Het is vijf uur in de middag als we besluiten dat het de hoogste tijd is om een kampvuurtje te maken. Om ons heen zien we al meerdere rookpluimen de lucht in kringelen. Het is midden oktober en hoog tijd voor een experiment: kamperen in de herfst. 

Herfstkamperen is voor ons een compleet nieuwe belevenis. Maar wel iets dat we al heel lang een keer wilden proberen. Want waarom zou je alleen bij zomerse temperaturen in een tentje kunnen slapen?

In deze blog geef ik antwoord op een aantal prangende vragen over kamperen in de herfst. Want is dat nou niet koud ‘s nachts? Zijn er nog wel campings open in Nederland? Mag je overal zomaar een vuurtje stoken? En is herfstkamperen nou net zo leuk als in de zomer? 

Ik neem jullie mee naar onze avontuurlijke weekenden op Landgoed de Wielewaal in Flevoland en Natuurkampeerterrein de Klashorst in Overijssel. Inderdaad twee weekenden en twee campings, want na ons avontuur in oktober wilden we meteen nog een keer met onze pop-up tent op pad! 

Kamperen in de herfst: hoe vind je campings die open zijn in het najaar? 

Het experiment begon met het vinden van een geschikte camping. Ik had echt geen idee of dat moeilijk of makkelijk zou zijn. Gelukkig blijkt dat er ook buiten het zomerseizoen nog genoeg campings open zijn; de meeste van hen zijn geopend tot en met 1 november. Maar er zijn ook heel wat campings het hele jaar door geopend. Je vindt zowel hele luxe campings met genoeg vertier voor het hele gezin als eenvoudige campings midden in de natuur. 

Als je net als wij met de een klein tentje op pad gaat, kan het fijn zijn als er verwarmd sanitair is, maar voor ons was dat niet echt een must. Wij hadden eigenlijk maar één wens: de mogelijkheid om een vuurtje te stoken. Dan wel op een centrale kampvuurplek, dan wel bij de tent zelf. Want in Canada hebben we ontdekt hoe fijn het is om midden in de natuur bij je eigen kampvuur te zitten. En dat willen we nu weer! 

Via de natuurkampeerterreinen van de Groene Koepel komen we een aantal kandidaten op het spoor. Onze eerste keuze is echter Landgoed de Wielewaal in Flevoland, die geen lid is van deze stichting. Een paar weken later kiezen we voor natuurkampeerterrein de Klashorst in het Vechtdal. 

Kamperen in de herfst | Natuurkampeerterrein de Klashorst

Tip! Kamperen op een natuurkampeerterrein van de Groene Koepel is alleen mogelijk met een speciale Natuurkampeerkaart. Deze kaart kost €15,95 en een jaar lang geldig. Je bestelt de kaart op de website van de Groene Koepel of bij één van de aangesloten campings. 

Herfstkamperen op Landgoed de Wielewaal in Flevoland

Onze vuurdoop vond dus plaats op Landgoed de Wielewaal (tegenwoordig Landgoed Energy-Up) in Flevoland. Hemelsbreed nog geen 15 kilometer van huis, maar in een gebied waar we nog nooit waren geweest. Bij Flevoland dacht ik altijd aan eindeloze weilanden en akkers. Niet aan het grootste loofbos van Nederland in ieder geval. Maar dat ligt daar dus wel, het Horsterwold. Onze camping lag in het aangrenzende Hulkesteinse bos. Perfect voor een mooie wandeling rondom de beeldschone Laakse Slenk. 

Toen de zon onder ging en wij voor de tent bij ons kampvuur zaten, hoorden we overal het geluid van trekganzen, die ook op dit mooie plekje kwamen overnachten. In de ochtend werden we wakker met de dauw over het gras. Het zonnetje warmde de boel lekker op, maar de fijne warme douche hielp ook. Ik begon zo fris als een hoentje aan mijn dag. 

Een paar maanden later kwamen we hier terug om in de sneeuw te kamperen! Winterkamperen in Nederland met sneeuw en ijs was koud, maar echt heel leuk om een keertje te doen.

“Is dat niet heel erg koud?”

Herfstkamperen op Natuurkampeerterrein de Klashorst in Overijssel

Omdat onze eerste ‘kamperen in de herfst’ experiment zo goed was bevallen, stonden we te popelen om weer te gaan. Vol spanning hielden we de weersverwachtingen in de gaten en begin november waren de voorspellingen perfect. Er stond ons een superzonnig weekend te wachten. Met koude nachten, dat wel. 

Zaterdagochtend reden we naar het Vechtdal. Op camping de Klashorst vind je diverse veldjes voor verschillende kampeermiddelen, een tipitent, safaritent en een aantal huisjes. Het tentenveld ligt tegen de bosrand en ook al waren we niet de enige tentkampeerders, ook hier vonden we een fijn en afgezonderd plekje. We haalden een vuurschaal op bij de knusse buitenreceptie en gingen daarna op pad voor een mooie boswandeling in de omgeving. 

Eenmaal terug op de camping, zakte de zon al achter de bomen en begon het flink af te koelen. Tijd voor een kampvuurtje dus. Het werd een gezellige, warme avond en tegen 11 uur doken we onze slaapzakken in. De volgende ochtend werden we wakker in een mistig landschap. De zon prikte daar al snel doorheen en dat gaf een bijzonder effect. Op dat moment realiseerde ik me echt wat kamperen in de herfst zo mooi maakt! 

Tip! Bij Beerze, op nog geen 10 minuten van de camping, starten heel veel mooie en gevarieerde wandelingen door het bos, over de hei, langs het boerderijdorp. Een erg leuke plek. Langs de camping lopen onder meer het Pieterpad en Vechtdalpad. En ook het rondje rondom Rheeze schijnt heel erg leuk te zijn. Die doen we de volgende keer… 

Kamperen in de herfst: is dat niet ontzettend koud? 

“Dapper hoor!” “Mij veels te koud”. “Heb je het echt niet koud gehad?” Zomaar een greep uit de vele reacties die ik kreeg toen ik vertelde dat ik het zonnige herfstweekend op de camping had doorgebracht. En ik moet toegeven… ik vond het ook wel een beetje spannend. Tijdens het weekend in oktober koelde het ‘s nachts af tot 3 graden. Het tweede kampeerweekend zakte de temperatuur tot aan het vriespunt. Aan de grond vroor het dus zeker weten. 

Maar nee, ik heb het niet koud gehad. Het kampvuur ‘s avonds zorgde ervoor dat we opgewarmd onze slaapzak in doken. En alhoewel dat de eerste minuten even koud was, warmden onze speciale winterslaapzakken al snel op. Ook thermokleding is een aanrader voor de koude herfstavonden en ochtenden. De eerste keer heb ik alleen mijn thermoshirt gedragen, de tweede keer ook mijn legging. 

Kamperen in de herfst: mag je op iedere camping een kampvuur maken? 

Een kampvuur is ideaal voor een lange kampeeravond. Niet alleen houdt het je warm, wij gebruikten het ook om ons eten op te warmen (lekkere snert!) en het vuur geeft natuurlijk ook een beetje licht. Erg fijn als het verder pikkedonker is op de camping. Maar bovenal is een vuurtje gezellig; met een flikkerend kampvuur heb ik geen Netflix meer nodig! 

Wij hebben onze campings natuurlijk uitgezocht op het stoken van een vuurtje bij de tent, maar het is wel goed om te weten dat dat lang niet overal mag. Het is eerder uitzondering dan regel. Er zijn ook campings die een gemeenschappelijke kampvuurplek bieden. Op de website van de Natuurkampeerterreinen kun je de campings onder andere filteren op ‘kampvuur’.

Er zijn meer natuurcampings in Nederland waar je bij de tent een gezellig vuurtje mag maken. In Drenthe en de Betuwe hielden wij ook lange kampvuuravonden.

Kamperen in de herfst: net zo leuk als in de zomer? 

En hoe is het nou bevallen dat kamperen in de herfst? Ik moet eerlijk toegeven.. ik ben echt een ‘mooi-weer-kampeerder’. Zodra het begint te regenen, vind ik er geen zak meer aan. Maar daarom hebben wij ook twee zonnige weekenden uitgezocht om te gaan herfstkamperen. Nadeel is dan dat de temperatuur ‘s nachts bij helder weer ook meteen flink onderuit gaat, maar die frisse koude lucht vond ik juist wel wat hebben. Ik kreeg er lekker veel energie van.

Omdat we midden in de natuur kampeerden konden we tijdens de heldere avonden alle sterren goed zien en zelfs de Melkweg was zichtbaar. En ‘s ochtends is de natuur zo ontzettend mooi in de herfst! De dauw op de spinnenwebben, de mist boven de weilanden en bovenal de schittering van de zon op de felgekleurde herfstbladeren, vormden de kroon op mijn herfstige kampeeravonturen. 

Heb ik jou kunnen inspireren om ook de tent te pakken in de herfst? Of trek jij er liever op een andere manier op uit in het najaar? Ook als je nog een toffe plek weet om in het najaar of de winter te kamperen, zou ik het leuk vinden als je een reactie achterlaat onder deze blog.

Benieuwd naar onze andere pop-up avonturen in de Benelux? Hier vind je ze allemaal!

Deze blog bevat affiliate links. Deze links houden bij of jij een aankoop doet na een bezoek aan mijn site. Over jouw aankoop krijg ik dan een kleine vergoeding. Jij betaalt niks extra’s. Met deze inkomsten wil ik de kosten die ik maak voor Backpackfever.nl terug verdienen.

Laat een reactie achter