen wij achter. Ik zette een aantal leuke activiteiten voor je op een rijtje:

Duiken en snorkelen

Natuurlijk begin ik met de topactiviteit in El Gouna: duiken en snorkelen. De onderwaterwereld in de Rode Zee is prachtig. Het koraal is kleurrijk en veelzijdig en je vind er veel exotische vissen. Ook is de kans om dolfijnen te spotten vrij groot.

Lees meer over duiken in El Gouna in mijn blog: Een heerlijk weekje duiken in El Gouna.

Quad rijden in de woestijn

El Gouna ligt middenin de woestijn. Zodra je 500 meter het achterland in gaat, zie je alleen nog maar zand en rode rotsen. De perfecte omgeving om met een quad even helemaal los te gaan.

Op bezoek bij een bedoeïenenvolk

Als je je vakantie een cultureel tintje wilt geven, kun je ook een bezoek brengen aan een bedoeïenenvolk. Onder begeleiding ga je de woestijn in en woon je een avond bij met traditionele zang, dans en lekker eten.

Slenter door de straatjes downtown

Downtown El Gouna is knus, met leuke winkeltjes en terrassen. Loop door de straten en snuif de lokale geuren op die uit ieder gaatje en kiertje lijken te komen.

Zoek je droomjacht op in de Abu Tig Marina

De Abu Tig Marina is de plek voor iedereen die droomt van luxe jachten. Er liggen er hier namelijk genoeg. De één nog mooier en groter dan de ander. Combineer je bezoek met een diner bij één van de gezellige restaurants in de haven. Zodra de lichtjes aangaan is het hier namelijk nog mooier!

Er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken in El Gouna. Tikva van Gezin op reis zette nog veel meer toffe activiteiten in El Gouna voor je op een rijtje.

Abu Tig Marina El Gouna Rode Zee Egypte
Terrassen | Abu Tig Marina | El Gouna
Abu Tig Marina bij schemering

Ben jij wel eens in El Gouna geweest? Wat vond jij ervan? Zijn er andere plekken aan de Rode Zee die je kunt aanraden? Ik hoor het graag!

Laat een reactie achter