Zuid Tirol is niet alleen een paradijs voor wandelaars. Ook lekkerbekken komen hier goed aan hun trekken. En laat ik nou net allebei zijn. Onze kampeervakantie in Meraner Land was dan ook een aaneenrijging van mooie avontuurlijke wandelingen afgewisseld met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. Terugdenkend aan al dit lekkers begin ik meteen weer te watertanden. 

Zuid Tirol: waar de Italiaanse en Oostenrijkse keuken samen komen

Zuid Tirol is een bijzonder stukje Italië. Niet alleen spreken de meeste inwoners Duits en zie je Oostenrijkse invloeden terug in de bouwstijl. Ook op culinair gebied komen de Italiaanse en Oostenrijkse cultuur perfect samen. In de vele berghutten die je tijdens je wandelingen tegenkomt, serveren ze zowel typisch Oostenrijkse knödeln en kaiserschmarrn als ook de lekkerste Italiaanse pasta’s. In het dal barst het van de pizzeria’s. 

En vergeet vooral ook niet dat Zuid Tirol de meeste chefs met ten minste één Michelinster telt van heel Italië. Met andere woorden Zuid Tirol is een regio die op culinair vlak echt meetelt. Ik laat je graag kennismaken met al het lekkere eten in Zuid Tirol. 

Proef Zuid Tirol: Alles met appels 

Wie dacht dat je voor appels in de Betuwe moest zijn, is nog nooit in Zuid Tirol geweest. Wist je dat er in Zuid Tirol zes keer meer appels worden verbouwd dan in de Betuwe? En die appels worden weer gebruikt voor allerlei lekkere gerechten en drankjes. 

In september belandden wij middenin de appeloogst en konden we overal appels proeven direct uit de boomgaard. Overal stonden kraampjes waar je verse appels kon kopen, of flessen appelsap en appelazijn. Bij ieder restaurant stonden huisgemaakte apfelschorle (appelsap met koolzuur) en apfelstrudel op het menu. 

Onze camping stond tussen de boomgaarden, dus vanuit onze tent konden we ook nog eens prima volgen hoe de appeloogst in zijn werk ging. Ik wist niet dat er zoveel appels aan een boom konden groeien. En de boomgaarden reikten zover we konden zien. Hier worden jaarlijks miljoenen kilo appels geoogst en daarmee is het één van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de regio.

De lekkerste apfelstrudel aten wij in het kleine Sankt Moritz verstopt tussen de bergen van het Untental. Er is maar één alm waar je kunt aanschuiven, dus die moet je kunnen vinden. 

Apfelstrudel en apfelschorle | Vakantie in Zuid Tirol
Apfelstrudel en apfelschorle, in Zuid Tirol staat de appel centraal

Proef Zuid Tirol: Echte Italiaanse pizza

Mocht je denken dat Zuid Tirol niet Italiaans genoeg is voor een lekkere pizza vergist zich ook. Het barst er van de pizzeria’s. De concurrentie is er moordend en de kwaliteit van de pizza’s daardoor echt heel goed. In drie weken tijd hebben we wel vier of vijf keer pizza gegeten bij verschillende restaurants en we zijn nooit teleurgesteld. Sterker nog, de plaatselijke pizzeria in het kleine Völlan vlakbij onze camping, had misschien wel de beste pizza’s die ik ooit heb geproefd. Een knapperige dunne bodem en goed belegd met traditionele Italiaanse ingrediënten. Waren alle pizza’s maar zo goed. 

Proef Zuid Tirol | Pizza
In Zuid Tirol komen de Oostenrijkse en Italiaanse keuken samen. Dat betekent dat je er dus ook hele goede pizzeria’s kunt vinden.

Proef Zuid Tirol: Kaiserschmarrn zijn ook lekker in de zomer

Voor iemand die gek is op pannenkoeken, zijn kaiserschmarrn natuurlijk een must om te proeven. Wintersporters zullen dit gerecht waarschijnlijk regelmatig kiezen als lunch, maar voor mij was het lang geleden dat ik ze gegeten had. En dus begon mijn hartje meteen sneller te kloppen toen ik erachter kwam dat iedere zichzelf respecterende berghut in Zuid Tirol kaiserschmarrn op het menu had staan. 

Mocht je niet weten wat kaiserschmarrn zijn; het zijn een soort dikke stukgeroerde pannenkoeken die vaak geserveerd worden met appelmoes of jam en poedersuiker. Te lekker! En voor mij als enorme liefhebber van pannenkoeken betekende het een hele fijne hernieuwde kennismaking met deze lekkernij. 

Proef Zuid Tirol | Kaiserschmarrn
De lekkerste lunch voor liefhebbers van pannenkoeken: de kaiserschmarrn. Heel lekker tijdens een lange wandeling.

Proef Zuid Tirol: Kies voor een hartige lunch met Knödeln

Ik kon het me maar moeilijk voorstellen, hoe kan een enorme deegbal in bouillon nou lekker zijn? Maar ik ben ook van mening dat je alles moet proberen. Dus kwam er tijdens onze vakantie in Zuid Tirol een knödel met Tiroler Speck en kaas op tafel. En die hapte lekker weg. 

Net als kaiserschmarrn zijn knödeln een perfect gerecht om weer warm van te worden en je energie op te laden. En vooral dat laatste was erg fijn tijdens of na een stevige wandeling. Ik heb verschillende smaken knödeln geprobeerd en vond persoonlijk die met spinazie en kaas het lekkerste. Maar probeer ze gerust zelf en dan hoor ik graag welke combinatie jouw favoriet is. 

Proef Zuid Tirol: appels, knödeln, Tiroler Speck en nog veel meer lekkers
De Italiaanse vlag in knödeln. Deze deegballen in bouillon bleken verrassend lekker. Mijn favoriet: de groene met kaas en spinazie.

Proef Zuid Tirol: Het Tiroler Speck moet je geproefd hebben

In Zuid Tirol is er één snack waar je echt niet om heen kan: Tiroler Speck. Er is geen slager die het niet verkoopt, maar je vindt het ook bij de meeste supermarkten en er zijn zelfs speciaalzaken. Al kun je die laatste misschien het beste vergelijken met de kaaswinkels in het centrum van Amsterdam, dus hoe goed die zijn dat durf ik niet te zeggen. 

Maar goed Tiroler Speck dus. Deze lekkernij eet je van je borrelplank in combinatie met kaas, worst, augurken, druiven en de typische Tiroler Vinschgerls (daarover zo meer). Het spek wordt gemaakt door varkensvlees met zout te behandelen en vervolgens te roken. Qua textuur heeft het wat weg van de Zuid Europese hammen als prosciutto en serrano. De smaak is steviger. 

Natuurlijk hebben we Tiroler Speck geproefd in Zuid Tirol. Je kunt er eigenlijk niet omheen. We hebben zelfs nog een stuk gekocht bij de slager om mee naar huis te nemen. En aan de rij te zien, waren we niet de enigen met dat idee. 

Proef Zuid Tirol | Tiroler Speck
Je kunt in Zuid Tirol niet heen om Tiroler Speck. De perfecte borrelsnack om je wandeling mee af te sluiten.

Proef Zuid Tirol: De Marende is ideaal om je wandeling mee af te sluiten

Tiroler Speck is dus een vast onderdeel op de Zuid Tiroler borrelplank. En dat brengt mij bij de volgende lekkernij. Deze borrelplank heet de marende en is een traditie. De oorspronkelijke boeren uit de bergen aten vijf maaltijden per dag om het zware fysieke werk vol te kunnen houden. Naast het ontbijt, de lunch en het avondeten, namen zij in de ochtend ook nog een ‘neindern’ en in de middag zo rond een uurtje of 4 de marende. 

De marende bestaat uit kazen, Tiroler Speck en kaminwurzen geserveerd met vinschgerls en een glas wijn. Tegenwoordig is het voor velen de afsluiting van een wandeling of een werkdag. Een heerlijk hartig aperitief.

Proef Zuid Tirol | de marende
Als je deze borrelplank ziet dan krijg je toch spontaan trek?

Proef Zuid Tirol: Vinschgerls zijn het lokale brood

Onze Duitse buren op de camping lieten ons kennismaken met het lokale brood. Ik ben een echte broodeter en was dan ook al heel blij dat we op onze camping verschillende soorten bruine bolletjes konden krijgen met allerlei zaden en pitten. Maar de echte verrassing bleken de traditionele vinschgerls te zijn. Deze bruine platbroden smaken door de toevoeging van kummel en venkel naar de bergen. Het is niet te vergelijken met brood dat je in Nederland kunt vinden, maar ik vond het een lekkere variatie en het paste goed bij de smaken van de marende. 

Proef Zuid Tirol: Italiaans Kastanje-ijs voor de liefhebber

Naast appels en vele andere soorten fruit worden er in Zuid Tirol ook veel kastanjes verbouwd. Ze zijn dan ook een belangrijk onderdeel in de lokale herfstkeuken. Eigenlijk waren wij net iets te vroeg in het jaar om de kastanje echt in actie te zien. De kastanjes zijn namelijk onlosmakelijk verbonden aan de start van het wijnseizoen. Maar wel konden wij kennismaken met kastanje-ijs. 

Net als het Tiroler Speck en de Vinschgerls heeft kastanje-ijs een aardachtige smaak. Onze Duitse campingburen waren er lyrisch over, zelf vond ik het leuk om een keer geproefd te hebben, maar vond ik ook dat de Italiaanse ijszaak lekkerdere smaken had. Ga het dus zeker een keer proberen, want ook in Zuid Tirol weten ze wel raad met het maken van lekker ijs. 

Proef Zuid Tirol | Kastanje-ijs
Ook het ijs is in Zuid Tirol heel erg lekker. Vergeet vooral niet het kastanje-ijs te proeven als je fan bent van bijzondere smaken.

En heb ik je op kunnen warmen voor een bezoekje aan Zuid Tirol? Begin je al te watertanden? Welk gerecht of welke snack zou jij graag willen proberen? 

Meer lezen over Zuid Tirol?

Laat een reactie achter