Ik heb een nachtje in de cel doorgebracht…

Nee, niet omdat ik iets uitgevreten had; ik blijf natuurlijk gewoon een brave burger, maar dan wel één met avontuurlijke trekjes. En zo belandden Mr. Backpackfever en ik op onze trouwdag in een cel van voormalige gevangenis Schutterswei in Alkmaar. Tegenwoordig beter bekend als The Fallon Hotel Alkmaar

Overnachten bij The Fallon Hotel Alkmaar is slapen in een gevangenis

Al zodra we de parkeerplaats op rijden, begint het te kriebelen. Het hotel heeft van buiten echt wel wat weg van een gevangenis. Wel één zonder tralies en hoge hekken met prikkeldraad, maar onmiskenbaar een gevangenis. 

In de lobby en bij de receptie is dat wel anders. Deze open ruimte straalt warmte en gezelligheid uit. Er staan grote fauteuils, banken met kussens en een grote stamtafel. We leren later dat in dit deel van het hotel de gevangenisdirecteur woonde.

De vriendelijke gastvrouw vertelt ons dat onze kamer nog niet klaar is. Toch wel een beetje gek, want het is half zes in de middag en ons was verteld dat de kamer vanaf drie uur beschikbaar was. Maar goed gelukkig is er nog wel een andere cel voor ons vrij en hoeven we geen gebruik te maken van de bank in de lobby. 

Via het restaurant lopen we naar het cellencomplex aan de achterkant van het gebouw. Ondanks dat dit deel van het pand ook grondig onder handen is genomen, is het meteen duidelijk dat hier vroeger de criminelen verbleven. We zien een lange gang met zware stalen deuren en metalen trappen. Je herkent het beeld wel uit menig Amerikaanse film. 

Een nachtje in de cel

We gaan een trap op en daar vinden we onze cel, oftewel hotelkamer. De kamer is net zo groot als de cel vroeger was. Er past precies een tweepersoonsbed in met een kleine kast voor kleding. Om het hoekje zit de badkamer, deze is precies een halve cel groot en hoorde er oorspronkelijk dus niet bij. Er zitten geen tralies voor de ramen. Wel is de oude intercominstallatie nog aanwezig. Zo konden de gevangenen vroeger aangeven dat ze naar het toilet wilden, of iets anders nodig hadden.

Het hotel heeft er nog best een knusse ruimte van weten te maken. Maar ik kan me voorstellen dat het geen pretje was om 23 uur per dag, 7 dagen per week in deze cel door te moeten brengen. 

Wij kleden ons om en gaan er snel weer vandoor om een hapje te eten in het oude centrum van Alkmaar. Toch wel prettig dat wij de cel wel mogen verlaten als we dat willen. 

Eenmaal terug in onze cel duiken we lekker het bed in. Zouden de gevangen destijds ook zo’n comfortabele boxspring hebben gehad? Pas nu dringt het tot me door hoe rumoerig het is. Alle geluiden van de gang dringen door in de cel. Van de grappen van andere gasten tot de stappen op de metalen traptreden. Gelukkig houdt iedereen het rustig en vallen we lekker in slaap. 

Ik sliep al vaker op bijzondere plekken. Wat vind je van deze boomhut bij het Lauwersmeer?

Rondleiding door voormalig gevangenis Schutterswei

Na een zeer uitgebreid ontbijtbuffet in het restaurant van het hotel, maken we ons klaar voor de rondleiding. Iets waar ik al een dag naar uitkeek, vooral omdat de rondleidingen in The Fallon Hotel worden gegeven door ex-medewerkers van de gevangenis. Ik verwachtte dus interessante en smeuïge verhalen uit de eerste hand. En onze gids maakte deze verwachting helemaal waar. 

Hij vertelde dat een verblijf in de gevangenis alles behalve te vergelijken was met een verblijf in een hotel. Zo legde hij uit wat de psychologische effecten zijn van een verblijf in de cel en hoe het is om 23 uur per dag, 7 dagen per week opgesloten te zijn. 

Hij nam ons mee door het cellencomplex, de voormalig directeurswoning, de remise waar de gevangenen werden binnengebracht, de oude luchtplaats en liet de verschillen tussen vroeger en nu zien. 

Hij vertelde over spectaculaire ontsnappingspogingen, het continue spel tussen de gevangen en hun bewakers en over gevangenen die doordraaiden tijdens eenzame opsluiting.

Als je ook gaat overnachten in The Fallon dan raad ik je zeker aan om mee te gaan met de rondleiding. Ik heb echt ontzettend veel geleerd over het bijzondere pand en het laat je zien dat het zoveel meer is dan een hotel.

Er zijn nog veel meer historische bezienswaardigheden in Alkmaar. Je leest er alles over in mijn verslag van mijn weekend Alkmaar.

Over gevangenis Schutterswei in Alkmaar

Gevangenis Schutterswei is tussen 1884 en 2012 in gebruik geweest als gevangenis. In totaal waren er ruim 100 cellen. Onder de gevangenen die een tijdje in Schutterswei hebben doorgebracht zijn beroemde criminelen als Willem Holleeder (cel 118)  en Cor van Hout. Sinds 2020 is The Fallon Hotel Alkmaar geopend in het pand. 

Zou jij ook wel eens een nachtje in de cel willen doorbrengen? 

Geluksmomenten op Backpackfever

Ik mag mij over het algemeen een gelukkig mens noemen. Natuurlijk heb ik ook wel eens een baaldag, maar die gaan gelukkig snel weer voorbij. Meestal sta ik er niet eens bij stil, maar soms zijn er momenten waarop ik voel dat het geluk me toelacht. Vaak gewoon bij alledaagse dingen, zoals een eerste zonnestraal aan het eind van een lange winter, of een goed gesprek. 

Op reis heb ik ook regelmatig zo’n typisch geluksmoment. Heel soms zie je ze aankomen, maar vaak verrassen ze me. Uiteindelijk vormen ze een herinnering die me altijd bij blijft. Op Backpackfever deel ik regelmatig zo’n geluksmoment

Deze blog bevat affiliate links. Deze links houden bij of jij een aankoop doet na een bezoek aan mijn site. Over jouw aankoop krijg ik dan een kleine vergoeding. Jij betaalt niks extra’s. Met deze inkomsten wil ik de kosten die ik maak voor Backpackfever.nl terug verdienen.

Laat een reactie achter