Ons eerste weekendje weg na alle coronaperikelen bracht ons naar Brabant waar we in een heel gezellige Bed & Breakfast verbleven. Op een landgoed, tussen de bossen en weilanden. 

Wat was ik toe aan een weekendje weg! Na zes maanden niet van huis te zijn geweest en alle nachten in mijn eigen bed te hebben geslapen, was ik echt toe aan een andere omgeving.

Niet dat ik mijn eigen huis en stad niet waardeer… Dat absoluut wel!  Maar ik heb zo af en toe verandering nodig om mijn eigen plekje nog meer te waarderen. En dan is zes maanden geen tripjes best wel heel lang. 

Maar dit weekend bij de Roovertsche Leij maakte alles goed. Het was heerlijk om een voor mij nieuw stukje Nederland te ontdekken, lekker uit eten te gaan en een Brabants biertje te drinken op het terras. In deze blog deel ik graag waarom deze Brabantse landgoederen mij zo enorm verrast hebben! 

Bed & Breakfast de Roovertsche Leij

Eigenlijk waren we op zoek naar een vakantiehuisje voor een weekend. Eigen sanitair, eigen keuken, dat leek ons wel zo makkelijk en veilig in deze tijd. Maar het eerste resultaat in de zoekopdracht bij Belvila trok direct onze aandacht. Een gezellige Bed & Breakfast in een moderne boerderij met ruime kamers en een restaurant op de begane grond. Het bleek ook nog een perfecte uitvalsbasis voor mooie wandelingen in de Brabantse natuur. Ik had geen idee wat er nog meer te beleven viel, maar we boekten direct. 

Eenmaal aangekomen bij de Roovertsche Leij bleek deze omschrijving prima te kloppen. Bij de B&B starten diverse wandel- en fietsroutes door de omgeving. We werden gastvrij ontvangen en nadat we ons even hadden opgefrist op de kamer, vonden we een plekje op het gezellige terras. Het weekend kon beginnen!  

De Roovertsche Leij is een aanrader voor wie een weekendje op pad wil in Brabant. Het is een gezellige plek met vriendelijke uitbaters en gastvrij personeel. Het ontbijt is zeer uitgebreid, met verse broodjes en een lekker eitje. En ook niet geheel onbelangrijk de kamer is ruim en van alle gemakken voorzien. 

Wandelen op Landgoed Gorp en Roovert

Ons weekend bestond vooral uit wandelen, lekker luieren op het terras of aan het water en heerlijk eten. Bij de Roovertsche Leij vind je ook een Natuurpoort. Een toegangspoort tot de Brabantse natuur. Vanaf hier vertrekken diverse wandel- en fietsroutes. Wij kozen voor een route van zo’n 10 kilometer langs alle mooie plekjes van het landgoed. 

De bedoeling was dat we een aantal knooppunten zouden volgen, maar om één of andere reden bleek dit voor ons totaal niet te werken. We misten paaltjes, we konden op kruispunten geen paaltjes vinden en vonden de richting van de pijlen ook lang niet altijd duidelijk. Dus uiteindelijk hebben we met Google Maps gewoon onze eigen route uitgestippeld. Er liggen genoeg mooie bospaden en je kunt altijd wel je weg vinden. 

Oude boerderijen, statige lanen en een idyllisch kasteeltje

Het eerste stuk liepen we langs enorme akkers vol met aardappelen. Rondom Amersfoort vind je niet veel akkerbouw dus ik keek mijn ogen uit. Het was één groot uitgestrekt veld met aardappelen zo ver je kon kijken. Het zit dus wel goed met onze voedselproductie in Nederland. 

Daarna liepen we het bos in en slingerden we mee met de Roovertsche Leij een klein smal riviertje. Echt een super leuk en rustig pad. Aan het einde kwamen we bij een gerenoveerde boerderij uit de 17e eeuw, die nu dienst doet als evenementenlocatie: De Nieuwe Hoef. In de weekenden kun je hier ook prima koffie drinken op het terras. 

We volgen de prachtige beukenlaan en lopen richting Gorp. Hier staat nog een prachtig kasteel dat privé-eigendom is, maar vanaf de weg goed te bewonderen. Het bouwwerk heeft wel iets sprookjesachtigs met zijn ronde torens. 

We lopen verder door het bos. Soms over een smal bospad, dan weer over een brede laan. Op de weg terug naar de B&B komen we nog een kleine begraafplaats tegen. Hier liggen gefusilleerde verzetstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. 

Na een tippel van 13 kilometer komen we weer bij de B&B. Moe, maar onder de indruk van het mooie landgoed ploffen we neer op het inmiddels goed gevulde terras voor een drankje. 

Wandelen op Landgoed Nieuwkerk

Op de zondag besluiten we naar het nabijgelegen landgoed Nieuwkerk te gaan. Eigenlijk is het gewoon een kwestie van de straat oversteken en dan ben je er al. De Belgisch-Nederlandse grens doorkruist dit landgoed. We besluiten eerst naar het klooster te lopen en vanaf daar een route uit te stippelen. Richting het klooster lopen we letterlijk op de grens. Er staat nog een vers geschilderde grenspaal om je daar aan te herinneren. 

Het klooster zelf doet nu dienst als hotel-restaurant. We drinken een kopje koffie op het terras en besluiten een route te lopen over de hei en langs de Halve Maan. Dit is een groot bosven, dat door de droogte van de afgelopen tijd al grotendeels droog is gevallen, maar mooi is het nog steeds. 

De route en het landschap zijn heel anders dan bij Gorp en Roovert. Je loopt hier afwisselend langs heidevelden en door het bos. De paden glooien veel meer en je loopt onder meer langs een vogelhut en een prehistorische grafheuvel. Het is hier drukker dan bij Gorp en Roovert. Onderweg komen we vooral veel fietsers tegen. 

Maar ook deze route bevalt ons prima. Na zo’n 10 kilometer zijn we weer bij de B&B en sluiten we ons weekend weg hier af met een lekkere late lunch. 

Kristel van Hiken & Biken schreef een blog over haar favoriete wandelroutes in Brabant. Een aantal daarvan is ook goed bereikbaar vanuit de Roovertsche Leij.

Heerlijk eten in de tuin van De Eetkamer

Tijdens dit weekend weg gingen we ook voor het eerst weer uit eten. De eerste avond aten we bij de Roovertsche Leij, wat al echt heel fijn en lekker was. De tweede avond reserveerden we bij De Eetkamer in Goirle. 

Dit restaurant is gevestigd in de oude directeurswoning van een textielfabriek en heeft een prachtige tuin. En het is echt een aanrader voor iedereen die van lekker eten in een gastvrije omgeving houdt. Dit was een avond pure verwennerij. Het eten was onwijs lekker, met het toetje als absolute hoogtepunt. Ik kan echt heel blij worden van een lekker toetje en deze komt zeker weten in mijn lijstje met beste toetjes. De rekening viel ons ook nog eens heel erg mee. 

Wat merk je van de coronamaatregelen? 

Het was onze eerste weekendje weg in de coronatijd en de zwaarste maatregelen waren al weer opgeheven. Zo waren restaurants en terrassen weer geopend. 

Ik vond het opvallend dat het per plek waar je naar toeging nogal verschilde wat de maatregelen zijn. Alleen bij het Klooster Nieuwkerk vroegen ze of we ziekteverschijnselen hadden. Wel staan er overal bij de ingang handgeldispensers en liggen er overal papiertjes of bordjes op tafel met voorschriften. 

Bij de Roovertsche Leij waren looproutes uitgestippeld en kregen we instructies over de in- en uitgang. Ook stond er een flesje handgel op de kamer. Verder was het gewoon een verblijf in een B&B. Het meest moest ik nog nadenken over het reserveren van de restaurants. Ondanks dat het goed weer was, hebben we ook onze plekjes op het terras voor het diner vooraf gereserveerd. Just to be sure… 

Het was gewoon heel fijn om weer even in een andere omgeving te zijn en na al onze wandelingen in en om Amersfoort eindelijk weer wat andere mooie wandelingen te kunnen maken, lekker uit eten te kunnen gaan en inspiratie op te doen voor volgende tripjes. 

Vorig jaar waren we ook al in Brabant. Toen gingen we kamperen in de Kempen. Wat je daar kunt beleven, lees je hier: Pop-up avonturen: kamperen in de Brabantse Kempen.

Like it? Pin it!

Pin it! Een weekendje weg tussen de Brabantse landgoederen

4 Comments

  1. Wauw, zes maanden niet op pad.. dat is echt lang. Wij hadden de mazzel dat we in februari nog naar Marokko geweest waren, maar ik was er nu ook echt wel weer aan toe. Blij dat we weer enigszins kunnen reizen.. voor zolang als ’t duurt.. dat dan weer wel. 🙁 Hopelijk kunnen we straks weer vaker gaan. In elk geval fijn dat jullie zo van dit weekend hebben kunnen genieten!

    • Ja hè? Het klinkt ook zo lang. Maar we hebben de tijd goed besteed 🙂 Nu duimen dat we in september ‘echt’ op vakantie kunnen…

  2. Wat een heerlijk weekend weg! Ik ben wel in een aantal steden in Brabant geweest, maar landgoederen heb ik er nog niet ontdekt. Superleuk na al die tijd rondom huis blijven. Ik ga jouw wandelroutes zeker onthouden voor als we nog eens die kant op gaan.

    • Het was voor mij ook een grote verrassing, maar Brabant is dus buiten de steden ook heel erg leuk. Ik kan je van harte aanbevelen om er meer van te ontdekken!

Laat een reactie achter