Je kunt kiezen uit honderden hikes in Jasper en Banff National Parks. Sommige korte trails loop je in een uurtje voor anderen moet je een dag, of zelfs meerdere dagen uittrekken. Maar één ding hebben ze gemeen, ze brengen je allemaal langs de mooiste plekjes van Jasper en Banff National Parks.

Wij maakten een aantal hele mooie hikes in Jasper en Banff. Allemaal met een verschillende moeilijkheidsgraad. Iedere hike kende een pittige klim en steile afdaling. Lekker uitdagend dus. Ik heb er 5 voor jullie op een rijtje gezet.

Maligne Canyon

Maligne Canyon in Jasper National Park is een bekende attractie en populaire wandelroute. Het pad door de canyon is mooi aangelegd en daardoor goed toegankelijk en eenvoudig te lopen. De route leidt je langs vijf bruggen. Bij de eerste twee bruggen is het nog behoorlijk druk met toeristen en andere wandelaars. Daarna wordt het een stuk rustiger op de trail. Onderweg kun je op meerdere plekken de kloof en de snelstromende rivier bewonderen.

Wij kiezen ervoor om niet door te lopen naar de vijfde brug, maar volgen bij de vierde brug het pad omhoog. Een steile klim brengt ons naar meerdere uitkijkpunten vanaf waar we een mooi uitzicht hebben over de canyon en de achterliggende vallei. Na zo’n twee uur zijn we weer terug bij de camper.

Valley of the five lakes

De Valley of the five lakes ligt aan de beroemde Icefields Parkway en is één van de allermooiste hikes die we gemaakt hebben tijdens deze reis. Je kunt er verschillende routes lopen. Wij kozen voor de route van 8,3 km, rondom alle vijf de meren. De Canadezen hebben creatieve namen gekozen voor de meren; in volgorde loop je langs ‘First’, ‘Second’, ‘Third’, ‘Fourth’ en ‘Fifth’ lake. First en Fifth lake maakten de meeste indruk, vanwege hun felle diep blauwgroene kleur.

Tijdens de hike moet je een aantal keer flink klimmen en dalen, met name de ronde rondom First Lake. Onderweg heb je meerdere mooie uitkijkpunten over de vallei. Ook kom je een set van de leuke ‘Red Chairs’ tegen. Een mooi fotomoment!

Wil jij weten wat je naast hiken nog meer kunt doen in Jasper National Park? Lees dan ook: 13 activiteiten in Jasper National Park Canada

Hikes in Jasper en Banff: Valley of the five lakes | first lake
Hikes in Jasper en Banff: Valley of the five lakes | red chairs

Sulphur Mountain

De meeste uitdagende hike die we gemaakt hebben in Canada bracht ons naar de top van Sulphur Mountain aan de rand van het plaatsje Banff. Waar velen er voor kiezen om met de kabelbaan omhoog te gaan, kozen wij ervoor om naar de top te lopen. Het is een wandeling van zo’n 6 km lang, waarbij je 744 m omhoog gaat. Onderweg loop je door het bos, en heb je regelmatig vrij uitzicht over Banff. Om echt bij de top te komen, moet je voorbij de gondel nog een stuk doorlopen over een mooi aangelegd pad. Vanaf hier heb je de mooiste uitzichten. Ook kwamen we hier veel marmotten en berggeiten tegen.

We hadden nog energie over dus we zijn ook te voet weer afgedaald naar de parkeerplaats.

Tip: Naast de parkeerplaats van Sulphur Mountain liggen de Banff Upper Hot Springs. Een prima plek om bij te komen van de inspanning.

Hikes in Jasper en Banff: Sulphur Mountain
Hikes in Jasper en Banff: Sulphur Mountain 2

Johnston Canyon en de Ink Pots

Even buiten Banff aan de Bow Valley Parkway ligt de Johnston Canyon. Hier kun je een hike doen door de canyon, langs een aantal spectaculaire watervallen. Daarna kun je eventueel je weg vervolgen naar de Ink Pots. De canyon zelf is druk bezocht. De trail naar de Ink Pots doen alleen de fanatieke wandelaars. En wij dus, want we hadden inmiddels de smaak te pakken.

In totaal is het 6 km heen en 6 km terug naar de Ink Pots, waarbij je twee keer een bergrug over gaat. De Ink Pots zelf zijn een leuk fenomeen. Het zijn kleine felblauwe poeltjes in een groot veld, oftewel inktpotjes. Er staan overal bankjes, dus je kunt er op je gemakje genieten van het uitzicht en het geluid van een kabbelende rivier op de achtergrond.

Plain of six glaciers

De wandeling naar de Plain of six glaciers, stond hoog op ons verlanglijstje. De wandeling leidt van Lake Louise via twee theehuizen naar een open vlakte tussen de ruige bergtoppen. Een flinke tippel, maar met prachtige uitzichten. Helaas voor ons was de trail in juni nog niet geopend. Het pad verkeerde in slechte staat door smeltende sneeuw en op sommige stukken was er lawinegevaar.

Er zit dus niets anders op dan nog een keer terug te keren naar Banff om deze hike alsnog van ons lijstje af te kunnen strepen.

Tip: Bezoek één van de visitor centres voor praktisch advies

Wij vonden het best lastig om te kiezen uit alle mogelijke hikes. Gelukkig hebben ze zowel in Jasper als in Banff een visitor centre, waar ze je uitstekend advies kunnen geven. Het is sowieso handig om voordat je gaat hiken hier even langs te gaan, omdat ze je ook kunnen vertellen welke trails zijn afgesloten. Tijdens onze camperreis door West-Canada was het ‘calving season’ waardoor bepaalde gebieden en trails niet voor publiek toegankelijk waren. Ook sluiten ze paden af in verband met beren of vanwege de weersomstandigheden. Zo waren tijdens ons trip in juni nog veel paden afgesloten in verband met sneeuw en lawinegevaar.

Wat vond jij de mooiste, leukste, meest uitdagende hikes in Jasper en Banff National Parks? Of in andere delen van Canada? Ik ben heel benieuwd! Deel ze in een reactie onder dit blog.

Like it? Pin it!

5 Uitdagende hikes in Jasper en Banff National Parks

Laat een reactie achter