Eén van de mooiste roadtrips die ik ooit gemaakt heb, ging over de Icefields Parkway. De 232 kilometer lange snelweg tussen Jasper en Banff in Alberta Canada brengt je langs vele spectaculaire vergezichten. Bereid je voor op een onvergetelijke dag tussen de hoogste toppen van de Canadese Rockies. 

De Icefields Parkway zit letterlijk en figuurlijk vol hoogtepunten. De weg is één van de hoogst gelegen snelwegen ter wereld. Onderweg passeer je zelfs de 2.000 meter grens. Links en rechts zie je nog veel hogere met sneeuw bedekte toppen. Je hebt echt het gevoel alsof je over het dak van de wereld rijdt. Ik maakte een overzicht van alle bijzondere plekken die je zult tegenkomen op de Icefields Parkway. 

Dit blogartikel is voor het eerst gepubliceerd op 15 september 2019 en geüpdatet op 21 maart 2021. 

Wat je moet weten over de Icefields Parkway

Ligging: Tussen Jasper en Lake Louise (Banff National Park) in de Canadese Rockies
Wegnummer: Highway 93
Lengte: 232 kilometer
Kosten: Inbegrepen bij de toegang tot Jasper & Banff National Parks ($10.50 per persoon per dag / $72,25 (2023) voor een Annual Discovery Pass)
Duur: Minimaal 1 dag, maar je kunt de route ook prima spreiden over meerdere dagen

De hoogtepunten van de Icefields Parkway

De 232 kilometer lange route dwars door Jasper en Banff National Parks telt louter hoogtepunten. In één dag kun je echter niet overal stoppen en moet je keuzes maken. Om het jou makkelijk te maken heb ik in onderstaande lijst de hoogtepunten van noord naar zuid en op volgorde gerangschikt, zo kun je onderweg makkelijk bijhouden wat de volgende plek wordt om te stoppen. 

Valley of the five lakes

Hiken in de Valley of the five lakes is een absolute aanrader. Of je nu de lange of de korte route neemt, je zult onder de indruk zijn van de natuur hier. 

Je hebt de keuze tussen een lange en een korte route. Tijdens de lange route van 8,3 kilometer kom je langs alle vijf de meren. Alle meren hebben een andere kleur blauw of groen. Op de lange route kom je ook langs een uitkijkpunt met prachtig uitzicht over de hele vallei. Een ideale plek voor een picknick. 

De Valley of the five lakes ligt even ten zuiden van Jasper. Wij kozen ervoor om de route vanuit Jasper te lopen, zodat we meer tijd zouden overhouden voor de andere hoogtepunten van de Icefields Parkway. 

Je kunt nog veel meer mooie hikes maken in Jasper en Banff National Parks. Meer informatie over de mooiste trails en routes, kun je in mijn blog 5 Uitdagende hikes in Jasper en Banff National Parks lezen. 

Sunwapta Falls

Jasper National Park kent meerdere prachtige watervallen. Twee van de meest indrukwekkende vindt je op enkele minuten lopen vanaf de Icefields Parkway. De eerste die je tegenkomt vanaf Jasper zijn de Sunwapta Falls. 

De Sunwapta Falls bestaan uit twee delen. De hoger gelegen waterval wordt gekenmerkt door een eilandje dat net voor het water naar beneden valt de rivier in tweeën splitst. Het is één van de meest gefotografeerde plekken in Jasper National Park. 

Als je doorloopt kom je bij de lager gelegen watervallen. Deze zijn misschien minder hoog, maar het water heeft hier indrukwekkende rotsformaties gecreëerd. 

Sunwapta Falls | Icefields Parkway | Jasper National Park

Athabasca Falls

Zo’n 25 kilometer zuidelijker liggen de Athabasca Falls. Wederom een prachtige plek voor een paar mooie foto’s. Maar ook de plek om de kracht van het water zelf te ervaren. In het voorjaar stort al het smeltwater vanuit de omliggende bergen hier naar beneden. 

Wij hadden mazzel, er was laat in de winter buitengewoon veel sneeuw gevallen. Dus toen wij begin juni bij de Athabasca Falls stonden, stortte het water zich op volle kracht naar beneden. Het geraas van het vallende water is oorverdovend. De nevel die van de waterval afkomt, voel je in je gezicht. Hier zie en voel je hoe groot de kracht van water kan zijn.

Wat een bezoekje aan de Athabasca Falls extra bijzonder maakt, zijn de slim aangelegde paden en bruggen. Deze zijn namelijk zo aangelegd dat het net is alsof je op de rand van de waterval staat. Je ziet het water zo onder je voeten naar beneden vallen. 

Glacier Skywalk

Als je een bezoekje brengt aan de Athabasca Glacier hoort daar ook een ritje naar de iets noordelijker gelegen Glacier Skywalk bij.

Vanaf een rond glazen uitkijkplatform heb je uitzicht over de Sunwapta Valley en de bergen die de Columbia Icefields vormen. Wederom een goede plek voor een paar mooie foto’s.

Op het platform staan ook borden met uitleg over onder andere het ontstaan van de vallei, de ontdekking van de Columbia Icefields en de beesten die hier leven.

Op zich is het een interessant uitstapje, maar ik vond het zelf persoonlijk geen hoogtepunt. Je ticket voor de Glacier Skywalk zit bij je bezoek aan de Athabasca Glacier in, maar als je krap zit in je tijd zou ik deze overslaan. Tickets koop je dan ook in het bezoekerscentrum bij de Athabasca Glacier, vanaf hier gaan bussen naar de Glacier Skywalk. 

Athabasca Glacier / Columbia Icefield

Kun jij je voorstellen dat je op een laag sneeuw en ijs loopt van 260 meter dik? En dat deze vlakte bijna 6 kilometer lang is? Alleen de cijfers zijn al indrukwekkend. Een bezoekje aan de Athabasca gletsjer, want daar heb ik het over, is nog indrukwekkender!

Met een speciaal voor de Athabasca Glacier ontwikkelde truck, de Ice Explorer, ga je de gletsjer op. Deze truck kan prima over ijs rijden en is ook geschikt voor steile hellingen.

Eenmaal op het ijs heb je uitgebreid de tijd om foto’s te maken van de vlakte. Houdt er wel rekening mee dat het er erg koud kan zijn, zelfs in de zomer. Tijdens onze trip in juni was het -6 graden, en door de ijzige harde wind, voelde het nog veel kouder aan.

Je kunt er ook voor kiezen om een glacier walk te doen. Met speciaal hiervoor gemaakt schoeisel ga je dan met een gids de gletsjer op. Op deze manier zie je nog meer van de gletsjer. 

Peyto Lake

Peyto Lake staat zeker in mijn top drie van meren in West-Canada. Je gelooft pas dat de kleur van dit meer echt zo onnatuurlijk blauw is als je het met je eigen ogen gezien hebt. Daarnaast ligt het meer ook nog eens verstopt in een ontzettend mooie omgeving. 

Vanaf het uitkijkpunt aan de Icefields Parkway heb je prachtig uitzicht over het meer, de omliggende bergen en de achterliggende vallei. 

De ongewoon intense kleur blauw komt van hele kleine deeltjes die door het smeltwater vanaf de gletsjer worden meegevoerd. Deze deeltjes blijven lang aan het oppervlakte van het water hangen, en door de weerkaatsing van het zonlicht ontstaat deze diepe blauwe of groene kleur (afhankelijk van het seizoen).

Peyto Lake | Banff National Park | Icefields Parkway

Met de camper over de Icefields Parkway

Net zoals andere highways in West-Canada is de Icefields Parkway zeer geschikt om te rijden met een camper. Waar je in de Alpen al snel smalle wegen treft met tunnels en haarspeldbochten, stijg en daal je op de Icefields Parkway zeer gelijkmatig. De weg is breed en er zijn geen haarspeldbochten. 

Overal op de route vind je stopplekken, soms direct langs de weg, maar bij de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals hierboven beschreven, zijn er ruime parkeerplaatsen en kun je overal je camper makkelijk parkeren. 

Er bevinden zich meerdere campings op de route. Deze campings zijn allemaal eenvoudig en hebben weinig tot geen voorziening. Zorg dus dat je genoeg boodschappen bij je hebt en dat je batterij goed is opgeladen. Dan zul je hier zeker weten een fantastische tijd hebben. Sommige campings zijn alleen geopend in de zomermaanden. Check dus van tevoren of de camping waar je wilt overnachten geopend is. 

Roadtrip over de Icefields Parkway

Wij hebben de Icefields Parkway in één dag gereden. We zijn ‘s ochtends bij zonsopgang vertrokken en kwamen ‘s avonds net voor het donker aan in Banff. Een volgende keer zou ik het anders aanpakken en meerdere dagen uittrekken voor de Icefields Parkway. Het was absoluut één van de hoogtepunten uit onze Canadareis. En dan hebben we alleen nog maar de meest bekende plekken bezocht. Ik zou graag nog eens teruggaan om de Icefields Parkway nog verder te verkennen buiten de gebaande paden.

Welke bijzondere plekken zou jij graag willen zien tijdens een roadtrip over de Icefields Parkway?

Nog meer handige informatie voor een camperreis West Canada

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over hoe het is om met een camper door Canada te reizen? Lees dan ook mijn andere blogs over een camperreis door West Canada:

3 Comments

  1. Hoi, met verbazing lees ik hoe weinig jij kwijt was. Wij waren met 2 volwassenen, een kind van 10 en een kind van 13. Voor 28 dagen Canada inclusief 22 dagen camperhuur, 5 nachten in hotels waren we €18.000 kwijt. We hebben gereisd van Edmonton richting Vancouver Island en zijn vertrokken vanaf Vancouver. Onze 7,5m Medium camper van Fraserway (zonder slideout) reed 1:4. Het gewicht is 5500kg (en hier mag je met je autorijbewijs op rijden). De brandstof was dus een grote kostenpost. Onze verzekering was de meest uitgebreide en dit raad ik iedereen aan. De wegen zijn niet zo goed, en we hadden binnen 7km, onze 1e barst in de voorruit. Daarna volgden nog vele putjes. Ook waren we zeer zuinig op alles, maar toch vloog op de laatste dag (net alles schoongemaakt), een deurtje open, waarbij het hele servies aan diggelen viel. Alles was gedekt. De campings hebben we zelf uitgezocht. Nooit laten doen. Het kost tijd, maar het heeft ons zeer veel bespaard. De Travel agent vroeg €80 per dag, als zij het zou doen. Wij waren soms €14 per dag kwijt. (Tip: begin met campings en attracties reserveren vanaf 1 januari. Niet wachten). Ja, in het hoogseizoen moet je alles reserveren! (dag vrijheid). We hebben geraft, zijn natuurlijk de gletcher opgeweest, paardgereden in Clearwater, de ‘kabelbaan’ in Whistler gedaan, op de glazen brug gestaan. We hebben geen walvissen of beren tocht gedaan. Dit was te duur en er was een kans dat we geen walvissen of beren zouden zien (slechts 2 beren onderweg gezien) en we hebben de gondel in Banff (Sulpher mountain) en in Jasper gedaan. Meer attracties hebben we niet gedaan. We hebben veel zelf gekookt. Daarnaast dus 2 dagen in Edmonton in een goedkoop hotel, en 3 dagen in Vancouver (dit was te kort vonden we). €18.000 dus. We hebben niet bezuinigd, want zo’n reis doe je maar 1 keer, maar we hebben wel rustig aan gedaan.

    • Hi Frank! Dankjewel dat je een kijkje geeft in de kosten van een camperreis door Canada in het hoogseizoen. Het totaalbedrag dat je noemt, verbaast me eerlijk gezegd niet. Het huren van een camper in het hoogseizoen is zoveel duurder dan in de periode mei/juni. Als wij twee weken later zouden zijn gegaan, zouden we al 30% meer kwijt zijn geweest. Dus ik kan me voorstellen wat de prijzen hartje zomervakantie zijn. Ik schrik van de marge die de travel agent pakt. Ik vind het veels te leuk om zelf uit te zoeken, dus zou daar sowieso niet snel voor kiezen, maar hier kun je snel op besparen. In Canada is alles behoorlijk makkelijk te regelen. Het klinkt wel alsof jullie er alles uit hebben gehaald wat er in zat. Het blijft een mooie bestemming Canada.

Laat een reactie achter