Vorige week ging ik op ‘workation’ in Italië; een weekje werken in het prachtige Casa Faretto temidden van de Piemontese wijngaarden in het noorden van Italië.

Klinkt natuurlijk heel decadent allemaal en dat is het ook echt wel, maar het was ook vooral heel fijn!

Wat is een workation?

Een workation is een combinatie van werken en vakantie vieren. Oftewel terwijl je aan het werk bent, ook de vakantie vibes toelaten. Je reist naar een mooie plek, met goede wifi en een fijn hoekje om te zitten en klapt daar je laptop open om gewoon je werkuren te maken. Buiten werktijd heb je nog alle tijd en mogelijkheden om de omgeving te verkennen en te genieten van je vrijheid. 

Het houden van een workation is de afgelopen twee jaar enorm populair geworden. Vooral doordat zowel werkgevers als werknemers met een kantoorbaan merken dat alle taken prima vanaf een andere locatie dan kantoor kunnen worden uitgevoerd. Want wat maakt het uit of je op kantoor zit, thuis aan het werk bent, of werkt vanuit een prachtige villa tussen de wijngaarden in zonnig Italië? 

Waar verbleven we? 

Voor deze workation ging ik naar Piemonte in het noorden van Italië. Misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming in januari, maar we hadden een goede reden. En wel dat mijn baas de eigenaar is van Casa Faretto. Een prachtig gerenoveerde villa bovenop een heuvel met fantastisch uitzicht over de wijngaarden. 

Ik en mijn collega’s mogen vanaf 2022 gebruik maken van Casa Faretto als thuiswerkplek en teambuildingslocatie. De villa bestaat uit drie appartementen met in totaal 16 slaapplaatsen. Iedere slaapkamer is voorzien van een eigen badkamer. Je kunt het huis in zijn geheel gebruiken of één van de appartementen. Wij verbleven in Collina, het grootste appartement met een geweldige woonkeuken die tevens diende als onze werkplek. Vanuit de keuken heb je een indrukwekkend uitzicht op de omliggende heuvels. En bij helder weer kun je de Alpen zien liggen. 

Wij hadden natuurlijk poepiemazzel en tegen de strakblauwe hemel staken de besneeuwde Alpentoppen prachtig af! In de zomer kun je ook gebruik maken van de zwembaden aan weerszijden van het huis. Nu genoten we vooral van het felle januarizonnetje op één van de terrassen rondom het huis. 

In het najaar van 2019 ging ik voor het eerst naar Casa Faretto. Het huis was toen nog lang niet klaar en we gingen met alle collega’s en partners klussen. Het was ook mijn eerste kennismaking met het mooie Piemonte. Je leest er alles over in het artikel dat ik schreef over het weekend Piemonte toen.

Hoe ziet een workation in Piemonte eruit?

Natuurlijk ben je nog steeds aan het werk tijdens een workation. Wij kozen ervoor om gewoon acht uur per dag te werken. Wel begonnen we eerder dan normaal, al om half zeven in de ochtend. We eindigden onze werkdag dan tussen half vier en vier uur. 

Het werk wisselden we af met een espresso of kopje thee in de zon en een uitgebreide lunch met soep, salade en brood. De dag sloten we af met een wijntje in onze leefkeuken, onder het genot van een prachtige zonsondergang, of in één van de leuke vele stadjes en dorpjes in de omgeving zoals Asti en Alba. 

Vanaf onze werkplekken hadden we prachtig uitzicht op de omliggende wijngaarden. Het was er rustig en vredig. Een voorbijkomende auto een bezienswaardigheid. Het was de perfecte omgeving om mijn plannen en taken voor de komende maanden te structureren en inspiratie op te doen. 

Op vrijdag waren we allebei vrij en trokken we naar Turijn voor een stedentrip van één dag. Dit maakte het geheel tot een heerlijk uitgebalanceerde week, waarbij ik echt het vakantiegevoel had, maar die toch geen extra vrije dagen kostte. 

Lees meer over leuke stadjes als Alba en Asti in mijn artikel vol tips voor de Langhe-Roero-Monferrato, zoals dit stukje Piemonte officieel heet.

Waarom is een workation een goed idee?

Voor mij was de workation in Piemonte een welkome afwisseling voor het vele thuis zitten. Ik vond het erg fijn om weer in het buitenland te zijn en te worden geprikkeld door de Italiaanse taal, de Italiaanse keuken en het heuvelachtige landschap. Dat het zonnetje zo vrolijk scheen de hele week, was natuurlijk een hele fijne bijkomstigheid. 

Ik kreeg ontzettend veel energie van de afwisseling tussen werk en avontuur. Want Piemonte in januari staat garant voor avontuur. Een wandeling door de wijngaarden betekent herhaaldelijk stukken ploegen door de zachte klei en tijdens het boodschappen doen, krijg je een spoedcursus Italiaans, want niemand spreekt er Engels. Heerlijk vind ik dat, een beetje communiceren met handen en voeten en losse woordjes onthouden voor je volgende conversatie. 

De pandemie bracht nog wat extra avontuur met zich mee in de vorm van enkele gesloten restaurants, green passes en het kopen van extra mondkapjes. 

Deze workation in Italië heeft mij heel veel energie en inspiratie gegeven en is zeker iets wat ik vaker wil doen. Het kan, het maakt het leven afwisselender en is goed voor mijn productiviteit. Dus op naar de volgende workation! 

Ben jij al eens op workation geweest? En wat vond jij ervan? Heb je tips voor een leuke werkplek met goede Wifi? Laat het mij weten in een reactie onder dit artikel! 

12 Comments

 1. Het lijkt me heerlijk om in een andere omgeving te werken en fijn dat het van je baas kan ook, ideaal ook dat hij dan zo’n vakantiehuis heeft haha. Ik heb toevallig laatst een eerste workation in eigen land gedaan en vond het heerlijk. Ik werk in het onderwijs dus normaliter is het voor mij geen optie. Momenteel ben ik echter aan het revalideren en werk ik vaak vanuit huis aan administratieve taken, dus was het een goede kans om eens een workation te proberen. Zeker voor herhaling vatbaar vond ik.

 2. Zo dat is boffen… Een baas met zo’n accommodatie die het goed vindt als je daar gaat werken. Ik zou het ook wel weten. Prachtige plek! En een workation is heerlijk. Heb het een aantal keer in Nederland gedaan, van de zomer heb ik met mijn vriend 2,5 week door Duitsland, Polen en Tsjechië gereisd en begin januari werkten we een week in Saarburg (Duitsland).

  • Dat is inderdaad boffen! Vond het heel leuk om het zo een keer te kunnen uitproberen. Wat leuk dat jij de workations al helemaal ontdekt hebt. Ik ga dit ook zeker vaker doen!

 3. Wat een fijne baas heb je, dat dit gewoon een mogelijkheid is voor je workation! Wij hebben op eigen gelegenheid 2x een workation gedaan: in Limburg en Zeeland. Wij werkten bewust kortere dagen omdat we de regio ook graag wilden ontdekken. Maar ook dat scheelde veel vrije dagen, dus ja, een workation is zeker ideaal! Ik wil tijdens een volgende trip ook graag weer een andere regio ontdekken. Want inspirerend is het ook absoluut!

  • Leuk dat jullie al twee workations gedaan hebben en slim dat jullie er voor kozen om minder uur op een dag te maken om zo ook nog wat tijd te hebben om van de omgeving te genieten.

 4. Ik ben nog nooit op workation geweest, maar het spreekt mij zeker aan. Ik zou dan denk ik liever maximaal 6 uur werken per dag, maar 8 uur beviel jou goed? Ik zou het wel alleen doen als de accommodatie mij niet teveel geld zou kosten, want anders zou ik er toch wel wat meer van willen genieten!

  • Ik denk dat het heel erg van de situatie afhangt. Het huis was al een ervaring op zich en gelegen op een prachtplek. Ideaal om de Italiaanse leefstijl aan te houden. En doordat we 4x 8 uur werken, hadden we sowieso nog 3 dagen om op pad te gaan in de omgeving. Ik had nog steeds vakantie vibes!

 5. Wauw, wat fijn dat je baas zo’n mooi huis heeft. En ook in januari ziet ’t er daar heel mooi uit. Helaas is thuiswerken en een workation niet haalbaar als je voor de klas staat, maar anders zou het me zeker wat lijken!

  • Ja, ook in januari is het een fantastische omgeving, mede door het zonnige weer. Het onderwijs komt natuurlijk weer met andere voordelen 😉

 6. Heerlijk als dit kan! Ik werk zelf in het onderwijs, dus voor mij kan dit niet. Maar het lijkt mij er wel en mooie plek voor. Een heerlijke afwisseling ook inderdaad tussen het vele thuiszitten door

  • Het onderwijs brengt natuurlijk weer andere voordelen met zich mee. En ik sluit ook niet uit dat virtueel onderwijs in de toekomst meer gangbaar wordt, dus wie weet!

Laat een reactie achter