Eén van de mooiste roadtrips die ik ooit gemaakt heb, ging over de Icefields Parkway. De 232 kilometer lange snelweg tussen Jasper en Banff in Alberta Canada brengt je langs vele spectaculaire vergezichten. Bereid je voor op een onvergetelijke dag tussen de hoogste toppen van de Canadese Rockies.

De Icefields Parkway zit letterlijk en figuurlijk vol hoogtepunten. De weg is één van de hoogstgelegen snelwegen ter wereld. Onderweg passeer je zelfs de 2.000 meter grens. Links en rechts zie je nog veel hogere toppen. Ik maakte een overzicht van alle hoogtepunten die je zult tegenkomen op de Icefields Parkway.

Wat je moet weten over de Icefields Parkway

Ligging: Tussen Jasper en Lake Louise (Banff National Park) in de Canadese provincie Alberta
Wegnummer: Highway 93
Lengte: 232 kilometer
Kosten: Inbegrepen bij de toegang tot Jasper & Banff National Parks ($9.80 per persoon  per dag / $67.70 voor een Annual Discovery Pass)
Duur: Minimaal 1 dag, maar je kunt de route ook prima spreiden over meerdere dagen

De hoogtepunten van de Icefields Parkway

Ik heb de hoogtepunten van noord naar zuid en op volgorde gerangschikt, zo kun je onderweg makkelijk bijhouden wat de volgende plek wordt om te stoppen.

Valley of the five lakes

Hiken in de Valley of the five lakes is een absolute aanrader. Of je nu de lange of de korte route neemt, je zult onder de indruk zijn van de natuur hier. De Valley of the five lakes ligt even ten zuiden van Jasper. Je kunt deze route dus ook prima lopen, tijdens je verblijf in dit dorp.

Wij namen de lange route van 8,3 km rondom alle vijf de meren. Ieder meer heeft een andere tint blauw/groen, waardoor de route niet verveelt. De lange route neemt je ook mee naar een uitkijkpunt over de vallei.

Onderweg kom je ook een set ‘Red Chairs’ tegen, een vast fotomoment op onze hikes door Canada.

Je kunt nog veel meer mooie hikes maken in Jasper en Banff National Parks. Meer informatie over de mooiste trails en routes, kun je in mijn blog 5 Uitdagende hikes in Jasper en Banff National Parks lezen.

Sunwapta Falls

Jasper National Parks kent meerdere prachtige watervallen. Twee van de meest indrukwekkende vindt je op enkele minuten lopen vanaf de Icefields Parkway. De eerste die je tegenkomt vanaf Jasper zijn de Sunwapta Falls.

De Sunwapta Falls bestaan uit twee delen. De hoger gelegen waterval wordt gekenmerkt door een eilandje dat net voor het water naar beneden valt de rivier in tweeën splitst. Het is één van de meest gefotografeerde plekken in Jasper National Park.

Als je doorloopt kom je bij de lager gelegen watervallen. Deze zijn misschien minder hoog, maar het water heeft hier indrukwekkende rotsformaties gecreëerd.

Sunwapta Falls | Icefields Parkway | Jasper National Park

Athabasca Falls

Zo’n 25 kilometer zuidelijker liggend de Athabasca Falls. Wederom een prachtige plek voor een paar mooie foto’s. Maar ook de plek om de kracht van het water zelf te ervaren. In het voorjaar stort al het smeltwater vanuit de omliggende bergen hier naar beneden.

Wij hadden mazzel, er was laat in de winter buitengewoon veel sneeuw gevallen. Dus toen wij begin juni bij de Athabasca Falls stortte het water zich op volle kracht naar beneden. Het geraas van het vallende water is oorverdovend. De nevel die van de waterval afkomt, voel je in je gezicht. Hier zie en voel je hoe groot de kracht van water kan zijn.

Wat een bezoekje aan de Athabasca Falls extra bijzonder maakt, zijn de slim aangelegde paden en bruggen. Deze zijn namelijk zo aangelegd dat het net is alsof je op de rand van de waterval staat. Je ziet het water zo onder je voeten naar beneden vallen.

Wil je meer weten over de prachtige natuur in Jasper National Park? Lees dan ook de blog: 13 bijzondere bezienswaardigheden in Jasper National Park Canada.

Glacier Skywalk

Als je een bezoekje brengt aan de Athabasca Glacier hoort daar ook een ritje naar de iets noordelijker gelegen Glacier Skywalk bij.

Vanaf een rond glazen uitkijkplatform heb je uitzicht over de Sunwapta Valley en de bergen die de Columbia Icefields vormen. Wederom een goede plek voor een paar mooie foto’s.

Op het platform staan ook borden met uitleg over onder andere het ontstaan van de vallei, de ontdekking van de Columbia Icefields, en de beesten die hier leven.

Op zich is het een interessant uitstapje, maar ik vond het zelf persoonlijk geen hoogtepunt. Je ticket voor de Glacier Skywalk zit bij je bezoek aan de Athabasca Glacier in, maar als je krap zit in je tijd zou ik deze overslaan.

Athabasca Glacier / Columbia Icefield

Kun jij je voorstellen dat je op een laag sneeuw en ijs loopt van 260 meter dik? En dat deze vlakte bijna 6 kilometer lang is? Alleen de cijfers zijn al indrukwekkend. Een bezoekje aan de Athabasca gletsjer, want daar hebben we het over, is nog indrukwekkender!

Met een speciaal voor de Athabasca Glacier ontwikkelde truck, de Ice Explorer, ga je de gletsjer op. Deze truck kan prima over ijs rijden en is ook geschikt voor steile hellingen.

Eenmaal op het ijs heb je uitgebreid de tijd om foto’s te maken van de vlakte. Houdt er wel rekening mee dat het er erg koud kan zijn. Tijdens onze trip was het -6 graden, en door de ijzige harde wind, voelde het nog veel kouder aan.

Je kunt er ook voor kiezen om een glacier walk te doen. Met speciaal hiervoor gemaakt schoeisel ga je dan met een gids de gletsjer op. Op deze manier zie je nog meer van de gletsjer.

Peyto Lake

Peyto Lake staat zeker in mijn top drie van meren in West-Canada. Je gelooft pas dat de kleur van dit meer echt zo onnatuurlijk blauw is als je het met je eigen ogen gezien hebt. Daarnaast ligt het meer ook nog eens verstopt in een ontzettend mooie omgeving.

Vanaf het uitkijkpunt aan de Icefields Parkway heb je prachtig uitzicht over het meer, de omliggende bergen en de achterliggende vallei.

De ongewoon intense kleur blauw komt van hele kleine deeltjes die door het smeltwater vanaf de gletsjer worden meegevoerd. Deze deeltjes blijven lang aan het oppervlakte van het water hangen, en door de weerkaatsing van het zonlicht ontstaat deze diepe blauwe of groene kleur (afhankelijk van het seizoen).

Wil je meer weten over de schitterende meren in Banff National Park? Lees dan ook de blog: 12 activiteiten in Banff National Park die je niet mag overslaan.

Peyto Lake | Banff National Park | Icefields Parkway

Met de camper over de Icefields Parkway

Net zoals andere highways in West-Canada is de Icefields Parkway zeer geschikt om te rijden met een camper. Waar je in de Alpen al snel smalle wegen treft met tunnels en haarspeldbochten, stijg en daal je op de Icefields Parkway zeer gelijkmatig. De weg is breed en er zijn geen haarspeldbochten.

Overal op de route vind je stopplekken, soms direct langs de weg, maar bij de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals hierboven beschreven, zijn er ruime parkeerplaatsen en kun je overal je camper makkelijk parkeren.

Er bevinden zich meerdere campings op de route. Deze campings zijn allemaal eenvoudig en hebben weinig tot geen voorziening. Zorg dus dat je genoeg boodschappen bij je hebt en dat je batterij goed is opgeladen. Dan zul je hier zeker weten een fantastische tijd hebben.

Wij hebben de Icefields Parkway in één dag gereden. Ik zou graag nog eens teruggaan om de Icefields Parkway nog verder te verkennen buiten de gebaande paden. De rust, de prachtige natuur en de uitdagende hikes zijn voor mij een belangrijke reden om nog een keer terug te gaan.

Like it? Pin it!

Pin it! Hoogtepunten Icefields Parkway

Laat een reactie achter

Bewaren