Al tijdens onze rondreis West-Canada wist ik het zeker, ik wil deze reis nog een keer over doen. Het roadtrippen met de camper, de indrukwekkende Canadese natuur, de uitdagende hikes, dat beviel me allemaal wel.

Onze eerste ontmoeting met West-Canada was een uitgebreide. We reden zo’n 3.500 kilometer door de Canadese wildernis. Van Vancouver, naar Vancouver Island, Whistler, Jasper, Banff en weer terug naar Vancouver. Voor een eerste camperreis West-Canada was het perfect. We hebben alles gezien wat we graag wilden en een goed beeld gekregen van dit gedeelte van het land.

Een toekomstige camperreis Canada zal niet exact dezelfde route volgen als de vorige reis. Er zijn plekken waar ik graag wat meer tijd zou willen doorbrengen en er zijn activiteiten die de vorige keer niet in ons reisschema pasten.

Regelmatig sta ik even stil bij de vraag wat ik een volgende camperreis West-Canada dan graag anders zou doen. In deze blog het resultaat van mijn gedachtekronkels.

Meer tijd in Banff National Park en Jasper National Park

Voor ons bezoek aan de Nationale Parken Banff en Jasper trokken we een week uit. En dat was voldoende om de hoogtepunten te bezoeken. We hebben alle beroemde meren gezien, fantastische hikes gemaakt en natuurlijk de Icefields Parkway gereden. Maar er was nog zoveel meer te zien en te doen. Graag zou ik Banff en Jasper nog wat meer buiten de gebaande paden verkennen.

Overnachten langs de Icefields Parkway

Wij hebben één dag gedaan over de Icefields Parkway en alle bekende stops gemaakt. Maar de Icefields Parkway is met recht één van de allermooiste routes ter wereld. Waarom zou je slechts één dag uittrekken voor deze 232 kilometer?

Aan de Icefields Parkway vind je meerdere campings. Ik zou de Icefields Parkway graag opknippen om één of meerdere nachten op een aantal campings hier te verblijven en te genieten van de rust en de ruimte. Veel campings liggen aan een meertje of een rivier en er zijn overal wel een aantal hiking trails om te verkennen.

Plain of six glaciers hike

Een pad dat geliefd is bij geoefende wandelaars is de Plain of Six Glaciers vlakbij Lake Louise. Dit was een route die ik ook heel graag had willen afleggen. Helaas was door de late sneeuwval in 2018 dit pad nog niet sneeuwvrij en gevaarlijk. Een lang verhaal kort, wij durfden het risico niet te lopen en zijn niet gegaan. Dat het die dag keihard regende hielp ook niet mee. De trail staat dus nog steeds op ons verlanglijstje. Hopelijk hebben we de volgende keer meer geluk.

Lees ook: Vijf uitdagende hikes in Jasper en Banff National Parks voor meer mooie wandelroutes in de Canadese Rockies.

3 andere nationale parken bezoeken

Rondom Banff vind je nog een aantal andere mooie Nationale Parken met hun eigen highlights. Een aantal van deze parken zou ik graag bezoeken tijdens mijn volgende camperreis West Canada.

Yoho National Park

De Trans-Canada Highway loopt dwars door Yoho National Park en op weg van Banff naar Vancouver hebben we deze route genomen. Helaas regende het deze dag pijpenstelen en was het grauw en grijs, waardoor we vrij weinig van de omgeving konden zien. Tussen de middag zijn we even gestopt bij de Natural bridge en Emerald Lake. Maar Yoho heeft nog meer te bieden.

Wat dacht je van Lake O’Hara? Dit stukje natuur is een beschermd natuurgebied binnen het nationale park. Iedere dag worden er maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Je moet dus vooraf reserveren. Maar als je de foto’s bekijkt, is dat zeker de moeite waard. De uitzichten vanaf de hiking trails zijn fantastisch. Hier zou ik zeker een dag voor willen uittrekken tijdens mijn volgende camperreis.

Kootenay National Park

Kootenay National Park ligt ten westen van Banff. Wij hebben Kootenay niet bezocht, omdat het iets te ver afweek van onze ideale route. Tijdens onze volgende roadtrip komt dit nationale park wel op ons verlanglijstje.

Kootenay National Park is bekend en geliefd vanwege zijn gevarieerde landschap. Je komt hier zowel bergen tegen als droge graslanden. Een rit over de Kootenay Highway brengt je bij zowel de Vermillion River als de Kootenay river. Je kunt korte en lange wandelingen maken naar bijzondere natuurverschillen zoals de Sinclair Canyon en de Paint Pots.

Bijkomend voordeel is dat de meeste toeristen dit gebied omwille van de tijd ook overslaan. Het zal hier dus minder druk zijn dan bij de meren en canyons in Banff.

Waterton Lakes National Park

Al voor onze eerste reis naar West Canada had ik Waterton Lakes National Parks. Na het zien van een aantal foto’s was ik verkocht. Helaas heeft het park zwaar te lijden gehad van de zware bosbranden die in 2017 het gebied teisterden. Tot op de dag van vandaag is daardoor het park nog niet geheel toegankelijk. Hopelijk weet de natuur zich in de toekomst weer te herstellen.

Roadtrippen in een ander seizoen

We maakten onze camperreis Canada in mei/juni. Doordat er ontzettend veel sneeuw was gevallen gedurende de winter en het vroege voorjaar, konden we nog lang niet overal naartoe. Zeker de hoger gelegen trails en wegen in de Rockies waren nog ontoegankelijk door smeltende sneeuw en lawinegevaar. Het maakte onze reis wel bijzonder. Wij troffen op de bergen rondom Whistler en Banff nog best veel sneeuw. En watervallen en rivieren stroomden op volle kracht door het vele smeltwater.

Het lijkt me ook wel bijzonder om de roadtrip later in het jaar te maken. Zo brengen de zomers wat meer zwoele zomeravonden en zullen de bossen in het najaar prachtig verkleuren. Hopelijk zijn er dan ook wat meer hoger gelegen trails toegankelijk, waardoor we nog wat prachtige uitzichten kunnen meepakken.  

De reis beginnen of eindigen in Calgary

Onze camperreis begon en eindigde in Vancouver. We hebben dus een rondje gereden. Vancouver is een fijne stad en een prima uitvalsbasis voor heel veel leuke activiteiten. Maar omdat ik tijdens een volgende camperreis meer tijd zouden willen doorbrengen rondom Banff en Jasper is Calgary eigenlijk een beter startpunt voor onze reis. Het geeft ook nog mogelijkheden om stukken Canada te ontdekken die we nog niet gezien hebben.

Rondom Calgary zijn er namelijk ook nog een aantal topbezienswaardigheden, zoals Drumheller Provincial Park en Head-Smashed-In Buffalo Jump World Heritage Site waar je een kijkje neemt in het leven van de oude bizonjagers.

Je kunt vanaf Amsterdam rechtstreeks op Calgary vliegen, dus dat is ook een reden om hier te starten of te eindigen.

Een bijkomend voordeel is dat in Banff en Jasper het levensonderhoud goedkoper was dan dichter bij Vancouver. Een totaal overzicht van alle kosten kun je lezen in mijn blog ‘Wat kost een camperreis door West Canada?

Vancouver Island overslaan

Begrijp me niet verkeerd. Vancouver Island is zeker de moeite waard. Ik had Victoria, Tofino en Goldstream echt niet willen missen. Het eiland is bijzonder door zijn regenwouden en de mooie kustlijn, echter een bezoek aan Vancouver Island kost ook relatief veel tijd.

Als je Tofino bezoekt, dan rijd je bijvoorbeeld twee keer dezelfde weg. Het is een mooie route, maar deze afstand kost je al snel twee keer drie uur. Ook het reizen met de veerboot kost relatief veel tijd. De overtocht tussen Vancouver en Vancouver Island kost je ongeveer twee uur, maar daar komt nog zeker wel een uur wachttijd bij.  

Omdat ik tijdens een volgende reis door West-Canada graag meer tijd zou besteden in de Canadese Rockies, zou ik Vancouver Island dan liever overslaan. We hebben dan een aantal dagen extra te besteden in Banff en Jasper.

Zoveel mogelijk overnachten op kleine campings met weinig voorzieningen

In Canada kun je op de mooiste plekken overnachten. Je vindt campingplaatsen aan een meer, midden in het bos, of op een heuvel met fantastisch uitzicht. De herten, eekhoorns en andere dieren lopen gewoon over je plek.

De mooiste campings waar wij hebben overnacht waren de kleine BC Parks campings met weinig voorzieningen. Maar je bent toch met de camper… dus je hebt een volledig huis op wielen bij je. Je kunt koken, je hebt stromend water en de accu van de camper om je koelkast koud te houden. Eén van mijn favoriete campings bevindt zich in Green Lake Provincial Park. Een idyllische kampeerplek midden in de Canadese wildernis.

De plekken zijn standaard uitgerust met een picknickbank en als het verantwoord is, vind je er ook een vuurkorf. Je hebt alle ruimte voor je camper en veel privacy.

Klinkt fantastisch toch? In mijn blog ‘Campings in Canada’ geef ik je nog meer tips voor het vinden van mooie campings.

Een volgende camperreis Canada

Onze volgende camperreis door West-Canada is nog niet gepland, maar ik weet zeker dat we over niet al te lange tijd nog een keer gaan. Het Canadese buitenleven is ons heel goed bevallen.

Wil je weten hoe reizen met de camper in Canada in zijn werk gaat? Lees dan ook de blog waarin ik een dag uit onze camperreis beschrijf.

Wat we precies gaan doen en hoe lang dat zien we dan wel, maar bovenstaande ideeën nemen we zeker mee om ook van onze volgende camperreis een onvergetelijke reis te maken.

Hebben jullie nog tips en inspiratie voor onze volgende camperreis door Canada? Ik hoor ze graag!

Nog meer handige informatie voor een camperreis West Canada

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over hoe het is om met een camper door Canada te reizen? Lees dan ook mijn andere blogs over een camperreis door West Canada:

4 Comments

  1. Leuk blog en heel herkenbaar! Ook ik zou een volgende camperreis West-Canada starten in Calgary en ik wil ook meer genieten van de Icefields Parkway. Ook wij vonden de campings zonder faciliteiten de fijnste. Lekker rustig en veel ruimte!

    • Ja, hè? De Icefields Parkway is toch wel echt een unieke en schitterend mooie route. Er is zoveel te zien en te beleven op 250 kilometer 🙂

  2. Leuk om te lezen! Maar ook dat je in principe voor een eerste keer jullie route wel aan zou raden. Lastige beslissingen, want er is zoveel moois te zien (en zo weinig tijd!)

    • Zeker lastig, ik herken het helemaal hoor. Maar het belangrijkste is dat je de tijd neemt om er van te genieten. Wat wij hebben gedaan is eigenlijk wel het ‘standaard’ rondje. Niet iedereen maakt de oversteek naar Vancouver Island, dat scheelt weer een paar dagen. Hoe lang zou je willen gaan?

Laat een reactie achter