Banff National Park staat bekend om zijn schitterende meren, ruige bergen en ongerepte bossen. Het is de plek in het westen van Canada voor een avontuurlijke wandeling. De natuur is er echt overweldigend mooi! Zo mooi zelfs dat ik graag nog een keer terugkeer om meer tijd in dit fantastische nationale park door te brengen. Maar eerst deel ik 12 activiteiten en bezienswaardigheden die jij niet mag overslaan tijdens een eerste bezoek aan Banff National Park. 

Dit blogartikel is voor het eerst gepubliceerd op 3 mei 2019 en geüpdatet op 2 januari 2021. 

Hoeveel dagen moet je uittrekken voor Banff National Park?

Banff National Park vormt samen met Jasper National Park het hart van de Canadese Rockies. Beide parken samen vormen één groot aaneengesloten natuurpark waar je herten, beren en moeflons kunt spotten. Maar je komt hier ook de meest schitterende meren tegen en kunt fantastische wandelingen maken. 

Tijdens onze camperreis door West-Canada verbleven wij 5 dagen in Banff National Park. Waarvan 3 nachten op een camping in Banff en één nacht op de camping in Lake Louise. Dit is ruim voldoende tijd om de hoogtepunten van Banff National Park te zien en een aantal mooie wandelingen te maken. Ik was graag nog één dagje langer in Lake Louise gebleven, maar door het slechte weer die laatste dag, besloten we door te reizen. 

Trek ook minimaal één dag uit voor de Icefields Parkway, ook wel bekend als één van de mooiste routes ter wereld. De Icefields Parkway en verbindt Banff National Park met Jasper National Park. Het uitzicht op deze route is voortdurend fenomenaal en onderweg wordt je getrakteerd op meerdere watervallen, een indrukwekkende gletsjer en helderblauwe meren.

Banff National Park: 12 activiteiten die je niet mag overslaan

Als natuurliefhebber mag je Banff National Park niet overslaan. Het nationale park heeft alles wat je van Canada mag verwachten. Hoge bergen, blauwe meren en wildlife. De omgeving nodigt uit om allerlei activiteiten te ondernemen. Deze activiteiten mag je absoluut niet overslaan tijdens een bezoek aan Banff National Park:

1.     Ontdek de intens blauwe kleur van Peyto Lake

Misschien heb je wel eens een foto gezien van een prachtig, bijna onnatuurlijk, blauw bergmeer? Ik kan je vertellen die kleur blauw dat is geen Photoshop. Dat meer heet Peyto Lake en ligt in Banff National Park, Canada. Door de intense kleur blauw is het het meest bizarre meer dat ik ooit gezien heb. Het is eigenlijk buitenaards mooi! 

De ongewoon intense kleur blauw komt van hele kleine deeltjes die door het smeltwater vanaf de gletsjer worden meegevoerd. Deze deeltjes blijven lang aan het oppervlakte van het water hangen, en door de weerkaatsing van het zonlicht ontstaat deze diepe blauwe of groene kleur (afhankelijk van het seizoen). 

Vanaf de parkeerplaats langs Highway 93 (Icefields Parkway) loop je in zo’n 10 minuten naar het uitkijkpunt en kun je de kleur met je eigen ogen zien. 

Peyto Lake | Banff National Park | Icefields Parkway

2.     Rij over de indrukwekkende Icefields Parkway

Ons avontuur over de Icefields Parkway begon in Jasper National Park en eindigde in Banff. 

De Icefields Parkway staat bekend als één van de mooiste snelwegen ter wereld. De indrukwekkende snelweg is 232 kilometer lang en verbindt Jasper met Banff.  Ik kan deze status alleen maar beamen.  Na een dagje Icefields Parkway heb je zoveel mooie natuur gezien, dat je daarna eerst een dag nodig hebt om bij te komen van al dat natuurgeweld! 

De weg loopt dwars door de Rocky Mountains en je ziet links en rechts van je bergtoppen van boven de 3.000 meter. De weg zelf ligt grotendeels boven de 1.600 meter, de hoogste bergpas die je over gaat zelfs op 2.000 meter. Onderweg zijn er veel mooie stopplekken, waaronder Peyto Lake. Maar onderweg kom je langs nog veel meer mooie meren. 

Route camperreis West-Canada

3.     Hike naar de top van Sulphur Mountain

De meeste uitdagende hike die we maakten tijdens onze camperreis door West-Canada was de wandeling naar de top van Sulphur Mountain. Waar velen er voor kiezen om met de kabelbaan omhoog te gaan, kozen wij ervoor om naar de top te lopen. Het is een wandeling van zo’n 6 km lang, waarbij je 744 m omhoog gaat. 

Het pad slingert over de bergwand, en leidt je dwars door het bos. Onderweg heb je mooi uitzicht op Banff. 

Om echt bij de top te komen, moet je voorbij de gondel nog een stuk doorlopen over een mooi aangelegd pad. Vanaf hier heb je de mooiste uitzichten. Ook kwamen we hier veel marmotten en berggeiten tegen.

We hadden nog energie over dus we zijn ook te voet weer afgedaald naar de parkeerplaats. Het was mijn eerste serieuze bergwandeling met meer dan 500 hoogtemeters. Dus ik stond supertrots op de top van het uitzicht te genieten. 

4.     Ontspan in de Banff Upper Hot Springs

De perfecte plek om te ontspannen na je hike naar de top van Sulphur Mountain? Dat zijn de Banff Upper Hot Springs. Deze natuurlijk verwarmde baden bevinden zich aan het einde van het wandelpad. Neem dus ook zeker je zwemkleding en een handdoek mee als je deze hike gaat doen. 

Vanuit de hot springs kijk je uit over de bergtoppen die Banff omringen. Een duik in de Banff Upper Hot Springs is daarom de ultieme beloning na de beklimming van Sulphur Mountain. Ik heb hier heerlijk liggen dobberen na de klim en ook mijn spieren waren mij de volgende dag dankbaar voor dit uitje.  

Banff Upper Hot Springs

5.     Neem het prachtige uitzicht bij Moraine Lake in je op

In Banff National Park vind je vele prachtige meren. Ze kenmerken zich allemaal door hun prachtige tinten blauw en groen. Moraine Lake ligt op zo’n 15 kilometer van Lake Louise, verscholen tussen de bergen en alleen bereikbaar tussen half mei en half oktober. 

Het spiegelgladde meer nodigt uit om een boottochtje te maken. We lopen een stuk langs het meer en genieten vooral van het prachtige uitzicht. Van alle meren in Canada vond ik dit de mooiste. 

Tip! Wij gingen op een rustige vrijdagavond, en vonden vrij gemakkelijk een plekje op de parkeerplaats. In het hoogseizoen, is het hier echter heel erg druk dus ga op tijd.

6.     Maak een roadtrip over de Bow Valley Parkway

De Bow Valley Parkway (Highway 1A) is een alternatief voor de Highway 1 en loopt van Banff naar Lake Louise. Doordat deze weg een stuk rustiger is dan de Highway 1 heb je hier meer kans om wild te spotten. De weg slingert langs de bergwanden en door de bossen. 

Langs de Bow Valley Parkway vind je meerdere interessante stopplekken, zoals de Johnston Canyon. 

Wij reden de Bow Valley Parkway toen we vanuit Banff naar Lake Louise vertrokken, maar spotten hier helaas geen wild. Wel vond ik het een mooi alternatief voor de bredere Highway 1, je hebt het idee dat je hier meer door de natuur rijdt.

7.     Hike door de Johnston Canyon naar de Ink Pots

De Johnston Canyon is ook een ideale plek voor een mooie uitdagende hike. Niet zo pittig als Sulphur Mountain, maar ook hier is het uitzicht op het keerpunt een fijne beloning. Je kunt er voor kiezen om alleen door de canyon te lopen, langs een aantal spectaculaire watervallen. Of je kunt daarna kun je weg vervolgen naar de Ink Pots. 

In totaal is het 6 km heen en 6 km terug naar de Ink Pots, waarbij je twee keer een bergrug over gaat. De Ink Pots zelf zijn een leuk fenomeen. Het zijn kleine felblauwe poeltjes in een groot veld, oftewel inktpotjes. Er staan overal bankjes, dus je kunt er op je gemakje genieten van het uitzicht en het geluid van een kabbelende rivier op de achtergrond.

Ik vond het zeker de moeite waard om naar de Ink Pots te lopen. In de Johnston Canyon is het behoorlijk druk, maar als je die eenmaal achterlaat, kom je nog maar weinig mensen tegen. En de Ink pots waren het meest idyllische picknickplekje van onze reis.

Ontdek nog meer mooie hikes in mijn blog: 5 uitdagende hikes in Banff en Jasper National Park.

8.     Ga kanoën op de Vermillion Lakes

De Vermillion Lakes nabij Banff zijn perfect voor een leuke kanotocht op een warme dag. 

Je kunt kano’s huren bij Banff Canoe Club aan de Bow River. Dit is tevens het startpunt van je trip. Je vaart eerst een stuk tussen de rietkragen. Vervolgens kom je op het eerste van de Vermillion Lakes. 

Er schijnt ergens een doorgang te zitten naar het tweede en derde meer, maar na twee keer het hele meer rond te zijn gevaren, kunnen wij geen doorgang vinden door het dichtbegroeide riet. Dus zijn we lekker in de zon blijven dobberen op het eerste meer. 

Een kanotrip op de Vermillion Lakes is een leuke afwisseling met het hiken. Zeker op een warme dag is het een fijne manier om verkoeling te zoeken. 

Kanoën op Vermillion Lakes | Banff National Park

9.     Geniet van een lekker romig ijsje bij Cows

Net als in Whistler genoten we ook in Banff van een heerlijk romig ijsje van Cows. Cows is de place to go voor ijsliefhebbers. Ze hebben smaken met de meest fantastische namen, zoals Gooey Mooey en Wowie Cowie. De ijsjes zijn heerlijk romig en een ware traktatie. 

Het is hier kennelijk normaal om de smaken te proeven voordat je ze in een bakje krijgt. Dus vind je het moeilijk om een keuze te maken, probeer er gerust een paar uit. Ik heb gewoon meerdere keren een ijsje gehaald van Cows om zoveel mogelijk smaken te kunnen proberen. 

10. Bezoek Lake Louise, zodat je kunt zeggen dat je er geweest bent

Wat moet ik zeggen over Lake Louise. Het is natuurlijk het beroemdste en meest toeristische meer van West-Canada, maar of dit ook het meest prachtige meer is in de omgeving? Ik vind van niet. 

Misschien komt het ook doordat het tijdens ons bezoek aan Lake Louise pijpenstelen regende. De bergen rondom het meer, waren volledig bedekt door de wolken. En daar kom je toch voor, dat wereldberoemde uitzicht.

Wat ook niet meehielp was dat begin juni nog niet alle wandelroutes in het gebied geopend waren in verband met lawinegevaar. Behalve mensen kijken, viel er voor ons dus ook niet zo veel te doen. 

Maar ondanks de regen en het gebrek aan activiteiten, wil ik je wel adviseren om Lake Louise te bezoeken. Zelfs bij regen heeft het meer iets magisch, iets mysterieus. Ga het dus zeker zelf ervaren. 

Lake Louise | Banff National Park

11. Maak een evening wildlife safari (met Discover Banff Tours)

Iedereen die het leuk vindt om wat meer te leren over de natuur en de dieren in Banff National Park, kan ik de evening wildlife safari van Discover Banff Tours van harte aanraden. 

Met een gids en een busje ga je op pad in de omgeving van Banff op zoek naar beren, herten, moeflons, en andere dieren die in het gebied leven. De gids vertelt onderweg van alles over de omgeving en de dieren, wat het tot een hele leerzame ervaring maakt. 

Wij spotten deze avond een aantal verschillende soorten herten en meerdere groepen moeflons. Het is leuk om ook wat meer te horen over hoe deze dieren overleven in dit gebied. 

12. Geniet van lange kampvuuravonden op de camping

Niets is fijner na een lange outdoordag dan ’s avonds bij je eigen gestookte kampvuur te kruipen. Wij verbleven op Tunnel Mountain Village 1, de meest natuurlijke van de drie Tunnel Mountain campings. Met het hout dat gratis verkrijgbaar is, zodra je een permit hebt, hebben we heerlijke avonden bij het kampvuur doorgebracht. Ook de eekhoorns en marmotten vonden de warmte van het kampvuur fijn en kwamen ons regelmatig gezelschap houden. 

Camperreis door West-Canada: de voorbereiding

Banff National Park bezoeken?

Banff National Park kent meerdere goede plekken die als uitvalsbasis voor je bezoek kunnen dienen. Het dorpje Banff is een charmant bergdorp met veel faciliteiten en een plek waar iedereen zich wel kan vermaken. Banff kent meerdere grote campings voor camperreizigers en het barst er van de leuke B&B’s en hotels. 

Campings in Banff

Banff is zeer geliefd bij kampeerders. Ook de Canadezen (vooral uit de omgeving van Calgary) trekken graag in het weekend naar de omgeving van Banff voor een kort kampeeravontuur. Zeker in de weekenden en op feestdagen is het dus druk op de campings. Gelukkig zijn er meerdere hele grote campings, maar in het hoogseizoen kan het best lastig zijn om een plekje te vinden. Zorg dus dat je reserveert als je zeker wilt zijn van een plekje. 

Net buiten Banff vind je twee grote kampeerterreinen; Tunnel Mountain 1 & 2. Alhoewel Tunnel Mountain 2 dichter bij Banff ligt, zou ik voor Tunnel Mountain 1 kiezen. Deze camping oogt veel natuurlijker en de plekken zijn ruimer. Net zoals alle andere campings in Banff National Park, betreft het hier Parks Canada campings. 

Een aanrader is Two Jack Lakeside campground. Een kleine camping aan het gelijknamige meer. Iets verder van Banff, maar de omgeving is er supermooi. Het is ook een geliefde camping, dus heel snel vol, kan ik je uit eigen ervaring vertellen. 

Campings in Lake Louise

Even ten noorden van Banff  ligt Lake Louise. Perfect voor een uitstapje naar het nabijgelegen meer en het andere populaire meer Moraine Lake. Lake Louise is klein en kent weinig faciliteiten. Het is perfect voor hikers en outdoorliefhebbers. Ook bij Lake Louise is er een mooie camping. Omdat dit de enige camping dichtbij Lake Louise is, zit deze camping ook snel vol, reserveren is dus een must. Of zorg dat je net als wij voor de middag arriveert. Verder vind je in Lake Louise een handjevol hotels en natuurlijk het prachtige Fairmont Chateau hotel. 

Wil je weten hoe de Parks Canada campings in Banff en Jasper National Parks mij zijn bevallen? Lees dan ook: Wat je moet weten over campings in Canada.

Parks Canada Discovery Pass

Op de website van Parks Canada kun je alle campings, hun prijzen en hun openingstijden vinden. Om op een Parks Canada camping te kunnen overnachten moet je in het bezit zijn van een Parks Canada Discovery Pass. In 2021 kost zo’n kaart net geen 45 Euro voor volwassenen. Kinderen tot en met 17 jaar mogen gratis mee. En je kunt er tijdens je verblijf in Canada ieder nationaal park mee bezoeken. Als je minimaal een week door Banff en Jasper reist, is deze pas voordeliger dan het betalen van de reguliere entree. 

Welke activiteiten in Banff National Park raad jij aan? En wat is jouw favoriete plek in Banff National Park?

Nog meer handige informatie voor een camperreis West Canada

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over hoe het is om met een camper door Canada te reizen? Lees dan ook mijn andere blogs over een camperreis door West Canada:

Laat een reactie achter