Het is ’s ochtends vroeg. Ik ben wakker geworden door het ruisen van de zee. Mijn vriend ligt nog in bed. Ik besluit alvast een ontbijtje klaar te maken. Het is nog stil op de camping. De picknicktafel op onze kampeerplek staat een paar meter van de zee. Die avond bevinden we ons midden in het bos. Het lijkt alsof er geen andere kampeerders zijn. We besluiten de firepit op onze kampeerplek uit te proberen. Nieuwsgierige eekhoorntjes komen een kijkje nemen. We proosten op onze eerste volledige camperdag op Vancouver Island. Gaat de hele reis zo perfect worden? 

Canada heeft de beste campings ter wereld! Tijdens onze roadtrip met de camper door West-Canada verbleven we op de prachtigste campings. We zaten aan het kampvuur op onze camperplek, ontbeten met uitzicht op de Pacific en kregen regelmatig bezoek van nieuwsgierige eekhoorntjes tijdens het avondeten. 

Natuurlijk zijn niet alle campings in Canada allemaal even perfect, maar met deze simpele tips ga jij ook zeker weten de mooiste en goedkoopste campings in Canada vinden om met je camper te overnachten. 

Dit blogartikel is voor het eerst gepubliceerd op 11 oktober 2018 en geüpdatet op 24 januari 2021. 

In deze blog: 

Wat maakt campings in Canada zo bijzonder?
Particuliere campings versus de campings in Provinciale en Nationale Parken
BC Provincial Parks campings
National park campings
Particuliere campings
Op deze campings in Canada verbleven wij
Op de bonnefooi?
Handige camping guides

Wat maakt campings in Canada zo bijzonder? 

De mooiste campings in West-Canada waren de meest eenvoudige campings. Geen zwembaden, maar blauwe meertjes. Geen luxe restaurants, maar barbecueën boven de firepit. 

Wat de Canadese campings zo uniek maakt ten opzichte van de Europese campings is de rust en de ruimte. De ruime plekken midden in de natuur bieden de nodige privacy en zijn allemaal voorzien van picknickbank en kampvuurplek. 

De wat luxere campings bieden minder natuur en privacy, maar zijn wel voorzien van campingplekken met wateraansluiting, elektriciteit en riolering. Het is maar net waar je voor kiest. 

Campings in Canada: hoe vind jij de mooiste plekken om met jouw camper te overnachten?

Particuliere campings versus de campings in Provinciale en Nationale Parken

In Canada mag je op bepaalde plekken wildkamperen, midden in de natuur. Echter er zijn zoveel prachtige campings in British Columbia en Alberta, dat we er niet eens over nagedacht hebben om wild te kamperen. Er zijn verschillende soorten campings, van zeer eenvoudig tot luxe en van middenin de natuur tot dichtbij een dorp. Het is maar net waar je naar op zoek bent. 

In West-Canada (British Columbia en Alberta) kwamen we drie soorten campings tegen:

  1. BC Provincial Parks Campings
  2. National Park Campings
  3. Particuliere Campings

BC Provincial Parks campings

Een echte aanrader zijn de campgrounds van BC Parks. Veel provinciale parken in British Columbia zijn uitgerust met één of meerdere campings. Hier waan je je een wildkampeerder. Je staat midden in het bos, hebt een plek van minstens 100m2 en de minimale voorzieningen zijn netjes. 

Het niveau van de voorzieningen varieert per camping. De ene camping heeft luxe toiletgebouwen, met warme douches. Op andere plekken heb je alleen houten buiten wc’s. Maar als het goed is, is je camper van alle gemakken voorzien, dus kun je je prima redden. Ook zonder elektriciteit. 

Vraag je je af hoe dat in zijn werk gaat? Dan raad ik je aan om ook de blog ‘Op pad met de camper: een dag uit onze camperreis West-Canada’ te lezen. 

De campgrounds van BC Parks sprongen er voor ons echt uit. Je bent midden in de natuur. Herten, marmotten, eekhoorns lopen nieuwsgierig rond op de campings. Op Ellison Provincial Park zagen we zelfs een adelaar en een uil. Je hebt misschien niet altijd de luxe die je op particuliere campings wel hebt, maar je kunt wel ongestoord genieten van al het moois wat Canada te bieden heeft. Onze favoriete camping vind je in Green Lake Provincial Park. Een hele idyllische camping middenin de Canadese wildernis.

Een plekje op een BC Parks camping kost je afhankelijk van de voorzieningen tussen de 20 en 40 CAD. Dat is omgerekend tussen de 14 en 28 Euro per nacht. 

BC Parks | Ellison Park | Owl

National park campings

In de nationale parken Jasper en Banff kun je alleen terecht op de campings die beheerd worden door de nationale parken. Deze campings zijn minder ruim opgezet en liggen niet allemaal even mooi, maar met een beetje mazzel kun je ook op de bonnefooi een prachtplek bemachtigen. 

In de nationale parken vind je meerdere campings. Bij populaire plaatsen zoals Jasper, Banff en Lake Louise zijn alleen maar grote campings te vinden met soms wel meer dan 1000 plaatsen. Laat je hierdoor niet afschrikken. Je bent nog steeds midden in de natuur (m.u.v. Tunnel Mountain Village II en Tunnel Mountain Trailer Court bij Banff). Op Whistlers campground bij Jasper liepen de herten dagelijks rond onze camper en Lake Louise Campground is voorzien van een geavanceerd hek dat de beren buiten het terrein moet houden. 

Een nachtje op een camping in Jasper of Banff kost je gemiddeld 30 CAD dat is inclusief de fire permit voor het aansteken van een kampvuurtje (hout inbegrepen). Omgerekend komt dat neer op zo’n 20 Euro. 

Langs de Icefields Parkway bevinden zich meerdere kleine campings. Deze campings hebben nauwelijks voorzieningen, maar liggen wel op hele mooie plekken. Om hier te overnachten moet je er vroeg bij zijn, want de plekken worden vergeven op basis van beschikbaarheid (first come, first-served) en zijn niet vooraf te reserveren. Check ook van tevoren of de camping wel geopend is in het seizoen dat jij er wilt kamperen. 

Banff National Park | Tunnel Mountain 1 campground | Marmot

Particuliere campings

Tijdens onze roadtrip verbleven we ook op een aantal particuliere campings. De kwaliteit verschilt enorm. Soms sta je hutjemutje boven op elkaar, en soms waan je je een indianenprinses aan de rivier (Canoe River, Valemount). 

Particuliere campings zijn vooral praktische stops. Moet je de accu van je woongedeelte opladen? Wil je een wasje draaien? Of dichtbij een dorp zitten? Dan zijn de particuliere campgrounds ideaal. De eigenaren zijn vriendelijk en behulpzaam en geven goede tips. Er is een leuke mix van Canadezen die al jaren op de camping komen en roadtrippende buitenlanders. 

Houdt er wel rekening mee dat een nachtje op de particuliere camping meer kost dan een nachtje in de Provinciale of Nationale Parken. Gemiddeld ben je 50 CAD (35 Euro) per nacht kwijt. Maar er zijn ook uitschieters naar boven en beneden. 

Wil je weten wat wij in totaal uitgaven aan campings in Canada? Lees dan ook: Wat kost een camperreis door West Canada? Hierin vind je alle kosten op een rijtje, van campingovernachtingen tot boodschappen.

Campfire | Canadian BBQ

Op deze campings in Canada verbleven wij

Ben je nieuwsgierig op welke campings in Canada wij hebben overnacht? Hieronder staan er veertien van de vijftien op een rijtje. De camping op Vancouver Island waar wij de eerste nacht verbleven, bestaat helaas niet meer. 

1. Goldstream Provincial Park

Deze camping op Vancouver Island was onze eerste kennismaking met de campgrounds van BC Parks. Eentje waarvan wij meteen zeiden, dat moeten we vaker doen. We kregen hier een plek toegewezen tussen de hoge bomen van het regenwoud en compleet afgezonderd van de andere kampeerders. Wat een genot! 

Voor meer informatie: https://bcparks.ca/explore/parkpgs/goldstream/ 

2. Brannen Lake RV Park

We kwamen vrij laat aan op deze gezellige familiecamping vlakbij Nanaimo. Veel van de omgeving hebben we niet gezien, maar de camping zelf is netjes en gemoedelijk. Er komen hier veel weekendkampeerders met hun uitschuifbare trailers en RV’s vanuit Vancouver om een paar nachten in de wildernis door te brengen. 

Voor meer informatie: https://brannenlake.com/

3. Bella Pacifica Campground

Deze camping pal aan de Grote Oceaan was niet onze eerste keuze om Pacific Rim National Park en Tofino te ontdekken, maar we hadden niet gereserveerd en er zijn weinig campings in dit gebied. Dus we waren blij dat we op deze camping terecht konden. De ligging is perfect, direct aan MacKenzie Beach, verder is het geen bijzondere camping. 

Voor meer informatie: https://www.bellapacifica.com/ 

4. Alice Lake Provincial Park

Wederom een mooie BC Parks camping. De plekken zijn wat minder afgezonderd dan op Goldstream, maar de locatie bij het meer is prachtig. Op onze campingplek worden we begroet door een groepje eekhoorns. Het meer is bij iets hogere temperaturen ook een ideaal meer om in te zwemmen. 

Voor meer informatie: https://bcparks.ca/explore/parkpgs/alice_lk/ 

5. Riverside RV Resort

Rondom Whistler zijn er maar weinig campgrounds te vinden en daar maakt Riverside RV park goed gebruik van. Of misbruik, want deze camping is duur. Daarnaast zijn de plekken klein en sta je bovenop elkaar. Je krijgt hier geen waar voor je geld. Wel de ideale locatie om Whistler en de omliggende bergen te verkennen. 

Voor meer informatie: https://www.parkbridge.com/en-ca/rv-cottages/riverside-resort/

6. Green Lake Provincial Park

Vlak voor het donker werd kwamen we aan op deze camping in the middle of nowhere. Maar we hadden meteen in de gaten dat het een bijzonder plekje was. We hadden de camper nog maar net geparkeerd toen we bezoek kregen van een hert. De volgende ochtend genoten we van een ontbijtje aan het spiegelgladde meer. Wil je op deze camping verblijven, moet je zelfredzaam zijn, er zijn geen voorzieningen. 

Voor meer informatie: https://bcparks.ca/explore/parkpgs/green_lk/ 

7. Dutch Lake Resort & RV Park

Een camping met de naam Dutch Lake in Canada trekt natuurlijk de aandacht. Daarnaast bleek deze camping voorzien te zijn van wasmachines en waren wij halverwege onze trip wel toe aan wat schone was. De keuze was dus snel gemaakt. De camping zelf is verder niet bijzonder, maar een duik in het heldere water van het meer is echt een aanrader! 

Voor meer informatie: http://dutchlake.com/ 

8. Canoe River Campground

Op deze camping komt de cultuur van de first nations, de oorspronkelijke bewoners van Canada tot leven. Het is een redelijk grote camping, maar voelt niet zo aan. We vinden een topplek aan de rivier en steken direct ons kampvuur aan. We genieten van een lange zwoele avond met het ruisen van de rivier op de achtergrond. 

Voor meer informatie: http://www.canoerivercampground.com/ 

9. Whistlers Campground

Bij Jasper hadden we niet veel keuze voor een camping. De enige die op dat moment geopend was, was Whistlers campground. De naam van de camping is afgeleid van het geluid dat de marmotten maken. En die zie je er genoeg, net als eekhoorns en chipmunks. Zelfs herten lopen in grote getalen tussen de campers door. Whistlers campground is de afgelopen jaren volledig gerenoveerd en heropend in 2021. 

Voor meer informatie: https://www.pc.gc.ca/en/pn-np/ab/jasper/visit/carte-FII-map/whistlers/ 

10. Tunnel Mountain Village I

Bij Banff liggen een aantal grote campings op een rij. De camping die het verste van het dorp Banff gelegen is, vind ik persoonlijk de mooiste van de drie: Tunnel Mountain Village I. Geen bijzondere camping, maar wel een groene camping en met de mogelijkheid om een kampvuur te maken. Vind je het niet erg om verder van Banff af te zitten en ben je er op tijd bij, ga dan naar Two Jack Lakeside. 

Voor meer informatie: https://www.pc.gc.ca/en/pn-np/ab/banff/activ/camping/ 

11. Lake Louise RV Park

Bij Lake Louise vind je een kleinere camping dan de twee voorgaande Parks Canada camping. Je moet er dan ook op tijd bij zijn om een plekje te kunnen bemachtigen. Het gelijknamige meer ligt op zo’n 6 kilometer van de camping. De voorzieningen op de camping zijn netjes, maar je verblijft hier vooral vanwege de mooie meren in de omgeving. 

Voor meer informatie: https://www.pc.gc.ca/en/pn-np/ab/banff/activ/camping/lltrailer 

12. Blanket Creek Provincial Park

Na al het natuurgeweld in de nationale parken gaan we weer op zoek naar een fijn provinciaal park om te overnachten. Iets van onze route richting Kelowna ligt Blanket Creek Provincial Park met een kleine camping. Helaas regent het pijpenstelen dus kunnen we niet echt genieten van het mooie Arrow Lake Reservoir, maar zelfs in de regen is het er mooi. 

Voor meer informatie: https://bcparks.ca/explore/parkpgs/blanket_crk/ 

13. Ellison Provincial Park

Het kleine Ellison Provincial Park is een geliefd park bij de locals uit Kelowna en Vernon. En niet voor niets. Het is een juweeltje. Vanaf de camping heb je magisch uitzicht over Okanagan Lake en de bossen nodigen uit voor een mooie wandeling. We spotten hier tijdens een avondwandelingetje een uil en een adelaar. 

Voor meer informatie: https://bcparks.ca/explore/parkpgs/ellison/ 

14. EC Manning Provincial Park

Ook populair bij de Canadezen is EC Manning Provincial Park op zo’n twee uur rijden van Vancouver en vlakbij de grens met de Verenigde Staten. Het is een groot natuurpark met meerdere camping. Wij verbleven op Lightning Lake. Ook hier lopen de herten gewoon over de camping. De perfecte plek om je camperreis in Canada af te sluiten. 

Voor meer informatie: https://www.manningpark.com/camping/ 

Lees ook ’Wat is de ideale route voor je camperreis door West-Canada?’ om je te laten inspireren door onze route door West-Canada. 

Op de bonnefooi? 

Het kamperen zit de Canadezen in het bloed. In de weekenden was het dan ook hartstikke druk. Jong en oud trekken in het weekend naar één van de duizenden campings die de provincies Alberta en British Columbia rijk zijn. Sommigen doen dat met een tentje maar de meesten hebben een luxe camper of caravan. 

Wij maakten onze roadtrip in mei/juni net voor het begin van het hoogseizoen. We hadden geen enkele camping vastgelegd en alleen in de weekenden konden we niet altijd bij onze eerste keus terecht. We hebben wel overal een mooi plekje gevonden. 

Wij vonden het op de bonnefooi rondreizen ideaal. Je zit nergens aan vast en kunt op je gemakje alle mooie plekjes ontdekken. Is het slecht weer dan reis je door, is de plek mooier dan gedacht, kun je een extra nachtje blijven. 

Beachcomber RV Park | Campings in Canada

Handige camping guides

Er zijn verschillende manieren om een mooie, luxe, of juist heel natuurlijke camping te vinden. Allereerst is het handig om de magazines te raadplegen die je krijgt bij de camperverhuurder. Maar het meest plezier hadden wij van ‘Rustic campgrounds’ een uitgave van GoCanada. Ook de gids die je kunt krijgen op iedere camping van BC Parks is ideaal. Zo vind je heel gemakkelijk de provinciale parken met camping en zie je in één overzicht de aanwezige voorzieningen. 

Ik denk dat ik in de toekomst iedere camping waar ik kom, zal vergelijken met de campings in Canada. Iemand tips voor campings in Europa die dezelfde ruimte, privacy en comfort bieden? Ik hoor het graag! 

Tot slot

Heb ik je enthousiast weten te maken voor West-Canada? Laat het dan hieronder in de reacties weten. Ook vind ik het leuk om jouw foto’s te zien op sociale media! Vergeet dan vooral niet om mij even te taggen: 

Instagram: @cindyhunen
Facebook: @backpackfever.nl

Je kunt het artikel ook opslaan op Pinterest, dan kun je het later op je gemakje nog een keer nalezen!

Nog meer handige informatie voor een camperreis West Canada

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over hoe het is om met een camper door Canada te reizen? Lees dan ook mijn andere blogs over een camperreis door West Canada:

Laat een reactie achter