Ik heb er een nieuwe favoriet bij… Boedapest. Onze stedentrip twee weken geleden was een doorslaand succes. Ondanks mijn zere keel en zware verkoudheid heb ik erg genoten van alles wat deze stad te bieden heeft; majestueuze gebouwen, goede restaurants, gezellige kerstmarkten, fietsvriendelijke straten, interessante tours, noem het allemaal maar op. Ik ben nu al aan het bedenken wanneer we weer teruggaan.

Waarom naar Boedapest?

Ik maak graag een stedentrip in de weken voor Kerst. Europese steden zijn dan wat mij betreft op hun mooist. De sfeer is goed, de meeste steden pakken uit met hun Kerstverlichting en het is minder druk dan in de warmere maanden.

Onze bestemming dit jaar hebben we vrij spontaan gekozen. Als onze Chromecast niets aan het casten is op onze televisie, toont hij mooie foto’s. Deze keer kwam er een foto voorbij van een majestueus paleis aan een brede rivier. Even Googelen en het bleek het parlementsgebouw in Boedapest te zijn. Nog geen twee uur later was de stedentrip geboekt. Zo zie je maar, je kunt echt overal inspiratie vandaan halen.

Boedapest is ook nog eens heel betaalbaar. Ben je nieuwsgierig naar wat een zeer comfortabele stedentrip Boedapest kost? Ik zette onze uitgaven in Boedapest voor je op een rijtje.

Over onze stedentrip Boedapest

Boedapest was voor ons allebei een onbekende stad. Ik heb er bewust voor gekozen om me niet al te veel in te lezen. Even wat korte blogs met de niet te missen hoogtepunten en ik heb me een klein beetje verdiept in de historie van de stad.

Ook hadden we afgesproken om de tijd te nemen om de stad te ontdekken. Het plan was om een fiets te huren en de stad gewoon rond te gaan fietsen en lopen. Op deze manier zouden we vanzelf ook langs de bezienswaardigheden komen. Daarnaast is een stedentrip voor ons niet compleet zonder lekker en uitgebreid eten. Dus we wilden onze ogen en oren ook open houden voor de gezelligste en lekkerste plekjes.

Met de fiets op het Heldenplein (Hősök tere) | Boedapest
Met de fiets op het Heldenplein (Hősök tere)

De eerste dag in Boedapest

Op de dag van vertrek werd ik wakker met een zere keel en zonder stem. De perfecte timing om verkouden te worden. Eenmaal in Boedapest bleek het pijpenstelen te regenen. Gelukkig had de dame bij de receptie van ons appartement de ideale oplossing: tickets voor de hop on hop off bus. Een tour van zo’n tweeëneenhalf uur langs alle highlights van de stad. Dat leek me wel wat. Een rustige kennismaking met de stad, zonder al te veel inspanning (in de hoop dat mijn verkoudheid daarna wel mee zou vallen).

Helaas waren de ruiten in onze bus zwaar beslagen en bleek daar ook weinig aan te doen. Toch kregen we een globaal beeld van de stad. Veel grote gebouwen, een sprookjesachtig kasteel, drukke straten en indrukwekkende bruggen. Halverwege de tour zijn we van bus gewisseld. Deze bus deed het beter. Het uitzicht over en langs de Donau werd alleen maar beter toen de lichtjes aangingen. Hier zag ik mezelf de komende drie dagen wel rondfietsen.

We sloten de dag af in een Hongaars specialiteiten restaurant Vakvarjú Etterem in de Palau Ede U. Een goede keuze, want niet alleen het eten is hier erg lekker, er valt hier ook veel te zien. Als je hier gaat eten kijk dan maar eens goed rond, en vergeet vooral het plafond niet… Het eten is voornamelijk Hongaars. Ik kies voor een gerecht met kalfsvlees in een rijke, romige saus met paprika. De smaak is compleet nieuw voor mij, maar echt superlekker!

Paprikash Veal | Vakvarjú Etterem
Mijn superlekkere maaltijd met kalfvlees en paprikasaus

De tweede dag in Boedapest

Onze tweede dag in Boedapest begon met een lekker ontbijt bij D18 Café & Bar. Een gezellig klein koffietentje met boekwinkel. De eieren smaken hier heel goed. Om de hoek staan onze fietsen al te wachten. In Madrid hebben we Donkey Bikes ontdekt en ook deze keer maken we gebruik van hun fietsen (al blijkt het systeem hier iets minder goed te werken).

De meest romantische ijsbaan ever

Vanaf hier besluiten we eerst richting het Heldenplein (Hősök tere) te fietsen. We nemen bewust niet de grote wegen, maar fietsen door de achterliggende wijk. Achter het Heldenplein ligt een hele grote en überromantische ijsbaan. De meest sprookjesachtige die ik ooit heb gezien. Het ijs knispert en kraakt onder de schaatsen, terwijl het toch 10 graden is.

Na de ijsbaan fietsen we door naar het al even sprookjesachtige Vajdahunyad kasteel. De ijsbaan blijkt op de slotgracht te liggen. De toegangspoort, torentjes en bijgebouwen zorgen ervoor dat je je in de Middeleeuwen waant. In het kasteel is het museum van landbouw gevestigd, die slaan we over.

Mijn eerste bezoek aan een synagoge

Daarna fietsen we terug richting het centrum van Pest. We doen een tussenstop bij het al even magische New York Palace café. Hier nemen we de tijd om alle details van het gebouw in ons op te nemen.

De volgende stop is de Grote Synagoge (Dohány Utcai Synagoge). Ik heb nog nooit een synagoge bezocht en aangezien dit de grootste van Europa is, is het meteen een buitenkansje voor een eerste bezoek. Na de grondige ‘vliegveldcontrole’ lopen we de synagoge binnen. De mannen krijgen een papieren keppeltje.

Eerst voelt het nog als een gewone Katholieke kerk, maar als we iets langer binnen zijn, zien we duidelijk de verschillen. De sterren, bloemen en kandelaren, maar vooral het ontbreken van beelden valt op. Na zelf een half uurtje te hebben rondgekeken, haken we aan bij één van de gratis tours en leren op die manier over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Boedapest.

Rondje Donau

We hebben broodjes gekocht bij de bakker en nemen onze lunch mee naar de Donau, waar een verkoper (zakkenroller) driftig een gestolen iPhone probeert te verkopen. Pech voor hem, niemand heeft interesse.

Hier besluiten we om over te steken naar het Boeda gedeelte van Boedapest. We steken de Elizabethbrug over, maken een ronde langs de Donaukade en bewonderen het uitzicht met meerdere majestueuze gebouwen, waaronder het Parlementsgebouw. Via de Margaretbrug (Margit Híd) keren we terug naar Pest.

Hier slingeren we door het centrum richting het vertrekpunt van onze rondvaartboot. Deze zat bij de tickets van de Hop on hop off bus in. Het wordt om 16:00 uur al donker in Boedapest, dus als de boot om 17:00 uur vertrekt is de stad wederom prachtig verlicht. We bekijken alle pracht en praal vanaf het water.

We sluiten de dag af in een Midden Oosters restaurant, Dobrumba. We genieten van de lekkere hummusdips en een heerlijke tajine en nemen nog eens rustig de dag met elkaar door.

Parlementsgebouw Boedapest bij nacht
Parlementsgebouw Boedapest bij nacht

De derde dag in Boedapest

We staan wederom vroeg op en iets na achten schuiven wij aan voor het ontbijt in SixLetter Coffee Co.. Hier vallen de meergranenboterhammen met zalm en avocado goed in de smaak. Vanaf hier steken we lopend de Kettingbrug over (Széchenyi Lánchíd), want we gaan naar de Matthiaskerk en het Vissersbastion.

Het mooiste gedeelte van Boedapest

Het Boeda gedeelte van Boedapest is heuvelachtig. De Matthiaskerk en het Vissersbastion liggen bovenop de Burchtheuvel. Eén van de mooiste plekken in Boedapest als je het mij vraagt. Vooral de Matthiaskerk springt eruit.

Vanaf een bankje nemen we de schitterende kerk eens goed in ons op. De witte stenen en het oranje dak steken mooi af bij de helderblauwe hemel. Het uitzicht vanaf het Vissersbastion is ook prachtig. Je kunt een heel eind over Pest heen kijken. Het valt ons direct op dat er geen echte hoogbouw is. Geen hoge kantoorgebouwen of appartementencomplexen. Je kunt daardoor alle majestueuze gebouwen uit de Habsburgse tijd in volle glorie bewonderen.

Na een uurtje te hebben rondgelopen, stroomt het plein bij de Matthiaskerk vol met toeristen, voornamelijk Chinezen. Binnen enkele minuten stromen ook de torentjes van het Vissersbastion vol. Zorg dus dat je vroeg bent (voor half 10), want al deze mensen doen echt afbreuk aan de schoonheid.

We verlaten de drukte bij het Vissersbastion al snel voor de rustige straatjes op de burchtheuvel. Hier vind je veel knusse huisjes in een typerende stijl. We lopen ook nog even langs de Magdalena kerk. Daarna lopen we de heuvel af op zoek naar een lekkere kop koffie.

We komen terecht bij een restaurant waar veel locals zitten te ontbijten/brunchen. Ze lijken niet heel erg blij te zijn dat wij alleen koffie komen drinken, maar we krijgen het wel voor mekaar. Voor een volgende trip naar Boedapest is het een plek om te onthouden. Het eten ziet er goed uit, er is live pianomuziek en de setting is leuk. Je moet er alleen wel de tijd voor nemen.

Op pad in hartje Pest

Om 13:00 uur hebben we een stadswandeling met een gids gepland staan (ook dat zat bij ons hop on hop off ticket inbegrepen). We verzamelen bij de Sint Stefanusbasiliek (Szent István Bazilika) en maken een ronde door het drukke centrum van de stad. We wandelen naar de Kettingbrug, het indrukwekkend ‘Schoenen aan de Donau’ monument en sluiten af bij het Parlementsgebouw. Onderweg vertelt de gids veel over het verleden van de stad, maar ook leert hij ons wat Hongaars en verteld hij over typisch Hongaarse lekkernijen. Ook al zijn we al twee dagen op pad in Boedapest we leren en zien nog veel nieuwe dingen.

De lekkerste snacks van de Kerstmarkt

We lopen terug naar de Sint Stefanusbasiliek, want ons oog is gevallen op de vele lekkernijen die verkocht worden op de Kerstmarkt. We beginnen met een glaasje Glühwein om warm te worden. Daarna proberen we de traditionele langos. Een gefrituurd brood met een topping van room, kaas en wat jij maar wilt. Wij gaan voor worst en paprika. Het is de lekkerste snack die ik me op dat moment kan wensen, heel hartig, een perfecte winterse smaakmaker.

Daarna probeer ik de goulash soep. Ook heel erg lekker en goed om mee op te warmen. Als toetje gaan we voor de schoorsteencake (kürtőskalács). Een op houtskool gebakken deegrol met kaneel en suiker. Erg lekker, maar hij is ook erg groot. Met z’n tweeën krijgen we hem niet in één keer op.

Hierna vind ik het wel welletjes dus besluiten we even bij te komen in een café. Ik heb het koud en mijn energie is op. Na een uurtje bijkomen in het café voel ik me alleen maar slechter, dus besluiten we terug te gaan naar het appartement. Een vroeg einde van een hele leuke dag.

De Kerstmarkt in Boedapest is heel gezellig, maar wat zijn eigenlijk de leukste Kerstmarkten van Europa?

De vierde dag in Boedapest

De vierde en laatste dag in Boedapest voel ik me nog steeds niet fit. Gelukkig hebben ze daar in Boedapest een goede oplossing voor: thermale baden! Na het ontbijt fietsen we naar de Gellertbaden. Deze thermale baden worden net als de andere baden gevoed door de natuurlijke bronnen onder de stad. Ook dit is weer een majestueus pand, zowel van binnen als van buiten. We dobberen zo’n twee uur in de baden met temperaturen tussen de 36 en 40 graden. Heerlijk voor mijn snotterige hoofd en zere keel.

Als we uitgedobberd zijn is het tijd om terug te gaan naar het vliegveld. We pakken voor het laatst de fiets en parkeren deze bij het station. Tijd om naar huis te gaan.

Waarom is Boedapest misschien wel de mooiste stad van Europa?

Ik vind Boedapest een geweldig mooie stad. Ik was (en ben nog steeds) verbaasd over al die grote majestueuze gebouwen. De meeste gebouwen zijn gebouwd in de Habsburgse tijd, ten tijde van het duizendjarig bestaan van Hongarije. Je kunt zien dat het een goede tijd was voor de stad. In de Tweede Wereldoorlog heeft Boedapest nauwelijks te lijden gehad van bombardementen. Veel gebouwen hebben hierdoor de tand des tijds goed doorstaan.

Wat verder opvalt is de opzet van de stad. De meest indrukwekkende gebouwen zijn omringd door een groot plein of een park. Hierdoor kun je ze makkelijk in hun volle glorie aanschouwen. Ook mogen gebouwen niet hoger zijn dan het Parlement en de St. Stefanusbasiliek. Vanaf de heuvels van Boeda heb je hierdoor een geweldig uitzicht op het vlakke Pest.

Het Parlementsgebouw ligt aan de brede Donau en is zo vanuit allerlei hoeken goed te bewonderen. In het Boeda gedeelte liggen alle gebouwen, zoals de Matthiaskerk, het kasteel en het Vissersbastion op heuvels boven de Donau, waardoor ze vanuit ongeveer de hele stad te zien zijn. Boedapest voelt daardoor als één groot openluchtmuseum.

Daarnaast is de stad zeer vriendelijk voor fietsers. Het is nog niet overal goed geregeld, maar in het grootste deel van de stad kun je makkelijk en veilig rondfietsen. En laat ik de fiets nou net een perfect middel vinden om een stad te verkennen!

Lees meer praktische tips om van je stedentrip Boedapest een doorslaand succes te maken.

Uitzicht over Boedapest vanaf het Vissersbastion
Uitzicht over Boedapest vanaf het Vissersbastion

Binnenkort weer naar Boedapest?

Snel weer een volgende trip naar Boedapest? Het zou zo maar kunnen. We hebben de tijd genomen om de stad te ontdekken en nog lang niet alles gezien. Zo hebben we bewust een aantal hoogtepunten, zoals Budapest Castle en Gellertheuvel, overgeslagen. Het lijkt me ook leuk om de stad dan in de zomermaanden te bezoeken, als de heuvels en de parken groen zijn. En ook de inwoners er op uit trekken in de stad.

Ben jij al eens in Boedapest geweest? En was je ook zo onder de indruk?

Laat een reactie achter