Een dagje de stad rond fietsen is een vast onderdeel tijdens onze citytrips. We hebben al veel steden, zoals Parijs, Kopenhagen en Vancouver op de fiets verkend en dat is ons altijd goed bevallen. Daarom besloten we ook in Madrid een fiets te huren en een leuke fietstocht te maken.

Fietsen in Madrid is een vrij nieuw fenomeen. Er zijn nog weinig fietsstroken langs de weg en slechts een handjevol Madrilenen verplaatst zich op de fiets door de stad. Er zitten echter veel voordelen aan het fietsen in Madrid. Je kunt leuke buurten en wijken uitgebreider verkennen en je ziet veel meer dan in de metro.

Twijfel je nog of je een fiets wilt huren in Madrid? Hierbij een aantal punten om rekening mee te houden als je wilt fietsen in Madrid.

Leuke wijken rondom de oude binnenstad

Madrid is een grote stad met veel leuke wijken. Natuurlijk is er de oude binnenstad, maar daar omheen liggen leuke wijken als Chueca, Malasaña en Salamanca. In één weekend kun je te voet niet alles bekijken, dan komt de fiets goed van pas. Een extra voordeel is dat je op de fiets goed de sfeer in een wijk kunt proeven.

Tip: In de gids Time to Momo Madrid vind je een aantal leuke routes door deze wijken die ook zeer geschikt zijn om te fietsen.

Ga de natuur in

Aan de rand van de Madrileense binnenstad liggen een aantal mooie parken, die zeker het bezoeken waard zijn. Je hebt het romantische, bosrijke Retiro aan de oostkant (vlakbij de grote musea), het hele grote Casa de Campo aan de westkant (achter het koninklijk paleis) en het kleinere Parque del Oeste in het noordwesten.

Casa de Campo is de plek waar je veel sportieve Madrilenen tegenkomt die aan het hardlopen, wielrennen en mountainbiken zijn. Het gebied is heel heuvelachtig en biedt een mooi uitzicht op het koninklijk paleis. Het is dus een goede plek om het lokale leven in Madrid te ervaren.

Casa de Campo Madrid

Heuvelachtig

Madrid is een heuvelachtige stad. Je zult dus af en toe flink moeten klimmen. Als je vanaf de binnenstad naar Casa de Campo fietst, daal je zelfs af of over een weg met haarspeldbochten. Het park zelf telt een aantal flinke kuitenbijters. Ook de oude straatjes in de binnenstad kennen soms een flink stijgingspercentage, waardoor een elektrische fiets zeker het overwegen waard is. Het is maar net hoe sportief je je citytrip wilt maken.

Tip: Check ook de remmen van je huurfiets goed voordat je op pad gaat. Zo weet je zeker dat je in de drukke straten van Madrid op tijd kunt remmen of niet de controle verliest bij een steile afdaling.

Uitzicht Parque del Oeste Madrid

Fietsveiligheid

Alhoewel Madrid een spannendere stad is om te fietsen dan bijvoorbeeld Kopenhagen, vond ik het best goed gesteld met de fietsveiligheid. Het komt er eigenlijk op neer dat wanneer je zelf goed oplet en je gezonde verstand gebruikt, de rest redelijk vanzelf gaat. Bij veel drukke autowegen is er een fietsstrook aangelegd. Automobilisten rijden hier met een grote boog om je heen. Is er geen fietsstrook dan is het trottoir een goede en veilige oplossing. Houdt hier natuurlijk wel rekening met de voetgangers. Echter de meeste trottoirs zijn breed genoeg voor zowel fietsers als voetgangers.

Deze steden zijn ook perfect om op de fiets te verkennen!

Drukke binnenstad

In het weekend en in de avonduren zien de straten rondom Puerta del Sol, Gran Via en Plaza Mayor letterlijk zwart van de mensen. Niet geschikt om te fietsen dus. Hartje centrum kun je dan ook het beste te voet verkennen.

Fiets huren in Madrid

In Madrid zijn er genoeg mogelijkheden voor toeristen om een fiets te huren. De stad kent een redelijk prijzig publiek fietsverhuur systeem (BiciMAD), maar een meer praktische en goedkopere oplossing zijn de fietsen van Donkey Republic. Daarnaast zijn er nog veel meer fietsverhuur zaken te vinden. Vraag het gewoon bij je hotel of zoek even op Google.

Wij waren in ieder geval erg tevreden over onze fietsen van Donkey Republic. Bijkomend voordeel is dat als je eenmaal een account hebt, je in heel veel Europese steden fietsen kunt huren.

Fietsen in Madrid?

Hoe goed en veilig kun je fietsen in Madrid? Is het wel de moeite waard om een fiets te huren?

Als je maar een paar dagen hebt in Madrid, zou ik het zeker doen. Gebruik één dag voor een fietstocht door het Casa de Campo, en om Parque del Oeste en bijvoorbeeld Chueca of Salamanca te verkennen. Je ziet zoveel meer dan dat je te voet zou kunnen doen. Houd er wel rekening mee dat medeweggebruikers niet altijd ingesteld zijn op fietsers. Blijf dus goed opletten, dan heb je gegarandeerd een fantastische dag!

Retiro Madrid

Wil je juist vooral de oude binnenstad verkennen en bezoekjes brengen aan het paleis en de grote musea, dan zou ik vooral te voet gaan. Deze highlights liggen allemaal op loopafstand van elkaar en door de grote menigtes is het lastig fietsen.

Lees ook: Alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke stedentrip Madrid

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen met fietsen in Madrid. Je kunt jouw tips en ideeën delen onder dit artikel.

Deze blog bevat affiliate links. Deze links houden bij of jij een aankoop doet na een bezoek aan mijn site. Over jouw aankoop krijg ik dan een kleine vergoeding. Jij betaalt niks extra’s. Met deze inkomsten probeer ik de kosten die ik maak voor Backpackfever.nl terug te verdienen.

Laat een reactie achter