In Zuid Tirol vind je duizenden kilometers aan mooie wandelpaden en er zijn honderden wandelroutes uitgezet. Het is zonde om er daar niet een paar van te proberen. Maar hoe begin je als onervaren bergwandelaar? Waar moet je op letten? En wat kun je verwachten qua infrastructuur als je gaat wandelen in Zuid Tirol?

Zelf was ik nogal overweldigd door het enorme aanbod aan wandelroutes in de omgeving van Meran. Ik zag wandelroutes met diverse classificaties, zowel op basis van afstand, als het aantal hoogtemeters en de technische complexiteit. Ik vond informatie over liften die je naar grotere hoogtes brachten, maar ook startpunten van wandelroutes die lager langs de hellingen liepen. En eerlijk gezegd ik had geen idee wat ik kon verwachten, laat staan wat ik mee moest nemen en op welke omstandigheden ik voorbereid moest zijn. 

In dit blog geef ik je daarom 10 tips om voor een geslaagde hike door de bergen van Zuid Tirol. 

Eerder schreef ik al een blog vol met mooie wandelroutes in Zuid Tirol. Deze routes zijn technisch niet moeilijk en daardoor allemaal geschikt voor beginnende bergwandelaars met een goede conditie.

Wandelen in Zuid Tirol: gewoon doen!

In Canada heb ik meerdere mooie hikes gemaakt in de bergen, maar allemaal over netjes aangelegde en goed aangegeven wandelpaden. Maar om nou te stellen dat ik een ervaren bergwandelaar ben? Uhmm nee, dat niet. Ik was dan ook heel blij dat onze Duitse campingburen ons graag op weg wilden helpen in Zuid Tirol. Twee van onze wandelingen maakten we samen, waaronder de allereerste. 

We kregen veel goede tips van onze Duitse buren, die al meerdere keren hebben gewandeld in de omgeving van Meran. Belangrijkste advies: ga het gewoon doen. Kies een niet al te lastige route en ook niet één met te veel hoogtemeters en kijk gewoon hoe het gaat. Gaat het je goed af, kun je er daarna één doen met meer hoogtemeters. Of niet, want in Zuid Tirol zijn ook vele eenvoudige routes zeker de moeite waard. 

10 tips voor een geslaagde hike in Zuid Tirol

Na drie weken veel te hebben gewandeld in Zuid Tirol, ben ik een stuk wijzer geworden. Al mijn ervaringen in de bergen van Zuid Tirol heb ik vertaald naar onderstaande 10 tips. 

1. Informeer vooraf naar de omstandigheden

Voordat je de bergen ingaat is het verstandig om vooraf goed te informeren naar de omstandigheden. In de meeste wandelgebieden in Zuid Tirol vind je wel een informatiecentrum. Hier kunnen ze je alles vertellen over leuke routes, de liften en of er bepaalde paden onbegaanbaar of afgesloten zijn. 

Zo bleek tijdens onze wandeling op de Vigiljoch een deel van de route die wij wilden lopen onbegaanbaar te zijn. Wij kwamen daar onderweg pas achter en gelukkig was er een omleiding aangegeven, maar je kunt ook pech hebben en weer een stuk terug moeten. 

Wandelen in Zuid Tirol: 10 tips voor een geslaagde hike

2. Plan je route 

Ook is het verstandig om voor je vertrekt te bedenken welke route je gaat lopen. Het is niet alleen voor jezelf fijn om te weten wat je kunt verwachten qua lengte en hoogtemeters, maar het is ook praktisch. Bedenk je vooraf of je een rondje wilt maken of dat je eindpunt anders is dan je startpunt. Ook wanneer je met de kabelbaan gaat is het handig om te weten hoe je route er uit gaat zien. Neem je de lift alleen naar boven? En loop je terug naar het dalstation? Of liggen zowel het start- en eindpunt van je route bij het bergstation? 

Het viel mij op dat bij de meeste routes in Zuid Tirol duidelijk staat aangegeven wat het start- en eindpunt is van de wandeling en als die twee van elkaar verschillen wat de ideale manier is om weer terug te komen bij je auto. 

Tip! Afdalen lijkt makkelijker dan klimmen, maar schijn bedriegt. Om heel eerlijk te zijn, ik loop liever de berg op, dan de berg af. Vooral de belasting voor je knieën is zwaar. Denk dus niet alleen na over het aantal hoogtemeters naar boven, maar ook over de meters naar beneden. 

3. Maak gebruik van kabelbanen

Er zijn vele manieren om de berg op te gaan. Op sommige plekken in Zuid Tirol kun je met de auto op een behoorlijke hoogte komen, zoals in het Martelltal. Maar vaak is de kabelbaan de makkelijkste methode voor wandelaars. In het Meranerland, waar wij drie weken verbleven, vind je maar liefst 16 verschillende liften. 

Iedere lift brengt je naar een ander wandelgebied met daar meerdere mogelijkheden voor een leuke hike of om gewoon van het uitzicht te genieten. In sommige gebieden, zoals Meran 2000 vind je meerdere liften die je met elkaar kunt combineren op één dag. 

Tip! Met een Meraner Land Guest Card krijg je korting op alle 16  liften in het gebied. Deze kaart is gratis voor alle overnachtende vakantiegangers. Vraag ernaar bij jouw accommodatie of camping. 

4. Kom even tot rust in één van de vele hutten en almen

Zuid Tirolers zijn naast wandelen ook gek op lekker eten. Op strategische plekken vind je gezellige almen en hutten, waar je heerlijke streekgerechten en huisgemaakte drankjes kunt proeven. De veelal stevige kost is ideaal voor tijdens een pittige bergwandeling. En onder het eten kun je ook nog eens genieten van het mooie uitzicht. 

Wat ik grappig vond, hoe afgelegen de locatie ook mag zijn, je komt minstens ieder anderhalf uur wel een hut of een alm tegen. Wij wisselden onze stops bij deze hutten af met eigen broodjes, snacks en fruit, want je komt onderweg ook de leukste picknickplekken tegen. 

Bij het eindpunt is ook altijd wel een restaurant te vinden, waar je de dag op het terras kunt afsluiten met een goede pul bier en een plank vol lokale kazen, spek en worst (de marende).

Wandelen Martelltal | Val Martello | Gletscherlehrpfad | Zuid Tirol

5. Smeer je goed en regelmatig in

Bij mijn eerste wandeling in Zuid Tirol ging het al mis. Ik dacht echt overal aan gedacht te hebben en had mijn fles zonnebrand bij iedere stop uit de tas gehaald om mijn gezicht en blote armen in te smeren. Ook al was het op 2.500 meter hoogte niet warmer dan 17/18 graden, het was strak blauw. ‘S avonds kwam ik er echter achter dat ik één plek vergeten was in te smeren; mijn nek. En die was fel rood geworden, au! 

Het verraderlijke is de combinatie van de lagere temperatuur en de ijlere lucht, waardoor je op grotere hoogte eerder verbrandt. Vergeet dus vooral niet om je regelmatig in te smeren. Het liefst met een factor die hoger ligt dan je in Nederland zou gebruiken. Ook een pet of hoed helpen om je hoofd koel te houden in de brandende zon.

Backpackfever | Cindy Veldhuis - van Hunen | Martelltal | Zuid Tirol

6. Neem voldoende water mee

Ook al kun je bij de vele almen en hutten wel je fles bijvullen, toch is het verstandig om voldoende water mee te nemen. Zeker op een warme en zonnige dag is het belangrijk om te blijven drinken. Voor de wandelingen van zo’n 3 tot 4 uur namen we zo’n één tot anderhalve liter per persoon mee en deden we halverwege vaak een refill. 

Ook stopten we regelmatig bij een fris bergbeekje om onze handen, armen en gezichten een beetje op te frissen met het koude bergwater. 

Wandelparadijs Zuid Tirol: wat zijn mooie wandelroutes in Meraner Land?

7. Neem een dunne jas / regenjas mee

In Meran barstte het van de outdoorwinkels waar je fantastisch mooie wandelkleding en accessoires kunt kopen. Voordat je het weet ben je een klein kapitaal kwijt aan al deze mooie spullen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Ja hoor, wandelkleding is ook gewoon fashion en dus modegevoelig.

Iets wat ik je wel wil adviseren; investeer in een goede (regen)jas. Ook als je alleen met mooi weer gaat wandelen. Op 2.000 meter is het toch al gauw een paar graden koeler dan in het dal. Zeker in de ochtend of laat in de middag. Ook is het weer in de bergen onvoorspelbaar en kan het weer zo ineens omslaan.  

Ik ben al jaren heel erg blij met mijn dunne lichtgewicht jas van Tenson. Helemaal waterdicht is hij niet, maar bij een lichte bui, houdt dat jack me prima droog. Ik draag ‘m van het voorjaar tot diep in het najaar. Bijvoorbeeld op de fiets naar mijn werk, maar ik prop ‘m ook vaak in mijn tas als het weer een beetje onzeker is. 

Wandelen in Zuid Tirol: 10 tips | neem een (regen)jas mee

8. Koop stevige wandelschoenen

Iets anders waarin je echt zult moeten investeren als je gaat wandelen in de bergen zijn goede bergschoenen. Ook al zijn de paden in Zuid Tirol allemaal best prima, ze bestaan grotendeels uit keien. Zeker als je dichterbij de top komt worden de condities van de paden slechter en liggen er meer losse stenen. 

Vooral bij het afdalen was ik blij met mijn stevige hoge schoenen met goede demping en profielzolen. Sommige stukken waren gewoon ronduit lastig door de bolle en gladde keien en dan wil je echt niet op je sneakers lopen. Laat je voor goede wandelschoenen adviseren bij een outdoorzaak over het voor jouw doel juiste type en model. 

Vigiljoch | Lana | View | Panorama | Hiken in Zuid Tirol

9. Profiteer van het goede openbaar vervoer

Je merkt aan alles dat de infrastructuur in Zuid Tirol ook is ingericht op wandelaars. De goed bewegwijzerde paden, de vele kabelbanen en het uitstekende openbaar vervoer zijn daar voorbeelden van. Van en naar iedere kabelbaan, maar ook naar de start- en eindpunten van populaire wandelroutes rijden regelmatig bussen. Ook is er een treinverbinding die populaire plaatsen als Lana, Meran en Algund met elkaar verbindt. Zo kun je snel en makkelijk bij het beginpunt van je wandeling komen. 

10. Vergeet je camera niet

Een belangrijke accessoire voor tijdens je wandelingen in Zuid Tirol is je camera. Wij hebben honderden foto’s geschoten tijdens onze wandelingen. Van de schattige kerkjes, de koeien, de gipfelkreuze, maar vooral van al die magisch mooie uitzichten. En het is natuurlijk leuk om je vrienden en familie bewijs te kunnen laten zien van jouw tocht naar de top!

Bonustip: Ontspannen in de thermen van Meran

Wil je na een pittige bergwandeling jouw spieren wat rust gunnen? Dan is een bezoekje aan de thermen van Meran een must. Het is namelijk de ideale plek om na een uitdagende bergwandeling even helemaal te ontspannen. Het warme water is afkomstig van natuurlijke bronnen op de Vigiljoch en geurt heerlijk. En het uitzicht op de omringende bergen fenomenaal.

Met deze 10 tips ben jij volgens mij klaar om te gaan wandelen in Zuid Tirol. Durf jij het aan? 

Deze blog bevat affiliate links. Deze links houden bij of jij een aankoop doet na een bezoek aan mijn site. Over jouw aankoop krijg ik dan een kleine vergoeding. Jij betaalt niks extra’s. Met deze inkomsten wil ik de kosten die ik maak voor Backpackfever.nl terug verdienen.

Meer lezen over Zuid Tirol?

Laat een reactie achter