De fiets is voor mij de ideale manier om een stad echt te ontdekken. Tijdens een stedentrip is je tijd vaak beperkt en wil je graag zoveel mogelijk zien en doen. Je kunt dan natuurlijk een bustour maken en alle hoogtepunten in een paar uur aan je voorbij laten trekken. 

Ik vind het veel leuker om een stad echt te leren kennen. Niet alleen de beroemde bezienswaardigheden te bezoeken, maar ook naar de plekken te gaan waar de locals wonen, uit eten gaan en lol maken. Om beide ervaringen in te passen in een stedentrip van vier of vijf dagen kan best een uitdaging zijn en daarom neem ik tegenwoordig vaak de fiets om een stad echt te ontdekken. 

Dit blogartikel is voor het eerst gepubliceerd op 14 maart 2021 en geüpdatet op 1 december 2021. 

De leukste steden om op de fiets te ontdekken

Wij Nederlanders zijn natuurlijk allemaal op de fiets opgegroeid. We fietsen naar school, naar ons werk, naar vrienden en om een boodschap te doen. Onze infrastructuur voor fietsers is dan ook top! Maar ook uniek. Buiten Nederland is fietsen in de stad minder gebruikelijk en soms ook gevaarlijk. 

Ik heb ook ontdekt dat steeds meer steden bezig zijn om een fietsvriendelijke infrastructuur te creëren. En omdat ik dat een mooie ontwikkeling vind, deel ik graag met jullie de leukste steden om op de fiets te ontdekken. 

Boedapest 

In Boedapest is de fiets een ideaal vervoermiddel. De bezienswaardigheden in stadsdelen Boeda en Pest liggen eigenlijk net te ver uit elkaar om te voet te ontdekken. En wat ertussen ligt, wil je eigenlijk ook gewoon meepikken. Al was het alleen al vanwege de vele leuke koffie- en lunchtentjes die je dan tegenkomt. 

Op de fiets slingerden wij dwars door de binnenstad, van hoogtepunt naar hoogtepunt en onderweg kwamen we langs statige villa’s, gezellige koffietentjes en stoere street art. Zo kregen we een mooi beeld van de binnenstad.

Langs de hoofdstraten in Boedapest moet je het met smalle fietsstroken doen, die bij een kruising soms in het niets lijken te verdwijnen. Maar schuif één straat op en je fietst door een relatief rustige wijk. Langs de Donau liggen mooie fietspaden van waar je een fantastisch uitzicht hebt op de pracht en praal van Boedapest. 

Wil je meer weten over Boedapest? Lees dan ook mijn blog met alle tips voor een stedentrip Boedapest.

Kopenhagen 

Kopenhagen in Denemarken is een echte fietsstad. Bij het Centraal Station staan buiten duizenden fietsen geparkeerd en overal in de stad vind je fietspaden of fietsstroken. Er wordt wat afgefietst in Kopenhagen. 

Op onze huurfietsen van het hotel toerden wij door Vesterbro, de regeringswijk Christiansborg en langs het water van Christianshavn. Oude statige gebouwen wisselden zich af met gekleurde huisjes, mooie bruggen en moderne architectuur. Op de fiets door Christiania, de beroemde vrijbuiterswijk in Kopenhagen, is echt een aanrader. 

De fiets bleek een uitstekende manier om de binnenstad van Kopenhagen te verkennen op een koude, zonnige februaridag. En op warme zonnige dagen kan het eigenlijk alleen maar leuker worden!

Ben je op zoek naar meer tips voor een weekend in Kopenhagen? Lees dan ook: Stedentrip Kopenhagen: Een winters weekend in Denemarken

Madrid

Madrid is een grote stad met veel leuke wijken. Natuurlijk is er de oude binnenstad, maar daar omheen liggen leuke wijken als Chueca, Malasaña en Salamanca. In één weekend kun je te voet niet alles bekijken, dan komt de fiets goed van pas. Een extra voordeel is dat je op de fiets goed de sfeer in een wijk kunt proeven.

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je in Madrid nog lang niet overal veilig kunt fietsen. Op veel grote hoofdwegen zijn er geen fietsstroken en fiets je of tussen de auto’s of op het trottoir. In de binnenstad moet je rekening houden met de vele voetgangers. Maar in de wijken of in één van de vele parken is fietsen heel erg leuk en kom je ook regelmatig Madrilenen op de fiets tegen. Daarnaast is Madrid nogal heuvelachtig. Neem dus zeker een fiets met versnellingen of huur een elektrische fiets!

Erg leuk is om op zaterdag te gaan fietsen in het Caso de Campo, één van de grootste parken midden in de stad. Je verruilt de drukte van de binnenstad voor een moment in de natuur, samen met alle sportieve Madrilenen. 

Ik schreef ook een blog vol handige tips voor als jij ook wilt gaan fietsen in Madrid

Parijs

Parijs was één van de eerste Europese hoofdsteden die met een collectief deelfietsenplan kwam. In 2007 introduceerden zij Vélib, een tot op de dag van vandaag geliefd systeem om van A naar B te komen in Parijs. Zowel bij locals als bij toeristen. 

Overal in de stad kun je de Vélibfietsen vinden, op je naam zetten en betalen. Het is een slim systeem. Je betaald voor de tijd dat je de fiets gebruikt en kunt hem op iedere Véliblocatie in de stad inleveren, inmiddels zijn dat ruim 1.400 locaties. 

Daarnaast is het gewoon heel erg leuk om te fietsen in Parijs. Over de Champs-Elysées, Place de la Concorde en de Tuileries naar het Louvre bijvoorbeeld. Of langs de oevers van de Seine naar het Champ de Mars en de Eiffeltoren. 

En ‘s avonds is deze route nog leuker! Neem dan je eigen picknickmand mee en ga picknicken op het Champ de Mars of strijk neer bij één van de leuke strandtenten (in de zomer) op de Seinekade. Dat is nog eens joie de vivre!

Praag

In Praag maakten wij een fietstocht langs de Moldau richting het mooie Vysehrad en weer terug door de Nieuwe en de Oude stad naar Praag 7, waar we die avond wilden eten. 

We hadden al verschillende deelfietsen, – steps en – scooters gezien op onze eerste dag in Praag. Van elektrische fietsen, tot fatbikes en gewoon normale stadsfietsen. Bij het Nationale Techniek Museum in Praag 7 bleek een verzamelplek te zijn voor heel veel fietsen. Uiteindelijk kozen we voor die van Nextbike, die leken het meest degelijk. Even een appje installeren, QR code scannen en de fiets is voor jou. Je betaald 24 Kronen voor een half uur fietsen (dat is minder dan een Euro). Als je de fiets even niet nodig hebt, parkeer je hem ergens en moet je hopen dat deze er daarna nog staat. Anders moet je op zoek naar een nieuwe. Maar er zijn er zoveel dat die volgende fiets nooit ver weg is. 

Omdat het rustig is met autoverkeer en de Pragenaren niet als gekken rijden, kun je ook prima fietsen in Praag. Je moet alleen even rekening houden met de trams en de kinderkopjes. Praag ligt vol met deze kasseienstroken, dus houdt rekening met flink wat gehobbel en gestuiter. Parijs-Roubaix is er niets bij. 

Daarnaast is Praag een behoorlijk compacte stad en is de fiets dus een ideaal vervoermiddel om je van de ene naar de andere bezienswaardigheid te brengen. Wat je nog meer kunt zien en doen in Praag, lees je in mijn artikel met de beste tips voor een onvergetelijke stedentrip Praag

Vancouver

Niet alleen Europese steden zijn ideaal en leuk om op de fiets te ontdekken, maar ook buiten Europa komt steeds vaker het besef dat de fiets het ideale vervoermiddel is in de overvolle binnensteden. 

Buiten Europa kan ik een fietstocht door de binnenstad van Vancouver echt aanraden. Er zijn vele leuke fietsroutes dwars door de binnenstad over van de hoofdwegen gescheiden fietspaden. Alleen echt in downtown moet je het met fietsstroken doen. 

Wij maakten in Vancouver een grote ronde via de Seawall en Seaside om vervolgens weer via downtown terug te keren bij ons hotel vlakbij Stanley Park. We deden een volledige dag over onze ronde van 25 kilometer, omdat er onderweg allerlei leuke plekjes zijn om te stoppen. Met de fiets kom je op plekjes die met het openbaar vervoer lastiger te bereiken zijn en krijg je echt een goede indruk van deze leefbare stad. 

In mijn blog Rondje ‘downtown’: Fietstocht Vancouver Seawall en Seaside, deel ik onze exacte route, met alle stops en geef ik tips voor het huren van een fiets in Vancouver.

Hoe kom je aan een fiets tijdens een stedentrip? 

In alle genoemde steden is het vinden van een fiets niet heel erg ingewikkeld. Er zijn voldoende huurfietsen te vinden. In veel steden vind je tegenwoordig slimme deelfietsen van lokale organisaties zoals Vélib in Parijs, maar ook van wereldwijd actieve organisaties als Nextbike of Baja Bikes. 

Vind je zelfstandig een fiets huren in een stad een beetje spannend? Dan kun je met Baja Bikes ook een georganiseerde fietstocht maken met een gids. Zo hoor je meteen de achtergronden bij de plekken waar jullie langs fietsen. 

Daarnaast zijn er ook hotels die fietsen verhuren, in Kopenhagen en Parijs verkenden we de stad met een fiets van onze accommodatie. Dus het kan ook handig zijn om bij je boeking al rekening te houden met de aanwezigheid van fietsen in je hotel of appartement. 

Welke steden zou jij graag op de fiets ontdekken? En welke steden horen volgens jou nog meer in dit lijstje thuis? 

10 Comments

 1. Wij fietsen ook graag op reis, maar in de praktijk komt het er niet super vaak van.. zeker nu onze kinderen niet meer achterop kunnen, maar zelf fietsen in een drukke stad ook niet super verantwoord is. Was er nou al ijs/vorst in de herfst in Boedapest, of is het een schaatsbaan? Gave foto’s trouwens!

  • Met kinderen door een vreemde stad fietsen is misschien minder prettig, maar wie weet als ze nog net wat ouder zijn? En het was wel koud eind november, maar niet koud genoeg voor een bevroren kasteelvijver ;). De vijver werd met grote installaties gekoeld… Wel een hele toffe plek voor een schaatstochtje 🙂

 2. Ik heb ooit een fietstocht gemaakt in New York. Dat was heel spannend, maar ook heel tof! Fietsen is wel echt een leuke manier om een stad te ontdekken, ik moet het echt vaker gaan doen. Dank voor de inspiratie 🙂

  • Toen ik deze blog schreef moest ik ook denken aan plekken waar ik niet zo snel de fiets zou stappen. Het eerste wat in me op kwam, waren de Amerikaanse steden 😉 Wel heel tof dat je het in New York aandurfde en dat het zo goed is bevallen! Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om tijdens een volgende stedentrip weer de fiets te pakken.

 3. Ik vind het ook heerlijk om te fietsen tijdens een citytrip. Berlijn is ook zo’n fijne plek om te fietsen vind ik zelf. Bovenstaande steden heb ik (op Parijs na) nog niet bezocht. Boedapest lijkt me een erg toffe stad om te ontdekken.

  • Ja Berlijn lijkt mij ook heel tof om te fietsen. Wij hadden best veel tijd in Berlijn dus hebben alles te voet gedaan. Maar een volgende keer zou ik daar zeker ook de fiets pakken. Lekker blijven fietsen!

 4. Ik ben in de meeste steden uit dit lijstje geweest, maar heb er in geen een gefietst. Zonde, want het is een goede manier om een stad te ontdekken! Misschien toch eens vaker naar kijken of doen 🙂

 5. Valencia is ook een ideale stad om te gaan fietsen. Wenen ook. In Athene vond ik het ook heel gaaf. En Istanbul!
  In Rome deed ik het samen met mijn dochter, dat was ook heel leuk! En volgens mij vergeet ik er nog een paar.
  Van Den Haag tot Bangkok en Kathmandu, ik heb het echt op heel veel plekken gedaan!

  • Wat een goede tips en leuk dat jij ook een fanatieke fietser bent Denise! Athene staat hier hoog op het lijstje dus dat kan maar zo eens de volgende stad zijn waar ik op de fiets stap!

Laat een reactie achter