Sommige tripjes zijn onvergetelijk. Afgelopen weekend ging ik met mijn collega’s en hun partners naar Piemonte Italië. Het werd een bijzondere trip, vol met nieuwe en unieke ervaringen.

Stel je voor, je vliegt met 25 collega’s en hun partners naar Milaan. Daar staan nog eens 15 Oekraïners met hun partners op je te wachten. Samen gaan jullie een weekend de mooiste wijnregio van Italië verkennen. Alleen dat zijn al genoeg ingrediënten voor een uniek avontuur. Tel daar nog bij op dat we samen gingen klussen aan ons toekomstige ‘kantoor weg van kantoor’ en we de omgeving per helikopter mochten verkennen. Je snapt het al, het werd een onvergetelijk weekend.

Roadtrippen met drie Oekraïners in Piemonte

Eenmaal aangekomen in Milaan, haalden we onze auto’s op. Ik had de eer om dit weekend een aantal collega’s rond te rijden door de prachtige groene heuvels en wijngaarden in Piemonte. Omdat dit het weekend was van de nieuwe ervaringen, kreeg ik een auto op LPG mee. Voor vertrek bij de autoverhuurder moest deze nog even bijgevuld worden. Dus ik weet nu ook hoe je LPG moet tanken.

Bij ons in de auto kropen drie van onze Oekraïense reisgenoten. De bedoeling was om met elkaar van Milaan Malpensa naar Consigliole d’Asti in Piemonte te komen. Onderweg mochten we een aantal leuke dorpjes bezoeken.

Wijndorp Barbaresco

We hadden al snel besloten dat we naar Barbaresco zouden gaan. Eén van de bekendste wijndorpjes in het gebied. We hadden geen van allen een idee wat ons te wachten stond. Het eerste stuk van de route was saai en vlak, maar zodra we Alessandria gepasseerd waren, begon het landschap te veranderen. De omgeving is hier heuvelachtig en overal zien we wijngaarden.

De sfeer in de auto is goed, al loopt de communicatie niet altijd even soepel. Mijn collega’s spreken redelijk goed Engels, maar hun partners spreken veelal nauwelijks Engels. Ook merk je bepaalde cultuurverschillen. Wij stellen veel vragen, zijn nieuwsgierig naar hun leven, maar zij moeten eerst een drempel over voordat zij ook vragen gaan stellen. Het is dus wel lastig om het gesprek op gang te houden.

We rijden snel door richting Barbaresco. Eenmaal van de snelweg af neem ik de schoonheid van het gebied eens goed in me op. Ik had niet verwacht dat het hier zo mooi zou zijn. Want zeg nou zelf, had jij ooit bedacht om op vakantie te gaan naar Piemonte?

Bij Barbaresco rijden we dwars door de wijngaarden naar het dorp bovenop de heuvel. Halverwege stoppen we voor een fotomomentje. Iedereen in de auto is onder de indruk van het landschap. Even verderop zien we een trekker met een kar vol druiven rijden. Wat een timing! Er wordt geoogst.

Het mooie landschap maakte de communicatie onderling ook een stuk makkelijker. We waren allemaal onder de indruk. En we hadden dus genoeg om over te praten.

Grappa proeven bij een authentieke distillerie

Aan het eind van de middag ontmoetten we iedereen weer bij de authentieke grappa distillerie in Boglietto di Costigliole d’Asti. Hier kregen we uitleg over hoe grappa wordt gemaakt en mochten we natuurlijk ook proeven.

Grappa is een distillaat dat gemaakt wordt van de druivenrestanten die overblijven na het persen van de wijn. Het gaat dan om de velletjes, pitjes, takjes en blaadjes. Deze worden vervolgens in een grote ketel verwarmt, waarna van de damp die vrij komt grappa wordt gemaakt. Afhankelijk van de druivensoort en het hout dat wordt gebruikt om de ketel op te stoken, krijgt de grappa een bepaalde smaak.

Na de rondleiding mogen we natuurlijk ook nog even proeven van de verschillende soorten grappa en andere likeuren. De grappa vond ik veel te zwaar, maar van de lekkere limoncello krijgen we binnenkort een flesje thuis.

Klussen in onze toekomstige kantoorvilla

Onze trip naar Italië was niet zomaar een leuk reisje met collega’s. We hadden wel degelijk een doel. Mijn baas heeft in 2016 een villa gekocht bovenop een heuvel in Costigliole d’Asti. Een opknappertje, maar met een fantastisch uitzicht over de wijngaarden. Deze villa gaat hij verhuren aan bedrijven die met hun team een weekje op een inspirerende locatie willen werken. Natuurlijk gaan wij hier zelf ook gebruik van maken. Helemaal geen vervelend vooruitzicht.

Op zaterdagochtend gingen we al vroeg naar de villa. De dag begon met een rondleiding door het pand en over de bouwplaats. Het is een heel groot project, maar in juni 2020 moet het af zijn. Wij dragen ons steentje bij door het oude buitenzwembad te slopen, te helpen bij de aanleg van een panoramaterras of door groot onderhoud te doen aan de tuin.

Casa Faretto | Costigliole d'Asti

Iedereen werkt keihard in de Italiaanse zon om er wat moois van te maken. Het is erg leuk om met alle collega’s eens niet bezig te zijn met software, maar met de betere lichamelijke arbeid. Er komen talenten bovendrijven bij mensen waarvan ik het totaal niet had verwacht dat ze het in zich hadden.

Ik kies ervoor om mee te helpen met snoeien. Samen met een vijftal Oekraïense dames maken we hoge stapels van de takken en struiken die het uitzicht op de omgeving belemmeren. Het is een leuke klus. Aangezien de dames nauwelijks Engels spreken, zorg ik dat ik snel wat Oekraïense en Russische woordjes oppik. Dit wordt erg gewaardeerd en ik merk dat ze steeds meer beginnen tegen me gaan praten en gebaren.

Aan het einde van de dag is het oude zwembad verdwenen, ligt er een prachtig terras en liggen er ook bergen met snoeiafval. We kunnen erg trots zijn op onze prestatie!

Ruim 2 jaar later is Casa Faretto klaar en ik ging er naartoe voor een workation. Hoe die week werken in het buitenland is bevallen lees je in mijn blog: Workation Italië: waarom een week ‘thuiswerken’ in het buitenland een goed idee is.

Het uitzicht bij Casa Faretto | Costigliole d'Asti | Piemonte Italië

De eerste keer in een helikopter

Het absolute hoogtepunt van dit weekend was toch wel de helikoptervlucht over de omgeving. Er was een helikopter gehuurd, zodat iedereen de villa en de omgeving vanuit de lucht kon ontdekken. Dit was de kans om weer een item van mijn bucketlist af te strepen.

In groepjes van vijf mochten we de helikopter in. Nadat ik de helikopter de eerste keer zag opstijgen en landen, kon ik niet wachten tot ik zelf aan de beurt was. Wat een ding! Eenmaal in de lucht vloog de zeer bedreven piloot ons langs de groene heuvels, laag over de wijngaarden en dwars door het glooiende land. We maakten een paar scherpe bochten en konden de hele omgeving goed in ons opnemen. Wat was dit gaaf!

Afsluiten in pittoresk Agliano Terme

De zondagochtend kon iedereen vrij besteden. Met een ander stel en nog een collega besloten we de omgeving nog wat verder te verkennen. Vanuit Costigliole d’Asti kwamen we al snel uit in Agliano Terme. Een pittoresk dorpje met pastelkleurige huisjes met rode daken. Midden in het dorp, op de top van de heuvel ligt een uitkijktoren. Deze moesten we natuurlijk beklimmen.

Vanaf de toren heb je een fantastisch uitzicht over het dorp en de glooiende wijngaarden. Het was inmiddels zo ver opgeklaard dat we in de verte zelfs de contouren van de Alpen konden zien liggen. Op een echt heldere dag kun je de Alpentoppen zelfs heel goed zien liggen, wat een feeërieke uitstraling heeft.

Waar Piemonte bekend staat om zijn wijnen, vind je in het Meranerland in Zuid Tirol vooral appels. Maar de omgeving die is net zo betoverend mooi. Dus check vooral ook mijn artikelen over dit Duitstalige deel van Italië.

Agliano Terme | Piemonte Italië

Een onvergetelijk weekend dat we ongetwijfeld over gaan doen

Het was een heerlijk weekend vol met nieuwe en onverwachtse avonturen; een auto op LPG, de kennismaking met de Oekraïense collega’s, taal en cultuur, het betoverende Piemonte, de druivenoogst, grappa en natuurlijk de helikoptervlucht.

Ik zou heel graag nog weer teruggaan naar Piemonte. Natuurlijk om ‘onze’ villa volledig af te zien. Maar ook om de kans te hebben nog meer mooie dorpjes te bezoeken, te genieten van het lekkere eten en de uitstekende wijnen en mooie wandelingen te maken door de wijngaarden.

De regio voelt nog authentiek en onontdekt, al schijnt een dorp als Barolo behoorlijk veel rijke toeristen te trekken. Het najaar is het perfecte moment voor een bezoek. Eind september en begin oktober worden de meeste druiven geoogst. Oktober staat daarnaast in het teken van de truffel. En in november veranderen de dorpjes in pittoreske Kerstdorpjes.

Ben jij ooit in Piemonte geweest? Wat zijn volgens jou de leukste dorpjes? En welke activiteiten mag je zeker niet overslaan?

Like it? Pin it!

Pin it! Piemonte Italië

2 Comments

 1. Hi Cindy en alle lezers,

  Wat een mooi en leuk verslag is dit. En uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het avontuur precies zo was als beschreven.
  Mijn favoriete dorp in Piemonte is Neive.
  En als je daar bent, loop dan even naar het betoverende uitzichtspunt. En daarna ergens op één van de wijn-proef-terrasjes proeven en genieten van de heerlijke wijn daar!

  Groetjes,
  Ed

  • Hi Ed, dankjewel voor je leuke reactie! Neive was inderdaad ook mooi. We zijn er nu alleen doorheen gereden, maar de volgende keer ga ik er graag wat wijntjes proeven. Op naar ons volgende Italië-avontuur!

Laat een reactie achter