Het is ’s ochtends vroeg. Ik ben wakker geworden door het ruisen van de zee. Mijn vriend ligt nog in bed. Ik besluit alvast een ontbijtje klaar te maken. Het is nog stil op de camping. De picknicktafel op onze kampeerplek staat een paar meter van de zee. 

Die avond bevinden we ons midden in het bos. Als we goed kijken zien we de camper van onze buren door de bomen heen. We besluiten de firepit op onze kampeerplek uit te proberen. Nieuwsgierige eekhoorntjes komen een kijkje nemen. We proosten op onze eerste volledige camperdag op Vancouver Island. Gaat de hele reis zo perfect worden?

Canada heeft de beste campings ter wereld! Tijdens onze roadtrip met de camper door West-Canada verbleven we op de prachtigste campings. We zaten aan het kampvuur op onze camperplek, ontbeten met uitzicht op de Pacific en kregen regelmatig bezoek van nieuwsgierige eekhoorntjes tijdens het avondeten.

Natuurlijk zijn niet alle campings in Canada allemaal even perfect, maar tijdens onze roadtrip door Canada kwamen we heel veel mooie, goede en relatief goedkope campings tegen. Met de tips in deze blog ga jij ook zeker de mooiste campings vinden.

Wat maakt Canadese campings zo bijzonder?

De mooiste campings in West-Canada waren de meest eenvoudige campings. Geen zwembaden, maar blauwe meertjes. Geen luxe restaurants, maar barbecueën boven de firepit.

Wat de Canadese campings zo uniek maakt ten opzichte van de Europese campings is de rust en de ruimte. De ruime plekken midden in de natuur bieden de nodige privacy en zijn allemaal voorzien van picknickbank en kampvuurplek.

De wat luxere campings bieden niet altijd zoveel privacy, maar bieden je wel vaak water, elektriciteit en riolering op je campingplek. Het is maar net waar je voor kiest.

Lees ook: Op pad met de camper: een dag uit onze camperreis West-Canada

Particuliere campings versus de Provincial en National Parks

In Canada mag je op bepaalde plekken wildkamperen, midden in de natuur. Echter er zijn zo veel prachtige campings in British Columbia en Alberta, dat we er niet eens over nagedacht hebben om wild te kamperen. Er zijn verschillende soorten campings, het is maar net waar je naar op zoek bent.

BC Provincial Parks campings

Een echte aanrader zijn de campgrounds van BC Parks. Veel provinciale parken in British Columbia zijn uitgerust met één of meerdere campings. Hier waan je je een wildkampeerder. Je staat midden in het bos, hebt een plek van minstens 100m2 en de minimale voorzieningen zijn goed.

Het niveau van de voorzieningen varieert per camping. De ene camping heeft luxe toiletgebouwen, met warme douches. Op andere plekken heb je alleen houten buiten wc’s. Maar als het goed is, is je camper van alle gemakken voorzien, dus kun je je prima redden. Ook zonder elektriciteit.

De campgrounds van BC Parks sprongen er voor ons echt uit. Je bent midden in de natuur. Herten, marmotten, eekhoorns lopen nieuwsgierig rond op de campings. Op Ellison Provincial Park zagen we zelfs een adelaar en een uil. Je hebt misschien niet altijd de luxe die je op particuliere campings wel hebt, maar je kunt wel ongestoord genieten van al het moois wat Canada te bieden heeft.
Een plekje op een BC Parks camping kost je afhankelijk van de voorzieningen tussen de 20 en 40 CAD. Dat is omgerekend tussen de 14 en 28 Euro per nacht.

BC Parks | Goldstream Provincial Park | Campings in Canada

BC Parks | Ellison Park | Owl

BC Parks | Ellison Campground

National park campings

In de nationale parken Jasper en Banff kun je alleen terecht op de campings die beheerd worden door de nationale parken. Deze campings zijn minder ruim opgezet en liggen niet allemaal even mooi, maar met een beetje mazzel kun je ook op de bonnefooi een prachtplek bemachtigen.

In de nationale parken vind je meerdere campings. Bij populaire plaatsen zoals Jasper, Banff en Lake Louise zijn alleen maar grote campings te vinden met soms wel meer dan 1000 plaatsen. Laat je hierdoor niet afschrikken. Je bent nog steeds midden in de natuur (m.u.v. dorpscampings Tunnel Mountain 2&3 bij Banff). Op Whistlers campground bij Jasper liepen de herten dagelijks rond onze camper en Lake Louise Campground is voorzien van een geavanceerd hek dat de beren buiten het terrein moet houden.

Een nachtje op een camping in Jasper of Banff kost je gemiddeld 30 CAD dat is inclusief de fire permit voor het aansteken van een kampvuurtje (hout inbegrepen). Omgerekend komt dat neer op zo’n 20 Euro.

Banff National Park | Tunnel Mountain 1 Campground

Banff National Park | Tunnel Mountain 1 campground | Marmot

Campfire | Canadian BBQ

Particuliere campings

Tijdens onze roadtrip verbleven we ook op een aantal particuliere campings. De kwaliteit verschilt enorm. Soms sta je hutjemutje boven op elkaar (Riverside RV, Whistler), en soms waan je je een indianenprinses aan de rivier (Canoe River, Valemount).

Canoe River Campground

Particuliere campings zijn vooral praktische stops. Moet je de accu van je woongedeelte opladen? Wil je een wasje draaien? Of dichtbij een dorp zitten? Dan zijn de particuliere campgrounds ideaal. De eigenaren zijn vriendelijk en behulpzaam en geven goede tips. Er is een leuke mix van Canadezen die al jaren op de camping komen en roadtrippende buitenlanders.

Houdt er wel rekening mee dat een nachtje op de particuliere camping meer kost dan een nachtje in de Provincial of National Parks. Gemiddeld ben je 50 CAD (35 Euro) per nacht kwijt. Maar er zijn ook uitschieters naar boven en beneden.

Beachcomber RV Park | Campings in Canada

Op de bonnefooi?

Het kamperen zit de Canadezen in het bloed. In de weekenden was het dan ook hartstikke druk. Jong en oud trekt in het weekend naar één van de duizenden campings die de omgeving rijk is. Sommigen doen dat met een tentje maar de meesten hebben een luxe camper of caravan.

Wij maakten onze roadtrip in mei/juni net voor het begin van het hoogseizoen. We hadden geen enkele camping vastgelegd en alleen in de weekenden konden we niet altijd bij onze eerste keus terecht. We hebben wel overal een mooi plekje gevonden.

Lees ook: Wat is de ideale route voor je camperreis door West-Canada?

Wij vonden het op de bonnefooi rondreizen ideaal. Je zit nergens aan vast en kunt op je gemakje alle mooie plekjes ontdekken. Is het slecht weer dan reis je door, is de plek mooier dan gedacht, kun je een extra nachtje blijven.

Handige camping guides

Er zijn verschillende manieren om een mooie, luxe, of juist heel natuurlijke camping te vinden. Allereerst is het handig om de magazines te raadplegen die je krijgt bij de camperverhuurder. Maar het meest plezier hadden wij van ‘Rustic campgrounds’ een uitgave van GoCanada.

Ook de gids die je kunt krijgen op iedere camping van BC Parks is ideaal. Zo vind je heel gemakkelijk de provinciale parken met camping en zie je in één overzicht de aanwezige voorzieningen.

Ik denk dat ik in de toekomst iedere camping waar ik kom, zal vergelijken met de campings in Canada. Iemand tips voor campings in Europa die dezelfde ruimte, privacy en comfort bieden? Ik hoor het graag!

Like it? Pin it!

PIn it! Campings in Canada

Laat een reactie achter

Bewaren