In Alkmaar keek ik mijn ogen uit! Al zodra we vanaf ons hotel de eerste stappen richting de oude binnenstad zetten, werd ik enthousiast. We liepen over brede groene lanen, langs een schitterende singel en oud-Hollandse monumentale panden. Om de zoveel meter was er weer een leuke plek voor mooie foto’s. 

In dit artikel neem ik jullie daarom mee naar de leukste bezienswaardigheden van Alkmaar. Waarom? Omdat Alkmaar zeker op jouw lijstje moet komen voor een stedentrip in eigen land. Het barst van de historie, mooie verhalen en bijzondere attracties. Een stad die je zeker een keer gezien moet hebben. 

Wist je dat?

 • Alkmaar net als bijvoorbeeld Leiden en Haarlem belegerd is geweest door de Spanjaarden?
 • De Alkmaarders stand hielden waarna de Spanjaarden zich op 8 oktober 1573 gewonnen moesten geven?
 • Dit ‘ontzet’ nog steeds jaarlijks gevierd wordt? 
 • Alkmaar de enige stad is die nog op traditionele wijze kaas verhandeld? 
 • Het in Alkmaar barst van de kapsalons, haarstudio’s en hairstylisten? Voor mijn gevoel kom je er iedere 100 meter wel één tegen. 

Zien en doen tijdens een weekend Alkmaar

Alkmaar staat natuurlijk bekend om zijn Kaasmarkt. Een speciaal voor toeristen in stand gehouden traditie, waar je kunt zien hoe men al eeuwenlang in kaas handelt. Helaas voor ons vindt de markt alleen plaats op vrijdagochtend (van april tot en met september) en waren wij op zaterdag en zondag in Alkmaar. Maar ondanks het missen van de Kaasmarkt hebben we ons prima vermaakt. 

De bezienswaardigheden in Alkmaar op een rij

Alkmaar heeft een rijke historie waar je je volop in kunt onderdompelen tijdens een vrij weekend. En dat is precies wat wij gedaan hebben: 

 • We bewonderden het prachtige Orgel in de Grote Sint Laurenskerk. De kerk is met zijn houten gewelven een hoogtepunt op zich en staat vandaag de dag bekend om zijn interessante tentoonstellingen. 
 • In het Stedelijk Museum leerden we alles over het Beleg en Ontzet van Alkmaar in 1573. Een heel erg leuke en leerzame tentoonstelling over de Nederlandse geschiedenis. 
 • Bij De Waag vindt iedere vrijdag de Kaasmarkt plaats. Op andere dagen kun je, net als wij, vragen stellen over de Kaashandel aan medewerkers van de VVV. 
 • De Oudegracht met haar leuke hefbruggen is misschien wel de meest fotogenieke plek in Alkmaar. 
 • Het Huis met de kogel heeft de beschietingen van de Spanjaarden overleefd en is één van de oudste overgebleven houten woningen in Alkmaar. 
 • Het Hof van Sonoy is één van de vele ouderwetse hofjes in Alkmaar. Bekijk de mooie architectuur, of doe bij goed weer een drankje op het terras. 
 • Ook de Accijnstoren en Turfmarkt speelden een belangrijke rol in de geschiedenis van Alkmaar. Nu heb je vanaf hier een mooi stadsbeeld over het Verdronkenoord
 • Aan de rand van de oude binnenstad heet de fraaie Molen van Piet je welkom. 

Eten en drinken in Alkmaar

Een stedentrip is voor ons niet compleet zonder een lekker hapje en drankje. Gelukkig zijn er genoeg plekken in Alkmaar om te genieten van allerlei lekkers. Vooral rond de Waag zijn heel veel restaurants en kroegen te vinden. Daar is werkelijk voor iedereen wel wat. 

Helaas hadden we geen tijd om alle gezellige plekjes met goed eten uit te proberen in Alkmaar, maar de volgende zaken kan ik je zeker aanraden: 

 • De Koffiemolen heeft de beste koffie van Noord Holland en ik heb ook nog eens zitten smullen van een heerlijk taartje. 
 • Bij De Nachtegaal geniet je van een oer-Hollandse lunch met een uitsmijter of kroketten in een gastvrije zaak. 
 • Ga je voor hip & happening? Of wil je net als wij lekker en authentiek Indonesisch eten? Dan moet je naar Javaanse Meisjes. Dit restaurant heeft in samenwerking met chef Ron Blaauw een belevenis gecreëerd. Ik zou hier bij een volgend bezoek aan Alkmaar zo weer gaan eten. 
 • Voor een gezellige zaterdagmiddagborrel kwamen wij terecht bij Mojo’s Eatertainment. Een gezellige tent waar je rustig kunt kletsen. In de avond was het helemaal vol gereserveerd, dus het eten zal er vast ook goed zijn. 

Waar verblijf je tijdens een weekend Alkmaar?

Tijdens ons weekend Alkmaar verbleven wij wel op een hele bijzondere plek. We sliepen namelijk een nachtje in de cel. Wel een hele luxe cel, maar toch overduidelijk in een gevangenis. The Fallon Hotel is gevestigd in de oude Schutterswei gevangenis. De plek waar tot 2012 menig Nederlands crimineel een aantal van zijn jaren gesleten heeft. 

De gevangenis is inmiddels omgetoverd tot modern hotel, met gastvrij personeel en voorzien van een fijn restaurant en heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet. Aanrader is de rondleiding met één van de ex-gevangenisbewaarders. Het heeft mij ontzettend aan het denken gezet over het gevangeniswezen in Nederland. 

Wil je meer lezen over mijn nachtje in de cel? Lees dan: Gedetineerd in The Fallon Hotel Alkmaar

Van A naar B in Alkmaar

Alkmaar heeft een typisch Nederlandse binnenstad met veel water en smalle steegjes. Het leukste is om de stad te voet te verkennen. Je loopt langs eeuwenoude schots en scheve pandjes en de één is nog mooier bewaard gebleven dan de ander. Ook in de avond is het leuk wandelen in Alkmaar. De grachten en bruggen zijn dan prachtig verlicht. 

Daarnaast is het heel erg leuk om de fiets te pakken en naar het strand te fietsen. Alkmaar ligt niet ver van Bergen en Egmond en met een goed half uur fietsen ben je aan zee. Wij hadden wel fietsen gehuurd, maar aangezien het weer steeds slechter werd zijn we helaas niet verder gekomen dan een rondje binnenstad. 

Ben jij een fan van oud-Hollandse steden als Alkmaar? Welke steden in Nederland mogen we volgens jou nog meer niet missen?

Deze blog bevat affiliate links. Deze links houden bij of jij een aankoop doet na een bezoek aan mijn site. Over jouw aankoop krijg ik dan een kleine vergoeding. Jij betaalt niks extra’s. Met deze inkomsten wil ik de kosten die ik maak voor Backpackfever.nl terug verdienen.

Laat een reactie achter