In Slovenië is mijn liefde voor wandelen aangewakkerd. Hier heb ik ontdekt dat wandelen leuker wordt naarmate de heuvels hoger en ruiger worden en de uitzichten mooier. 

Wandelen en Slovenië gaan heel goed samen. Het land kent duizenden kilometers aan goed bewegwijzerde routes, die je naar de mooiste plekjes van het land brengen. 

Nu het voorjaar er weer aankomt begint het weer te kriebelen en krijg ik weer zin in een flinke kuitenbijter van een wandeling. Slovenië staat dit jaar niet op onze planning, maar als jij wel gaat, heb ik een aantal mooie routes voor je die je niet mag missen.  

Slap Kozjak 

Slap Kozjak is één van de vele watervallen die Slovenië rijk is (Slap betekent waterval). De waterval ligt verscholen in de groene bossen bij Kobarid in de Soča vallei. Het is een lekkere wandeling voor op een warme dag, niet te ver en veel schaduw. 

De wandeling begint ter hoogte van Kamp Koren net buiten Kobarid, maar kan ook prima vanuit het centrum van het dorp worden gelopen. Het pad leidt je langs de helderblauwe Soča rivier en klimt dan langzaam omhoog door het bos. Halverwege steek je een rustig kabbelend bergbeekje over, dat je vervolgens volgt tot de waterval. 

Ik schreef ook een blog over andere avontuurlijke activiteiten in de Soča Vallei zoals raften, canyoning en mountainbiken.

De waterval zelf ligt verstopt in een soort van kom, waardoor je hem eerst wel hoort, maar nog niet ziet. 
Wij maakten de wandeling op een warme juni ochtend en genoten van de serene rust. Er waren weinig mensen op pad en ook bij de waterval waren we eerst helemaal alleen. Een heerlijk geluksmomentje middenin de mooie natuur. 

Bij Kobarid vind je ook restaurant Hiša Franko. Het eerste restaurant in Slovenië met twee Michelinsterren. Een superlekkere en bijzondere culinaire ervaring. Een mooie afsluiting van een dagje wandelen in de Soča vallei.

Wandelen in Slovenië | Slap Kozjak | Kobarid

Tolmin Korita

Slovenië telt veel mooie kloven. Wij maakten mooie wandelingen in een aantal van deze ‘Korita’s’. De Tolmin Korita is één van deze kloven. Je wandelt hier door de prachtige natuur die door de Tolminka en Zadlaščica rivieren is gevormd. Vanaf diverse bruggetjes heb je prachtig uitzicht over het water en de rotsen. Er zijn veel groene doorkijkjes. 

Voor het mooiste uitzicht over de hele kloof moet je even klimmen. Vanaf de ‘Devil’s Bridge  kijk je van tientallen meters hoogte uit over de rivier diep onder je. Je kunt nog hoger klimmen, maar dan kijk je vooral uit over de bossen. 

Andere hoogtepunten zijn ‘Bear’s Head’ een ingeklemde steen tussen twee rotswanden en het punt waar de Tolminka en Zadlaščica rivieren samenkomen. 

Ik vond de Tolmin Korita een groene rustgevende oase, vooral door het rustig kabbelende water, dat je echt overal hoort. De paden zijn mooi aangelegd en alles is goed bewegwijzerd. Je volgt hier niet één specifieke route, maar kunt zelf bepalen in welke volgorde je de mooiste plekjes opzoekt. 

Collegablogger Amy schreef nog veel uitgebreider over de Tolminkloof. Voor openingstijden en kosten moet je bij haar zijn!

Tolmin Gorge | Devil's Bridge

Vintgar Gorge

De Vintgar Gorge is de meest populaire kloof in Slovenië. Je vindt de kloof op een steenworp afstand van Bled. Het kan hier erg druk zijn, ook buiten het hoogseizoen. Maar sla deze kloof vooral niet over. De natuur is ruig en de route is met veel gevoel voor de natuur aangelegd. 

Over houten vlonders loop je boven het water van de rivier de Radovna. Op sommige plekken is de kloof erg nauw en moet je wachten om tegemoetkomende wandelaars te laten passeren. Op andere plekken is de kloof breed en valt het zonlicht op het water in de kloof. 

Het pad is éénrichtingsverkeer. Ga vroeg in de ochtend om de tegemoetkomende wandelaars zoveel mogelijk te vermijden. Het mooiste in de Vintgar Gorge vond ik het zonlicht. Op smalle en dichtbegroeide stukken is het donker, maar een paar meter verder zie je prachtige zonnestralen de kloof inschijnen, wat zorgt voor een indrukwekkend schouwspel van kleuren. 

De wandeling door de Vintgar Gorge duurt ongeveer een uur (heen en terug). Je betaalt 5,00 Euro om je auto te parkeren. 

Slovenië heeft nog veel meer te bieden dan alleen mooie natuur en uitdagend wandelroutes. Je leest er meer over in mijn blog over de mooiste bestemmingen van Slovenië.

Mostnica Gorge en Slap Voje

De langste wandeling in dit lijstje vind je in bij het meer van Bohinj. Rondom dit meer kun je meerdere leuke wandelingen doen, maar bij het lokale toeristenbureau adviseerden ze ons de wandeling via de Mostnica Gorge naar Slap Voje

Eerst liepen we vanaf het meer naar Stara Fužina. Hier begint de route naar de Mostnica Kloof. Net zoals bij de Tolmin Korita en de Vintgar Gorge loop je hier ook weer langs en over een helderblauwe rivier. Eenmaal uit de kloof begint een pittig klimmetje naar een prachtig groene vallei met lieflijke boerderijtjes. 

Ook het laatste stuk naar de waterval (Voje) is het flink klimmen. Hier is het pad ook wat minder goed begaanbaar. De wandeling is super afwisselend en dat maakte hem zo interessant. Het ene moment loop je in een diepe vochtige kloof, het andere moment op een open groene bergweide, om vervolgens het bos in te duiken. 

De totale wandeling naar Slap Voje duurt 5 tot 6 uur (heen en terug). Maar je kunt kiezen om alleen de Mostnica Kloof te bezoeken. Dit kost je ongeveer 2,5 tot 3 uur. Onderweg kom je slechts twee restaurantjes tegen. Eén aan het einde van de eerste klim en eentje net voorbij de waterval. Dit zijn de plekken voor een verfrissend drankje of een lekkere lunch. 

Kobarid Historical Trail

Wij gingen met name naar Slovenië voor de natuur, maar je kunt ook prima culturele ontdekkingen doen in Slovenië. Bij Kobarid stuitten we tijdens een ommetje bij toeval op de Kobarid Historical Trail

Deze route voert je langs verschillende monumentale bouwwerken, met name uit de Eerste Wereldoorlog toen hier een zware slag heeft plaatsgevonden. Je loopt langs forten en bunkers. Vanaf de top van Veliki Rob (455 meter) heb je prachtig uitzicht over Kobarid en omgeving. 

Indrukwekkend is het door Mussolini geopende Charnel House waar meer dan 7.000 Italiaanse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog begraven liggen. 

De route bestaat uit een aantal korte maar stevige beklimmingen en afdalingen, echte kuitenbijters. De enige andere wandelaars die we tegenkwamen, waren goed getrainde trailrunners, dus dat zegt wel wat. 

De route is 5 kilometer lang, maar trek gerust 2 tot 2,5 uur uit voor deze route, want je hebt aardig wat te bekijken onderweg. 

Kobarid Historical Trail | Slovenië

Soča Source

De kortste route in dit lijstje, maar zeker niet de minste en ook niet de makkelijkste route, kun je vinden in Triglav National Park en brengt je naar de bron van de magische Soča rivier. 

Vanaf de parkeerplaats volg je de bordjes naar de Soča Source. Het eerste stuk is vlak en op wat boomwortels na, goed begaanbaar. Het venijn zit hem in de staart, want om bij de bron te komen (een waterval), moet je een stukje echt klimmen. 

Via trappetjes in de rotsen en verankerde kabels klim je via een steil pad naar boven. Vanaf hier heb je geweldig uitzicht en natuurlijk kun je hier ook een aantal hele stoere foto’s schieten. 

Dit pad is zeker niet geschikt voor mensen met hoogtevrees, maar als je goede schoenen aan hebt en een gezonde dosis lef, dan is het pad goed te doen. 

Ik hou wel van een uitdaging en ben ook niet vies van een beetje klimmen en klauteren, dus ik vond dit een erg leuke verrassing. 

Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 15 minuten lopen naar de klim. Vanaf daar is het afhankelijk van de drukte en je eigen fysieke conditie, maar binnen enkele minuten kun je boven zijn. 

Zou jij één of meerdere van deze wandelingen willen maken in Slovenië? En zo ja, welke spreekt jou dan het meeste aan? 

Lees meer over mijn avonturen in Slovenië

1 Reactie

Laat een reactie achter