Ipoh heeft alles: koloniaal erfgoed, kleurrijke street art, de lekkerste lekkernijen, bijzondere tempels en bovenal een hele relaxte sfeer. Het is typisch zo’n plek waar je langer wilt blijven plakken. 

En niet alleen Ipoh zelf is leuk. In de omgeving zijn er ook nog een heleboel leuke activiteiten te ondernemen. De stad is daarmee ook een prima uitvalsbasis om een langere tijd te verblijven om zo het midwesten van Maleisië te verkennen.

In dit artikel vind je al mijn tips voor het charmante Ipoh. Van de lekkerste streetfood tot verrassende tempels. Ook neem ik je mee naar de omgeving van Ipoh waar je onder andere een bijzonder fotogeniek kasteel kunt bezoeken. 

Wil je meer weten over Ipoh? Aarzel dan niet om een reactie achter te laten onder dit artikel. Ik vind het leuk om van je te horen! 

Een reis naar Ipoh

Beste reistijd: December – Februari
Ideale reisduur: 2-3 dagen
Taal: Bahasa Malaysia
Valuta: Maleisische Ringgit
Reistijd: 18-24 uur (Amsterdam – Ipoh)
Tijdverschil: 6 uur (Nederlandse zomertijd) of 7 uur (Nederlandse wintertijd)

Wat te doen in Ipoh? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en activiteiten

Ipoh is kleiner en minder chaotisch dan zijn beroemde grote broer: Georgetown in Penang. Maar dat betekent niet dat er weinig te beleven is. De stad zelf heeft veel leuke bezienswaardigheden en de vele karstbergen dichtbij de stad zorgen ervoor dat de natuur nooit ver weg is. We zien hier bijna geen Westerse toeristen, maar des te meer Maleisiërs. Ipoh is populair en dat is niet voor niks! 

Wandel de Heritage Trail door Old Town en ontdek het koloniale verleden van Ipoh

Ipoh was een belangrijke stad tijdens de Britse koloniale periode. Hier was namelijk het epicentrum van de tinwinning. De Britten hebben dan ook flink geïnvesteerd in het stadje. Er ligt een schitterend station, een mooi postkantoor en de oude bankpanden zien er tot op de dag van vandaag ook nog fantastisch uit. Om meer te leren over de oorsprong van de welvaart in Ipoh, kun je de Heritage Trail lopen dwars door de Old Town van Ipoh. 

De route begint bij het fraaie stationsgebouw en brengt je onder andere langs het gemeentehuis, verschillende kerken, het Birch Memorial en Kong Heng Square. Neem bij deze laatste zeker even een kijkje. Het is tegenwoordig een hip artistiek centrum vol kraampjes met handwerk en kleine restaurantjes. Ook de natuur neemt hier een belangrijke plek in. 

Bij iedere bezienswaardigheid op de route staat een bord met uitleg over de oorsprong van de plek en de betekenis die het had. 

De gezellig drukke Concubine Lane mag je eigenlijk niet overslaan

Ook onderdeel van de Heritage Trail is de gezellige Concubine Lane. Het is een heel smal steegje en zeer geliefd onder toeristen, maar het is zeker de moeite waard om hier even doorheen te lopen. Want wie in staat is om langs de stalletjes vol allerhande prullaria heen te kijken, ziet schattige gevels en bijzondere pandjes. 

Volgens de overlevering woonden in dit smalle steegje de maîtresses van de machtige rijke heren van de stad, de zogenaamde concubines. Er werd goed voor ze gezorgd, maar in dit steegje bleven ze buiten het zicht van het volk. Tegenwoordig zitten hier allemaal winkels en restaurantjes. De meeste panden zijn goed onderhouden, maar een enkeling kan wel een flinke opknapbeurt gebruiken. 

Ga op zoek naar kleurrijke street art (Mural Art Street)

Vanaf Concubine Lane kun je eenvoudig je weg vervolgen langs de rivier richting New Town. Eén van de eerste plekken waar je dan langs zult komen is Mural Art Street. 

En ook hier vind je, net zoals in zoveel steden in Maleisië, een kleurrijke collectie aan street art. Het is de moeite waard om de kunstwerken uitgebreid te bekijken. Ze zijn niet alleen kleurrijk, maar maken ook nog eens origineel gebruik van de lay-out van de gebouwen waar ze op geschilderd zijn. 

Ook in andere delen van Ipoh kun je leuke street art vinden. Wandel daarvoor door de kleinere straatjes en volg niet de hoofdwegen. 

Proef de lekkerste lokale lekkernijen bij de vele candy en biscuit shops in Ipoh New Town

Ipoh New Town staat ook wel bekend als de hemel voor lekkerbekken. Het barst er van de winkels vol snoep, koek en andere lekkernijen. Ik noemde het dan ook ‘Koekjeswijk’. Het is er eigenlijk altijd druk en de Chinese muziek schalt hier door de speakers om maar de aandacht te trekken van het winkelende publiek.

“Ipoh is de hemel
voor lekkerbekken!”

De Maleisiërs weten wat lekker is, dus verbaas je niet over de enorme lange rijen, maar sluit aan, knoop een praatje aan en vraag wat lekker is. Je gaat zeker weten niet met lege handen naar huis. Een aantal dingen om te proberen: peanut candy (Mr. Backpackfever heeft het er nog steeds over), pineapple tarts en kaya puffs. 

Ga ook op zoek naar een klein koffiezaakje waar ze de authentieke White Coffee serveren. Mocht je die niet kunnen vinden, kun je overal in Maleisië wel terecht bij de keten ‘Ipoh White Coffee’, maar daar is het drankje waar de keten naar vernoemd is toch echt minder lekker.

Struin door Memory Lane tijdens de zondagse vlooienmarkt

Op zondag werden wij gewekt door het geroezemoes buiten op straat. Rondom ons hotel vindt namelijk wekelijks een grote vlooienmarkt plaats.En deze mag ook op jouw lijstje voor een bezoek aan Ipoh. De zondagse vlooienmarkt op Memory Lane trekt publiek van heinde en verre en is één van de bekendste markten in Maleisië.

Mensen verkopen van alles… Van echte rotzooi tot zeldzame producten en antieke meubels. Ik vond het erg leuk om rond te lopen en spullen te zien die vroeger alleen nog maar bij overgroot opa’s en -oma’s in huis stonden. Wie wil kan hier juweeltjes vinden voor een prikkie. Bedenk alleen wel, je moet het ook nog meenemen naar huis. 

Ontdek geheime tuinen en uitkijkpunten in de grottempels van Ipoh

Eén van de belangrijkste redenen om Ipoh te bezoeken, zijn de grottempels. Deze tempels zijn uitgehouwen in kalkstenen rotsen vlakbij de stad. In tegenstelling tot de bekende Batu Caves bij Kuala Lumpur, kom je hier nauwelijks toeristen tegen en kun je op je gemakje op zoek naar geheime doorgangen, verstopte uitkijkpunten en verborgen tuinen. 

Er zijn twee plekken om grottempels te bekijken. De eerste plek is ten zuidoosten van de binnenstad, vlakbij Hillcity park. Hier liggen aan één weg meerdere grottempels, waarvan je er drie kunt bezoeken. 

De Boeddhistische Sam Poh Tong tempel is de bekendste en niet voor niks. Ik ben verrast door de prachtige architectuur en de verstopte tempel in de binnentuin. 

Hiernaast ligt de Taoïstische Nam Thean Tong tempel. In deze tempel kun je hele mooie muurschilderingen vinden. 

De laatste tempel in de straat is de Lin Seng Tong tempel met gouden draken, een liggende Boeddha en veelkleurige beesten. Erg mooi aan de buitenkant, maar minder fraai van binnen.

Ipoh tip
Het is handig om je bij de Sam Poh Tong tempel te laten afzetten door een Grabtaxi en daarvandaan terug te lopen naar de Lin Seng Tong tempel vlakbij de grote weg. 

Ten noorden van de binnenstad ligt de Perak Cave Tempel. Deze grottempel is het meest spectaculair. Je kunt hier namelijk via een lange steile trap naar de top van de rotswand klimmen. Erg gaaf! De tempel had goed gebruikgemaakt van de ruimtes in de grot, wat ‘m extra bijzonder maakte!

Bezoek het Halong Bay van Maleisië: Mirror Lake

Nog wat verder naar het zuiden dan de grottempels, ligt het bijzonder fraaie Mirror Lake. Om bij het meer te komen, loop je een stukje door een grot. Zodra je naar buiten stapt, sta je in een prachtig schouwspel van hele hoge kalkstenen wanden, jungle en een spiegelglad meer. Mirror Lake dankt zijn naam dan ook aan het mooie reflecterende oppervlak. Het meer ligt helemaal tussen de rotsen en is adembenemend mooi!

Even bijkomen in Taman Rekreasi

Ook de Perak Cave Tempel kun je makkelijk combineren met een uitje in de natuur. Vlakbij ligt Taman Rekreasi. Een heerlijk stadspark. Om er te komen moet je het meer per boot oversteken. Alleen dat is al een reden om te gaan. Naast de ingang ligt ook een hoge artificiële waterval. Een goede plek voor wat leuke selfies. 

Zeker voor gezinnen met kinderen is het een leuke aanvulling op het tempels kijken. Er zijn namelijk speeltuinen, prieeltjes, uitkijktorens en een soort van kinderboerderij. Maar ook zonder kinderen is het lekker om even in het groen te zijn!

Ga op avontuur in de duisternis van Gua Temperung 

Ook buiten Ipoh zijn er leuke activiteiten te beleven. Dus gingen we ook een dag met onze eigen auto op pad in de omgeving. De eerste stop was Gua Temperung. Deze grot werd ons door meerdere Maleisiërs aangeraden. 

De grot is enorm. Met grote zalen vol stalagmieten en stalactieten en op andere plekken juist volledig glad geslepen kalksteen. Er loopt een rivier door de grot, maar overal drupt ook water. Bijzonder is de windtunnel diep in de grot. Je voelt hier in een nauwe gang de wind blazen. 

Wij kozen voor de normale wandelroute door de grot, maar je kunt ook voor de avontuurlijke tours gaan. Lekker klimmen en klauteren door smalle gangen en glibberen door riviertjes. Deze tours bleek je van tevoren te moeten boeken, maar dat wisten wij niet. Jij nu dus wel!

Laat je verrassen door het bijzondere Kellies Castle

Onze volgende stop is Kellies Castle. Het is er nogal warm en zelfs de Maleisiërs lopen hier nat van het zweet rond. 

Het kasteel is gebouwd tussen 1910 en 1926 door een Schot, William Kellie, maar nooit afgemaakt toen hij overleed. Vandaag de dag is wat er nog over is een bijzonder fotogenieke plek. Er is zelfs een bruidspaar hier voor hun trouwfoto’s. 

Naast foto’s maken is het ook een goede plek om je te verdiepen in architectuur. Het kasteel is heerlijk koel van binnen, het is er licht en ruim. En dat komt allemaal doordat er goed nagedacht is over de bouwstijl. William was zelfs van plan om de eerste lift van Maleisië te plaatsen in het kasteel. Jammer dat het nooit zo is geworden als hij had bedacht. Hij overleed voordat het kasteel klaar was. 

Relax na een lange dag sightseeing in de Hot Springs van Lost World of Tambun

En de perfecte plek om een dag in Ipoh en omgeving af te sluiten is The Hot Springs Night Park! De hot springs zijn onderdeel van een groter pretpark (Lost World of Tambun) en zijn een hele fijne plek om te relaxen na een lange dag sightseeing. Er zijn heel veel baden, allemaal lekker warm. De warmste is maar liefst 42 graden. Ook zijn er een stoomgrot, jacuzzi’s, diverse glijbanen, een waterspeeltuin en een show. 

Je kunt iedere avond naar Hot Springs Night Park en je zult hier vooral veel locals tegenkomen met een abonnement. Want zeg nou zelf lekker badderen in zo’n ambiance, dat wil je toch iedere week? Wij kochten onze tickets met voordeel via Klook

Lekker eten en drinken in Ipoh

Net zoals elders in Maleisië kun je in Ipoh heerlijk eten. Staat Ipoh zelf wat meer bekend om zijn zoetigheid (zie hierboven), aan goede restaurants en eetstalletjes is ook hier geen gebrek. Dit waren mijn favoriete plekjes om lekker te eten, te drinken en te snacken. 

Egg tarts van Ipoh Old Town Tart King

De Egg tarts uit Ipoh hebben wel iets weg van de Portugese Pasteis de Nata. Het zijn kleine taartjes met een krokante koekbodem en een zachte custard vulling. Bij Ipoh Old Town Tart King verkopen ze ze met vanille, pandan en bosbes. De vanille variant komt ook in een gebakken versie. Smikkel ze op met een lekker Ipoh White Coffee of neem ze mee voor een picknick. 

Naast de Tart King zit een stalletje met hele lekkere Char Kway Teow. Ook die wil je zeker weten proeven! 

Jalan Carey hawker stalls

In de Jalan Carey vind je iedere avond een grote avondmarkt. Langs de kant van de weg staan meerdere stalletjes waar je een goede maaltijd bij elkaar kunt shoppen. Er zijn ook voldoende tafels en stoelen om je maaltijd op te peuzelen. De sfeer is goed, het eten lekker en er is voor iedere smaak wat te krijgen. 

Restoran Pusing Public

We belanden bij Restoran Pusing Public vanwege de flitsende recensies op Google. Dit Chinese restaurant blijkt de plek te zijn waar Ipoh zijn verjaardag viert. Het is zelfs zo dat er één keer per avond een collectief happy birthday (in het Chinees) door het restaurant heen klinkt. Het eten is ook nog eens spectaculair lekker! Echt een bijzonder avondje uit!

Ipoh Dim Sum

Ipoh is bekend onder Maleisiërs vanwege de goede Dim Sum restaurants. Dit moet je dus ook zeker een keer proberen. Houd er rekening mee dat in Maleisië Dim Sum een ontbijtgerecht is, dus schuif op tijd aan. Wij kiezen voor Ipoh Dim Sum niet ver van het French Hotel. Met meer dan 1.100 reviews op Google en een score van 4,9 uit 5 sterren moet dit wel goed zijn en dat was het ook. Er is wat wachttijd, maar de Dim Sum is vers en superlekker! Vergeet er vooral ook niet een lekkere Ipoh White Coffee bij te bestellen.

Song Khun

Wil je een avondje luxe uit eten, dan moet je langs bij Song Khun. Een vrij nieuw Thais restaurant met een hippe uitstraling en een moderne Thaise keuken. Je kunt hier kiezen voor het fancy meergangenmenu of zelf een paar gerechten van de kaart kiezen. Erg leuk was dat we zo de keuken inkeken en alles konden volgen. Ook de chef-kok (tevens gastheer) en zijn personeel waren top! Heel gastvrij! 

Waar overnachten in Ipoh?

Ipoh kent veel leuke sfeervolle hotels. Ben je net als wij in het bezit van een huurauto, dan zou ik een hotel adviseren aan de rand van het centrum. Dat is net wat makkelijker parkeren. Het French hotel is een fijn hotel met grote kamers en van alle gemakken voorzien. Het hotel ligt in een wijk met veel leuke restaurants en naast Memory Lane waar iedere zondag de grote vlooienmarkt plaatsvindt. 

Hoe kom je in Ipoh?

Ipoh is goed bereikbaar vanuit alle delen van Maleisië. De meeste reizigers nemen Ipoh mee op hun roadtrip van Penang naar de Cameron Highlands of andersom. Ipoh is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het treinstation ligt midden in de oude stad en de treinen tussen Kuala Lumpur en Butterworth (Penang) stoppen hier meerdere keren per dag. Ook zijn er veel goede busverbindingen. Op 12GO Asia kun je alle openbaar vervoer opties bekijken en eenvoudig tickets reserveren. 

In dit artikel kun je trouwens heel veel inspiratie opdoen voor een leuke reisroute door Maleisië.

Van A naar B in Ipoh

Het centrum van Ipoh is heel compact. In Old Town en New Town is het dan ook gewoon het allerleukste om rond te lopen. Volg de Heritage Trail om in één dagdeel de meest bijzondere plekken van Old Town te bezoeken. 

Wil je naar één van de grottempels of Mirror Lake? Dan kun je het beste een Grabtaxi nemen. Dit werkt snel en is heel betaalbaar. Een ritje naar de grottempels kost ongeveer 7-8 MYR. Wil je Ipoh ook buiten de stadsgrenzen verkennen dan is het makkelijker om eigen vervoer te hebben. Wij planden Gua Temperung en Kellie’s Castle in als onderdeel van onze roadtrip door Maleisië en gingen er dus met onze eigen huurauto naartoe. 

Handig om te weten

Tot slot nog een aantal handige algemene tips om je mee te geven voor jouw bezoek aan Ipoh. 

Welke kleren neem je mee?

De algehele dresscode voor vrouwen is in Maleisië wat meer discreet dan we gewend zijn in Europa. Dus lange broeken en rokken en vaak ook de armen bedekt. Toch heb ik me in Ipoh nooit ongemakkelijk gevoeld in korte broek en t-shirt. De jongere dames van vooral Chinese afkomst laten ook graag wat meer huid zien, dus ook hier zijn ze inmiddels wel wat gewend. 

Ga je naar een tempel, zorg dan dat je schouders en knieën bedekt zijn. Ik heb zelf altijd een sarong in mijn tas. Ook in restaurants koos ik vaak voor een lange rok. Voor mannen maakt het overigens niet uit wat ze dragen. 

Ga je naar het strand of naar een openbaar zwembad? Dan zul je zien dat de Maleisiër volledig gekleed het water in gaat. Je kunt hier rekening mee houden door een badpak te dragen met eventueel daaroverheen een fietsbroekje en t-shirt. In de Hot Springs is het overigens niet toegestaan om katoenen kleding te dragen, dus zagen we daar meer echte badkleding. 

Nieuwsgierig naar welke kleding ik mee had naar Borneo? Check dan mijn handige Zuidoost Azië paklijst. Hier vind je ook veel handige items om mee te nemen op reis.

Leer een paar woordjes Maleisisch

Het is geen enkel probleem om Engels te spreken in Ipoh. Iedereen kan zich prima redden in het Engels. Wil je een glimlach op de gezichten toveren? Leer dan een paar woordjes Maleisisch. Een simpel ‘selamat pagi, apa kabar?’ (goedemorgen, hoe gaat het?) en ‘terima kasih’ (dankjewel) doet wonderen voor de verstandhouding met een streetfoodverkoper of winkelmedewerker. 

Plan zelf je reis naar Ipoh

Met deze handige links plan je in een handomdraai zelf je reis naar Ipoh:

Ben jij klaar om naar Ipoh te gaan?

Deze blog bevat affiliate links. Deze links houden bij of jij een aankoop doet na een bezoek aan mijn site. Over jouw aankoop krijg ik dan een kleine vergoeding. Jij betaalt niks extra’s. Met deze inkomsten wil ik de kosten die ik maak voor Backpackfever.nl terug verdienen.

Laat een reactie achter