Jasper National Park mag je zeker niet overslaan tijdens een camperreis West-Canada. Het is ook bijna niet te missen, want het is het grootste Nationale Park in de Rocky Mountains.

Jasper Canada is vooral bekend en populair vanwege zijn wildlife. Het is de plek in West-Canada om beren, herten, berggeiten en andere beesten te spotten. Maar er is nog veel meer te beleven in Jasper National Park. Ik zette 13 bijzondere bezienswaardigheden voor je op een rij.

Bezoek de Tourist Office in Jasper
Breng aan het begin van je verblijf in Jasper Canada een bezoek aan de lokale Tourist Office en vraag naar leuke hikes en mountainbikeroutes. Zij kunnen je adviseren over de begaanbaarheid en toegankelijkheid van de paden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

1. Ga mountainbiken langs de Athabasca river

Het dorpje Jasper nodigt je uit om actief te worden. Het barst van de outdoorbureaus, fietsverhuurwinkels, en je ziet veel mensen hiken, mountainbiken, hardlopen of andere activiteiten ondernemen. Wij waren bij de Tourist Office getipt over leuke mountainbikeroutes langs de Athabasca River en rondom Jasper.

Onze route bracht ons van Jasper naar de voet van Old Fort Point en van daar langs Beauvert Lake naar het Fairmont Jasper Park Lodge (waar Prins Harry en Megan hun huwelijksreis doorbrachten). Vanaf hier was het even puzzelen om naar Annette en Edith Lakes te komen, maar ook dat is gelukt. Daar staken we de rivier over om de terugweg naar Jasper in te zetten.

Het is een korte, vrij eenvoudige tocht. Zelfs voor niet ervaren mountainbikers, zoals ik. Toch ben je wel een paar uur onderweg. Je stopt regelmatig voor wat foto’s of maakt een korte wandeling naar een uitzichtpunt over de rivier.

Athabasca river vanaf Old Fort Point Jasper Canada

2. Beklim Old Fort Point in Jasper

Old Fort Point ligt op 1.170 meter hoogte en vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht over Jasper, Athabasca River en de omliggende vallei. De klim is de favoriete route van trail runners uit de omgeving en kan als een pittige work-out worden bestempeld. Het uitzicht maakt echter alles goed!

Tip: Als je top van Old Fort Point heb bereikt, loop dan nog een stukje verder om de bij de beroemde Red Chairs te komen. Je kunt ook de complete ‘loop’ lopen, waarbij je kunt kiezen of je steil wilt klimmen of afdalen.

3. Ontdek de kracht van het water in Maligne Canyon

De wandeling door Maligne Canyon is één van de populairste wandelingen in de omgeving. Laat je niet afschrikken door de overvolle parkeerplaats. De wandeling leidt je via bruggen dwars door de canyon. Je hebt vanaf het hele pad prachtig uitzicht op de vele watervalletjes, stroomversnellingen en prachtige rotsformaties.

Verleng je wandeling door bij de vierde brug het pad omhoog te volgen. Je loopt weer terug naar de parkeerplaats, maar komt onderweg meerdere uitkijkpunten tegen. Zo bekijk je de Maligne Canyon vanuit een ander perspectief.

4. Ga picknicken bij Maligne Lake

De weg naar Maligne Lake is lang, maar mooi. Vanaf Jasper is het nog bijna 50 km om bij het meer te komen. Onderweg kom je eerst langs Maligne Canyon en Medicine Lake.

Maligne Lake is daarom ook een ideale plek voor een picknick. Dus neem eten en drinken mee als je die kant op gaat. Zoek vervolgens een mooi rustig plekje uit, aan de rand van het meer.

Wij bereidden onze avondmaaltijd voor in de camper en namen het mee naar de oever van het meer. Zo rond 18 uur was er bijna niemand meer. Zo konden we in stilte genieten van het prachtige uitzicht en het lekkere eten.

Maligne Lake in Jasper Canada

5. Spot wildlife langs de kant van de weg

Jasper National Park is bekend vanwege het vele wildlife, dat vaak al vanaf de weg te spotten is.
Ik had niet verwacht dat het zo makkelijk zou zijn, maar iedereen die zijn ogen open heeft, kan inderdaad regelmatig herten en beren spotten langs de weg.

Zo spotten wij een zwarte beer in een boom op de terugweg van Maligne Lake en troffen wij meerdere herten en ‘elks’ langs de Icefields Parkway.

Wildlife spotten in Jasper National Park

6. Ga kamperen en geniet van de natuur en het wildlife

Een camper is ideaal om de nationale parken in het westen van Canada te ontdekken. De campings zijn groen en bosrijk en er loopt veel wild rond.

Op Whistlers Campground bij Jasper liepen de ‘elks’ gewoon over de kampeerplekken. Ook zagen we er veel nieuwsgierige marmotten en eekhoorns. Zo ervaar je de natuur optimaal!

Wil je meer weten over campings in Jasper National Park en andere delen van West-Canada? Lees dan mijn blog: Wat je moet weten over campings in Canada

Wildlife op de camping | Marmot

7. Geniet al dobberend van het uitzicht bij Miette Hot Springs

Na een lange, pittige hike in Jasper National Park is er niets zo fijn, als een bezoekje aan de Miette Hot Springs.
De Miette Hot Springs liggen 60 kilometer van Jasper en ook hier is onderweg weer van alles te zien.

Deze hot springs zijn eigenlijk gewoon twee buitenzwembaden die worden verwarmd door de zwavelbronnen die iets hoger op de berg liggen. Vanuit het water heb je heel goed uitzicht op de omliggende bergen. Een bezoekje aan de hot springs zijn een moment van pure ontspanning!

8. Ga hiken in de Valley of the five lakes

Hiken in de Valley of the five lakes is een absolute aanrader. De wandeling is langer en zwaarder dan bij Maligne Canyon, maar de vijf meren zijn allemaal een bezoekje waard.

Wij namen de lange route van 8,3 km rondom alle vijf de meren. Ieder meer heeft een andere tint blauw/groen. Ook tijdens deze hike kom je onderweg een set ‘Red Chairs’ tegen.

In mijn blog 5 Uitdagende hikes in Jasper en Banff National Parks, lees je meer over de Valley of the five lakes.

Hikes in Jasper en Banff: Valley of the five lakes | fifth lake

9. Rij over de indrukwekkende Icefields Parkway

De Icefields Parkway staat bekend als één van de mooiste snelwegen ter wereld. En mooi is het er zeker. De 232 kilometer lange snelweg verbindt Jasper met Lake Louise in Banff National Park.

De weg loopt dwars door de Rocky Mountains en je ziet links en rechts van je bergtoppen van boven de 3.000 meter.

De weg zelf ligt grotendeels boven de 1.600 meter, de hoogste bergpas die je over gaat zelfs op 2.000 meter. Onderweg zijn er veel mooie stopplekken. Een aantal daarvan heb ik hieronder beschreven.

Ontdek alle hoogtepunten van de Icefields Parkway in mijn blog: De hoogtepunten van de Icefields Parkway in Canada.

Icefields Parkway

10. Maak mooie foto’s bij de Sunwapta Falls

Als je vanuit Jasper vertrekt over de Icefields Parkway, dan zal je eerste stop bij deze indrukwekkende watervallen zijn.

De Sunwapta Falls bestaan uit twee delen. De hoger gelegen waterval wordt gekenmerkt door een eilandje dat net voor het water naar beneden valt de rivier in tweeën splitst. De perfecte plek voor een paar bijzondere foto’s.

De lager gelegen watervallen zijn minder hoog, maar net zo ruig door de vele rotspunten die door het water heen komen.

Sunwapta Falls

11. Luister naar het overweldigende geluid van de Athabasca Falls

Iets verderop liggen de Athabasca Falls. Wij waren hier begin juni, toen het smeltwater door de rivier raasde.

Het geluid van het vallende water is oorverdovend. De nevel die van de waterval afkomt, voel je in je gezicht. Hier zie je hoe groot de kracht van water kan zijn.

De slim aangelegde paden en bruggen maken een bezoekje extra bijzonder. Deze zorgen er namelijk voor dat je bijna op de rand van de waterval kan staan. Je ziet het water zo onder je voeten naar beneden vallen.

12. Loop over 260m. dik ijs op de Athabasca Glacier

Kun jij je voorstellen dat je op een laag sneeuw en ijs loopt van 260 meter dik? En dat deze vlakte bijna 6 kilometer lang is? Alleen de cijfers zijn al indrukwekkend. Een bezoekje aan de Athabasca gletsjer, want daar hebben we het over, is nog indrukwekkender!

Met een speciaal voor de Athabasca Glacier ontwikkelde truck, de Ice Explorer, ga je de gletsjer op. Deze truck kan prima over ijs rijden en is ook geschikt voor steile hellingen.

Eenmaal op het ijs heb je uitgebreid de tijd om foto’s te maken van de vlakte. Houdt er wel rekening mee dat het er erg koud kan zijn. Tijdens onze trip was het -6 graden, en door de ijzige harde wind, voelde het nog veel kouder aan.

Athabasca Glacier

13. Neem de Sunwapta Valley in je op vanaf de Glacier Skywalk

Als je een bezoekje brengt aan de Athabasca Glacier hoort daar ook een ritje naar de iets noordelijker gelegen Glacier Skywalk bij.

Vanaf een rond glazen uitkijkplatform heb je uitzicht over de Sunwapta Valley en de bergen die de Columbia Icefields vormen. Wederom een goede plek voor een paar mooie foto’s.

Op het platform staan ook borden met uitleg over onder andere het ontstaan van de vallei, de ontdekking van de Columbia Icefields, en de beesten die hier leven.

Glacier Skywalk

Jasper Canada bezoeken?

Wij brachten in totaal vier dagen door in Jasper. Dat is precies genoeg om een globale indruk te krijgen van het park en de highlights te bekijken. Wil je meer uitdagende hikes maken, of meer tijd hebben om specifieke delen van het park nog meer te ervaren? Plak er dan nog een paar dagen aan vast.

Welke bezienswaardigheden en activiteiten in Jasper National Park raad jij aan? En wat is jouw favoriete plek in Jasper Canada?

Like it? Pin it!

Pin it! |13 bijzonder bezienswaardigheden in Jasper National Park Canada

Laat een reactie achter