Geluksmomenten vormen herinneringen in je hart

Ik mag mij over het algemeen een gelukkig mens noemen. Natuurlijk heb ik ook wel eens een baaldag, maar die gaan gelukkig snel weer voorbij. Meestal sta ik er niet eens bij stil, maar soms zijn er momenten waarop ik voel dat het geluk me toelacht. Vaak gewoon bij alledaagse dingen, zoals een eerste zonnestraal aan het eind van een lange winter, of een goed gesprek. 

Op reis heb ik ook regelmatig zo’n typisch geluksmoment. Heel soms zie je ze aankomen, maar vaak verrassen ze me. Uiteindelijk vormen ze een herinnering die me altijd bij blijft. De komende weken zal ik regelmatig zo’n geluksmoment delen. 

Deze keer een dierbaar geluksmoment in Slovenië, waar we mochten eten bij Hiša Franko, het beste restaurant van Slovenië. 

Uit eten bij Hiša Franko – het beste restaurant van Slovenië

Naast reizen ben ik ook gek op lekker eten. Op reis proberen we dan ook altijd wel één keertje echt uit te pakken met eten; ten minste drie gangen en een goede fles wijn erbij. Maar tijdens onze vakantie in Slovenië wisten we wel een heel bijzonder tafeltje te scoren. We gingen dineren bij Hiša Franko, het restaurant van ‘s werelds beste vrouwelijke chef in 2017. 

Een paar weken geleden was er een hoogtepunt in de Sloveense gastronomie. Voor het eerst werden de befaamde Michelinsterren uitgereikt in het culinair rijke land. Vijf restaurants kregen één ster, één restaurant kreeg er twee. Je raadt het waarschijnlijk al Hiša Franko was de gelukkige ontvanger van twee Michelinsterren. 

Waarom uit eten bij Hiŝa Franko? 

Na onze eerste vakantie in Slovenië, kwam het tweede seizoen van Chef’s Table op Netflix. Met daarin een aflevering over een vrouwelijke Sloveense chef, Ana Roš. Ze kookte verrassende gerechten met hele lokale ingrediënten. Ik was op slag verliefd op de mooie beelden van dit gedeelte van Slovenië. Na even te Googelen wisten we de bestemming voor onze volgende kampeervakantie: de magische Soča Valley in het oosten van Slovenië.

Toen Ana Roš begin 2017 werd uitgeroepen tot beste vrouwelijke chef ter wereld, stond onze bestemming definitief vast. In juni van dat jaar zouden wij vakantie vieren in Kobarid. 

Ontdek nog meer toffe activiteiten in Slovenië in mijn blog Slovenië inspiratie: deze 8 bestemmingen mag je niet missen

Hoe reserveer je een tafel bij Hiša Franko? 

Een tafel bemachtigen leek ons niet heel eenvoudig. We hadden verhalen gelezen dat door het succes en alle aandacht het restaurant al weken vooruit volgeboekt was. Maar wie niet waagt wie niet wint en een mailtje met de data dat wij in Kobarid zouden zijn, was snel gestuurd. Het antwoord was positief. In die twee weken was er nog één tafel vrij voor het diner en konden we nog kiezen uit meerdere lunchsessies. Het werd het diner. Ik was helemaal in de wolken!

Het menu

We kregen deze avond een 8 gangen menu geserveerd, met een bijpassend wijnarrangement. 

De avond begon met een aantal amuses. Waaronder een hele bijzondere waaier van kaas. 

Daarna volgden de acht gangen, met soms best spannende ingrediënten. 

Gang 1: Grayling, cabbage water, red beets, pumpkin oil mayo, sedum maximum

Uit eten bij Hiša Franko: Grayling, cabbage water, red beets, pumpkin oil mayo, sedum maximum

Gang 2: Sardine, candy lemon, fennel

Sardine, candy lemon, fennel

Gang 3: Dirty cuttlefish, agretti, charcoal grilled young onion (zelfs het bord is dirty)

 Dirty cuttlefish, agretti, charcoal grilled young onion

Gang 4: Cauliflower ravioli, “Drezniča” goat kid broth, brain, black bean and anchovy drops, wild bitter herb, grenkuljica

Cauliflower ravioli, “Drezniča” goat kid broth, brain, black bean and anchovy drops, wild bitter herb, grenkuljica

Gang 5: Beef tongue, celeriac and scallops

Beef tongue, celeriac and scallops

Gang 6: Tripe, fava beans, duck jus, cave cheese, fried nettles, chanterelles

Tripe, fava beans, duck jus, cave cheese, fried nettles, chanterelles

Gang 7: Drezniča-Idrsko-Mexico City – Mountain rabbit 2.0 on vacation in Mexico

Drezniča-Idrsko-Mexico City - Mountain rabbit 2.0 on vacation in Mexico

Gang 8: Walnut meringue, 21 day kefir, pear in camomille, forest honey and polline icecream. Omdat ik allergisch ben voor noten werd er voor mij een alternatieve meringue geserveerd. 

Walnut meringue, 21 day kefir, pear in camomille, forest honey and polline icecream

Na het eten kun je afsluiten met een kopje koffie of thee en zelfs dan is het eetfestijn nog niet voorbij. Als klap op de vuurpijl worden er nog huisgemaakte koekjes en bonbons geserveerd. Speciaal voor mij zelfs zonder noten. 

Wat een belevenis!

Uit eten bij Hiša Franko is niet zomaar een avondje uit. Het is een hele belevenis. Het restaurant is prachtig gelegen in de vallei van Staro Selo, even buiten Kobarid. Vanuit het de glazen serre kijk je uit over de tuin van het restaurant en zie je de bergen. 

Veel van de groenten en kruiden komen uit de eigen moestuin. De kaas, het vlees en ook een deel van de vis komt ook allemaal van omliggende boerderijen en uit dorpjes in de buurt. 

Je wordt gastvrij ontvangen. De sfeer is ontspannen. Erg leuk vond ik het tafeltje voor mijn handtas. Dat had ik nog nooit meegemaakt. De bediening neemt de tijd voor een praatje en legt graag uit wat je eet en welke wijn je erbij drinkt. Mijn notenallergie is altijd wel spannend, maar er werd zorgvuldig mee omgegaan en tot aan de bonbons bij de koffie aan toe was er nagedacht over nootvrije alternatieven. Superleuk, ik voelde me ontzettend in de watten gelegd. 

Mocht je een keer in de buurt zijn, dan kan ik je Hiša Franko van harte aanbevelen voor een onvergetelijk avondje uit! Een geluksmoment gegarandeerd! 

Heb jij ook herinneringen aan dit soort geluksmomenten op reis? En welke ervaring maakte jou extra gelukkig? 

2 Comments

  1. Oh wat ziet het er zalig uit! Echt een avond genieten op top niveau. Voor het huwelijks aanzoek had Remco gereserveerd in het restaurant van het kasteel in Ljubljana, waar toen de beste mannelijke chef-kok van het jaar werkte. Volgens mij van Europa zelfs. Als ik aan onze reizen in Slovenië terug denk, denk ik vooral ook aan al het lekkere eten daar. En de wijn. Bij een volgend bezoek gaan we hier een lunch proberen te bemachtigen.

    • Wow dat klinkt echt superromantisch Lizette, een mooie plek om ten huwelijk gevraagd te worden. Ik vond alles geweldig in Slovenië, de natuur, de mensen, het eten en inderdaad de wijn 😉

Laat een reactie achter