Is Maleisië duur? Nee, helemaal niet! Je krijgt er namelijk ontzettend veel voor terug. Maleisië heeft het lekkerste eten van de hele wereld en een hele vriendelijke, gastvrije bevolking. Vervoer is goed, snel en betaalbaar, wat het makkelijk maakt om rond te reizen. En natuurlijk zijn er de bruisende steden, prachtige stranden en schitterende regenwouden. 

Nog een pluspunt… iedereen krijgt 90 dagen visumvrij toegang om al het moois van dit fijne land te ontdekken. En dat betekent dat je extra lang kunt blijven en maar één keer dat dure intercontinentale vliegticket hoeft te kopen. 

Hieronder neem ik je mee in al onze uitgaven tijdens onze tijd in Maleisië. In totaal verbleven we er 141 dagen, verspreid over drie verschillende periodes in 2022 en 2023. We verbleven twee maanden in Borneo, twee maanden in West-Maleisië en bezochten Tioman Island. 

Is Maleisië duur? Mijn reisstijl uitgelegd
Ik ben geen budgetreiziger, maar wel een budgetbewuste reiziger. Dat betekent dat ik continu de afweging maak of de uitgave mij gelukkig gaat maken. Een 5-sterrenhotel met afstandelijk personeel doet het misschien goed op de Instagramfoto’s, maar ik word gelukkiger van een eenvoudige homestay waar de gastvrouw je verrast met eigengemaakte lekkernijen. Onze uitgaven zijn gebaseerd op het creëren van onvergetelijke ervaringen. Soms back to basic in de jungle, soms een prachtig hutje op het strand, soms een fijn appartement om al deze bijzondere ervaringen te verwerken. En alles wat daar tussenin zit. 

Dit kost een reis door Maleisië

In ruim vierenhalve maand hebben we met z’n tweeën €13.113,92 uitgegeven. Dat komt neer op €93,00 per dag met twee personen of €46,50 per persoon per dag. Bij dit bedrag zijn al onze uitgaven in Maleisië inbegrepen, dus naast de typische reisuitgaven ook de bezoekjes aan de kapper en de nieuwe t-shirts die we gekocht hebben. Wat niet is inbegrepen zijn de internationale vliegtickets. Vluchten binnen en van/naar Borneo zitten er dan wel weer bij in. Wil je weten wat een ticket naar Maleisië kost? Check dan even Trip.com

Reistip!
Om grip te houden op ons reisbudget gebruikten wij de app Travelspend. Iedere uitgave legden we vast in de app, waarna we eenvoudig konden zien wat we per dag hadden besteed en waaraan, maar ook inzicht hadden in ons totale budget en hoeveel geld we nog konden uitgeven. 

Wat kost eten en drinken in Maleisië?

Om maar meteen met de belangrijkste kostenpost in Maleisië te beginnen: het eten in Maleisië is fantastisch en spotgoedkoop. En dan heb ik het natuurlijk over de lokale Maleisische keuken; de char kway teow, de assam laksa, de cendol, de curry mee, de roti canai en de char siu. De lijst met lekkere gerechten is eindeloos. Echt waar, voor ongeveer 4 Euro per persoon heb je een fantastische maaltijd inclusief drankje. Ga op zoek naar food courts, kleine familierestaurants en vergeet de night markets niet. Voor maaltijden in Westerse restaurants betaal je al snel het dubbele en over het algemeen is het eten bij lange na niet zo lekker als het Maleisische eten. 

In totaal gaven wij €2.550,14 uit aan eten en drinken. Dat komt neer op €9,04 per persoon per dag. Wij eten twee keer per dag (lunch en avondeten) en bij dit bedrag zijn ook alle kosten voor koffie, thee, drankjes en snacks meegenomen. Met uitzondering van een sporadisch biertje dronken wij geen alcohol in Maleisië. Wil je wel regelmatig alcohol drinken? Dan ben je flink wat meer geld kwijt dan wij. Alcohol is vrij prijzig en ook niet altijd makkelijk verkrijgbaar. 

Wat kosten activiteiten in Maleisië?

Reizen gaat vooral om herinneringen maken. We hebben dan ook niet beknibbeld op activiteiten in Maleisië. We hebben alles kunnen doen wat we graag wilden en zelfs nog extra vaak gedoken, omdat het duiken overal zo mooi was. Ook maakten we twee meerdaagse jungle tours in het Belum Eco Resort en bij de Kinabatangan Rivier. Natuurlijk bezochten we ook de nodige nationale parken, musea en gingen we naar de top van de Petronas Towers. Stuk voor stuk onvergetelijke ervaringen. 

Natuurlijk planden we ook de nodige gratis activiteiten. We zijn allebei gek op hiken en maakten op Penang, in Taman Negara en Borneo veel fantastische hikes. In totaal gaven we €2020,79 uit aan activiteiten. Dit is €7,17 per persoon per dag. 

Wat kost een overnachting in Maleisië?

In Maleisië wisselden we actief rondreizen af met langere verblijven. We verbleven een maand in Penang en ook in Kuala Lumpur, Kuching en Kota Kinabalu verbleven we minimaal een week. Onze accommodaties pasten we hier op aan. Bij een verblijf van een week of langer boekten we vaak een volledig uitgerust appartement. Voor kortere verblijven zochten we een hotel. In onze vierenhalve maand in Maleisië sliepen we onder meer in een luxe boomhut, een hutje op het strand, een homestay in een vissersdorp, een kleinschalig duikresort en in een nationaal park. Onze enige voorwaarde? Een eigen badkamer en slaapkamer. 

In totaal gaven we €5.756,47 aan accommodaties in Maleisië. Oftewel €20,41 per persoon per dag. 

Budget tip!
Klook is een populaire website in Maleisië om met voordeel je tickets en tours te boeken. Zo kun je online tickets kopen voor de Hotsprings in Ipoh, of een snorkeltour in Borneo regelen. Ook wij bespaarden hier de nodige Ringgits mee!

Wat kost vervoer in Maleisië? 

Maleisië is een makkelijk te bereizen land. Overal vind je goede vlieg- en busverbindingen. In West-Maleisië kun je ook makkelijk met de trein van A naar B. Veel van de transportmogelijkheden worden gesubsidieerd door de overheid. En dat merk je. Vervoer in Maleisië is niet duur. 

Ook de Maleisiërs zelf gaan graag op reis in eigen land. Om je een indruk te geven: een vliegticket van Kuala Lumpur naar Borneo koop je al vanaf €25,00 per persoon en een busrit van Ipoh naar Kuala Lumpur kost €6,00 per persoon. 

Wij wisselden het reizen met het openbaar vervoer af met het maken van een roadtrip. Maakten we eerst een rondreis van drie weken door West-Maleisië. Daarna huurden we een auto om in twee weken Sabah (Borneo) rond te rijden. De autohuur inclusief alle verzekeringen kostte ons gemiddeld €25,00 per dag; een liter brandstof nog geen €0,50. 

Binnen de steden verplaatsten we ons meestal per scooter en Grabtaxi. Een ritje van een kwartier met Grab kost gemiddeld €2,50. De tarieven voor scooterhuur liepen aardig uiteen. In Penang betaalden we voor 30 dagen €146,00. In Kuching en Kota Kinabalu betaalden we bijna €10,00 per dag. In Kuala Lumpur maakten we ook veel gebruik van de metro en monorail. 

In totaal gaven we voor al deze vormen van vervoer, inclusief brandstof voor de scooter en auto €2162,98 uit. Daarvan ging € 305,45 naar binnenlandse vluchten. De kosten voor vervoer zijn omgerekend €7,67 per persoon per dag

Wat kosten boodschappen en uitgaven voor persoonlijke verzorging in Maleisië?

Eén van de leukste dingen om te doen op reis is het bezoeken van een lokale markt. En om één of andere reden kom ik nooit met lege handen thuis. Zo kochten we regelmatig fruit en lekkere cakejes of andere zoete lekkernijen op de markt. 

Ook waren we met enige regelmaat in een supermarkt te vinden. Zelf koken hebben we zelden gedaan, maar wel reisden we altijd met een doos theezakjes en een pot oploskoffie. Ook kochten we drinken en zorgden we dat we in onze basisbehoeften konden voorzien als we in een appartement verbleven. 

Ook persoonlijke verzorging boekten we onder deze post. Dan gaat het om uitgaven aan zonnebrand, tubes tandpasta en deodorant. 

In totaal gaven we aan boodschappen en persoonlijke verzorging €196,04 uit. Dat is €0,70 per persoon per dag

Op welke overige uitgaven kun je rekenen in Maleisië?

Eigenlijk zijn er maar weinig overige uitgaven in Maleisië. Zo heb je geen kosten voor een visum, iets wat je in andere Aziatische landen vaak wel moet meerekenen. Omdat wij in totaal een jaar op reis waren, kwamen er voor ons nog wel een aantal specifieke kostenposten bij. 

In totaal gaven wij €427,50 uit aan overige zaken. Dat is €1,52 per persoon per dag. Het grootste deel, €91,06, ging naar onze mobiele internetbundels. We kozen allebei voor ongelimiteerde data voor 30 dagen, die we meerdere keren verlengden. Ook leuk om te noemen; we waren €13,96 kwijt aan het draaien van wasjes. De rest van het geld ging vooral naar fooien, kappersbezoeken, het vervangen van kleding, de aanschaf van een drybag en toiletbezoeken. 

Hoe zit het met geld in Maleisië? 

In Maleisië betaalt men met de Maleisische Ringgit. De actuele koers kun je vinden op XE.com. Ook al is cash nog steeds koning, op veel plekken in Maleisië kun je ook met een Visa of Mastercard betalen. De meeste hotels, restaurants en grote winkels hebben betaalautomaten. Vraag wel altijd of je extra moet betalen als je met je kaart wilt afrekenen. 

Daarnaast barst het in Maleisië van de banken. En eigenlijk zijn al die banken wel voorzien van werkende geldautomaten. Alleen op afgelegen plekken en de kleinere eilanden als Tioman is het belangrijk om voldoende cash mee te nemen. Hier kun je namelijk niet of beperkt pinnen. 

Geld tip!
Jouw Nederlandse bank rekent transactiekosten voor iedere keer dat je geld opneemt buiten de Eurozone. Geld opnemen met je creditcard via de traditionele banken is nog veel duurder. 

Je kunt vrij makkelijk op deze kosten besparen door een (tijdelijke) bankrekening te openen bij N26. Wij hebben met onze N26 kaart veel geld weten te besparen, naast nog een aantal andere voordelen. Zo konden we onze N26 kaart ook meteen gebruiken als creditcard. Stuur mij even een berichtje als je een N26 rekening wilt openen, dan krijg je van mij een persoonlijke kortingscode. 

Reisbudget Maleisië: Is Maleisië duur?

En wat vind jij van onze uitgaven in Maleisië? Vind je Maleisië duur? Of zou jij meer uitgeven dan €46,50 per persoon per dag? En waaraan zou jij meer of minder geld besteden? Laat een reactie achter onder dit artikel. Ik vind het leuk om van je te horen! 

Plan zelf je reis naar Maleisië

Met deze handige links plan je in een handomdraai zelf je reis naar Maleisië:

Hotels Maleisië
Reisgids Maleisië
Tours en tickets Maleisië
Autohuur Maleisië
Vliegtickets naar en binnen Maleisië
Bus- en treintickets
Handige reisartikelen

Deze blog bevat affiliate links. Deze links houden bij of jij een aankoop doet na een bezoek aan mijn site. Over jouw aankoop krijg ik dan een kleine vergoeding. Jij betaalt niks extra’s. Met deze inkomsten wil ik de kosten die ik maak voor Backpackfever.nl terug verdienen.

Laat een reactie achter