Na een maand op Penang, was het tijd om meer van het Maleisisch schiereiland te gaan ontdekken. We huurden een auto en legden in totaal zo’n 1.500 kilometer af, dwars door Maleisië. We bezochten monumentale steden, doken diep de jungle in en zochten verkoeling in de hooglanden. 

We reisden tijdens de Maleisische schoolvakantie. Veel Westerse toeristen kwamen we dan ook niet tegen, maar wel heel veel lokale toeristen; zowel uit Maleisië en Singapore. En dat maakte onze reis nog veel interessanter. 

Deel 7 van ons jaar op reis in het kort

Welke bestemmingen bezochten we? 

We verbleven in totaal in acht verschillende plekken. Eigenlijk zeven, omdat onze roadtrip begon en eindigde in Ipoh. Onze route zag er als volgt uit:

A. Ipoh
B. Belum Eco Resort / Temenggor Rain Forest
C. Gua Musang
D. Kuala Tahan / Taman Negara
F. Melaka (Malacca)
G. Bukit Tinggi / Genting Highlands
H. Kea Farm / Cameron Highlands
I. Ipoh

De exacte route kun je ook terugvinden op Polarsteps. Hier plaats ik ook (bijna) dagelijks updates over onze avonturen op reis. 

Waar sliepen we?

In december is het vakantie in Maleisië en Singapore. Naarmate onze roadtrip door Maleisië vorderde werd het drukker en drukker op onze bestemmingen en merkten we dat het lastiger werd om last minute leuke hotels te vinden voor een goede prijs. Toch is het ons overal gelukt om een fijn, schoon en comfortabele plek te vinden om te overnachten. De laatste overnachtingen in Cameron Highlands en Ipoh boekten we uiteindelijk twee dagen van te voren. 

Waar hebben we het lekkerst gegeten?

Het lijkt wel alsof je overal in Maleisië lekker kan eten, want wow! wat smaakt het eten ons hier goed. Maar als ik dan toch een plek mag noemen die er uitsprong dan kies ik het Thaise restaurant waar we de één na laatste avond van onze roadtrip terecht kwamen. Onze verwachting: een Thais restaurant met plastic stoeltjes en lekker spicy eten. In het echt: een hippe tent met goed meubilair en een acht gangen menu! Kwamen wij binnen in onze korte broeken en teenslippers. Maar alles kon en alles mocht, dus werden we net zo hartelijk ontvangen als ieder ander. Het achtgangen menu kostte omgerekend €17,50 per persoon, maar omdat we al zoveel hadden gegeten, sloegen we die toch over. De gerechten die we wel kozen, smaakten fantastisch! Een goede curry van gehakt en basilicum en een frisse salade met garnalen. 

Het meest bijzondere dat we hebben meegemaakt? 

We maken heel veel bijzondere dingen mee groot en klein. Een deel daarvan komt voort uit cultuurverschillen. Zelf vind ik het erg mooi dat de mensen hier niet vragen of je een foto van ze wilt maken, maar dat ze aanbieden om een foto van ons te maken. Hoe graag ze ook selfies maken en familiefoto’s, toch gaat de ander voor. Natuurlijk bedanken we de mensen uitgebreid voor de foto en doen we hen ook een plezier door een foto van hen en hun gezinnen te maken. 

Hoe is het om met de auto door Maleisië te reizen?

De eerste dag was het heel spannend om in de auto door Maleisië te reizen. Het werkt hier allemaal net even anders dan we gewend zijn. Rijbanen houden spontaan op te bestaan, de stoplichten staan aan de overkant van de kruising en er rijden heel veel brommers op de weg. Het grootste verschil? Men rijdt hier links. We hebben dus ook een ‘linksrijdende’ auto. Wel een automaat, maar met enige regelmaat gaan de ruitenwissers aan in plaats van de richtingaanwijzer… 

Onze bolide is een Perodua Bezza. Een Maleisisch model. Niet super veel vermogen, maar hij rijdt prima. En voor 26 Euro per dag zijn wij hier dik tevreden mee. We rijden veel over tweebaanswegen. In het noorden van Maleisië zijn er sowieso weinig snelwegen en in het zuiden zijn we er inmiddels zo aan gewend, dat we het eigenlijk leuker vinden om de kleinere wegen te nemen. De kwaliteit van het asfalt is wisselend. Soms rijdt het als een zonnetje, soms zit de weg vol gaten en kuilen. Maar over het algemeen rijdt iedereen rustig, dus kun je ze ver van te voren zien aankomen. 

“Met enige regelmaat gaan de ruitenwissers aan
in plaats van de richtingaanwijzer”

Doordat we de kleinere wegen rijden (veelal de oude doorgaande verbindingen tussen steden, parallel aan de moderne tolwegen), krijgen we veel mee van het lokale leven. Over eten en drinken hoef je je onderweg geen zorgen te maken. Je stopt gewoon, daar waar veel auto’s geparkeerd staan. Een goede maaltijd en een gezellig praatje zijn dan gegarandeerd. 

Onze roadtrip dwars door Maleisië in hoogtepunten

Onze roadtrip door Maleisië was onwijs gevarieerd. Van bezoeken aan leuke steden, tot aan een verblijf diep in het regenwoud. We leerden veel over de geschiedenis van Maleisië, maar gingen ook op zoek naar de bijzondere Rafflesia en proefden nieuwe gerechten. Later volgt er nog een artikel met alle stops van onze roadtrips met alle bezienswaardigheden, maar nu deel ik alvast de hoogtepunten van onze trip. Want er waren een aantal plekken die er voor ons uitsprongen! 

De grottempels van Ipoh

Ipoh is één van onze favoriete steden in Maleisië gebleken. Er hangt een positieve sfeer, de oude binnenstad is gemakkelijk te belopen en je bent zo in de natuur. Niet voor niets besloten we dat we aan het einde van onze roadtrip door Maleisië nog een paar dagen extra in Ipoh wilden blijven. 

Ipoh ligt in een vlak dal en is omringd door steile krijtsteenrotsen. Deze rotsen vormen een bijzonder natuurschouwspel, maar dat is nog niet alles. Verstopt tussen de rotsen liggen namelijk meerdere grottempels. Deze Boeddhistische tempels zijn tegen en in de rotsen gebouwd. We bezochten er meerdere en allemaal hebben ze iets wat ze uniek maakt. Zo heeft de Sam Poh Tong een verborgen binnentuin met pagoda die alleen bereikbaar is via een gang achterin de tempel. In de Perak Cave tempel kun je via een steile trap naar de top van de rots klimmen. Deze tempel is gevestigd in de mooiste grot van allemaal dus naast de Boeddhabeelden en muurschilderingen is het ook de moeite waard om de grot te bewonderen. Echt wel tof!

Belum Eco Resort

Drie dagen lang gingen we per boot en te voet op avontuur in het indrukwekkende Temenggor regenwoud. We klommen naar watervallen en mooie uitkijkpunten, we hoorden neushoornvogels zingen en waden door snelstromende rivieren. We verbleven bij het Belum Eco Resort, waar we een compleet pakket boekten inclusief bungalow, eten en alle activiteiten. 

Temenggor (en zijn beschermde buur Royal Belum State Park) zijn onontdekt en afgelegen. Ons resort lag zo’n twintig minuten varen vanaf de enige jetty in het park. En dat maakte dat we ons soms helemaal alleen op de wereld waanden. 

Het resort is heel erg basic met kleine bungalows die allemaal uitzicht hebben op het meer. Het is een soort glamping. Ook de buitenbadkamer mag genoemd worden. Het uitzicht tijdens het douchen was spectaculair! 

Helaas zagen we geen wilde olifanten tijdens ons verblijf en ook de neushoornvogels bleven buiten beeld. Al hoorden we ze regelmatig. Wel zagen we een mooie rafflesia in bloei. Maar ondanks dat hebben we genoten van de ongerepte jungle, mooie watervallen en het spiegelgladde meer. 

Nederlandse geschiedenis in Melaka

In Melaka voelen we ons direct thuis. Ons hotel staat in het midden van de stad, pal naast het historische Dutch Square. Op dit plein staan een Stadthuys, een Nederlandse kerk en een molen. Melaka was namelijk tussen 1640 en 1824 een Nederlandse handelspost. En dat zie je niet alleen terug op het Dutch Square, maar ook op de grafstenen in het nabijgelegen St. Pauls Church en de straatnamen van de bekendste straten in Melaka: Jonker Street en Heeren Street. 

We besteden uren in het Stadthuys en andere musea om meer te leren over wat de Nederlanders deden in Melaka en hoe de lokale bevolking dat heeft ervaren. Over dat laatste was overigens weinig te vinden. 

Naast een rijke historie heeft Melaka ook een bruisend hedendaagse nachtleven. Met name rond de rivier kun je helemaal los. Wij vonden het heerlijk om na het eten ‘s avonds nog even langs de rivier te lopen om de street art en verlichting te bewonderen. Maar je kon er ook prima op één van de terrassen aan het water een biertje drinken. 

Toeristen uit Maleisië en Singapore

In december hebben de Maleisiërs en Singaporezen vakantie. En die vrije tijd besteden ze graag om hun eigen land (of buurland) te ontdekken. We merkten tijdens onze roadtrip dat het steeds drukker werd, vooral met lokale toeristen. En dan gaat het er toch anders aan toe dan wanneer je vooral Europese toeristen tegenkomt. 

Bij de toeristische bezienswaardigheden kwamen we hele families tegen, opa’s en oma’s, kinderen en kleinkinderen. Meermaals droegen ze dezelfde shirts of bijpassende outfits. Want dat doet het goed op de foto! Wij moeten onszelf er regelmatig aan herinneren dat we zelf ook op de foto gaan, maar de locals maken alleen maar foto’s van zichzelf en de familie. Poseren is hier echt een dingetje. Het leuke is dat wij overal de vraag krijgen of ze ons even op de foto moeten zetten. 

Daarnaast reist een groot deel georganiseerd per bus. Kijk dus niet verbaasd op als er ineens een buslading vol toeristen het restaurant in komt, gevolgd door de oververhitte gids, die iedereen goedkeuring geeft om te gaan zitten en vervolgens vertelt wat ze kunnen eten. 

Ook resorts zijn populair. Met name in de hoger gelegen Genting en Cameron Highlands. Het is hier heerlijk koel, dus laten mensen zich graag in de watten leggen op een luxe, mooie plek. Ook dan is alles geregeld. Je kunt veel all inclusive pakketten kopen, inclusief eten en excursies. 

Een heel andere manier van reizen, dan hoe wij het zelf aanpakken. Het levert veel leuke gesprekjes op. Vooral over het hoe en waarom van onze trip door Maleisië, vaak gevolgd door wat tips. Wij vinden het leuk om tegelijkertijd met de locals op pad te zijn!

Laat een reactie achter