Diep verscholen in de dichte jungle van Maleisië vind je een verborgen paradijs. Een plek waar je uren kunt rondstruinen zonder andere toeristen tegen te komen. Een plek waar je olifanten, neushoornvogels en apen kunt zien en waar je de oorspronkelijke bewoners van dit gebied nog kunt ontmoeten; de orang asli. Je bent er omringd door de natuur. 

Ik heb het over Belum-Temenggor. Een grotendeels beschermd natuurgebied in het noorden van Maleisië, niet ver van de Thaise grens. Ik verbleef hier drie nachten in het Belum Eco Resort op een klein eilandje in Temenggor Lake en beleefde de mooiste avonturen.

Zie jij een verblijf in de onbekende jungle van Maleisië ook wel zitten? Aarzel niet om je vragen te stellen over dit unieke avontuur. Je kunt een reactie achterlaten onder dit artikel. Ik vind het leuk om van je te horen! 

Over het regenwoud van Belum-Temenggor

De jungle van Belum-Temenggor is meer dan 130 miljoen jaar oud en daarmee één van de oudste tropische regenwouden op aarde. Het noordelijke deel van het regenwoud, het Royal Belum State Park, heeft de status van beschermd natuurgebied gekregen. Het zuidelijke deel, rondom Temenggor Lake, is niet beschermd, waardoor hier helaas ieder jaar nog heel veel regenwoud gekapt wordt. 

Belum-Temenggor heeft een uniek ecosysteem. In deze jungle leven onder meer Aziatische olifanten, Maleisische beren en tapirs. En het is nog één van de weinige plekken op aarde waar de Sumatraanse tijger rondloopt. Maar niet alleen vanwege het unieke wildlife is het een bijzondere plek. Je kunt hier ook met een beetje mazzel de rafflesia spotten en kennismaken met de orang asli; de inheemse stam die dit gebied al millennia bewoond heeft. 

“We hopen op olifanten”

Hoe ziet de omgeving van Belum Eco Resort eruit?

Belum Eco Resort ligt middenin Temenggor Lake, op het kleine Khong Island. Het eiland is supergroen en onder de bomen met uitzicht op het meer, liggen de chalets. Overal zie je de boomstammen die zijn achtergebleven nadat dit gebied onder water is gezet. Het meer wordt omringd door dichte jungle. Met de boot kun je overal komen, maar er zijn slechts een paar delen van de jungle toegankelijk voor trekkings. Tijdens de excursies ga je altijd met de boot op pad en vaar je eigenlijk het hele zuidelijke deel van Temenggor Lake rond op zoek naar wildlife en de bijzondere plekjes in de jungle van Maleisië.

Vier avontuurlijke dagen bij Belum Eco Resort

Een verblijf in Belum Eco Resort staat synoniem voor avontuur. Tijdens de vier dagen in het regenwoud, maakten we schitterende wandelingen waarbij we geen andere toeristen tegenkwamen en ontdekten we de jungle vanaf het water. het is hierdoor ook een prima alternatief voor de hele populaire Taman Negara. Hieronder kun je zien hoe onze dagen er uit zagen.

Dag 1: Op zoek naar de grootste bloem van de wereld

Zodra we met de boot worden opgehaald begint het avontuur in de jungle van Maleisië. We gaan op zoek naar de bijzondere rafflesia, ook wel bekend als de grootste bloem ter wereld. Halverwege tussen de jetty en Belum Eco Resort zou er eentje in bloei staan, dus gaan we meteen de jungle in. Na 10 minuten lopen stopt onze gids en wijst omhoog. In de boom hangt een bloeiende rafflesia. Wat een goed begin van ons avontuur! 

Daarna varen we tussen de dode boomstammen door naar het resort. Temenggor Lake is een stuwmeer en dus was dit gebied tot de bouw van de dam in de jaren ‘70 ook regenwoud. De restanten steken nog altijd boven het water uit. Langs de waterkant vormen de bomen een ondoordringbare groene barrière. 

Het resort zelf ligt ook mooi in het groen. Ons chalet is eenvoudig, maar vanuit ons bed, vanaf het balkon en tijdens het douchen hebben we uitzicht over het meer. We hebben elektriciteit, warm water en in de gemeenschappelijke ruimte wifi. Het voelt als luxe kamperen. Helemaal omdat we de enige gasten in het resort zijn. 

Bij zonsondergang maken we nog een bootsafari. We hopen op olifanten, maar helaas die laten zich niet zien. Wel zien we een adelaar en heel veel apen. 

Dag 2: Jungle trekking en op bezoek bij de Orang Asli

Ondanks dat we meerdere keren wakker zijn geworden van alle jungle geluiden, voelen we ons uitgerust. Na het ontbijt met noedels, toast, gebakken ei en frietjes gaan we weer de boot in. 

Eerst gaan we naar een klein dorpje (nog geen 10 hutjes) waar de inheemse Orang Asli wonen. De kindjes sloven zich voor ons uit, terwijl wij de huisjes bekijken. Deze staan op palen en hebben een dak van zink of palmbladeren. Ze hebben allemaal een zonnepaneeltje, maar zijn verder heel eenvoudig. 

Daarna gaan we door naar het beginpunt van onze jungle trek. Onderweg naar een waterval moeten we meerdere keren de snelstromende rivier oversteken. Best spannend! Gids Amri, die hier is opgegroeid, danst telkens naar de overkant. Ik glibber en glijdt erachteraan. Na zo’n drie kwartier komen we bij de waterval. Een perfecte plek om te picknicken. 

Onze goed gevulde lunchboxen zijn gemaakt van bamboescheuten, dat is nog eens origineel. Na een verfrissende duik lopen we terug naar de boot. Helaas kunnen we niet meer kajakken, want het regent inmiddels pijpenstelen. Dus trek ik me terug met een boek en geniet van de oerwoudgeluiden. 

Dag 3: Op zoek naar olifanten en een spannende klim 

Op de derde dag nemen onze gidsen Ashly en Amri ons mee voor een boottochtje naar de stuwdam. De dam zelf is niet zo bijzonder. De kalkstenen kliffen die zich dichtbij bevinden zijn een stuk indrukwekkender. 

“We maken kennis met magic mushrooms”

De volgende stop staat bekend als de ‘salt lick’; een populaire plek in het bos waar de olifanten en andere dieren graag komen. Het is een soort natuurlijke steengroeve, waar dieren aan likken om hun mineralen aan te vullen. Tijdens de wandeling zien we grote voetstappen in de modder en ook wat grote hopen stront. Bij de salt lick liggen verse drollen, maar de olifanten zijn ver te zoeken. 

Wel maken we kennis met ‘magic mushrooms’. Deze paddenstoelen groeien in de poep van olifanten en hebben volgens Amri een hallucinerende werking. Of het waar is, weet ik niet… We lopen nog wat verder de jungle in op zoek naar olifanten, maar helaas, ze laten zich niet zien. 

Na de lunch gaan we naar een kalkstenen klif op één van de eilanden. Er is hier recent een wandelpad aangelegd. Het is geen eenvoudige wandeling. Het grootste deel klim je omhoog en omlaag via touwen en ladders. Maar daar krijg je ook wel wat voor terug. Het uitzicht is ontzettend spectaculair en kan tippen aan beroemde uitkijkpunten als Padar Island in Indonesië. 

Ook nu valt ons plan om te gaan kajakken bij terugkomst weer letterlijk in het water. Ik ga nog wel even zwemmen in het meer, maar voor kajakken regent het toch echt te hard. 

Dag 4: In de stromende regen terug naar de jetty  

De hele avond en nacht heeft het geplensd en ook in de ochtend blijft het regenen. Tja, het heet niet voor niets een regenwoud… Toch worden we bij het ontbijt verrast met het gezang van neushoornvogels. Ze zitten in de bomen naast het hoofdgebouw van het resort. Een mooie afsluiter van ons avontuur bij Belum Eco Resort. We varen in de regen terug naar de jetty en komen ondanks de regenjassen drijfnat aan bij onze auto. Het was een prachtig avontuur! 

Plan zelf je reis naar Belum Eco Resort

Vanwege het afgelegen karakter van het Belum Eco Resort, doe je er zeker verstandig aan om vooraf te reserveren. Je kunt ervoor kiezen om alleen je overnachtingen en maaltijden te boeken, maar tegen een kleine meerprijs zitten ook alle excursies er bij in. En dat is toch de voornaamste reden om te gaan. 

Wij verbleven drie dagen en vier nachten bij Belum Eco Resort en vonden dat perfect. Op de eerste dag wordt je rond het middaguur opgehaald bij de jetty aan Highway 4 en op de laatste dag wordt je daar ook rond het middaguur weer afgezet. Ook als je een all-inclusive pakket boekt is er genoeg tijd om te relaxen met een boek, te luisteren naar de geluiden uit de jungle of om te gaan kajakken op het meer. Ik vond het resort een heel fijne plek om te verblijven. 

Meer informatie en boeken Belum Eco Resort

Hoe kom je bij Belum Eco Resort

Belum Eco Resort ligt op een klein eilandje in Temenggor Lake en is alleen bereikbaar per boot. De jetty waar de boot vertrekt ligt aan Highway 4, ter hoogte van Belum Rainforest Resort. Ook dit punt is al behoorlijk afgelegen en daarom kan ik je aanraden om een huurauto te regelen als je naar Belum-Temenggor gaat. Wij parkeerden onze auto op een bewaakte parkeerplaats bij de jetty. Na je verblijf bij Belum Eco Resort kun je doorrijden naar Penang, Ipoh, Gua Musang of Kota Bharu. Of bekijk in mijn reisroutes hoe je Belum Eco Resort kunt inpassen in je rondreis Maleisië.

Huur een auto in Maleisië

Deze blog bevat affiliate links. Deze links houden bij of jij een aankoop doet na een bezoek aan mijn site. Over jouw aankoop krijg ik dan een kleine vergoeding. Jij betaalt niks extra’s. Met deze inkomsten wil ik de kosten die ik maak voor Backpackfever.nl terug verdienen.

Laat een reactie achter