Slovenië is mijn favoriete Europese bestemming voor outdoor vakanties. Het land ademt avontuur. En mijn favoriete plek? de Soča Vallei, ook wel Dolina Adrenalina genoemd, wat zich in het Nederlands laat vertalen naar Adrenaline Vallei.

De vallei is vernoemd naar de Soča rivier die hier door het rotsachtige landschap slingert. Op sommige plekken vind je prachtige uitgestrekte weilanden, op andere plekken diepe kloven. Deze afwisseling zorgt voor een gevarieerde vakantie. Je hoeft nooit lang te zoeken naar een nieuwe activiteit. Tijdens onze vakantie hebben we de mooiste hikes gemaakt door kloven, naar watervallen en bergtoppen. Ook gingen we lekker uit eten bij toprestaurant Hiša Franko. 

Maar echt enthousiast werden we van het raften op de Soča rivier, de canyoning tocht door de Sušec Canyon en onze e-mountainbike toer naar Planina Zaprikaj.

Raften op de Soča Rivier

Raften op de Soča rivier
De Soča rivier is perfect voor een avontuurlijk rafting tripje

De Soča rivier is bekend om zijn helderblauwe water en de magische rotswanden die uit het water herrijzen. Het water komt rechtstreeks uit de bergen en is daardoor nogal fris, zo’n 15 graden. Maar dat weerhield ons er niet van om het water op te gaan.

De raft tocht hebben we een dag van tevoren geregeld via X Point in Kobarid. We deelden de boot met een ander stel en onze gids. We peddelden van stroomversnelling naar stroomversnelling, gebruikten de boot als glijbaan, sprongen van rotsen en op de paar rustige stukken genoten we van de betoverende omgeving. De Soča rivier is op sommige stukken best ruig, het is dus een lekker actieve tocht.

De meeste outdoor organisaties, varen op hetzelfde stukje rivier, maar wij hadden in juni weinig last van andere boten.

1,5 Raften op de Soĉa rivier: 44 Euro per persoon

e-Mountainbike Soča Valley, Kobarid

E-mountainbiken rondom Kobarid
E-mountainbiken rondom Kobarid

De omgeving rondom Kobarid kun je het beste al wandelend of fietsend verkennen. Met de auto mis je de mooiste plekken. Omdat wij als echte Nederlanders normaal alleen op vlakke wegen fietsen, huurden we e-mountainbikes om de bergen te trotseren. Je hebt zo minder moeite met de hoogteverschillen, al moet je nog steeds flink trappen op de steile stukken, en kunt makkelijker een grote afstand overbruggen.

Onze eerste tocht ging van Kobarid langs de Nadiža rivier richting Logje en Breginj en weer terug. Een indrukwekkend mooie route over verharde en onverharde wegen. Onderweg kwamen we langs watervallen, kleine dorpjes en groene bossen. De heenweg is stevig klimmen, maar op de terugweg hoef je alleen maar te dalen, hoe fijn!

Omdat het mountainbiken met een hulpmotor goed was bevallen, hebben we ze nog een tweede dag gehuurd. De tweede tocht ging van Kobarid via Trnovo ob Soči en Drežnica naar Planina Zaprikaj op 1.200m hoogte! Een tocht van 40 km, waarbij we bijna 1.000 hoogtemeters hebben overbrugd. Onderweg hebben we genoten van de mooiste vergezichten, het blauwe water van de Soča rivier, en de groene alpenweides. Terug op de camping waren we bekaf, maar een mooie ervaring rijker.

E-mountainbike per halve dag (maar dat rekenden ze ruim): 20 Euro per persoon

Canyoning in de Sušec Vallei, Kobarid, Soča Valley

Canyoning in Soča Vallei
De hoogste waterval die je tegenkomt bij het canyoning in de Sušec vallei

De allerleukste activiteit vond ik Canyoning. Ook dit avontuur boekten we bij X Point. Na een ritje van ongeveer 20 minuten kwamen we bij de Sušec vallei waar we onze wetsuit aantrokken. Vervolgens liepen we met onze uitrusting en op blote voeten de heuvel op.

Eenmaal boven begon een fantastische tocht, waarbij ik me weer even kind voelde.
We gleden en sprongen van rotsen in poeltjes en klommen en klauterden over de rotsen. Het letterlijke en figuurlijk hoogtepunt, de 13m. hoge waterval aan het einde! Whoesh! Ik zou zo weer gaan.

1,5 uur Canyoning: 55 Euro per persoon

Natuurlijk is er nog veel meer te beleven op en om de Soča rivier. Zo kun je nog gaan paragliden, skydiven of hydrospeeden. Dit hebben wij voor een volgend avontuur bewaard. Je moet altijd een reden hebben om terug te komen 😉.

Like it? Pin it!

Pin it! Soča Vallei Slovenië

Laat een reactie achter

Bewaren