Voor mij is reizen meer dan alleen het ontdekken van fantastische plekken. Een leuke activiteit kan je ervaring enorm verrijken. Ook kunnen bepaalde skills je reis nog avontuurlijker maken.

Al jaren wilde ik leren duiken, om zo tijdens mijn reizen ook de wereld onder water te kunnen ontdekken. En eindelijk is het zover, ik ben begonnen met mijn PADI training. Nog een paar lessen en ik mag mij een gecertificeerd ‘PADI Open Water Diver’ noemen.

Waarom ik wil leren duiken

Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door de zee en de onderwaterwereld. Tijdens strandvakanties met mijn ouders speelde ik urenlang in de branding. In mijn tienerjaren heb ik alle herhalingen van de Jacques Cousteau documentaires wel gezien.

Daarna duurde het nog wel wat jaren tot mijn eerste duikervaring. In 2015, tijdens onze roadtrip door Zuid-Afrika, besloten mijn vriend en ik dat we het maar eens moesten proberen. We meldden ons bij een lokale duikschool, en na een zorgvuldige en uitgebreide les in het zwembad, gingen we de volgende dag de zee in.

De wereld onderwater is rustgevend, vloeiend (waardoor ik me nogal lomp voelde), kleurrijk en vol leven. Je hebt geen idee wat er allemaal gebeurd, totdat je er op je gemakje tussendoor zwemt. Het was een onvergetelijke ervaring!

Sindsdien staat leren duiken op mijn bucketlist. Maar steeds kwam het er niet van. Totdat ik afgelopen najaar de plaatselijke duikschool bezig zag in het zwembad. We meldden ons aan en inmiddels hebben we drie lessen gehad.

Leren duiken in Zuid-Afrika

Keuzes, keuzes, keuzes…

Als je wilt leren duiken heb je tal van mogelijkheden. Er zijn verschillende instanties die duikcursussen bieden. Ik koos zelf voor de wereldwijd meest bekende organisatie: PADI. Vanuit praktisch oogpunt, omdat de lokale duikschool aangesloten is bij PADI, maar ook omdat je met je ‘PADI Open Water Diver’ certificaat overal ter wereld terecht kunt. Handig dus!

Een andere keuze die je moet maken is ‘waar’ je wilt leren duiken. Je kunt in Nederland leren duiken, zodat je op je vakantiebestemming direct het water in kan, of juist je vakantie gebruiken om te leren duiken.

Ik heb er voor gekozen om in Nederland bij de plaatselijke duikschool mijn ‘zwembadlessen’ en theorie te volgen. De vier ‘open water’ duiken, die nodig zijn voor je brevet, ga ik in het buitenland doen. Zo combineer ik het nuttige met het aangename!

Wat ik persoonlijk ook heel fijn vind, is dat mijn cursus meerdere weken duurt. Zo heb je iedere week om bepaalde oefeningen te herhalen en de opgedane kennis te laten bezinken. En vijf weken lang, iedere week een duik maken is gewoon heel erg leuk, ook in het zwembad!

Wat leer je tijdens een PADI Open Water Diver training?

Het korte antwoord hierop is: veel, heel erg veel! De kern van de training is dat je verantwoord leert duiken en risico’s leert voorkomen. Mocht er onverhoopt iets misgaan, dan leer je hoe je hier mee om moet gaan.

Je leert handige ezelsbruggetjes voor het inspecteren van je uitrusting en het onder water gaan. Ook leer je wat je moet doen, als je geen lucht meer hebt en hoe je optimaal drijfvermogen realiseert, zodat je niet onverwachts opstijgt of continu over de bodem zwemt.

Het klinkt misschien spannend, maar ik vind het vooral heel erg leuk. Je ziet en voelt namelijk iedere week vooruitgang!

Waar kun je allemaal duiken?

Overal waar water is, kun je duiken. Het meest populair zijn natuurlijk tropische bestemmingen als Curaçao, Maleisië en Egypte. Maar ook dichterbij huis kun je duiken. In Nederland zijn de Vinkeveense plassen erg populair en ook in de Oosterschelde schijn je prachtig te kunnen duiken.

Mijn voorkeur gaat nu toch uit naar iets warmere locaties met kleurrijke vissen en koraal. Daarom is de planning dat ik mijn ‘PADI Open Water diver’ training ga afmaken in de Rode Zee in Egypte. Zo kan ik tijdens mijn praktijkduiken meteen genieten van mooi uitzicht. En kunnen we daarna nog een aantal dagen duiken om de onderwaterwereld van Egypte echt te ontdekken.

Wil jij ook leren duiken? Of heb jij je brevet al een tijdje in bezit? Ik hoor graag jullie ervaringen, tips en ideeën!

Laat een reactie achter