Banff National Park vormt samen met Jasper National Park een heel groot aaneengesloten natuurgebied in West-Canada. Banff National Park staat bekend om zijn schitterende meren, ruige bergen en ongerepte bossen.

Een bezoekje aan Banff mochten we dan ook zeker niet overslaan tijdens onze camperreis door West-Canada.

Er is zoveel te zien en te doen in dit prachtige nationale park dat je er gerust een aantal dagen voor uit kunt trekken. Ik zette 12 activiteiten voor je op een rij, die je zeker niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Banff National Park.

1.     Ontdek de intens blauwe kleur van Peyto Lake

Misschien heb je wel eens een foto gezien van een prachtig, bijna onnatuurlijk, blauw bergmeer? Ik kan je vertellen dat is geen Photoshop. Dat meer heet Peyto Lake en ligt in Banff National Park, Canada.

De ongewoon intense kleur blauw komt van hele kleine deeltjes die door het smeltwater vanaf de gletsjer worden meegevoerd. Deze deeltjes blijven lang aan het oppervlakte van het water hangen, en door de weerkaatsing van het zonlicht ontstaat deze diepe blauwe of groene kleur (afhankelijk van het seizoen).

Vanaf de parkeerplaats langs Highway 93 (Icefields Parkway) loop je in zo’n 10 minuten naar het uitkijkpunt en kun je de kleur met je eigen ogen bewonderen.

Peyto Lake | Banff National Park | Icefields Parkway

2.     Rij over de indrukwekkende Icefields Parkway

Ons avontuur over de Icefields Parkway begon in Jasper National Park en eindigde in Banff.

De Icefields Parkway staat bekend als één van de mooiste snelwegen ter wereld. De indrukwekkende snelweg is 232 kilometer lang en verbindt Jasper met Banff. 

De weg loopt dwars door de Rocky Mountains en je ziet links en rechts van je bergtoppen van boven de 3.000 meter.

De weg zelf ligt grotendeels boven de 1.600 meter, de hoogste bergpas die je over gaat zelfs op 2.000 meter. Onderweg zijn er veel mooie stopplekken, waaronder Peyto Lake. Maar onderweg kom je langs nog veel meer mooie meren.

Wil je meer lezen over de Icefields Parkway? Lees dan ook mijn blog over Jasper National Park.

Route camperreis West-Canada

3.     Hike naar de top van Sulphur Mountain

De meeste uitdagende hike die we maakten tijdens onze camperreis door West-Canada was de wandeling naar de top van Sulphur Mountain.

Waar velen er voor kiezen om met de kabelbaan omhoog te gaan, kozen wij ervoor om naar de top te lopen. Deze wandeling is zo’n 6 km lang, waarbij je 744 m omhoog gaat. Het pad slingert over de bergwand, en leidt je dwars door het bos. Onderweg heb je prachtig uitzicht op Banff.

Om echt bij de top te komen, moet je voorbij de gondel nog een stuk doorlopen over een mooi aangelegd pad. Vanaf hier heb je de mooiste uitzichten. Ook kwamen we hier veel marmotten en berggeiten tegen.

We hadden nog energie over dus we zijn ook te voet weer afgedaald naar de parkeerplaats.

4.     Ontspan in de Banff Upper Hot Springs

De perfecte plek om te ontspannen na je hike naar de top van Sulphur Mountain? Dat zijn de Banff Upper Hot Springs. Deze natuurlijk verwarmde baden bevinden zich aan het einde van het wandelpad. Neem dus ook zeker je zwemkleding en een handdoek mee als je deze hike gaat doen.

Vanuit de hot springs kijk je uit over de bergtoppen die Banff omringen. Een duik in de Banff Upper Hot Springs is daarom de ultieme beloning na je inspanning.

Banff Upper Hot Springs

5.     Neem het prachtige uitzicht bij Moraine Lake in je op

In Banff National Park vind je vele prachtige meren. Ze kenmerken zich allemaal door hun prachtige tinten blauw en groen. Moraine Lake ligt op zo’n 15 kilometer van Lake Louise, verscholen tussen de bergen en alleen bereikbaar tussen half mei en half oktober.

Het spiegelgladde meer nodigt uit om een boottochtje te maken. Maar omdat het al wat later op de avond is, lopen wij een stuk langs het meer en genieten vooral van het prachtige uitzicht.

Tip! Wij gingen op een rustige vrijdagavond, en vonden vrij gemakkelijk een plekje op de parkeerplaats. In het hoogseizoen, is het hier echter heel erg druk dus ga op tijd.

6.     Maak een roadtrip over de Bow Valley Parkway

De Bow Valley Parkway (Highway 1A) is een alternatief voor de Highway 1 en loopt van Banff naar Lake Louise. Doordat deze weg een stuk rustiger is dan de Highway 1 heb je hier meer kans om wild te spotten. De weg slingert langs de bergwanden en door de bossen.

Langs de Bow Valley Parkway vind je meerdere interessante stopplekken, zoals de Johnston Canyon.

7.     Hike door de Johnston Canyon naar de Ink Pots

De Johnston Canyon is ook een ideale plek voor een mooie uitdagende hike. Niet zo pittig als Sulphur Mountain, maar ook hier is het uitzicht op het keerpunt een fijne beloning.

Je kunt er voor kiezen om alleen door de canyon te lopen, langs een aantal spectaculaire watervallen. Of je kunt daarna kun je weg vervolgen naar de Ink Pots.

In totaal is het 6 km heen en 6 km terug naar de Ink Pots, waarbij je twee keer een bergrug over gaat. De Ink Pots zelf zijn een leuk fenomeen. Het zijn kleine felblauwe poeltjes in een groot veld, oftewel inktpotjes. Er staan overal bankjes, dus je kunt er op je gemakje genieten van het uitzicht en het geluid van een kabbelende rivier op de achtergrond.

Ontdek nog meer mooie hikes in mijn blog: 5 uitdagende hikes in Banff en Jasper National Park.

8.     Ga kanoën op de Vermillion Lakes

De Vermillion Lakes nabij Banff zijn perfect voor een leuke kanotocht op een warme dag.

Je kunt kano’s huren bij Banff Canoe Club aan de Bow River. Dit is tevens het startpunt van je trip. Je vaart eerst een stuk tussen de rietkragen. Vervolgens kom je op het eerste van de Vermillion Lakes.

Er schijnt ergens een doorgang te zitten naar het tweede en derde meer, maar na twee keer het hele meer rond te zijn gevaren, kunnen wij geen doorgang vinden door het dichtbegroeide riet. Dus zijn we lekker in de zon blijven dobberen op het eerste meer.

Kanoën op Vermillion Lakes | Banff National Park

9.     Geniet van een lekker romig ijsje bij Cows

Net als in Whistler genoten we ook in Banff van een heerlijk romig ijsje van Cows. Cows is de place to go voor ijsliefhebbers. Ze hebben smaken met de meest fantastische namen, zoals Gooey Mooey en Wowie Cowie. De ijsjes zijn heerlijk romig en een ware traktatie.

Het is hier kennelijk gewoon om de smaken te proeven voordat je ze in een bakje krijgt. Dus vind je het moeilijk om een keuze te maken, probeer er gerust een paar uit.

10. Bezoek Lake Louise, zodat je kunt zeggen dat je er geweest bent

Wat moet ik zeggen over Lake Louise. Het is natuurlijk het beroemdste en meest toeristische meer van West-Canada, maar of dit ook het meest prachtige meer is in de omgeving? Ik vind van niet.

Misschien komt het ook doordat het tijdens ons bezoek aan Lake Louise pijpenstelen regende. De bergen rondom het meer, waren volledig bedekt door de wolken. Dit maakt het uitzicht natuurlijk ook minder spectaculair dan bij Peyto Lake en Moraine Lake die we eerder bezochten bij mooi weer.

Begin juni waren sowieso nog niet alle wandelroutes in het gebied geopend in verband met lawinegevaar. Behalve mensen kijken, viel er voor ons dus ook niet zo veel te doen.

Maar ondanks de regen en het gebrek aan activiteiten, wil ik je wel adviseren om Lake Louise te bezoeken. Zelfs bij regen heeft het meer iets magisch, iets mysterieus. Ga het dus zeker zelf ervaren.

Lake Louise | Banff National Park

11. Maak een evening wildlife safari (met Discover Banff Tours)

Iedereen die het leuk vindt om wat meer te leren over de natuur en de dieren in Banff National Park, kan ik de evening wildlife safari van Discover Banff Tours van harte aanraden.

Met een gids en een busje ga je op pad in de omgeving van Banff op zoek naar beren, herten, moeflons, en andere dieren die in het gebied leven. De gids vertelt onderweg van alles over de omgeving en de dieren, wat het tot een hele leerzame ervaring maakt.

Wij spotten deze avond een aantal verschillende soorten herten en meerdere groepen moeflons. Het is leuk om ook wat meer te horen over deze dieren.

12. Geniet van lange kampeeravonden bij het kampvuur

Niets is fijner na een lange outdoordag dan ’s avonds bij je eigen gestookte kampvuur te kruipen. Wij verbleven op Tunnel Mountain Village 1, de meest natuurlijke van de drie Tunnel Mountain campings. Met het hout dat gratis verkrijgbaar is, zodra je een permit hebt, hebben we heerlijke avonden bij het kampvuur doorgebracht. Ook de eekhoorns en marmotten vonden de warmte van het kampvuur fijn en kwamen ons regelmatig gezelschap houden.

Wil je meer weten over camping in Canada? Lees dan de blog: Wat je moet weten over campings in Canada.

Camperreis door West-Canada: de voorbereiding

Banff National Park bezoeken?

Banff National Park kent meerdere goede plekken die als uitvalsbasis voor je bezoek kunnen dienen. Het dorpje Banff is een charmant bergdorp met veel faciliteiten en een plek waar iedereen zich wel kan vermaken. Banff kent meerdere grote campings voor camperreizigers en het barst er van de leuke B&B’s en hotels.

Even ten noorden ligt Lake Louise. Perfect voor een uitstapje naar het nabijgelegen meer en het andere populaire meer Moraine Lake. Lake Louise is klein en kent weinig faciliteiten. Het is perfect voor hikers en outdoorliefhebbers. Ook bij Lake Louise is er een mooie camping (zorg dat je op tijd bent, deze raakt snel gevuld). Verder vind je hier een handjevol hotels en natuurlijk het prachtige Fairmont Chateau hotel.

Ook kun je Canmore als uitvalsbasis kiezen. Vanwege de ligging is het een populaire plek voor iedereen die vanuit Calgary komt. Vanuit hier kun je het zuidelijke deel van Banff National Park bezoeken.

Wij verbleven 3 nachten in Banff en 1 nacht in Lake Louise. Na 4 dagen met prachtig weer, begon het op onze dag in Lake Louise onophoudelijk te stortregenen, waarop wij besloten verder te rijden. Anders waren we hier graag nog een dag langer gebleven, om een mooie hike te maken in de bergen bij Lake Louise.

Welke activiteiten in Banff National Park raad jij aan? En wat is jouw favoriete plek in Banff National Park?

Like it? Pin it!

Pin it! 12 activiteiten in Banff National Park

Laat een reactie achter

Pin It