Het sneeuwt in de tent! Kleine vlokjes dwarrelen op mijn slaapzak. In de slaapzak is het lekker warm. Maar zodra ik deze openrits voel ik de ijzige kou op mijn lichaam. Zal ik er toch nog even inkruipen? Ik besluit moedig te zijn en me aan te kleden. Als ik daarna de tent open en naar buiten stap, weet ik waarom ik zo graag wilde winterkamperen… Want direct vanuit je tent dat witte landschap instappen is magisch! 

Ik ging winterkamperen met onze pop-up tent in het meest winterse weekend van het jaar. En ik ging niet alleen kamperen, ik maakte er een echt wintersportweekend van met schaatstochten over het Nijkerkernauw en een schitterende sneeuwwandeling in het Hulkesteinse Bos. Want wintersporten in Nederland is misschien zeldzaam, maar wel echt ontzettend leuk! 

Winterkamperen in een tent: waar begin je aan?

In de sneeuw kamperen is een langgekoesterde wens. En eigenlijk dacht ik dat het er deze winter weer niet van zou komen. Met afgunst keek ik naar de beelden vol sneeuw uit Duitsland, de Ardennen en zelfs uit Spanje, wetende dat een tripje naar het buitenland er deze winter niet in zit. Dus toen er in Nederland toch ineens sneeuw werd voorspeld, was ik in opperste staat van paraatheid. Ik volgde de weerberichten op de voet en het werd al snel duidelijk dat de sneeuw wel een tijdje zou blijven liggen. Misschien wel een week! En dat betekende dat we konden winterkamperen. 

Echter hoe dichterbij het weekend kwam, hoe zenuwachtiger ik werd. Kamperen in de sneeuw leek me fantastisch, maar ik twijfelde of ik dat bij temperaturen van tussen de -10 en -15 graden ook nog zo leuk zou vinden. Ondertussen had de schaatskoorts ook vat op mij gekregen en moest het schaatsen op natuurijs ook nog onderdeel worden van het kampeerweekend. 

Samen met mister Backpackfever maakte ik een plan. We zouden dichtbij huis blijven, zodat als het te koud zou zijn, we snel naar huis zouden kunnen. Natuurlijk gingen de schaatsen mee en we besloten ook wat extra uitrusting mee te nemen voor een hele koude nacht. 

Schaatsen bij Nijkerk: het echte wintersportgevoel in Nederland

Voordat we naar onze camping in Flevoland rijden, maken we een stop bij het Nijkerkernauw, waar om 10 uur ‘s ochtends de schaatspret al in volle gang is. Het is een typisch Nederlands plaatje, de schaatsers op het ijs, de dijk met geparkeerde fietsen op de achtergrond en de prachtige blauwe lucht. 

De zon zorgt voor het echte wintersportgevoel. We hebben gelukkig koeken, broodjes en koffie mee, zodat we met gemak een aantal uren kunnen blijven. Het schaatsen gaat soepel, het zonnetje geeft energie en de sfeer is supergoed op het ijs. Echt genieten! 

Winterkamperen op Landgoed de Wielewaal in Flevoland

Gelukkig kunnen we deze keer nog terecht op Landgoed de Wielewaal in Zeewolde. Helaas is deze prachtige natuurcamping per 1 maart verkocht en de toekomst van de camping ongewis. In de herfst hebben we hier ook met veel plezier gekampeerd en we kiezen hetzelfde rustige plekje weer uit. 

We graven een plekje uit voor onze tent, zodat het grondzeil niet vast kan vriezen aan de sneeuw en zetten onze spulletjes neer. Het voelt zo heerlijk sereen in de sneeuw. Verderop horen we andere kampeerders hun tentje opzetten, maar verder is het rustig.

Winterkamperen met de tent

Sneeuwwandelen bij de Laakse Slenk

Naast de camping ligt de Laakse Slenk. Een heel mooi natuurgebied waar het altijd heerlijk rustig is. We besluiten om hier nog even te gaan wandelen. Er staan nog maar weinig voetstappen in de sneeuw, Wel zien we duidelijk de afdrukken van reeën, vossen en hazen. Er zijn een paar schaatsers op de Slenk en nog wat verdwaalde wandelaars. Het witte landschap is prachtig en door het zonnetje krijgen we het behoorlijk warm. 

Sneeuwwandeling Laakse Slenk

Warm blijven bij het kampvuur en een ijskoude nacht

Eenmaal terug bij de tent is het zaak om warm te blijven. Het is half vijf in de middag dus we besluiten ons kampvuur aan te steken. Een uur later gaat onze pan met soep op het vuur. Zodra de zon ondergaat, begint het gevoelig af te koelen. We gaan nog wat dichter bij het vuur zitten, trekken onze thermokleding aan en maken wat korte wandelingetjes. 

Voordat we het echt te koud krijgen, besluiten we rond kwart over acht om de slaapzak in te duiken. Zo vroeg lig ik niet vaak in bed. We zijn wel moe van het hele dag actief buiten zijn, dus na nog wat praten en lezen vallen we tegen een uurtje of tien in slaap om na een toch wat onrustige nacht om acht uur in de ochtend wakker te worden. 

Zodra ik mijn neus buiten mijn slaapzak steek, voel ik de vrieskou op mijn gezicht. In mijn slaapzak is het lekker warm dus besluit ik nog even te blijven liggen. Tevreden constateer ik dat ik al mijn ledematen nog kan bewegen. 

Na een half uurtje moed verzamelen, ga ik rechtop zitten en begint het te sneeuwen. De binnenkant van de tent is bevroren en doordat ik tegen het doek aanstoot, valt de rijp op de tent als sneeuwvlokjes op onze slaapzakken. Ik ben blij dat ik mijn kleren in de slaapzak heb gestopt en dat deze dus ook lekker warm zijn. Het aankleden in de ijskoude tent is echter een behoorlijke uitdaging. Maar zodra ik de tent open, ben ik alle ongemakken weer vergeten. Die sneeuw blijft magisch mooi! 

Na het ontbijt besluiten we ons weekend winterkamperen en wintersporten in Nederland af te sluiten op het ijs van het Nijkerkernauw. 

Winterkamperen | Het sneeuwt in de tent

Winterkamperen: onze uitrusting

Onze auto zat goed vol toen we zaterdagochtend op pad gingen. We hadden twee grote zakken met haardhout mee, onze schaatsen natuurlijk en dan ook nog eens een uitgebreide kampeeruitrusting. 

Om het ‘s nachts niet koud te krijgen hadden we onder onze isolerende slaapmatjes een extra laag isolerend folie gelegd . Deze was iets te klein, maar gelukkig hadden we ook nog een fleecedeken die er onder kon. We sliepen in onze speciale winterslaapzakken die geschikt zijn voor temperaturen dik onder nul. De comforttemperatuur van deze slaapzakken ligt rond -12 graden. Aangezien het nog kouder kon worden, hebben we onze winterslaapzakken in onze zomerslaapzakken geritst. Ik heb geslapen in mijn thermokleding en met een muts op mijn kop.

Deze uitrusting heeft ervoor gezorgd dat ik het heerlijk warm had ‘s nachts. In de ochtend buiten de tent moest ik wel in beweging blijven om het niet koud te krijgen. Het kampvuurtje was toen niet voldoende om mij warm te houden. 

Winterkamperen met de tent

Winterkamperen: zou ik het nog een keer doen? 

Als we iedere winter ten minste één zo’n fantastische winterse periode zouden kennen in Nederland, zou ik er voor tekenen. Buiten zijn, alle sneeuw- en ijspret, ik heb er met volle teugen van genoten. 

Het winterkamperen zelf vond ik veel minder spannend dan verwacht. Het was makkelijker om warm te blijven, dan ik had gedacht. Echter, waar ik mezelf vooraf helemaal zag zitten met een glaasje glühwein of warme chocolademelk bij het kampvuur, bleek dat in de praktijk wat minder romantisch. Vooral omdat kamperen bij -10 graden toch wat onpraktisch is. Alles wat je aanraakt is koud, water bevriest zelfs in je thermosfles en alles wat je in je mond wilt stoppen, moet je eerst verwarmen, wil het nog een beetje smaak hebben. 

Het kamperen in de sneeuw zou ik zeker weer doen. De sneeuw heeft een isolerend effect op de natuur. Alles is wit en het omgevingsgeluid gedempt. Echt magisch! Maar het hoeft voor mij dan niet meteen -10 graden of nog kouder te zijn. Temperaturen iets onder het vriespunt zoals tijdens het kamperen in de herfst zou ik ook prima vinden. Dat maakt het allemaal een stuk praktischer. Ik vind mezelf echter wel stoer dat ik het gewoon geflikt heb! 

En jij? Heb jij gekampeerd in de sneeuw? Of laat je dat avontuur aan je voorbij gaan en geniet je gewoon op de schaats of op de slee van de winterpret? 

Benieuwd naar onze andere pop-up avonturen? Hier vind je ze allemaal!

Deze blog bevat affiliate links. Deze links houden bij of jij een aankoop doet na een bezoek aan mijn site. Over jouw aankoop krijg ik dan een kleine vergoeding. Jij betaalt niks extra’s. Met deze inkomsten wil ik de kosten die ik maak voor Backpackfever.nl terug verdienen.

2 Comments

  1. Wat ziet dat er onwijs bijzonder uit zeg. Het lijkt mij dan wel weer onwijs koud. Ik ben dan ook echt een koukleum dus alles wat buiten is tijdens de winter pas ik voor haha.

    • Haha ik ben van nature ook een koukleum Kimberly en moest dus ook best wat moed verzamelen… Maar het is inderdaad gewoon bijzonder leuk om een keer te doen! En echt heel koud heb ik het eigenlijk niet gehad 😉 Dus wie weet… gewoon een keer proberen?

Laat een reactie achter