Rollende heuvels, oude dorpjes en wijnranken zover als je kunt kijken. In de Langhe Roero Monferrato in de regio Piemonte in het noorden van Italië draait er dan ook veel om wijn. Zo kun je er heerlijk wandelen tussen de wijngaarden, wijn proeven bij één van de vele wijnhuizen in de regio of over de heuvels heen vliegen tijdens een spectaculaire helikoptervlucht. 

Tijdens twee bezoeken aan Langhe Roero Monferrato heb ik aardig wat tips voor je verzameld. Dit zijn mijn tips voor de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in dit onontdekte stukje Italië! 

Leuke dorpjes en stadjes in Langhe Roero Monferrato

Ik overdrijf niet als ik zeg dat echt ieder dorpje in de Langhe Roero Monferrato op geheel eigen wijze iets charmants heeft. Van de kleinste gehuchten met een paar huizen, zoals Annunziata en Sant Anna, tot de wereldberoemde wijndorpen Barbaresco en La Morra. 

Overal zie je de typerende langgerekte huizen, met kleurrijke luiken en dubbele dakpannen. Ook kom je overal straten tegen met veelvuldig geplakt asfalt en hangende elektriciteitskabels. In deze straten maken de oudjes van het dorp hun dagelijkse ronde langs de bakker en het plaatselijke café. Iedereen oogt tevreden. 

In dorpjes als Neive en Barbaresco tref je meer toeristen aan, maar zie je nog steeds het authentieke dorpsleven. Het populaire Barolo hebben we vooralsnog overgeslagen. Vooral omdat we het heerlijk vonden om het authentieke Italiaanse plattelandsleven te ontdekken. 

Alba

In Alba draait het naast wijn ook veel om een andere lekkernij: de truffel. In oktober en november wordt hier jaarlijks de grootste truffelmarkt ter wereld georganiseerd. En voor de schaarse witte truffel uit Alba tellen echte lekkerbekken dan grof geld neer. 

Alba zelf is een leuk stadje om te verkennen tijdens jouw bezoek aan de Langhe Roero Monferrato regio. Er staan veel prachtige laatmiddeleeuwse kerken en je kunt er heerlijk wandelen in de smalle straatjes in het oude centrum. Zoek aan het einde van de middag een gezellige café op voor een goed glas wijn met daarbij huisgemaakte lekkernijen. 

Asti

Asti is naast Alba de andere stad van betekenis in de regio. Net als Alba vind je hier nog veel Middeleeuwse bouwwerken. Asti kent veel mooie pleinen en kleurrijke klinkerstraatjes. Iedereen doet hier zijn stinkende best om zijn huis goed te onderhouden. Wij bezochten Asti in de avond en toen was het hele oude centrum prachtig verlicht. In Asti vind je veel goede osteria’s waar je de lokale keuken kunt proeven. 

Barbaresco

De Barbaresco is één van de hoogst aangeschreven wijnen ter wereld en het zusje van de bekende Barolo wijnen. De wijn is vernoemd naar het dorpje dat bovenop de heuvel ligt waar de wijnranken tegenaan groeien: Barbaresco. Een kleurrijk dorpje vol pastelkleurige huizen en klinkerstraatjes. Als je een rondje door het dorp loopt kom je langs vele wijnbars waar je de lokale wijn kunt proeven. Nog indrukwekkender dan de wijn zelf is misschien wel het uitzicht over de omliggende heuvels. 

Neive

Even verderop ligt het schilderachtige Neive. Een dorpje met steile straatjes en prachtige oude gebouwen. Hier zie je op verschillende plekken nog de oude stadsmuur staan die de oude burcht op de heuvel moest beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Ook hier wordt de Nebbiolo druif verbouwd waarmee de naburige Barbaresco wijn wordt gemaakt. 

Lekker wandelen in Langhe Roero Monferrato 

Rondje Neive

De omgeving van Neive en Barbaresco nodigt uit voor een stevige wandeling. Tijdens een rondje Neive loop je over de flanken van de heuvel en tussen de wijngaarden. De oude burcht op de heuvel laat je al snel achter je, zodat je vanaf lager gelegen gebieden het gehele tafereel goed kunt bewonderen. 

De begraafplaats van Neive is een bezienswaardigheid op zich. Net zoals in andere dorpen van de Langhe Roero Monferrato worden overledenen bijgezet in graftombes en speciale wanden. Ik was onder de indruk van de vele foto’s en bloemen bij de graven in Neive. 

Na de begraafplaats vervolg je je weg door de wijngaarden. Je kunt zo de Nebbiolo en Barbera wijnranken van dichtbij bewonderen. Aan het einde van de route moet je flink klimmen om Neive weer te bereiken. Het laatste deel van de route leidt je dwars door het oude centrum waar je alle pracht en praal van dichtbij in je kunt opnemen. 

Il sentiero di Barolo di la Morra

La Morra is één van de hoogst gelegen dorpjes in de Langhe Roero Monferrato. De heuvel waarop dit dorpje gelegen is, torent ver boven alle andere uit. Zelfs met de auto is het een hele klim. De wandelroute Il sentiero di Barolo di la Morra schijnt één van de mooiste in de regio te zijn, maar het is zo te zien dus ook één van de pittigste. 

Toch trekken we de stoute schoenen aan en gaan op pad. De eerste paar kilometers dalen we de heuvel af door de fameuze Barolo wijngaarden. Ondanks dat het winter is en de wijnranken kaal, is het uitzicht fenomenaal. Het zonnetje schijnt en er zijn veel wijnboeren aan het werk in de wijngaarden. Het asfalt wisselen we al snel in voor de klei als we echt tussen de wijngaarden doorlopen. Het is een prachtig gezicht al die kronkelende wijnranken. 

Natuurlijk moeten we ook weer omhoog. Ondanks dat het een bewegwijzerde route is, is het af en toe puzzelen met de routebeschrijving op de website, omdat er ergens een pijltje mist. Eenmaal op de weg naar boven raken we het spoor bijster en besluiten dan maar onze eigen route terug naar La Morra te bepalen. We sluiten de wandeling af op het belvedere van La Morra. 

Fijne uitzichten in Langhe Roero Monferrato

Tijdens ons tweede bezoek werden we getrakteerd op strakblauwe luchten en veel zon. Dit maakt een verblijf in Piemonte extra bijzonder, want dat betekent dat je de Alpentoppen kunt zien liggen. Er zijn verschillende mooie plekken om van de fraaie vergezichten te genieten. 

Casa Faretto

Casa Faretto was de perfecte uitvalsbasis tijdens onze workation in Italië. Vanuit de grote leefkeuken konden we tijdens het werken genieten van het uitzicht op de omliggende wijngaarden en hadden we bijna alle dagen prachtig zicht op de Alpen. Vooral de Monte Viso op zo’n 100 kilometer afstand is prachtig zichtbaar bij helder weer. 

Zodra de zon begon te zakken veranderde de lucht in een waar schouwspel vol kleuren en vormen. De contouren van de bergen staken donker af tegen de rode, paarse en oranje luchten. Daar kun je gewoon geen genoeg van krijgen! 

Uitkijktoren Agliano Terme

Bij Agliano Terme staat een uitkijktoren bovenop een heuvel. Ook vanaf hier kun je bij helder weer de Alpen zien liggen, maar dichterbij valt er ook genoeg te zien. Zo kijk je vanaf hier uit over de pastelkleurige huizen en groene wijngaarden. 

La Morra

Door haar hoge ligging is La Morra de plek om van het mooie uitzicht te genieten. Vanaf de belvedere middenin het dorp kun je zo’n beetje de hele regio overzien bij helder weer. Echt geweldig! Je ziet de rollende heuvels, kastelen, kerkjes en kleurrijke dorpjes in het landschap. En natuurlijk kun je vanaf hier ook de prachtig besneeuwde Alpentoppen zien liggen. 

Wijn proeven en lekker eten in Langhe Roero Monferrato

Natuurlijk kun je niet naar de Langhe Roero Monferrato afreizen zonder te proeven van de beste wijnen en andere lokale specialiteiten. De vele osteria’s in de regio serveren de lekkerste Italiaanse gerechten. Ze weten hier echt wel wat goed leven is. Een tip van mij, lekker eten kun je eigenlijk overal wel krijgen. De uitstraling van de restaurants is echter niet overal even sfeervol. Televisies en TL bakken zijn op veel plekken gemeengoed. Maar laat daardoor je eetlust niet bederven, want ook deze restaurants hebben onwijs lekker eten. Check vooral de recensies op Google als je twijfelt. 

Distillerie Costigliole

Natuurlijk kun je bij de meeste wijnhuizen in de regio terecht om de lokale wijnen te proeven. Ook zijn er veel wijnbars die proeverijen aanbieden. Wij gingen op pad voor een grappa proeverij bij grappa Distillerie in Boglietto di Costigliole d’Asti. Hier kregen we uitleg over hoe grappa wordt gemaakt en mochten we natuurlijk ook proeven.

Grappa is een distillaat dat gemaakt wordt van de druivenrestanten die overblijven na het persen van de wijn. Het gaat dan om de velletjes, pitjes, takjes en blaadjes. Deze worden vervolgens in een grote ketel verwarmt, waarna van de damp die vrij komt grappa wordt gemaakt. Afhankelijk van de druivensoort en het hout dat wordt gebruikt om de ketel op te stoken, krijgt de grappa een bepaalde smaak.

Ik vond het interessant om te zien dat eigenlijk de volledige druif wordt opgebruikt en er niet alleen wijn van gemaakt wordt. De grappa zelf vond ik wat sterk. 

Lekker eten in Langhe Roero Monferrato

Door de pandemie waren er veel restaurants gedwongen gesloten en was het af en toe zoeken naar plekjes die wel open waren. Maar uiteindelijk zijn we altijd terecht gekomen. De regio kent veel traditionele osteria’s waar je lekkere pasta’s met lokale ingrediënten kunt proberen en fraaie hoofdgerechten met vlees en zeevruchten voorgeschoteld krijgt. De eenvoudige Italiaanse keuken blijft toch wel één van mijn favorieten. 

Leuke plekjes om te eten in de Langhe Roero Monferrato zijn onder andere Caffè Roma in Costigliole d’Asti, Osteria L’Oca Giuliva in Castagnole delle Lanze en pizzeria Il Delfino in Asti. 

Voor de avontuurlijke reiziger in in Langhe Roero Monferrato

Tijdens ons eerste bezoek aan Piemonte stond er wel een heel bijzonder avontuur op het programma. We mochten een helikoptervlucht maken over de Monferrato wijngaarden. Wat een ervaring! Eenmaal in de lucht vloog de zeer bedreven piloot ons langs de groene heuvels, laag over de wijngaarden en dwars door het glooiende land. We maakten een paar scherpe bochten en konden de hele omgeving goed in ons opnemen. Wat was dit gaaf!

Zoek je een leuke bestemming voor de Kerstvakantie? Deze steden zijn ideaal voor een stedentrip in de winter.

Mooie steden niet ver van Langhe Roero Monferrato

Ook al raak je niet snel uitgekeken op de charmante steden en dorpjes in de Langhe Roero Monferrato, dichtbij zijn nog meer opties voor leuke uitstapjes. De steden Turijn en Milaan liggen op respectievelijk één tot anderhalf uur rijden. En zelfs de havenstad Genua ligt op rijafstand voor een dagtrip. 

Ik vond Turijn echt een grote verrassing. Wat een sfeervolle, prachtige stad is dit! Waar ik rekende op een grauwe industriestad kwam ik terecht op majestueuze pleinen met schitterende kerken en palazzo’s. De sfeer in de stad is relaxed en gemoedelijk. Je ziet veel mensen fietsen of picknicken in één van de parken. Turijn is met stip binnengekomen op mijn lijstje met steden voor een langere stedentrip. 

Ben je benieuwd naar wat er in Milaan allemaal te beleven valt? Dan moet je zeker dit leuke artikel van Jeltje even checken over wat te zien en doen tijdens 24 uur in Milaan.

Nog meer ontdekken in Langhe Roero Monferrato

Ik ben nog lang niet uitgekeken in het mooie Langhe Roero Monferrato en de rest van Piemonte. Er zijn nog veel meer leuke plekken die ik graag zou willen bezoeken. Zo liggen er in de regio vele mooie kastelen en paleizen die een bezoekje waard zijn en ook het kuuroord Acqui Terme zou ik graag zelf bewonderen.Ook lijkt het me leuk om nog wat wijnhuizen te bezoeken waar ze wereldberoemde Barolo’s en Barbera’s maken te bezoeken. Deze zijn in wintermaanden eigenlijk allemaal gesloten. 

Ga jij ook genieten van al het moois dat Langhe Roero Monferrato in Piemonte te bieden heeft? 

Laat een reactie achter