Ik heb lang getwijfeld of ik deze blog wel wilde schrijven, want het is best een persoonlijk inkijkje in ons leven. Maar ik heb besloten het toch te doen. Waarom? Omdat een rondreis per camper door West Canada een onvergetelijke ervaring is, maar wel eentje waar je een tijdje voor moet sparen. In deze blog geef ik antwoord op de vraag wat kost een camperreis door West Canada?

Hierbij neem ik alle aspecten mee, van camperhuur en vliegtickets, tot boodschappen, brandstof en uitstapjes. Daarnaast geef ik tips over hoe wij de kosten binnen de perken hebben weten te houden en hoe jij nog meer geld zou kunnen besparen. 

Wij hebben flink gespaard voor deze reis en wilden eenmaal in Canada niet beknibbelen op onze ervaringen, maar jij kunt natuurlijk je eigen keuzes maken. 

Wat kost een camperreis door West Canada | InfoGraphic

Wat kost een camperreis door West-Canada | Infographic

Wat kost een camperreis door West Canada: Camperhuur en campings 

Als je een camperreis door West Canada gaat maken, is de huur van de camper waarschijnlijk je grootste kostenpost. Het huren van een camper is natuurlijk duurder dan het huren van een auto, maar je krijgt er dan wel een compleet huis op wielen voor terug. 

Het fijnste aan het reizen met de camper vond ik dat je op de mooiste plekjes kunt overnachten. De Canadese campings zijn omgeven door prachtige natuur. Je slaapt regelmatig aan een prachtig meer of in het hart van een groen bos waar de nieuwsgierige eekhoorns en herten graag een kijkje komen nemen bij jouw camper. 

Wat kost 22 dagen camperhuur in West Canada?

Onze reis door West Canada duurde in totaal 28 dagen. Hiervan brachten we er 22 door in onze camper. Ik heb voor onze reis flink wat research gedaan naar het vinden van een luxe camper, van een betrouwbare verhuurder, voor zo min mogelijk geld. Uiteindelijk viel onze keuze in augustus 2017 op de aanbieding van GoCanada.

Bij het boeken van je camper leg je naast het aantal dagen dat je met de camper wilt reizen, ook het aantal kilometers dat je verwacht af te leggen vast. Onze route ging van Vancouver naar Vancouver Island, Whistler, Clearwater, Jasper en Banff en via Kelowna weer terug naar Vancouver. Dit komt neer op ongeveer 3.000 kilometer. Eenmaal onderweg bleek dit iets te zuinig ingeschat en kwamen er nog zo’n 300 kilometer bij. 

Kosten camperhuur via GoCanada en Fraserway voor 22 dagen, inclusief 3.000 kilometer: €2.400. We betaalden een aanvullend tarief voor de overige 300 kilometer: €222,01. 

Tip! Start op tijd met zoeken naar een geschikte camper. De prijzen voor camperhuur kunnen enorm oplopen en de onderlinge verschillen zijn groot. Het beste kun je direct na het bekendmaken van de prijzen voor het volgende seizoen boeken. Wij kregen op deze manier een flinke ‘early-bird’ korting.

Wat kosten 21 overnachtingen op Canadese campings?

In totaal sliepen we 21 nachten op 15 verschillende campings. De ene camping had nauwelijks voorzieningen, de andere was van alle gemakken voorzien. Soms hadden we wel elektriciteit en soms niet. En waar het was toegestaan boekten we een campingplaats met ‘fire permit’ zodat we ‘s avonds gezellig bij ons eigen kampvuurtje konden zitten. 

In mijn blog ‘Wat je moet weten over campings in Canada’ geef ik je allerhande praktische tips om de beste campings in Canada te vinden. 

Kosten 21 camping overnachtingen, inclusief fire permits: €573,58. 

Wat kosten 21 overnachtingen op Canadese campings?

Wat kost een camperreis door West Canada: Vliegtickets Amsterdam – Vancouver (retour)

Om relaxed aan onze rondreis door Canada te beginnen, kozen wij voor rechtstreekse tickets van KLM vanuit Amsterdam naar Vancouver. 

De vlucht duurt zo’n 9 uur en wij wilden geen oponthoud met overstappen in de VS of elders in Canada. Het grappige aan de heen vlucht is, dat je op bijna hetzelfde tijdstip in Canada landt als dat je in Nederland bent opgestegen. Blijft een leuk fenomeen dat tijdsverschil. 

Kosten retour Amsterdam – Vancouver rechtstreeks met KLM: €1.258,40 voor twee personen 

Wat kost een camperreis door West Canada: Hotel in Vancouver

Onze rondreis door West Canada startte met vier nachten in Vancouver. We wilden rustig onze jetlag verwerken en tegelijkertijd voldoende tijd om deze wereldstad te verkennen. 

Het bleek niet eenvoudig om een betaalbaar hotel te vinden in downtown Vancouver. Er is slechts een handjevol hotels waar je minder dan € 150,00 per nacht betaald. Vind je dat te duur? Dan zijn er een aantal goedkopere opties in bijvoorbeeld Kitsilano en Noord-Vancouver. Het kan ook zeker de moeite waard zijn om bijtijds Airbnb af te speuren.

Wij vonden uiteindelijk een klein kamertje in het Buchan hotel. Een wat gedateerd maar schoon hotel aan Haro Street. De ligging was perfect, op zo’n tien minuten lopen van Stanley Park en slechts twee blokken van Robson Street.

Vancouver is een hele relaxte stad om je camperreis te starten. Wil je meer praktische tips voor een fijn verblijf in Vancouver? Lees dan mijn blog over een geslaagde stedentrip Vancouver

Kosten vier nachten in een standaard tweepersoonskamer in het Buchan hotel: €362,05. 

Vancouver Stanley Park Totem Poles

Wat kost een camperreis door West Canada: Eten en drinken

Eten en drinken is in Canada duurder dan wij gewend zijn in Nederland. Voor je normale boodschappen in de supermarkt, ben je ongeveer anderhalf tot twee keer zoveel geld kwijt. Ook uit eten of ergens even een drankje doen, is aanzienlijk duurder. 

Wat kost uit eten en drinken in Canada?

In Vancouver hadden we een hotelkamer zonder ontbijt, dus waren we min of meer ‘gedwongen’ om alle maaltijden buiten de deur te nuttigen. Voor ons kwam dat neer op buiten de deur ontbijten en dineren en een snelle lunch on the go, om toch wat kosten te besparen. 

Maar ook buiten Vancouver zijn we nog twee keer uit eten geweest. En daarnaast kochten we af en toe een koffie voor onderweg en genoten we zo nu en dan van een lekker ijsje. 

Uiteindelijk bleken de kosten voor uit eten en drinken deze vakantie behoorlijk snel te zijn opgelopen, maar het was het meer dan waard!

Kosten uit eten en drinken: €728,43.

Wat kosten je normale boodschappen in Canada?

Eenmaal op pad met de camper kookten we zoveel mogelijk zelf. Naast de standaard boodschappen uit de supermarkt, kochten we ook ook nog bier en wijn bij de liquor store. 

In Canada mogen supermarkten geen alcohol verkopen, dus je moet daarvoor altijd naar een slijterij. Bier en wijn zijn ook een stukje duurder dan in Nederland. Sterke drank daarentegen is dan in verhouding een stuk voordeliger. 

Ook zitten er wat barbecue attributen bij ons boodschappen budget inbegrepen. Denk hierbij aan een handgrill voor bij het kampvuur en wat tangen. 

Kosten boodschappen, inclusief bier, wijn en barbecue spullen: €820,34. 

Vancouver - Food market - Granville Island

Brandstof

Onze camper was een echte brandstof slurper. Rijden we in Nederland met onze oudere diesel met gemak 1 op 23. Onze 1 jaar oude Canadese camper haalde met geluk 9 kilometer op één liter brandstof. Er mag dan wel 140 liter in de brandstoftank passen, je moet nog steeds regelmatig tanken. 

Brandstof is relatief goedkoop in Canada. Voor een liter brandstof betaalde je in mei/juni 2018 ongeveer één Euro. Inmiddels zijn de brandstofprijzen daar verder gedaald. In totaal waren er zes tankbeurten van zo’n 100 Euro per keer nodig voor onze rondreis. Omdat we de camper weer met een gevulde tank moesten afleveren, kwam daar aan het einde van onze reis nog een kleine tankbeurt bij. 

Kosten brandstof 3.300 kilometer met een medium camper: €636,19

Wat kost een camperreis door West Canada: Excursies

Onze reis naar Canada stond vooral in het teken van de overweldigend mooie natuur. Om die optimaal te kunnen ervaren en er af en toe ook nog wat te leren, hebben we diverse uitstapjes gemaakt. 

Wat we precies allemaal gedaan hebben, kun je lezen in mijn blogs over de diverse Canadese regio’s die we tijdens onze camperreis bezocht hebben. Maar ik wil jullie hier wel een aantal aanraders meegeven, die ondanks dat ze veel geld kosten, zeker weten de moeite waard zijn. 

Capilano Suspension Bridge Park 

In Noord-Vancouver vind je het spectaculaire Capilano Suspension Bridge Park. In dit park loop je via hangbruggen van boomtop naar boomtop. Het park is erg mooi aangelegd en een bezoekje is erg leerzaam. Al lopend tussen de boomtoppen leer je namelijk van alles over het Canadese regenwoud en de inheemse bevolking. Tickets kosten 55 CAD per persoon, zo’n 36 Euro. 

Capilano Suspension Bridge Park

Ziplinen in Whistler

Whistler is een zipline paradijs. Op meerdere plekken in de vallei zijn kabelbanen aangelegd waarbij je vliegend als een vogel van het uitzicht kunt genieten. Echt een hele toffe ervaring. 

Wij boekten ons Zipline avontuur bij The Adventure Group en gingen met hen naar Cougar Mountain. Hier zijn over de vallei vier kabels gespannen. De langste vlucht duurt ongeveer twee minuten. Een zipline avontuur kost 150 CAD per persoon, omgerekend zo’n 100 Euro en laat je over alle vier de kabelbanen vliegen. 

Ziplinen in Whistler

Athabasca Glacier

De Athabasca Glacier is een zes kilometer lange gletsjer, die je te voet of met een speciale Ice Explorer kunt bezoeken. Tijdens een bezoekje heb je ruim de tijd om de ijsmassa in je op te nemen en foto’s te maken. Een gids geeft uitleg over het ontstaan en het voortbestaan van de gletsjer. De ijsmassa vind je langs de Icefields Parkway en tickets zijn beschikbaar vanaf 89 CAD per persoon, zo’n 60 Euro.

Wil je meer lezen over de Athabasca Glacier en andere bezienswaardigheden aan de Icefields Parkway? Lees dan ook: De hoogtepunten van de Icefields Parkway in Canada

Kosten excursies in Canada, in totaal 13 betaalde uitstapjes inclusief toegang tot de nationale parken: €1.111,70

Athabasca Glacier | Icefields Parkway

Vervoer

Omdat we natuurlijk een camper hadden tijdens het grootste deel van onze reis, hebben we verder weinig kosten gemaakt voor vervoer. In deze post hebben we onder andere de kosten van openbaar vervoer, taxi en fietshuur in Vancouver opgenomen. 

Veruit het meeste geld waren we kwijt aan de twee ferry-overtochten van en naar Vancouver Island. Parkeerkosten met de camper en de huur van mountainbikes in Jasper zijn ook inbegrepen in deze post. 

Kosten vervoer inclusief parkeren, ferry en taxi in Vancouver:  €283,20

Overige uitgaven

Inmiddels heb ik je inzicht gegeven in alle grote kostenposten tijdens een camperreis West Canada. Nu blijven er slechts nog wat kleintjes over. Denk aan visa (ETA), souvenirs en een simkaart inclusief databundel. 

Ook zijn er nog een aantal contante uitgaven geweest. Deze zullen veelal te scharen zijn onder één van bovenstaande posten maar deze zijn helaas niet meer te herleiden, daarom heb ik ze bij de overige uitgaven meegenomen. 

Overige uitgaven inclusief contant geld, simkaart, souvenirs en ETA: €421,89

Wat kost een camperreis door West Canada?

Als je alle bedragen hierboven bij elkaar optelt kom je op een bedrag van €8.817,79. Dit zijn de totale kosten voor een reis van 28 dagen, voor twee volwassenen. Het is een flink bedrag en absoluut de duurste reis/vakantie die wij ooit gemaakt hebben. Maar het was het meer dan waard. Het westen van Canada is onbeschrijflijk mooi en echt iets wat je met eigen ogen gezien moet hebben. Tijdens een rondreis met een camper kun je de prachtige natuur optimaal ervaren. 

Mocht je nog meer willen weten over het budget dat je nodig hebt voor een camperreis West Canada, stel gerust je vragen. Ik help je graag! 

Nog meer handige informatie voor een camperreis West Canada

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over hoe het is om met een camper door Canada te reizen? Lees dan ook mijn andere blogs over een camperreis door West Canada:

29 Comments

 1. Wauw, dit lijkt me echt een fantastische ervaring.. maar wel een behoorlijk prijzige.. voor ons als gezin is dit niet haalbaar. Maar ik geniet er echt van als ik foto’s van anderen zie en kan me voorstellen hoe zo’n ongelooflijk gevoel van vrijheid het is om met een camper door die adembenemende natuur te rijden. Dank je wel voor dit inkijkje in jullie kasboek, geeft anderen een mooi idee waar ze naartoe moeten sparen.

  • Graag gedaan Yvonne! De natuur is inderdaad adembenemend en ik vond de camper echt bijdragen aan het gevoel van vrijheid. Natuurlijk ben je met een gezin meer geld kwijt aan o.a. de vliegtickets, maar de camper wordt niet per sé duurder. Er hadden in onze camper nog prima één of twee kinderen bij gepast 😉

  • Hoi Yvonne. Wij hebben 10 jaar elke maand €100 opzij gelegd. Zelfs dit was niet genoeg, maar was het wel waard. Als je nu begint, kun je over 10 jaar je droom waarmaken. Als je het kan missen zou ik €150 inleggen, want €100 was voor ons viertjes te weinig

   • Hi Frank, mooi dat het met zoveel sparen gelukt is om de droom te realiseren. Ik denk dat dit een hele waardevolle tip is voor heel veel mensen. Dankjewel voor het delen!

 2. Wat een handig artikel! Ik kan me voorstellen dat je het persoonlijk vind om te delen. Ik heb dat ook vaak. Maar ik ben er wel blij mee, want ik heb zo wel een realistische uiteenzetting. We willen dolgraag eens naar Canada, maar moeten vooral goed sparen als ik het zo lees. Dat zelfs een hotel in Vancouver al zo prijzig is. Dat had ik niet verwacht.

  • Dankjewel Lizette! Fijn dat je het een handig artikel vindt. Ik hoop dat het helpt om een realistisch spaardoel te stellen!

 3. Het is zeker heel veel geld, maar ja, dat weet je met een bestemming als Canada. Het is denk ik wel het geld waard, wat een geweldige ervaring heb je ervoor terug gekregen en wat heb je er veel mooie dingen gezien. Canada staat bij ons op het lijstje voor 2021 (en anders wordt het waarschijnlijk Noord-West Amerika), maar dan zonder camper en gewoon met de auto en overnachten in motels. Wij hebben op die manier door Amerika gereisd en onze twee maanden USA kostte ons met zijn tweeën zo’n 8800 inclusief alles. Dus ik denk ook dat dat een goedkoper manier van reizen is. Ook al weet ik niet of Amerika en Canada hetzelfde prijsniveau hebben, ik lees van van wel.

  • Het was het geld zeker waard, ik zou het zo weer doen :). Ik durf je ook niet te zeggen wat auto + motels in Canada kosten, wij hadden de camper al van begin af aan in gedachten, maar hoe je ook reist, een onvergetelijke reis wordt het vast!

 4. Ja echt inderdaad een prijzig avontuur, maar ik denk ook absoluut het waard. Ik heb van mijn rondreis Nieuw-Zeeland en Australie ook nooit op durven schrijven wat het kostte, maar het zal aardig in de buurt komen. Volgens mij zijn Nieuw-Zeeland en Canada de duurste landen voor camperhuur.

  • Ik denk dat je gelijk hebt, de camper is een duur vervoersmiddel in die landen. Maar ik vind het wel een ideale manier van reizen, dus als ik ooit naar Nieuw Zeeland ga, zou ik denk ook weer voor een camper kiezen.

 5. Toch wel fijn zo’n overzicht, zo weten anderen goed wat ze kunnen verwachten. Mooi toch dat jullie de reis hebben kunnen maken en er zo van genoten hebben. De natuur moet fenomenaal zijn en met een camper kun je dat dus het beste ervaren. Ik vind het voor Costa Rica ook echt aan te raden om met een huurauto op pad te gaan. Is ook niet goedkoop, maar je hebt zo veel vrijheid en sommige bestemmingen zijn beter te bezoeken dan met het openbaar vervoer.

  • De natuur is er ook echt fenomenaal. Ik mis de ruige bergen af en toe wel hier in Nederland. En ik kan me goed voorstellen dat je vanuit de auto de natuur in Costa Rica perfect in je op kunt nemen. Kamperen is er niet echt een dingetje denk ik?

 6. Sodeju, wat een enorm bedrag!! Wel ontzettend gaaf en ik kan me voorstellen dat het voor jullie de moeite waard was. Dat je op het ene moment in de sneeuw staat en op het andere moment in een prachtig bos (met beren?!). Het lijkt mij een geweldig land, alleen wordt het voor mij een lange-termijnplan 😉

  • Haha! Canada is nou niet bepaald een goedkope backpackbestemming nee, maar ik had het voor geen goud willen missen.

 7. Wat een handig artikel! Canada staat heel hoog op mijn lijstje, maar het is niet praktisch (en onbetaalbaar) om alleen een camper te huren. Ik zou het ook niet prettig vinden om alleen te rijden daar. Canada zit er voorlopig dus nog niet in…helaas.

  • Dat kan ik me heel goed voorstellen Kelly. Het is qua prijs, maar ook qua gezelschap niet echt een ideale manier van reizen als je alleen bent. Ik hoop dat je voor je trip naar Canada nog een ideale reisbuddy gaat vinden 🙂

 8. Het is een flinke som geld, maar uiteindelijk een reis die je nooit zal vergeten. Dan is het het waard om er even voor te sparen. En ik kan me voorstellen dat als je eenmaal daar bent, je ook niet gaat besparen op dingen als de Athabasca Glacier. Die wil je dan ook echt zien.

  • Het is inderdaad een prijzige reis, en daarom leek het kostenplaatje me wel interessant om te delen.

 9. Oef, dat is inderdaad een flink bedrag. Wij willen ook graag in Canada rondreizen maar zullen denk ik eerder kiezen voor een auto en dan overnachten in guesthouses ofzo. Het ziet er wel uit als een prachtige reis!

  • Met een auto zal zeker een mooie reis worden, maar juist met een camper geeft het zoveel extra’s. Je kunt de camper op campings neerzetten en met gemak 2 nachten zonder stroom of water. De gastank is enorm groot. Je hebt een toilet aan boord, voor de grote en kleine boodschap! Ook langs de kant van de weg, ff de generator aan en een pizzapunt in je magnetron-oven gooien…heerlijk relaxed.
   De vrijheid die je dan hebt is enorm. Stel je voor dat je onder de dennenbomen staat, aan een rivier met voor je een kampvuur (nagenoeg elke camping heeft een fire-pit). Been there, done that. Op zulke campings mag vanwege de rust, de generator meestal maar een paar uur per dag aan op vast tijden.

   • Ik vond kamperen met een camper ook ideaal in Canada. Alles is er voor gemaakt. De campings zijn de allermooiste op de wereld, met ruime plekken, veel privacy en midden in de natuur. En ik vraag me ook af of je met een auto en guesthouses veel goedkoper uit gaat zijn. Ik denk dat het al met al niet veel uitmaakt… Maar ik zou daar wel eens een overzichtje van willen zien.

 10. Fijn dat je het gedeeld hebt, geeft veel inzicht! Denk je dat een camper met 4 volwassenen veel duurder is? Ik zie eigenlijk altijd twee volwassenen, dus ik vind het lastig inschatten. Maar de rest van de kosten kan ik zeker wat mee!

  • Graag gedaan Manouk! Een camper voor vier volwassenen zal wel iets duurder zijn, maar zeker niet twee keer zo duur. Dus de kosten per persoon zullen lager zijn dan bij onze camper voor twee personen. Je camper is in zijn geheel dan wat groter. Ben je plannen aan het maken?

 11. Jullie budget is vergelijkbaar met dat van ons: https://www.marcellamolenaar.nl/budget-camperreis-canada/ Jullie waren iets langer. Veel geld, maar wel voor een geweldige ervaring. Ik kreeg en krijg op mijn blog heel wisselende reacties. Reizigers die vaak in Azië verblijven vinden het te veel geld, anderen die ook wel naar Amerika of Australië reizen vinden het een prima budget. Wel blijkt dit bedrag niet haalbaar voor de zomervakanties, het is dan een stuk duurder om een camper te huren.

  • Ik heb er ook totaal geen spijt van! Het was het sparen meer dan waard 🙂 En timing is inderdaad belangrijk bij het huren van een camper, niet alleen qua seizoen, maar ook hoe eerder je boekt, hoe goedkoper het is.

 12. Oh dit kom ik echt op het goede moment tegen! Wij zijn ons nu volop aan het oriënteren op een camperreis naar Canada.
  We zijn enorm aan het twijfelen wanneer we moeten gaan. Ik ben afhankelijk van de schoolvakanties vanwege mijn beroep, maar in de meivakantie (eind april tot halverwege mei) scheelt echt een hoop geld. Het scheelt zo 2000 euro op de reis zelf (camper, vliegtickets, overnachting in hotel)
  Wij zijn toch wel bang om te weinig wild, bevroren meren en gondels die niet actief zijn tegen te komen in de meivakantie. Het is nu alle voor- en nadelen op een rijtje zetten en een keuze durven maken.

  Dankjewel voor het delen van jullie kosten!

  • Hi Laura! Wat een mooie plannen! Ik snap je dilemma hoor, want buiten het hoogseizoen kun je heel veel geld besparen en de meivakantie is misschien ook een beetje kort? Wat misschien ook goed is om mee te nemen in je overweging, is of je graag alles van te voren plant, of dat je liever op een meer spontane manier reist. In het hoogseizoen zul je van te voren je campings moeten boeken. Zeker in de nationale parken en op Vancouver Island. Buiten de zomermaanden kun je prima op de bonnefooi rondtrekken. Wij waren eind mei/begin juni in Canada en zelfs toen was nog niet alles open, maar wij vonden het niet hinderlijk. Er zijn zoveel alternatieven. Bij de lokale tourism offices (heel handig!) kunnen ze je er alles over vertellen.

Laat een reactie achter